«دنیای اقتصاد» دخل و خرج ۱۰ ماهه دولت را بررسی میکند
ورودی و خروجی خزانه
دنیای اقتصاد: خزانهداری کل کشور بهطور رسمی منابع و مصارف دولت در ۱۰ ماه نخست سالجاری را منتشر کرد. این گزارش که به نظر میرسد برای نخستین بار است که به این شکل منتشر میشود، دخل و خرج دولت تا پایان دیماه را با جزئیات بیان کرده است. میزان منابع عمومی دولت در ۱۰ ماه نخست سالجاری ۱۳۶ هزار و ۲۰۱ میلیارد تومان بوده است. در این مدت ۵۴ هزار و ۱۳ میلیارد تومان «درآمدهای مالیاتی» حاصل شده است؛ این رقم حدود ۴۰ درصد از منابع عمومی دولت را در ۱۰ ماه گذشته در بر میگیرد و در مقایسه با دوره مشابه ۵۰ درصد رشد کرده است.
دنیای اقتصاد: خزانهداری کل کشور بهطور رسمی منابع و مصارف دولت در ۱۰ ماه نخست سالجاری را منتشر کرد. این گزارش که به نظر میرسد برای نخستین بار است که به این شکل منتشر میشود، دخل و خرج دولت تا پایان دیماه را با جزئیات بیان کرده است. میزان منابع عمومی دولت در ۱۰ ماه نخست سالجاری ۱۳۶ هزار و ۲۰۱ میلیارد تومان بوده است. در این مدت ۵۴ هزار و ۱۳ میلیارد تومان «درآمدهای مالیاتی» حاصل شده است؛ این رقم حدود ۴۰ درصد از منابع عمومی دولت را در ۱۰ ماه گذشته در بر میگیرد و در مقایسه با دوره مشابه ۵۰ درصد رشد کرده است. علاوه بر این، با وجود محدودیتهای فروش نفت و کاهش قیمت این محصول در ماههای اخیر، میزان منابع حاصل از صادرات و فروش نفت داخلی و میعانات گازی در ۱۰ ماه نخست سالجاری به ۵۲ هزار و ۹۶۲ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۲۶ درصد رشد کرده است. همچنین میزان تحقق ۱۰ ماهه این بخش معادل ۷/ ۸۱ درصد بوده است. گزارش خزانهداری کل کشور در بخش مصارف نیز از کاهش سهم هزینههای جاری و افزایش پرداختهای عمرانی خبر میدهد. بر این اساس ۲۲ هزار و ۹۷۱ هزار میلیارد تومان، سهم پرداختهای عمرانی شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵/ ۱۳۸ درصد بوده است.
گروه بازار پول: آخرین آمار منتشرشده نشان میدهد که در ۱۰ ماه نخست سال جاری ۱۳۶ هزار و ۲۰۱ هزار تومان از منابع عمومی محقق شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۲۹ درصد رشد کرده است.همچنین میزان تحقق ۱۰ ماه منابع عمومی به ۴/ ۷۷ درصد رسیده است و نسبت به پایان سال نیز ۶۴ درصد از منابع مصوب دولت، محقق شده است.در بخش منابع دولت، میزان درآمد مالیاتی در ۱۰ ماه نخست سال جاری به ۵۴ هزار و ۱۳ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۵۰ درصد رشد کرده است.همچنین میزان تحقق درآمد مالیاتی تا دیماه معادل ۳/ ۹۲ درصد بوده است.در بخش هزینههای دولت نیز سهم پرداختهای هزینهای کاهش و نسبت هزینههای عمرانی افزایش یافته است.
تحقق ۷۷ درصدی منابع عمومی
منابع عمومی پیشنهادی دولت در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۱۹۴ هزار و ۹۹۸ میلیارد تومان بوده است که در قانون بودجه با افزایش ۱/ ۱۶ هزار میلیارد تومانی (۸/ ۳ درصد) نسبت به لایحه پیشنهادی دولت معادل ۲۱۱ هزار و ۱۶۵ میلیارد تومان مورد تصویب قرار گرفته است.
