دنیای اقتصاد - تازه‌ترین اطلاعات ارائه شده از جزئیات طرح تحول اقتصادی حاکی از آن است که برنامه دولت برای تغییر توزیع 90 هزار میلیارد تومان یارانه غیرهدفمند فعلی، انتخاب راهکاری بینابین توزیع مساوی بین عموم مردم و اختصاص کامل یارانه‌ها به دهک‌های فقیر است.
به گفته علی عسگری، مشاور معاون برنامه‌ریزی رییس‌جمهور، قرار است ۱۰ دهک کشور به سه گروه درآمدی تقسیم شوند و به هر گروه، یارانه نقدی متفاوتی پرداخت شود.
ظاهرا دولت در طرح شناسایی خانوارها و طبقه‌بندی آنها در سه گروه درآمدی، متکی به اقداماتی خواهد بود که از طریق مرکز آمار ایران انجام خواهد شد.علی عسگری می‌گوید که در شروع طرح همه دهک‌ها با تفاوت‌های جزئی تحت پوشش قرار خواهند گرفت؛ ولی در فرآیند تکمیل شناسایی که به گفته وی ممکن است دو یا سه سال به طول انجامد، میزان تفاوت پوشش از مقطع آغازین طرح بیشتر خواهد شد.

۹۰هزار میلیارد یارانه به صورت نقدی پرداخت می‌شود
توزیع متفاوت یارانه‌ها بین سه گروه درآمدی
عضو کارگروه تدوین طرح تحول اقتصادی در تشریح تازه ترین تصمیمات دولت برای پرداخت نقدی حدود
90 هزار میلیارد تومان یارانه از نیمه دوم امسال گفت: ده دهک کشور به سه گروه درآمدی تقسیم می شوند که به هر گروه یارانه نقدی متفاوتی پرداخت خواهد شد.اگرچه مطالعات همچنان ادامه دارد.
علی عسگری، مشاور معاون برنامه‌ریزی رییس‌جمهوری در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرگزاری فارس؛ضمن تشریح ابعاد طرح تحول اقتصادی، تفاوت این طرح را با طرح‌های مشابه قبلی که در دولت‌های گذشته مطرح شده بود، بازتوزیع درآمدها عنوان کرد و گفت: مسلما در نتیجه اصلاحات اقتصادی و حذف یارانه‌ها یک جهش قیمتی در اقتصاد رخ خواهد داد که البته نمی‌توان از آن به عنوان تورم یاد کرد؛ ولی مردم باید مطمئن باشند که به واسطه پرداخت‌های انتقالی که از سوی دولت انجام خواهد شد، جبران‌های لازم برای آنها صورت می‌گیرد.
عضو کارگروه تدوین طرح تحولات اقتصادی البته از بیان رقم دقیقی از میزان پرداخت‌های انتقالی به مردم خودداری کرد و اعلام آن را به زمان اتمام بررسی‌ها و آنالیزهایی که در حال انجام است موکول کرد. وی همچنین یکی دیگر از اتفاقات مهمی که در نتیجه هدفمند کردن یارانه‌ها رخ خواهد داد را افزایش کارایی در تولید و مصرف دانست.
عسکری در پاسخ به این سوال که نحوه توزیع این وجوه چگونه خواهد بود و آیا در پرداخت‌هایی که صورت می‌گیرد، دهک‌های مختلف درآمدی و میزان استفاده از آنها از کالاهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است، تصریح کرد: هدفمند کردن یارانه‌ها در دو بخش حامل‌های انرژی اعم از فرآورده‌های نفتی به اضافه برق است.
وی افزود: بحث هدفمند کردن یارانه‌ها نیز بحث جدیدی نیست. در برنامه‌های دوم، سوم و چهارم توسعه جزو نیات دولت‌ها بوده که این کار را شروع کرده و به نتیجه برسانند، ولی عملا اتفاق جدیدی در آن نیفتاده است. شاید در آن زمان بیشتر بحث هدفمند کردن یارانه‌ها در کالاهای اساسی در قالب کالا برگ‌ها بوده؛ ولی الان بحث حامل‌های انرژی و کالاهای اساسی و سایر نهادهایی که به عنوان یارانه در اختیار جامعه قرار می‌گیرد است و یک نگاه همه جانبه در مورد آن وجود دارد.عسگری با تاکید بر اینکه اصلا بحث حذف کردن یارانه مطرح نیست، گفت: در این طرح بحث این است که این یارانه را چگونه می‌توان در اقتصاد توزیع کرد که کارایی لازم را در اقتصاد تحصیل کند و به طور همزمان عدالت را در جامعه جاری ساخت به نحوی که عاملین اقتصاد بدانند با اجرای این طرح کارایی مصرف و تولید آنها بالا خواهد رفت.
