ایران وجهان ۸۰ سال پیش
همکاری ایران و آلمان
اوضاع مالی و صنعتی ایران از نگاه روزنامه الاحرار، از جراید مهم سوریه در ۸۰ سال پیش مطلبی است که از نگاه مدیران روزنامه اطلاعات ۲۷ فروردین ماه ۱۳۱۱ مهم تشخیص داده شده و آن را در دو ستون صفحه اول چاپ کردهاند. در این مقاله اوضاع مالی ایران، بانکهای ایرانی، حیات صنعتی با تاکید بر راه آهن در این کشور مورد توجه قرار گرفته است. درباره حیات اقتصادی ایران در روزنامه الاحرار شماره ۲۵ مارس آمده است: «حیات صنعتی ایران به تازگی رو به ترقی نهاده است. درایران ایجاد یک کارخانه بزرگ نساجی و پارچهبافی تکمیل گردیده و شروع به کار کرده است. همانطوری که کارخانههای دیگری برای ابریشم بافی و موسسات تهیه پارچههای ابریشمی در اصفهان، رشت، تبریز و در خراسان کارخانه دیبابافی وجود دارد و استقبال در تاسیس کارخانههای مزبور در سایر انحای ایران به طور شایانی به عمل آمده است.»
تجاری که در سندیکای تجارتی حضور داشتند بنا بر خبر روزنامه اطلاعات ۲۷ فروردین ۱۳۱۱ در جلسه ای با حضور وزیر دربار شرکت کرده و در آن درباره اصلاح امور صادراتی با او گفتوگو کردند. در پایان این جلسه قرار شد که تجار به همراه تعداد دیگری از همصنفان خود در منزل حاج امین الضرب حاضر شوند و مذاکرات را پیگیری کنند.
تشکیل اتاق تهران در همین روز، دیگر خبر اقتصادی روزنامه است. با توجه به اینکه مطابق مقررات قانون اصلاحیه اتاقهای تجارت مدت انتخاب یک ثلث از اعضای اتاق تجارت تهران منقضی شده بود و از طرف اداره کل تجارت پیشنهادی تقدیم هیات دولت و به تصویب رسیده بود که همان یک ثلث به عضویت باقی باشند، مذاکرات این روز اتاق تهران راجع به تجدید انتخاب هیات رییسه اتاق تجارت بود و پس از قدری مذاکرات هیات رییسه سابق ابقا شدند.
تاسیس کارخانه جوراببافی و کشبافی با همکاری آلمان خبر جالب در ۸۰ سال پیش است که بر اساس ۸۰ درصد کارهای کارخانه کشبافی در ایران انجام میشود، اما ۲۰ درصد آن باید از آلمان وارد شود.
یکی از مهمترین خبرهای فرهنگی در ۲۷ فروردین ۱۳۱۱ به جلسه انجمن ادبی ایران مربوط میشود که در آن نشستی پیرامون اندیشههای دکتر تاگور، شاعر و فیلسوف هندی برگزار میشود. کنسرت استوار، تئاتر یوسف و زلیخا در کرمانشاه و درام تاریخی ایراندخت در تهران که در شعبه نمایشگاه زردشتیان برگزار میشود؛ از دیگر خبرهای فرهنگی این روز هستند.
در بخش اخبار خارجی انحلال تشکیلات نظامی حزب ملیون سوسیالیست که ارگان نظامی حزب نازی است، مورد توجه است. در جراید آن روزگار آلمان بحث و جدلهای فراوانی درباره این تصمیم درگرفته است. حزبی که سالهای بعد گوی سبقت را از احزاب ربود و جهان را درگیر جنگی فراگیر کرد. بیلان واردات صادرات و واردات آلمان در ماه مارس دیگر خبر مرتبط با این کشور است. بر اساس این خبر صادرات آلمان در میانه دو جنگ جهانی و با وجود پرداخت غرامات فراوان ۱۵۲ میلیون مارک بر وارداتش افزونی داشته است. جنگ در منچوری، کشف آثار قدیمی در مصر و آتشفشان در بحر خزر دیگر اخباری هستند که در حوزه اخبار خارجی به نظر مدیران روزنامه اطلاعات مهم تلقی شده و به هر کدام در یک خبر کوتاه پرداخته شده است.
ارسال نظر