نقد کتاب - رانت نفت و دردسرهایش-۴
دولت رانتیر
گسترش و توسعه صنعت در ایالاتمتحده آمریکا، اروپا و حتی برخی کشورهای در حال توسعه آسیایی تقاضای انرژی حاصل از نفت و مشتقات آن را رشد میداد و در مقابل، عرضه این محصول را نیز مقرون به صرفه میکرد. ایران از جمله کشورهایی بود که فروش نفت در درآمدهای آن حرف اول را میزد و درآمدهای حاصل از صادرات نفت در مقابل درآمدهای دیگر هر سال سنگینتر میشد. درآمدهای نفتی اما پیامدهای پرشماری داشت که از مهمترین آنها، ایجاد فضای رانتجویانه در کسبوکار شهروندان و دولتها بود. رانتجویی و دولت رانتیر را میتوان ویژگی اصلی دولتهای ایران دوران شاه دانست.
از سال ۱۳۳۵ تا سال ۱۳۳۶ همچنان درآمد صادرات نفت ایران بیش از صادرات غیرنفتی بود. درآمد نفتی ایران در سیر صعودی خود در سال ۱۳۴۲ به ۴۴۳ میلیون دلار رسید و در هر سال این درآمد حداقل رشدی ۱۰ درصدی داشت. از این مقطع به بعد، درآمد نفت ایران چنان بالا رفت و تثبیت شد که کاتوزیان عامل نفت را به صورت متغیر مستقلی در تحولات اجتماعی ــ سیاسی ایران در نظر میگیرد. دکتر حسین مهدوی با ارزیابی درآمد نفت ایران در همین دوره نظریه دولت رانتیر را ارائه داده و ایران را مصداق بارز آن معرفی کرده و چنین آورده است: «سهم درآمدهای نفتی در مجموعه درآمدهای دولت از ۱۱ درصد در سال ۱۹۵۴ میلادی (تقریبا ۱۳۳۳ شمسی) به ۵۰ درصد در سال ۱۹۶۵ میلادی (تقریبا ۱۳۴۲ شمسی) افزایش یافته است». آمارها نشان میدهد از سال ۱۳۳۶/ ۱۹۵۷ درآمد نفتی ایران همواره بیش از۴۰ درصد درآمدهای دولتی را تامین کرده است. این سیر در دهه ۱۳۴۰ در حدی بالاتر تثبیت شد که بنابر ارزیابیهای جولیان باریر، درآمد نفت ۵۰ درصد کل درآمد دولت را شامل میشد. به طور نمونه، در سال ۱۳۴۷/ ۱۹۶۸ درآمد نفت ۷۵ درصد دریافتهای ارزی دولت، ۲۰ درصد تولید ناخالص ملی و ۵۰ درصد کل درآمدهای دولت بود. ۸۰ درصد از این درآمد برای تامین هزینههای عمرانی برنامه توسعه به کار میرفت، در حالی که این نسبت در اواسط دهه ۱۳۳۰، نزدیک به ۵۰ درصد بود. تقریبا ۱۰ درصد از سرمایه ثابت ناخالص داخلی از این بخش تامین شد. در سال ۱۳۴۹/ ۱۹۷۰ نیز رقم ۴۹ درصد برای وابستگی دولت به درآمدهای نفتی ثبت شده است. سیر وابستگی ایران به درآمد نفتی در دهه ۱۳۵۰ ادامه یافت. در مهرماه ۱۳۵۲/ ۱۹۷۳ شوک اول نفتی واقع شد و قیمت جهانی نفت بیش از چهار برابر افزایش یافت، البته طی سالهای ۱۳۵۲ ــ ۱۳۴۲ درآمد نفت ایران رو به افزایش بود. این افزایش ابتدا به دلیل رشد سریع حجم نفت صادراتی و سپس به دلیل افزایش نسبتا معتدل قیمتها رخ داد.