به گفته مشاور معاون برنامه‌ریزی رییس‌جمهوری، بحث هدفمند کردن یارانه‌ها با بسته‌های مکمل آن که شامل اصلاحات سیستم بانکی، مالیات‌ها - به واسطه اینکه ممکن است پایه‌های مالیاتی و درصد مالیات بر حقوق و دستمزد تغییر کند - گمرکات - به لحاظ اینکه بسیاری از کالاها از مسیر گمرکات می‌آید و به لحاظ تعدیل حمایت‌هایی که دولت می‌کند ممکن است تعرفه‌ها تغییر کند، بحث قاچاق نیز با افزایش کنترل‌ها جدی‌تر گرفته شود - بحث شبکه توزیع - به دلیل این شبکه توزیع بین تولید کننده و مصرف کننده فاصله زیادی دارد و باید برای کارآمدی این شبکه کار جدی صورت گیرد، از همه مهمتر میزان بهره‌وری در اقتصاد، در این طرح باید به تمام این بخش‌ها به عنوان یک شاه‌کلید در تمام اجزای اقتصاد توجه کرد.
وی با اشاره به اینکه در بحث هدفمند کردن یارانه‌ها شیوه‌های مختلفی برای توزیع کالاها مطرح و بر لزوم تجدید نظر در مورد شیوه فعلی تاکید شد، گفت: یکی از شیوه‌های مورد توافق شیوه نقدی کردن است و البته در این شیوه گروه‌های ذی‌نفع به طبقات مختلف تقسیم خواهند شد. در ده دهک درآمدی جامعه با پیش فرض فعلی این دهک‌ها به سه خوشه تقسیم می‌شوند. 4 دهک اول در خوشه اول، 3 دهک دوم در خوشه دوم و 3 دهک آخر در خوشه سوم و البته گروه آخر ممکن است کمتر از یارانه‌ها برخوردار شوند؛ ولی گروه‌های اول و دوم، گروه‌های هدف این طرح هستند و به میزان بیشتری از یارانه‌ها برخوردار خواهند شد.
عسکری اضافه کرد: در شروع طرح همه دهک‌ها تحت پوشش قرار خواهند گرفت؛ ولی میزان پوشش متفاوت است. در فرآیندهای بعدی که شناسایی خانوارها و افراد تکمیل شود و ممکن است تا دو یا سه سال طول بکشد تعادل‌ها به سمت طبیعی برمی‌گردد و گروه‌های آسیب‌پذیر به نسبت گروه‌های ثروتمند از پوشش حمایتی بیشتری برخوردار می‌شوند، البته در مرحله اول هم این تفاوت در بین سه خوشه وجود خواهد داشت؛ ولی دامنه آن خیلی وسیع نیست، چون قصد داریم همه گروه‌های جامعه را وارد این خوشه‌ها کرده و شرایط خانوارها را در یک آنالیز کلی در کشور شناسایی کنیم.
وی در توضیح بیشتر این مطلب افزود: در همین راستا، یک طرح شناسایی اقتصادی خانوارها با همکاری مرکز آمار ایران در کارگروه تصویب شده و از اواسط تیرماه مرکز آمار کار میدانی خود را آغاز خواهد کرد و امیدواریم با همکاری خانوارها امکان شناسایی پایه‌ای برای دولت فراهم شود. البته اطلاعات تکمیلی هم از طریق سایر پایگاه‌های اطلاعاتی در دسترس دولت قرار گرفته که اطلاعات ارائه شده توسط خانوارها با آن کنترل شده و طبقه‌بندی خانواده‌ها در مرحله اول با اطمینان بیشتری انجام خواهد شد. عسگری در پاسخ به این سوال که آیا برآورد خاصی از سهم آن کالاهایی که یارانه آنها حذف می‌شود، در سبد مصرفی هریک از این گروه‌ها دارید، خطرنشان کرد: شاید کار وسیعی که در این طرح انجام شد، به خصوص در بحث هدفمند کردن یارانه‌ها و تعیین ابعاد این کار بود. همین طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و اطلاعات پشتیبانی که جمع‌بندی شد و در کارگروه بحث و در ستاد نهایی شد، بیش از 700 اسلاید است که اطلاعات وسیعی در دامنه‌های مختلف، گروه‌های درآمدی مختلف و کالاهای مختلف بر اساس مقیاس‌های سالانه و ماهانه اطلاعات جزء به جزء را داراست. همچنین این نکته که سهم خانوارها و دهک‌های مختلف از هزینه‌ها به چه وضعی است، به این معنی که در دهک‌های پایین فشارها بر کدام کالاها و در دهک‌های بالا بر کدام کالاها است، به ریز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و همین اطلاعات، پشتیبانی غنی فراهم کرد که امکان دنبال کردن جدی‌تر کار را به‌وجود آورد.