محاسبات نشان میدهد که در ۱۰ ماه نخست سال جاری ۱۳۶ هزار و ۲۰۱ میلیارد تومان «منابع عمومی بودجه» محقق شده است که با توجه به مقدار مصوب ۱۰ ماهه آن معادل ۱۷۵ هزار و ۹۷۱ میلیارد تومان میتوان عنوان کرد که ۴/ ۷۷ درصد منابع عمومی محقق شده است.همچنین عملکرد «منابع عمومی دولت» در ۱۰ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹/ ۲۹ درصد رشد کرده است.پیشتر مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی پیشبینی کرده بود که ۸۰ درصد از کل منابع بودجه عمومی کشور محقق شود؛ بنابراین با این رقم میتوان گفت که پیشبینی مرکز پژوهشها درست بوده است.
منابع عمومی بودجه دولت بهطور عمده شامل «درآمدهای عمومی شامل مالیات و سایر درآمدها»، «واگذاری دارایی سرمایهای شامل منابع حاصل از نفت و فرآوردههای نفتی» و «واگذاری داراییهای مالی» است.در سال ۹۳، مصوب شده است که رقم درآمدهای عمومی معادل ۱۰۱ هزار و ۴۸ میلیارد تومان شود که مقدار مصوب در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۸۴ هزار و ۲۰۷ میلیارد تومان خواهد بود.بررسیها نشان میدهد که عملکرد درآمدها عمومی دولت در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل با ۷۲ هزار و ۴۸۹ میلیارد تومان بوده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸/ ۴۳ درصد رشد کرده است.همچنین میزان تحقق درآمدهای عمومی دولت در ۱۰ ماه نخست سال جاری حدود ۸۶ درصد گزارش شده است.
تحقق درآمد مالیاتی بالای ۹۰ درصد
دو بخش اصلی درآمدهای عمومی شامل «درآمدهای مالیاتی» و «سایر درآمدها» است.در سال ۹۳، مصوب شده که کل درآمد مالیاتی به ۷۰ هزار و ۲۵۴ میلیارد تومان برسد؛ بنابراین میزان مصوب درآمدهای مالیاتی در ۱۰ ماه نخست سال جاری حدود ۵۸ هزار و ۵۴۵ میلیارد تومان خواهد بود.بر این اساس ۳۳ درصد (حدود یک سوم) منابع مصوب سال جاری از درآمدهای مالیاتی تشکیل میشود.
بر اساس آمارهای منتشرشده میزان عملکرد دولت در حصول درآمدهای مالیاتی طی ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۵۴ هزار و ۱۳ میلیارد تومان بوده و نسبت عملکرد ۱۰ ماه نخست سال گذشته ۱/ ۵۰ درصد رشد کرده است.با این رقم میزان تحقق درآمدهای مالیاتی در ۱۰ ماه نخست سال جاری ۳/ ۹۲ درصد خواهد بود که رقم قابل توجهی است و نشان میدهد عملکرد دولت در این بخش قابل قبول بوده است.مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرده در سال ۹۳ حدود ۸۴ درصد از درآمدهای مالیاتی محقق شود.
با وجود تحقق بالای درآمد مالیاتی میزان تحقق در بخش «سایر درآمدها» کمتر بوده است.این بخش شامل درآمدهای ناشی از کمکهای اجتماعی، درآمدهای حاصل از مالکیت دولت و درآمدهای حاصل از فروش کالا و خدمات، درآمدهای حاصل از جرایم خسارتها و درآمدهای متفرقه میشود.بر اساس قانون بودجه ۹۳، میزان «سایر درآمدها» در کل سال ۳۰ هزار و ۷۹۴ میلیارد تومان مصوب شده؛ بنابراین میزان مصوب ۱۰ ماه آن معادل ۲۵ هزار و ۶۶۲ میلیارد تومان بوده است.طبق آمار میزان عملکرد سایر درآمدها در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۱۸ هزار و ۴۷۶ میلیارد تومان بوده و نسبت به سال گذشته ۲۸ درصد بوده است.همچنین درصد تحقق این بخش طی ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۷/ ۷۳ درصد بوده است.
