دفاع از رفتار دولت در قبال مترو

عکس: ایرنا

رویانیان: دولت در شش سال گذشته، سه هزار میلیارد تومان به متروهای کشور کمک کرده است

دنیای اقتصاد - نشست خبری محمد رویانیان روز گذشته به مجالی تبدیل شد تا رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت از اقدامات دولت در خصوص متروی کلان‌شهرها و به ویژه تهران دفاع کند و البته به این نکته هم اشاره کند که نباید جو مترو را سیاسی کرد. رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور در این نشست به کمک‌های مالی دولت به متروهای کشور اشاره کرد و گفت که در بخش متروی تهران هم دولت سهم خود را ادا کرده و این در حالی است که شهرداری تهران دست کم در این فقره از دولت عقب مانده است. این اظهارات رویانیان در شرایطی مطرح می شود که طرف دیگر یعنی شهرداری تهران همواره از کمبود اعتباراتی که از سوی دولت باید به مترو تعلق بگیرد، انتقاد کرده است. به عنوان نمونه، اخیرا جعفر تشکری‌هاشمی، معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران گفته بود که به رغم گذشت ۵ ماه از سال۹۰، هنوز یک ریال هم از سهم یارانه دولت در بخش حمل‌ونقل به شهرداری پرداخت نشده است. به گفته وی، در واقع هیچ بخشی از یک سوم سهم دولت در پرداخت هزینه بلیت مترو هم پرداخت نشده است. رویانیان اما روز گذشته با ارائه اعداد و ارقام توپ را به زمین شهرداری انداخت و گفت که سهم دولت در کمک به متروها بیشتر از شهرداری‌ها بوده است. رویانیان در عین حال از نهایی شدن فاینانس چهار خط مترو تهران خبر داد و گفت که بر این اساس عملیات اجرایی و تکمیل خطوط چهار، پنج، شش و هفت مترو تهران به زودی آغاز می‌شود.

شهرداری‌ها سهم خود را نداده‌اند

محمد رویانیان در این نشست، با تاکید بر اینکه متاسفانه بحث مترو سیاسی و از مسیر خودش خارج شده است، گفت: این امر موجب شده تا مردم به نتیجه دلخواه خود نرسند. وی با تاکید بر اینکه نباید جو مترو سیاسی شود، گفت: وقتی جو سیاسی می‌شود حرف راست و دروغ معلوم نمی‌شود و جاهایی که حقوق مردم مطرح است نباید مسائل را سیاسی کنیم.

وی با اشاره به اینکه دولت در شش سال گذشته سه هزار میلیارد تومان به متروهای کشور کمک کرده است، گفت: بر اساس قانون شهرداری‌ها موظف بودند ۵۰ درصد مابقی سهم خود را بپردازند که با این احتساب اگر شهرداری‌ها پول می‌دادند طی شش سال گذشته شش هزار میلیارد تومان اعتبار برای قطارشهری‌های کشور اختصاص می‌یافت. این در حالی است که متاسفانه شهرداری‌ها کمتر از ۳۰ درصد سهم خود را پرداخت کردند.

رویانیان با اشاره به اینکه عملکرد شهرداری تهران در پرداخت سهم خود در زمینه مترو بیش از سایر شهرها بوده است، گفت: شهرداری تهران در این مدت حدود ۴۰ درصد سهم خود را پرداخت کرده است، اما مشکلی که وجود داشته آن بوده که شهرداری تهران در این خصوص پول نقد پرداخت نکرده و اکثرا از تهاتر زمین یا امتیازات دیگر برای پرداخت سهم خود استفاده کرده است.

حل مشکل بدهی شهرداری به بانک‌ها

وی با تاکید بر اینکه شهرداری تهران بدهی فراوانی به بانک‌ها داشت که فاینانس آن اجرایی نمی‌شد، افزود: خوشبختانه با هماهنگی صورت گرفته با شبکه بانکی بخشی از این بدهی از طریق تهاتر زمین و بخشی نیز با تقسیط کردن برطرف شد؛ از سوی دیگر بخشی از جریمه‌ها نیز بخشیده شده که امیدواریم به زودی فاینانس خطوط مترو تهران اجرایی شود. به گفته رویانیان بدهی شهرداری تهران به بانک‌ها بیش از سه هزار میلیارد تومان بود که ۸۰۰ میلیارد تومان آن فاینانس بود.