وی در این زمینه اطمینان داد که کار شناسایی در این حیث در ابعاد مختلف مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته است. عسگری در ادامه گفت: در حال حاضر بحث بر این است که با هدفمند شدن یارانه‌ها چهار دهک اول که تحت حمایت قرار می‌گیرند، قطعا نسبت به سه دهک بعدی تحت پوشش بیشتری خواهند بود و این پوشش به صورت نقدی است. اما با وجود نقدی بودن، ارتباط بعضی از اقشار مرتبط با نهادهای حمایتی قطع نمی‌شود. اماممکن است در چارچوب این طرح بعضی پوشش‌های دیگر هم در قالب بودجه‌های سالانه به این اقشار داده شود. وی سپس با تاکید بر اینکه طراحی‌های این کار در حال انجام شدن است، افزود: ممکن است تمام این حمایت در قالب ۴ دهک اول صرفا نقدی باشد یا اینکه می‌تواند برای گروه‌هایی که آسیب‌پذیرند شکل دیگری هم داشته باشد. فعلا فرض بر این است که حمایت‌ها نقدی خواهد بود؛ اما این گروه‌ها فعلا تحت پوشش آن نهادها هستند و هرگونه صدمه اجتماعی احتمالی به این اقشار توسط نهادهای حمایتی پوشش داده خواهد شد.
عسگری درباره اجرای طرح و شکنندگی اقتصاد برخی از دهک‌های پایین درآمدی گفت: فرض بر این است که به اندازه‌ای که خانوارها تحت تاثیر این طرح قرار می‌گیرند، تحت حمایت قرار گیرند. بدین معنی که با آزادسازی قیمت انرژی و برخی کالاهای اساسی، با توجه به انعکاسی که در بحث دهک‌های درآمدی داشتیم، فرض بر این است که معادل آن افزایش‌هایی که به تبع این طرح به خانوارها منعکس می‌شود، در قالب این طرح قابل جبران است. حال ممکن است در مراحل بعدی و با اجرای طرح میزان این حمایت‌ها کم و زیاد شود. الان هیچ کس نمی‌تواند با صددرصد اطمینان میزان تاثیرپذیری خانوارها و نیز حمایتی را که از آنها خواهد شد، بیان کند. باید با مشاهده بازخوردهای اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح، کار را مدیریت کرده و پیش ببریم. وی در ادامه افزود: بخشی از اجزا و برنامه‌های این طرح همزمان با اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها دنبال می‌شود که این بخش‌ها بتوانند به هم لینک شده و یکدیگر را پشتیبانی کنند. شروع هدفمند کردن یارانه‌ها از نیمه دوم امسال است؛ ولی این برنامه یک برنامه چند ساله است و در طول زمان باید با مشاهده و تجزیه و تحلیل‌های بازخوردهای آن کامل‌تر شود. عسگری در پاسخ به اینکه آیا زمان آغاز این طرح در سال آخر دولت مناسب است یا خیر، گفت: هر دولتی که بخواهد این کار را انجام دهد بالاخره باید در یک مقطعی از عمر دولت دست به انجام آن بزند. حال این دولت تصمیم به عملیاتی کردن این طرح گرفته است و امیدواریم که همه آحاد جامعه پشتیبان این کار باشند و یقینا اقشاری هم که تحت تاثیر این طرح قرار می‌گیرند، به لحاظ نوع ساختار حمایتی که در این طرح پیش‌بینی شده، قطعا از آن حمایت خواهند کرد.
