معاون بورس اوراق بهادار تهران خبر داد
موافقت اولیه «سازمان بورس» با راهاندازی فیوچرز ارز
گروه بورس- علیرضا باغانی: معاون مطالعات اقتصادی و توسعه بازار بورس اوراق بهادار تهران از موافقت اولیه سازمان بورس با راهاندازی فیوچرز ارز خبر داد. علی سنگینیان که با خبرنگار دنیای اقتصاد درباره آخرین وضعیت راهاندازی بازار آتی ارز سخن میگفت، افزود: شرکت بورس گزارش توجیهی راهاندازی فیوچرز ارز را به سازمان بورس ارسال کرد که در پی ارائه چنین پیشنهادی به نهاد نظارتی بازار سرمایه، سازمان بورس موافقت اصولی و اولیه خود را با راهاندازی چنین بازاری اعلام کرد.
وی تاکید کرد: راهاندازی بازار فیوچرز ارز نیازمند بررسیهای دقیقتر سازمان بورس و اعلام نظر کمیته فقهی این سازمان است که به نظر میرسد با توجه به نظر مساعدی که درباره راهاندازی فیوچرز سهام وجود داشت، برای راهاندازی بازار آتی ارز هم مشکلی وجود نداشته باشد.
بانک مرکزی مخالفت نکند
وی در پاسخ به این پرسش که در صورت موافقت نهایی سازمان بورس، آیا مقدمات راهاندازی بازار آتی ارز فراهم میشود و بانک مرکزی مخالفتی با آن نخواهد داشت؟ خاطرنشان کرد: راهاندازی بازار جدید فیوچرز ارز نیازمند همکاری بانک مرکزی است، چرا که در این بازار باید قراردادهای آتی ارز معامله شود که بانک مرکزی متولی کنترل بازار ارز کشور است، ولی در هر حال بورس اجازه راهاندازی چنین بازاری را دارد و موافقت اصولی آغاز به کار فیوچرز ارز را که متفاوت با بازار Forward ارز بانک مرکزی را از سازمان بورس دریافت کرده است.
اما در هر حال در این شرایط نمیتوان زمان دقیقی برای تولد فیوچرز ارز اعلام کرد، ولی برنامه ما راهاندازی چنین بازاری در سال جاری در بورس تهران است.
بیتاثیری فیوچرز بر بازار نقدی
معاون بورس اوراق بهادار تهران با اشاره به نگرانیهای بانک مرکزی درباره راهاندازی فیوچرز ارز گفت: یکی از نگرانیهای بانک مرکزی، تاثیرگذاری احتمالی معاملات فیوچرز ارز در بازار نقدی ارز است که البته با توجه به تجربههای اتفاق افتاده در دنیا و بررسیهای دقیق و کارشناسی بورس، بازار آتی ارز، تاثیری روی بازار نقدی ندارد.
وی در برابر این سوال که آیا با راهاندازی بازار Forward ارز توسط بانک مرکزی، باز هم به راهاندازی بازار آتی ارز در بورس امیدوار هستید؟ گفت: فیوچرز ارز در بورس دارای جذابیتهای بیشتر نسبت به بازار Forward بانک مرکزی است و این بازار دارای محدودیتهای زیادی است، از جمله اینکه مشتریان با مبلغ ۱۰۰هزار دلار به بالا میتوانند در آن معامله کنند، در حالی که فیوچرز مورد نظر بورس دارای کارکردهای بسیار گستردهتر و متنوعتری است. وی افزود: بازار معاملاتی ارز که در ظاهر بخشنامه آن توسط بانک مرکزی ارائه شده است، در شبکه بانکی با محدودیتها و کاستیهای فراوان، معاملات ارز صورت میگیرد که بانکها در این زمینه تعیینکننده هستند و مزیتهای عرضه و تقاضا در یک بازار کارآمد مثل بورس در آن وجود ندارد. سنگینیان با اشاره به فعالیت گروه قابلتوجهی از فعالان اقتصادی در بازار ارز گفت: در حال حاضر برخی از افراد در بازارهای نامطمئن و پرریسکی مثل فارکس فعالیت میکنند که با راهاندازی فیوچرز ارز که از پوشش ریسک لازم برخوردار است، میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، بدون آنکه نگران نوسانات یا مشکلات نحوه معاملات در این بازار باشند.
فیوچرز سهام موفق بود
وی با اشاره به تجربه بورس تهران در راهاندازی بازار آتی سهام گفت: با گذشت دو ماه از راهاندازی فیوچرز سهام در بورس، هر روز به تعداد متقاضیان دادوستد قراردادهای آتی در این بازار افزوده میشود، چرا که با ارائه آموزشهای لازم و اطلاعرسانی صورت گرفته، آنها از مزیتهای فیوچرز سهام مطلع شده و به فعالیت در این بازار نوپا روی میآورند، از طرفی دیگر بازار آتی سهام تاثیر زیادی از نوسانات بازار نقدی ندارد و در زمانهایی که بازار نقدی سهام کمرونق است، این بازار به دلیل معامله قراردادهای آینده میتواند رونق بیشتری از بازار نقدی داشته باشد و یکی از پرطرفدارترین بازارها در زمان رکود بورس باشد. به گفته وی، بازار فیوچرز ارز هم همین شرایط را میتواند در بازار ارز داشته باشد و به عنوان بازار کمریسک و مطمئن به معاملات ارز در ایران سامان دهد تا سرمایهگذاران این بازار با حضور در بازارهای نامطمئنی مثل فارکس و ... با زیان و سردرگمی مواجه شوند. گفتنی است، شرکت بورس و اوراق بهادار تهران به منظور آشنایی فعالان بازار سرمایه با نحوه فعالیت در فیوچرز سهام دوشنبه هفته جاری سمیناری در هتل اسپیناس تهران برگزار میکند.
ارسال نظر