این افزایش به صورتی بود که عواید نفت ایران در سال ۱۳۴۲ برابر چهل میلیارد ریال و کمی بیش از ۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی بود. این سهم در سال ۱۳۵۱ به یکچهارم تولید ناخالص ملی (GNP) رسید. با انفجار قیمتهای نفت در سال ۱۳۵۲، سهم درآمد نفتی در تولید ناخالص ملی به ۵۰ درصد رسید، اما پس از آنکه فرصت کافی برای جذب آن در اقتصاد فراهم شد، این سهم در سال ۱۳۵۷ به ۳۴ درصد کاهش یافت. طی سالهای پس از استقرار کنسرسیوم، میزان تولید نفت ایران دائم افزایش یافته بود. در سال ۱۳۳۹/ ۱۹۶۰ ایران از مرز تولید یکمیلیون بشکه نفت در روز گذشت. این میزان در سال ۱۳۵۱/ ۱۹۷۲ به پنجمیلیون بشکه در روز و در سال ۱۳۵۳/ ۱۹۷۴ به اوج شش میلیون بشکه در روز رسید. این میزان تولید تقریبا اوج میزان تولید در همه سالهای تولید نفت بود.
از این تاریخ به بعد این میزان تولید یا ثابت بود یا کمی کاهش مییافت، با این حال به دلیل افزایش قیمت نفت، درآمدهای نفتی ایران بالا رفت. طی سالهای دهه ۱۳۵۰، قیمت هر بشکه نفت در بازارهای بینالمللی از سه دلار به بیست دلار رسید. اوج این افزایش مربوط به شوک اول نفتی در ۱۹۷۳ بود که قیمت نفت را به نزدیک دوازده دلار، یعنی چهار برابر قیمت پیشین، رساند.
عواید نفت ایران در سال ۱۳۴۹/ ۱۹۷۰ به بیش از یکمیلیارد دلار و در سال ۱۳۵۱/ ۱۹۷۲ به ۶/۵ میلیارد دلار رسید، ولی با شوک نفتی اول، این درآمد در سال ۱۳۵۲ با یک جهش به ۵/۱۸ میلیارد دلار افزایش یافت و تقریبا در پیش از اعتصاب صنعت نفت در آستانه انقلاب اسلامی به مرز ۲۱ میلیارد دلار در سال نزدیک شد. طی سالهای دهه ۱۳۵۰ تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی، هیچگاه وابستگی دولت به درآمدهای نفتی زیر ۵۴ درصد نبود. در سال ۱۳۵۷، به دلیل اعتصاب کارکنان صنعت نفت، تولید نفت ایران کاهش یافت و درآمد نفتی کشور به پانزده میلیارد دلار تقلیل یافت. نگاه کلی به میزان درآمدهای نفتی دولت در دوره ۱۳۳۲ ــ ۱۳۵۷ نشان میدهد که تقریبا از سال ۱۳۳۲، این درآمد بیش از ۴۰ درصد منابع درآمدی دولت را تامین کرده است. اگر تعریف ببلاوی، در مورد میزان لازم درآمد رانتی برای ساخت دولت رانتیر را بپذیریم (۴۲ درصد درآمد دولت)، باید گفت که از سال ۱۳۳۹ / ۱۹۶۰ ساخت دولت در ایران رانتیر بوده است.
ابعاد و پیامدهای دولت رانتیر
تاثیر نفت و درآمدهای آن بر ساختار سیاسی و اجتماعی ایران انکارناپذیر است و شاید بتوان گفت که تاثیر این متغیر در ایران حتی بیشتر از دیگر کشورهایی است که وضعی مشابه ایران داشتهاند. از این لحاظ شاید ایران اولین و بالاترین کشوری باشد که نفت در آن چنین جایگاهی داشته است.
ایران اولین اعطاکننده امتیاز نفت به بیگانگان بود (۱۹۰۱.م). اولین استخراج صنعتی نفت در خاورمیانه در ایران انجام شد (۱۹۰۸.م) و البته ایران اولین کشوری بود که صنعت نفت در آن ملی گردید (۱۹۵۱.م). دولت پهلوی دولتی رانتیر بود؛ زیرا «به طور منظم مقادیر عظیمی از رانت خارجی را دریافت میکرد». سه عامل میراث تاریخی یعنی نظام سیاسی پاتریمونیال (Patrimonial) در ایران، اوضاع داخلی ایران یعنی ناکامی جبهه ملی در اداره موفق کشور و وضعیت بینالمللی یعنی شرایطی که آمریکا میکوشید دولت دستنشانده خود در ایران را حفظ کند تا به دام کمونیسم نیفتد، زمینهساز شکلگیری و تثبیت دولت رانتیر در ایران شد.
ارسال نظر