وی ابراز اطمینان کرد: اگر قرار باشد یارانه‌ها به صورت عادلانه در جامعه توزیع شود، این طرح شرایط توزیع عادلانه را بیشتر از شرایط فعلی و موجود رعایت خواهد کرد. به گفته وی، برآوردهای اولیه نشان می‌دهد که ۹۰هزار میلیارد تومان یارانه باید بین مردم توزیع شود. در حال حاضر، کالاهای اساسی بیش از ۶هزار میلیارد تومان است و وجوه اداره شده در حدود ۱۲هزار میلیارد تومان به صورت یارانه داده می‌شود که با احتساب یارانه حامل‌های انرژی این رقم قریب ۹۰هزار میلیارد تومان خواهد شد. البته این عدد با تجزیه‌ و تحلیل‌های دیگری که خواهیم کرد ممکن است تا حدودی تغییر کند. عسگری در مورد میزان یارانه نقدی گفت: عدد دقیق را هنوز نمی‌توان گفت؛ چون کار همچنان در دست بررسی است و هنوز برای تعیین این رقم به اتمام نرسیده است. برای گفتن این عدد به مردم حدود چهارماه وقت داریم. مشاوره معادن برنامه‌ریزی رییس‌جمهور درباره برآورد دولت از تورم احتمالی این طرح تصریح کرد: به هرحال با آزادسازی برخی قیمت‌ها یک جهش قیمتی خواهیم داشت؛ ولی به لحاظ پرداخت‌های انتقالی که صورت می‌گیرد، جبران خواهد شد. بدین معنی که این پرداخت‌های انتقالی در حدی خواهد بود که باعث جبران فشار اقتصادی وارده به گروه‌های مختلف می‌شود؛ اما بخشی از این تورم با پرداخت‌های انتقالی جبران می‌شود و بخشی نیز توسط خود مردم مدیریت می‌شود؛ البته آن بخشی که پرداخت‌های انتقالی خواهد بود، قطعا سهم بیشتری خواهد داشت.
گروه‌هایی که در طبقات بالای درآمدی هستند، واقعا تاثیرپذیری کمی از اجرای این طرح خواهند داشت و برای گروه‌های پایین که این تغییرات معنی‌دار است، قطعا به واسطه پرداخت‌های انتقالی جبران کافی صورت خواهد گرفت.
وی افزود: با اجرای این طرح مسلما یک جهش قیمت خواهیم داشت؛ ولی اگر میزان آن را اعلام کنیم انتظارات تورمی در جامعه افزایش پیدا می‌کند، در صورتی که اگر مردم شرایط همان روز را با اقدامات جبرانی که دولت انجام خواهد داد مشاهده کنند، فشار تورمی حالت واقعی‌تری پیدا می‌کند.
به گفته وی، ابعاد طرح تحول اقتصادی در حال بررسی و ارزیابی است و متناسب با آن سیاست‌های لازم اتخاذ خواهد شد. بنابراین هیچ دلیلی ندارد از الان که قرار است به فاصله سه یا چهار ماه تا عملیاتی شدن این کار باقی مانده است، به جامعه علائمی در خصوص تورم بدهیم که ذهن مردم را تحت تاثیر قرار دهیم.
عسگری اضافه کرد: در حال حاضر کارگروه تدوین طرح تحول اقتصادی با هفته‌ای ۴ جلسه از صبح تا ظهر در حال کار کردن بر روی ابعاد این کار است و هرروز اجزای کار تکمیل می‌شود؛ زمینه‌های کار برای دستگاه‌ها فراهم می‌شود و نیازها و مشکلات آنها در کنار الزاماتی که برای اجرایی شدن هر کدام از این بسته‌ها وجود دارد در حال بررسی است. الزامات مدیریتی، سخت افزاری و نرم افزاری به صورت مستمر در حال آنالیز است و هنوز نمی‌توان کار را تمام شده دانست.


رضوی،عضو کارگروه تحول اقتصادی
محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور، در حکمی مهدی رضوی را به عنوان عضو کارگروه تحول اقتصادی دولت منصوب کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، معاون اول رییس‌جمهور، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور، معاون اجرایی رییس‌جمهور، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزیران کار و امور اجتماعی، کشور، نفت، تعاون، رفاه و تامین اجتماعی، بازرگانی، صنایع و معادن و جهاد کشاورزی، رییس کل بانک مرکزی و سه نفر صاحب نظر در امور اقتصادی به انتخاب رییس جمهور اعضای این کارگروه به شمار می‌روند.
گفتنی است رضوی مدیرعامل سابق بانک صنعت و معدن و پست بانک و نایب رییس اتحادیه بانک‌های توسعه ای آسیا و اقیانوسیه (ادفیاپ) بوده است.