واکنش بورس تهران به نزول اعتبار آمریکا

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- مجید اسکندری: بورس اوراق بهادار بار دیگر افت شاخص‌های خود را به نظاره نشست و در این میان شاهد کاهش ۳۰۸ واحدی شاخص کل در روزگذشته بود. دیروز فعالان تالار شیشه‌ای نظاره‌گر افول شاخص تا نزدیک مرز ۲۵ هزار واحد بودند به‌گونه‌ای که عقربه شاخص در پایان ساعت معاملات برروی عدد ۲۵ هزار و ۸ واحد توقف کرد.

به این ترتیب شاخص بورس اوراق بهادار با افت ۲/۱درصدی خود هشتمین افت بزرگ خود در سال جاری و دوازدهمین افت بزرگ را در تاریخ فعالیت خود تجربه کرد.

بر اثر افت روزگذشته، بازدهی بازار از ابتدای سال به ۴/۷ درصد و بازدهی مردادماه به ۷/۱ درصد رسید.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، روزگذشته ارزش بورس به رقم ۱۱۱هزار و ۲۰۰میلیارد تومان رسید که این میزان براساس نرخ روز دلار دولتی معادل ۱۰۵ میلیارد دلار است.

از سوی دیگر ارزش معاملات روز شنبه بورس رقم ۵۳ میلیارد تومان بود که نشان می‌دهد ارزش معاملات این بازار همچنان در سطح پایینی بوده و روند نگران‌کننده‌ای را طی می‌کند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، افت روزگذشته بورس، به دلیل افت شدید قیمت‌ها در بازارهای جهانی است.

از سوی دیگر افت قیمت‌ها در بازارهای جهانی به دلیل افت رتبه اعتباری آمریکا توسط موسسه S&P بود که به کاهش قیمت مس به ۹۰۰۰ دلار در هر تن، کاهش قیمت روی به کمتر از ۲۲۰۰ دلار در هر تن و کاهش قیمت نفت به کمتر از ۹۰ دلار در هر بشکه انجامیده است.

مقایسه این قیمت‌ها حاکی از آن است که اقلام یادشده در هفته‌های اخیر به پایین‌ترین حد خود رسیده‌اند.

با توجه به اینکه بار اصلی بازار سرمایه کشور ما تا حد زیادی بر دوش تولیدکنندگان مواد خام و پتروشیمی است، شرکت‌های فعال در این زمینه و هلدینگ‌های مربوط به این شرکت‌ها نظیر ملی مس، فولاد مبارکه، سرمایه‌گذاری غدیر، مپنا و گل‌گهر تاثیر بسزایی از این کاهش قیمت می‌پذیرند.

آثار روانی افت جهانی

یک کارگزار بورس در این‌باره گفت: ریزش بورس‌های دنیا و قیمت‌های جهانی نفت و فلزات همراه با آثار روانی در بورس ایران است، اما آثار مالی و اقتصادی ندارد.

حسین خزلی خرازی در گفت‌وگو با فارس در رابطه با شرایط روزهای گذشته بازارهای سهام دنیا و وضعیت دیروز بورس اوراق بهادار ایران اظهار کرد: درگذشته قیمت محصولاتی مانند طلا و مس و نقره به هنگام کاهش یا افزایش به طور هماهنگ حرکت می کردند، اما در دور تازه بحران مالی غرب همراه با ریزش قیمت نفت، از بهای طلا و مس نیز کاسته شده که درنوع خود پدیده جدیدی است.

وی ادامه داد: این جریان بر روی بورس اوراق بهادار ایران آثار مالی و اقتصادی منفی ندارد، اما موجب بروز رفتارهای احساسی گروهی از سرمایه‌گذاران و سهامداران شده و به همین دلیل در آغاز معاملات دیروز بورس قیمت بیشتر شرکت‌ها کاهش یافت.

مدیرعامل کارگزاری بانک تات در برابر این نکته که در پی ریزش شدید شاخص‌های بورس‌های آمریکا، اروپا و آسیا، قیمت‌های محصولاتی مانند مس در دو روز پنچ شنبه و جمعه حدود ۷۰۰ دلار کاهش یافته و این ریزش به نوبه خود در روند قیمت سهام شرکت‌های ملی مس و فولادمبارکه اثر مستقیمی بجا گذاشته، پاسخ داد: این مطلب صحیح است، اما باید میانگین قیمت فروش محصولاتی مانند مس و نفت را در نظر گرفت که تاکنون برای شرکت‌هایی مانند ملی مس و فولادمبارکه با رشد همراه بوده است. از طرف دیگر بودجه سال جاری این شرکت‌ها و دیگر شرکت‌هایی که با قیمت‌های جهانی مرتبط‌اند محتاطانه پیش‌بینی شده است.

خزلی خرازی ادامه داد: در این میان معامله گران هر روزه با مراجعه به سایت‌های مختلف از قیمت‌های جهانی مطلع شده و به همین دلیل تحلیلی از رفتارهای هیجانی را می پذیرند، اما در واقع باید گفت که در این شرایط، ثبات سیاست داخلی از وزن بیشتری نسبت به دیگر مسائل برخوردار است. علاوه بر این بیشتر شرکت‌های بورسی در مجمع سالانه خود سود مناسبی را تقسیم کرده و عملکرد سه ماهه مناسبی را هم داشته‌اند.

وی ادامه داد: بنابراین اگر اثر روانی بحران مالی غرب و رفتار سنتی بازار در ماه مبارک رمضان به پایان برسد، می توان در روزهای آینده شاهد رشد قیمت‌ها و شاخص بود زیرا در سه ماه اخیر بهای سهام بیشتر شرکت‌ها افت کرده و قیمت‌ها برای خرید جذاب شده اند. به گفته خرازی دراین میان مهم‌ترین متغیر و نکته در معاملات روزانه سهام، حجم ریالی معاملات است که در سه ماه گذشته به یک چهارم و حتی یک ششم معاملات روزانه در فروردین رسیده است.

پرهیز از رفتارهای هیجانی

از سوی دیگر مدیرعامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان به سهامداران توصیه کرد از رفتارهای هیجانی در بازار دوری کنند و با دقت سهم بخرند.

علی‌اصغر مهری زاده در گفت‌وگو با سنا افزود: درحال حاضر شرایط لازم برای سرمایه‌گذاری در بازار فراهم شده است و سودهایی که شرکت‌ها در مجامع تقسیم کردند، سهامداران را نسبت به سرمایه‌گذاری در بورس ترغیب کرده است.

وی افزود: بازار تحمل شتاب‌های ناگهانی و ایجاد هیجان ناشی از تحولات اقتصادی را ندارد از این‌رو باید سرمایه‌گذاران از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند.

مهری زاده با بیان اینکه افت شاخص بازارهای مالی جهان در بورس تهران اثر روانی داشته است، اظهار کرد: این روند مقطعی بوده و به زودی شاخص‌ها به حالت‌هادی و رو به رشد خود باز خواهند گشت.