رییس سازمان بورس اعلام کرد
تدوین راهکارهای افزایش نقدشوندگی در شورای بورس
گروه بورس- مجید اسکندری: «شاخص ما گویایی بیشتری نسبت به شاخص دیگر بورسها دارد.»
عکس: نگار متیننیا
گروه بورس- مجید اسکندری: «شاخص ما گویایی بیشتری نسبت به شاخص دیگر بورسها دارد.» این جمله، پاسخ رییس «سازمان» به پرسش خبرنگاری بود که از انتقاد فدراسیون جهانی بورسها از بورس ایران سخن میگفت. روز گذشته علی صالحآبادی مهمان دورهای نشست معاونان وزیر اقتصاد در ساختمان «باب همایون» بود. او در این نشست یک ساعته با اشاره به تصویب برنامههای سال جاری «سازمان» در شورای بورس به تشریح این برنامهها در حوزههای مختلف پرداخت.
تحلیل بازار بر اساس شرکتها
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست یاد شده با اشاره به رونق بازار سرمایه کشور در سال جاری گفت: نسبت P/E بازار سرمایه ایران بین ۵ تا ۶ است و شرکتهای حاضر در این بازار حدود ۸۰درصد سود خود را بین سهامداران تقسیم میکنند؛ در حالی که در بورسهای دنیا حدود ۱۰ تا ۳۰درصد سود شرکتها تقسیم میشود.
وی وجود هر گونه انتقاد از سوی WFE به بورس ایران را رد و تاکید کرد: به دلیل P/E پایین ودرصد تقسیم سود بالا، شاخص بورس ما گویایی بیشتری دارد، البته باید دانست برای سرمایهگذاران، بازدهی هر سهم مهمتر از میزان شاخص است و تحلیل بر اساس سود شرکتها صورت میگیرد.
ورود فیوچرز سهام تا دو ماه آینده
صالحآبادی همچنین از توسعه قراردادهای آتی در بازار و راهاندازی معاملات آتی سهام در آینده نزدیک خبر داد و گفت: در حال حاضر «سازمان» مشغول تدوین مقررات نهایی این ابزار است و ظرف یکی دو ماه آینده شاهد ورود این ابزار به بازار سهام خواهیم بود.
وی از افزایش نقدینگی، کاهش توقف نمادها و نظارت بر افشای کامل و دقیق اطلاعات در بازار به عنوان برنامههای جاری این سازمان یاد کرد.
خداحافظی با قطع سیستم معاملات
صالحآبادی همچنین از پیگیری راهاندازی سایت پشتیبان سیستم معاملات خبر داد و گفت: در حال پیگیری مراحل نصب این سیستم هستیم و به زودی این سیستم راهاندازی خواهد شد که در صورت بروز هر مشکلی در سیستم اصلی از این سیستم استفاده خواهد شد.
XBRL عملیاتی میشود
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه از آغاز معاملات آنلاین از تیرماه امسال خبر داد.
وی با بیان اینکه زیرساختهای معاملات آنلاین در بازار سرمایه انجام شده است، گفت: شرکتهای نرمافزاری متعهد شدهاند که تا اواخر خردادماه امسال، نرمافزار این معاملات را در اختیار سازمان بورس قرار دهند که در این شرایط معاملات آنلاین از اوایل تیرماه راهاندازی میشود.
دبیر شورای عالی بورس در ادامه، عملیاتی شدن استاندارد نوین گزارشگری مالی (XBRL)، الکترونیکی کردن بازار اولیه، راهاندازی مرکز میانی صدور گواهی امضای دیجیتال در بازار سرمایه، راهاندازی سامانه تبادل اطلاعات نهادهای مالی، راهاندازی سامانه الکترونیکی نظارت بر سبدگردانی و صندوقهای سرمایهگذاری را از دیگر برنامههای سازمان بورس در حوزه فنآوری اطلاعات اعلام کرد.
وی رتبهبندی کارگزاران بورس کالا، توسعه فعالیتهای سبدگردانی اختصاصی، اعطای مجوز به شرکتهای پردازشگر مالی، افزایش شفافیت، برگزاری همایشها و نمایشگاه بورس، بانک و خصوصیسازی را از دیگر برنامههای سازمان بورس در سال۸۹ اعلام کرد.
عرضه سهام مازاد CDS در OTC
رییس سازمان در ادامه با اشاره به اینکه این سازمان نخستین عرضهکننده سهام در بازار سوم فرابورس خواهد بود، گفت: مازاد سهام سازمان بورس در شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه ظرف دو هفته آینده در بازار سوم فرابورس عرضه خواهد شد.
وی اظهار داشت: با عرضه این سهام، بازار سوم فرابورس فعالیت خود را آغاز خواهد کرد که امیدواریم سایر شرکتها نیز برای معاملات سهام از این بازار استفاده کنند.
آغاز فعالیت صکوک
دکتر صالحآبادی سپس به تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید اشاره کرد و گفت: صکوک به عنوان یک ابزار مالی جدید به زودی فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز خواهد کرد.
وی افزود: سازمان بورس امسال بر اساس بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی میتواند چهارهزارمیلیاردتومان اوراق مشارکت منتشر کند که به طور حتم بازار سرمایه با توسعه اوراق مشارکت و راهاندازی ابزار مالی صکوک میتواند در تامین مالی کشور نقش پررنگتری ایفا کند.
رییس سازمان بورس یکی دیگر از برنامههای سال ۸۹ این سازمان را توسعه صندوقهای سرمایهگذاری اعلام کرد و گفت: ارزش این صندوقها به بیش از ۳۳۰۰میلیاردتومان رسیده است؛ اما با اجرای قانون جدید بازار سرمایه میتوان صندوقهای سرمایهگذاری را توسعه داد.