ورود وزیر اقتصاد به حل مشکل مترو

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی حمل‌ونقل ریلی کشور به اعتبارات پرداختی دولت و شهردار‌ی‌ها به قطارشهری‌های کشور طی شش سال گذشته اشاره کرد و گفت: در حالی که دولت به مترو تهران در شش سال گذشته ۹ هزار و ۸۲۹ میلیارد ریال اعتبار پرداخت کرده است، سهم پرداختی شهرداری تهران در این مدت ۷ هزار و ۶۸۳ میلیارد ریال بوده است. از سوی دیگر دولت به قطارشهری اصفهان ۳ هزار و ۶۷۸ میلیارد ریال پرداخت کرده و شهرداری اصفهان نیز ۹۲۲ میلیارد ریال در این مدت پول داده است. همچنین در مشهد دولت ۴ هزار و ۲۰۶ میلیارد ریال طی شش سال گذشته برای مترو کمک کرده و شهرداری نیز یک هزار و ۸۹ میلیارد ریال پول پرداخت کرده است. رویانیان با تاکید بر اینکه امسال هماهنگی بسیار خوبی توسط شرکت مادر تخصصی حمل‌ونقل ریلی کشور با مترو تهران صورت گرفته است، افزود: حتی کار به سطحی رسیده که شخص وزیر اقتصاد ملزم شده که مشکلات بانکی مترو تهران را حل کند.

تاکید احمدی‌نژاد برای راه‌اندازی متروی فرودگاه

رویانیان با اشاره به حمایت رییس‌جمهور و تاکید وی در خصوص اجرایی شدن هر چه سریع‌تر متروی فرودگاه امام خمینی(ره) گفت: رییس‌جمهور تاکید داشتند که عملیات اجرایی این طرح به صورت متمرکز صورت گرفته و در اختیار مترو تهران قرار گیرد. وی به منوریل قم اشاره و تصریح کرد: از دولت خواسته‌ایم که اعتبار قطارشهری قم را امسال صددرصد اختصاص دهد از سوی دیگر نیز ۲۰ میلیارد تومان کمک مضاعف به قطار شهری قم شود که بر این اساس فاز اول منوریل قم تا حرم مطهر، یعنی مسیر به طول شش کیلومتر از ۱۶ کیلومتر قطارشهری قم ظرف یک سال آینده به بهره‌برداری برسد. وی درباره مشکلات پیش‌آمده در مورد ادامه منوریل از حرم مطهر هم ابراز امیدواری کرد که مشکلات حل شود.

انتشار اوراق مشارکت برای تقویت مترو

وی همچنین از انتشار یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای تقویت مترو در کشور خبر داد وگفت: انتشار این اوراق مشارکت به زودی در تهران و شهرهای دیگر آغاز می‌شود.

رویانیان با اشاره به اینکه یک هزار و ۶۰ میلیارد تومان بودجه عمومی توسط مجلس برای مترو‌های کشور امسال اختصاص یافته است، گفت: در عین حال یک هزار میلیارد تومان نیز شهرداری‌ها باید در این خصوص بگذارند که سرجمع با احتساب اوراق مشارکت منتشر شده دولت و شهرداری‌ها امسال موظفند حداقل سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای متروها پول بدهند.

عرضه منطقه‌ای گازوئیل در شهرهای مرزی

رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور گفت: عرضه گازوئیل در شهرهای مرزی کشور به صورت منطقه‌ای می‌شود. محمد رویانیان در گفت‌وگو با ایسنا افزود: این اقدام در راستای جلوگیری از قاچاق گازوئیل در مناطق مرزی خواهد بود. وی تاکید کرد: هم‌اکنون توزیع گازوئیل براساس سهمیه‌بندی در همه کشور به صورت یکسان انجام می‌شود که در صورت تصویب ستاد هدفمندی یارانه‌ها، در مناطق مرزی گازوئیل به صورت منطقه‌ای توزیع می‌شود.