افزایش درآمدهای نفتی دولت نسبت به سال گذشته
یکی دیگر از بخشهای اصلی منابع عمومی، «واگذاری داراییهای سرمایهای» است.این بخش بهطور عمده شامل منابع حاصل از نفت و فرآوردههای نفتی است، در سال ۹۳ مصوب شده که منابع واگذاری داراییهای سرمایهای معادل ۷۹ هزار و ۸۷۹ میلیارد تومان باشد که مقدار مصوب آن در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۶۶ هزار و ۵۶۶ میلیارد تومان خواهد بود.بر اساس گزارشها میزان عملکرد واگذاری دارایی سرمایهای در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۵۳ هزار و ۱۸۱ میلیارد تومان است که نسبت به ۱۰ ماه نخست سال گذشته ۷/ ۲۶ درصد رشد کرده است، همچنین درصد تحقق این بخش از منابع بودجه در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۹/ ۷۹ درصد بوده است.بخش قابل توجهی از واگذاری دارایی سرمایهای، شامل «منابع حاصل از صادرات و فروش داخلی قیمت نفت خام و میعانات گازی» است که مصوب شده در سال ۹۳ معادل ۷۷ هزار و ۷۹۹ میلیارد تومان از این بخش حاصل شود.بنابراین میزان مصوب ۱۰ماه نخست سال جاری آن معادل ۶۴ هزار و ۸۳۳ میلیارد تومان خواهد شد که از این بخش معادل ۵۲ هزار و ۹۶۲ میلیارد تومان محقق شده است، این میزان عملکرد نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/ ۲۶ درصد رشد کرده است.همچنین درصد تحقق منابع حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۷/ ۸۱ درصد بوده است.
در بخش دیگر نیز میزان واگذاری داراییهای مالی مشخص شده است.میزان مصوب ۱۰ ماه نخست واگذاری داراییهای مالی معادل ۲۵ هزار و ۷۸۱ میلیارد تومان بوده است که از این میزان حدود ۱۰ هزار و ۵۲۴ میلیارد تومان محقق شده است و میزان تحقق این بخش در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۸/ ۴۰ درصد بوده است.
مصارف بودجه دولت
اما علاوهبر منابع عمومی دولت، آمار ۱۰ ماه نخست مصارف بودجه دولت نیز مشخص شده است.بر این اساس میزان عملکرد مصارف عمومی در ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل ۱۳۹ هزار و ۲۹۲ میلیارد تومان بوده و نشان میدهد میزان مصارف بخش عمومی نسبت به سال گذشته ۷/ ۷۳ درصد رشد کرده است.یکی از مهمترین بخشهای هزینه عمومی دولت پرداختهای هزینهای است که مصوب شده در ۱۰ ماه نخست سال جاری به ۱۲۳ هزار و ۳۹۶ هزار میلیارد تومان برسد.بر اساس آمار در حدود ۱۱۳ هزار و ۴۷۴ میلیارد تومان از این مقدار محقق شده است که در حدود ۵/ ۸۱ درصد از کل هزینههای دولت را تشکیل میدهد.بر اساس آمار در ۱۰ ماه نخست سال گذشته سهم پرداختهای هزینهای از کل حدود ۷/ ۸۷ درصد بوده است که نشان میدهد این سهم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲/ ۶ واحد درصد افزایش یافته است.
افزایش سهم پرداختهای عمرانی
دیگر آمار هزینهای، سهم پرداخت اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای است که بهطور مشخص به پرداختهای عمرانی دولت اشاره میکند، بر اساس قانون مصوب شده که در ۱۰ ماه نخست سال جاری ۳۶ هزار و ۴۹۳ میلیارد تومان به پرداختهای عمرانی تخصیص داده شود که از میزان ۲۲ هزار و ۹۷۱ میلیارد تومان محقق شده است، بنابراین میزان تحقق ۱۰ ماهه نخست این بخش معادل ۹/ ۶۲ درصد بوده است.این بخش حدود ۵/ ۱۶ درصد از مجموع مصارف دولت بوده است که در مقایسه با سهم سال گذشته از کل مصارف دولت که رقمی معادل ۵/ ۹ درصد بود، افزایش ۷ واحد درصدی را پشت سر گذاشته است.همچنین مقدار عملکرد نیز نسبت به سال گذشته ۵/ ۱۳۸ درصد رشد کرده است.
آخرین جزو مصارف عمومی دولت نیز سهم پرداخت اعتبارات تملک دارایی است.بر اساس قانون در ۱۰ ماه نخست سال ۹۳ مصوب شده ۱۶ هزار و ۵۱۵ میلیارد تومان به این بخش اختصاص یابد که از این میزان حدود هزار و ۱۱۷ میلیارد تومان تحقق یافته است که معادل۱/ ۶ درصد است.البته میزان عملکرد ۱۰ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴۰ درصد افزایش یافته است که عمده این اعتبارات بابت تسویه بدهیهای دولت و پرداخت تعهدات به مجامع بینالمللی بوده است.
ارسال نظر