گروه صنعت و معدن- در حالی که صنعتگران و مسوولان از تعطیلی برخی واحدهای صنعتی به دلیل قطع برق و برخی دیگر از تغییر شیوه محاسبه قبوض برق خبر می‌دهند، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از درنظر گرفتن امتیازاتی ازجمله تخفیف در قیمت برق و دیماند برای صنایعی که با صنعت برق همکاری می‌کنند، خبر داد. وی با این حال می‌گوید:« تاکنون محدودیتی‌ هم برای تامین برق واحدهای صنعتی وجود ندارد.» به گزارش خبرنگار ما، درحالی که تا پیش از این مسوولان وزارت نیرو بارها و بارها در تشریح دستاوردهای اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها بر افزایش میزان صرفه‌جویی و کاهش مصرف برق از سوی مصرف‌کنندگان تاکید می‌ورزیدند، اما شواهد حاکی از آن است که شتاب در مصرف برق باعث شد که وزارت نیرو بعد از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها به سمت ممیزی بیشتری برای مصرف برق صنعتی روی بیاورند.

اولین گزارش‌ها در این خصوص در اوایل ماه جاری منتشر شد. وقتی که خبرگزاری‌ها به نقل از معاون برق وزیر نیرو اعلام کردند که برنامه گردشی یا چرخشی برای تعطیلی واحدهای صنعتی اعمال می‌شود.در آن مقطع، «محمد بهزاد» معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از تعیین روزهای تعطیل صنایع، انتقال مصارف به ساعات غیرپیک، تخفیف برای همراهی صنایع در تابستان، ورود پنج هزار مگاوات ظرفیت جدید و انجام تعمیرات نیروگاهی به عنوان تمهیداتی برای تامین برق صنایع در تابستان خبر داد. اما در هفته‌های اخیر حرف و حدیث‌ها درباره احتمال قطع برق واحدهای صنعتی با برنامه ریزی قبلی به جایی رسید که مسوولان وزارت صنایع و معادن از وزارت نیرو خواستار شدند که قطعی برق صنعتی را منتفی کنند. چند روز از صحبت‌های معاون نیرو نگذشته بود که رییس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران با بیان اینکه به قول شرکت توانیر صنایع در اولویت آخر قطع برق قرار دارند، گفت:« حاشیه سود صنایع کم شده است و امیدواریم که قطعی برق مضاف بر این مساله نشود.»تقریبا دو ماه از آن زمان و قول مساعد وزارت سابق صنایع و معادن و وزارت نیرو برای تامین برق واحدهای صنعتی می‌گذرد؛ اما در هفته‌های اخیر صنعتگران از قطعی برق گله داشته‌اند تا اینکه در چند روز اخیر برخی از مسوولان از تعطیلی برخی کارخانه‌ها به دلیل قطعی برق خبر می‌دهند و حتی گزارش‌هایی از تغییر شیوه محاسبه قبوض برق و افزایش بهای برق واحدهای صنعتی نیز رسیده است. اما واکنش وزارت نیرو به این موضوعات چه بوده است؟

تشویق با تخفیف

بعد از آنکه وزارت نیرو برای مدیریت بار شبکه برق به قطع برق صنایع روی آورده است، حال با تغییر رویکرد ،به تشویق صنایع برای کاهش مصرف برق توجه کرده است. «محمد بهزاد» در گفت‌وگو با «ایسنا»، از تعلق گرفتن تخفیف برای صنایع خبر داد و گفت:« واحدهای صنعتی با دیماند بالا به نسبت میزان مشارکت در طرح از جمله تعداد روزهای همکاری، میزان کاهش پیک بار مصرفی و انرژی، از تسهیلات وزارت نیرو که شامل تخفیف بهای انرژی و دیماند است، برخوردار می‌شوند.»

وزارت نیرو وارد عمل می‌شود

وی همچنین با تاکید بر این‌که واحدهای صنعتی قبوض برق خود را به موقع پرداخت می‌کنند، ادامه داد:« البته درصورت پرداخت نشدن قبوض، اگر نیاز باشد، وزارت نیرو با توجه به نیازی که برای کارهای جاری و سرمایه‌گذاری به درآمد ناشی از پرداخت قبوض برق دارد، ممکن است وارد عمل شود. صنایع نیز وام دریافت کرده و قبوض خود را پرداخت می‌کنند.»

انتقال مصرف به ساعات غیر اوج

معاون وزیر نیرو با بیان این‌که امسال به صنایع توصیه شده که مصرف خود را به غیر زمان پیک منتقل کنند، افزود: «خوشبختانه هماهنگی میان وزارتخانه‌های نیرو و صنایع و معادن انجام شده و در مناطق نیز کارگاه‌های فعال بین برق و صنعت مشغول کار هستند و حتی مشخص شده است که هر کارخانه چه روزی از هفته تعطیل باشد. البته این تعطیلات چرخشی و گردشی است.» به گفته «بهزاد»، همچنین پروژه ممیزی انرژی در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی برق و کاهش تلفات در واحدهای صنعتی بزرگ اجرایی شده است تا تلفات این بخش از مشترکان شبکه برق کشور کاهش یابد.

به کارگیری دیزل ژنراتور

معاون وزیر نیرو درباره توصیه‌هایی که این وزارتخانه برای کاهش مصارف برق در تابستان به صنایع داشته‌است، گفت: « یکی از روش‌هایی که به صنایع توصیه شده تا میزان برق مصرفی خود را کاهش دهند، بکارگیری دیزل ژنراتورها و انجام تعمیرات و تعطیلات تابستانی در زمان اوج مصرف است. این طرح که از ابتدای خرداد ماه عملیاتی شده و تا پایان مرداد ماه هم ادامه می‌یابد، از راهکارهای مدیریت بار به منظور کاهش بار شبکه در ساعات اوج مصرف در طول تابستان است.»

قیمت بدون تغییر

«بهزاد» درمورد قیمت برق صنعتی نیز گفت:« در فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نرخ‌های ترجیحی - تبعیضی برای بخش صنعت در نظر گرفته نشد؛ چرا که تغییری در نرخ صنایع نسبت به فاز اول انجام نشده است. به این معنا که همان نرخ متوسط صنایع که ۴۰ تومان بود، بدون تغییر باقی ماند و برای حمایت جدی از صنایع، حتی یک ریال هم به نرخ برق صنعتی اضافه نشده است.»

محدودیتی برای تامین برق نیست

وی افزود:« با توجه به این‌که سال گذشته ۴۱ هزار مگاوات را در پیک مصرف برق کشور تجربه کرده‌ایم، اگر اتفاق خاصی رخ ندهد هیچ برنامه‌ای برای خاموشی نداریم. اگرچه تاکنون محدودیتی‌ هم برای تامین برق واحدهای صنعتی وجود نداشته و برنامه‌ریزی‌ها به نحوی است که اگر مشکل فنی در شبکه بروز کند در اسرع وقت نسبت به رفع آن اقدام شود».

معاون وزیر نیرو در امور برق همچنین روز گذشته به سایت «خبرآنلاین» گفت:«امسال نسبت به سال گذشته ۵/۱ میلیون مشترک اضافه شده است.به همین نسبت ۱۶درصد صادرات برق افزایش یافته و ۶درصد انرژی مصرفی صنعت افزایش یافته است. همچنین ۱۴درصد توان تامین برق صنایع افزایش یافته است. واقعا این نشان می‌دهد که مدیریت مصرف از سوی مردم پس از اجرای قانون هدفمندی فوق انتظار بود.»