وی خاطرنشان کرد: شرکتهای کارگزاری میتوانند با ضمانت نهادهای مالی دیگر، صندوقهای سرمایهگذاری بزرگ تاسیس کنند تا حجم و ارزش این صندوقها در بازار سرمایه افزایش یابد.
ورود خارجیها به بورس و فرابورس
سخنگوی سازمان بورس در ادامه به ابلاغ آییننامه جدید سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد و گفت: در این آییننامه تسهیلات خوبی برای سرمایهگذاران خارجی در نظرگرفته شده است.
وی با بیان اینکه آییننامه مصوب سال ۸۴ سرمایهگذاری خارجی لغو شده است، تصریح کرد: در آییننامه جدید، محدویت خروج اصل سرمایه سرمایهگذاران خارجی در طول سه سال حذف شده است؛ به طوریکه آنان میتوانند در هر زمانی نسبت به نقل و انتقال اصل سرمایه خود اقدام کنند.
دکتر صالحآبادی ادامه داد: محدودیت مالکیت ۱۰درصدی سهام شرکتهای ایرانی توسط سرمایهگذاران خارجی نیز به ۲۰درصد افزایش یافته است.
وی تامین ارز مورد نیاز سرمایهگذاران خارجی را از دیگر مزیتهای آییننامه جدید اعلام کرد و گفت: بانک مرکزی موظف شده است تا تامین ارز مورد نیاز سرمایهگذاران خارجی را به نرخ روز برای آنان انجام دهد.
دکتر صالحآبادی با بیان اینکه سرمایهگذاران خارجی بر اساس آییننامه قبلی سرمایهگذاری خارجی تنها مجاز به سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار تهران بودند، افزود: در آییننامه جدید، سرمایهگذاران خارجی میتوانند هم در بورس تهران و هم در بازار فرابورس فعالیت کنند.
دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار گفت: سرمایهگذاران خارجی بر اساس آییننامه جدید میتوانند از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد بازار سرمایه ایران شوند.
اجرای آییننامه جدید از دو هفته آینده
وی اضافه کرد: سرمایهگذاران خارجی در آییننامه قبلی تنها میتوانستند در پرتفوی شرکتها سرمایهگذاری کنند؛ اما از این پس میتوانند سرمایهگذاری راهبردی و مدیریتی شرکتها را برعهده گیرند.
دکتر صالحآبادی اختیاری شدن اخذ مجوز سازمان سرمایهگذاری خارجی را از دیگر ویژگی آییننامه جدید سرمایهگذاری خارجی در بورسها و بازارهای خارج از بورس اعلام کرد و افزود: در گذشته اخذ این مجوز برای سرمایهگذاران خارجی الزامی بود، اما هم اکنون این الزام برداشته شده است.
وی خاطرنشان کرد: البته سرمایهگذاران خارجی میتوانند با دریافت مجوز فوق، تحت پوشش و حمایت قانون سرمایهگذاری خارجی قرار گیرند.
رییس سازمان بورس تسهیل شدن تشریفات اداری اخذ مجوز سرمایهگذاران خارجی را دیگر مزیت آییننامه سرمایهگذاری خارجی اعلام کرد و اظهار داشت: از این پس برخی اطلاعات و گزارشهای زائد حذف میشود.
وی یادآور شد: در گذشته سرمایهگذاران تنها میتوانستند در اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس سرمایهگذاری کنند، اما آنان از هم اکنون میتوانند در اوراق بهادار خارج از بورس، اوراق مشارکت و غیره نیز سرمایهگذاری کنند.
دکتر صالحآبادی تصریح کرد: سازوکار اجرایی آییننامه جدید سرمایهگذاری ظرف دو هفته آینده نهایی خواهد شد که امیدواریم این امر باعث افزایش جذب سرمایهگذاری خارجی در بازار سرمایه شود.
اصلاح آییننامه توقف و بازگشایی نمادها
سخنگوی سازمان بورس سپس گفت: این سازمان امسال با اصلاح آییننامه کاهش توقف و افزایش بازگشایی نماد شرکتهای بورسی قصد دارد تا نقدشوندگی را در بازار بالا ببرد.
وی با بیان اینکه بحث افزایش نقدشوندگی از سال گذشته در شورای عالی بورس مطرح و راهکارها و چارچوبهای آن تدوین شده است، افزود: به مرور راهکارهای مختلف برای افزایش نقدشوندگی در بازار اجرا میشود.
مزایدههای خصوصیسازی در فرابورس
دکتر صالحآبادی در ادامه به نشست مسوولان سازمان بورس و خصوصی سازی اشاره کرد و اظهار داشت : طبق توافق قرار است، شرکتهای قابل عرضه در بازار سوم فرابورس به صورت بلوکی و مزایدهای عرضه شوند تا شاهد رونق این بازار در سال ۸۹ باشیم.
وی از تشکیل کمیته مشترک سازمان خصوصیسازی و شرکت فرابورس خبر داد و گفت: در این کمیته شرکتهای قابل واگذاری در بازار سوم فرابورس بررسی خواهند شد تا از شفافیت، نرمافزار و مقررات فرابورس در عرضههای بلوکی سازمان خصوصیسازی استفاده شود. سخنگوی سازمان بورس در مورد شرکتهای قابل پذیرش در بورس یا فرابورس گفت: کمیتهای متشکل از سازمان خصوصی سازی، بورس و فرابورس تشکیل شده است تا پروسه پذیرش شرکتها کاهش یابد.
ارسال نظر