معارفه دومین پالایشگاه بورس با 750 درصد تعدیل سود

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- علیرضا باغانی: پس از آنکه اعلام EPSا ۵۹‌ریالی از سوی پالایشگاه تبریز سبب ابهام و نگرانی فعالان بازار سرمایه برای این شرکت در آستانه ورود به بورس شده بود، مدیرعامل «شبریز» عصر روز دوشنبه در جمع معامله‌گران بازار حاضر شد تا به این ابهامات پاسخ دهد. محمد باقر دخیلی در اظهارات خود وعده داد: شرکت پالایش نفت تبریز به زودی EPS سال ۸۸ خود را از ۵۹ریال به ۵۰۰ریال می‌رساند.

وی ادامه داد: «شبریز» در سال‌های ۸۶ و ۸۷ توانسته بود سالانه سودی معادل ۲۰۰میلیارد‌تومان شناسایی کند، ولی در سال گذشته به دلیل نفوذ بحران اقتصاد جهانی در کشور و به تبع آن کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی سود شرکت در این سال به ۷۸میلیارد‌تومان تقلیل پیدا کرد و شرکت در ۶ ماهه سال گذشته نیز توانست فقط سود ۴۰ریالی محقق کند.

وی در مورد دلایل کاهش سود سال ۸۸ شرکت گفت: علاوه بر وقوع بحران اقتصادی، فروش نیابتی از شرکت ملی پخش نیز موجب می‌شود که تا زمانی که محصولات ما از سوی پالایش و پخش فروخته نشود، ما نتوانیم سود حاصل شده را شناسایی کنیم و فقط حصه نقدی پرداخت شده را در حساب‌های خود لحاظ کنیم که با این وصف ارقام جدید فروش در صورت‌های مالی ما ثبت و به زودی EPS ۵۰‌تومانی اعلام خواهیم کرد.

مدیرعامل پالایشگاه تبریز در برابر این سوال که شرکت تا چه مدت زمانی می‌تواند از تخفیف ۵‌درصدی نفت خام استفاده کند و آیا کاهش یک‌درصدی میزان این تخفیف هشداری برای حذف این تخفیف نیست؟ پاسخ داد: مجموعه نظام به این نتیجه رسیده که حصارهای ایجاد شده در اطراف صنایع برداشته شود و در عین حال صنعت کشور تقویت و حمایت شود، از این رو نگرانی از حذف تخفیف ۵‌درصدی فروش نفت خام نداریم، از طرفی دیگر در قانون هدفمندسازی یارانه‌ها این موضوع لحاظ شده است. از سویی دیگر شرکت پالایشگاه تبریز به مدت ۱۰ سال اختیار دارد که نفت خام را با ۵‌درصد تخفیف خریداری و بر اساس قیمت فوب خلیج‌فارس به فروش برساند. از این رو برخورداری از تخفیف ذکر شده تضمینی است.

وی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا شرکت نگرانی از آزاد شدن نرخ حامل‌های انرژی ندارد؟ گفت: بهره‌وری و کاهش مصرف انرژی در دستور کار جدی شرکت است که ۱۰ سال زمان نیاز داریم تا ۲‌درصد بهینه‌سازی مصرف انرژی داشته باشیم.

دخیلی افزود: برای کاهش مصرف انرژی در بخش بنزین‌سازی اقدامات خوبی را در رابطه با مبدل‌ها صورت‌گرفته است.

وی اظهار داشت: شرکت پالایش نفت تبریز فعالیت خود را از سال ۱۳۵۷ با ظرفیت ۸۰‌هزار بشکه آغاز کرد که هم اکنون ظرفیت پایدار آن به ۱۱۰‌هزار بشکه در روز رسیده است.

دخیلی با بیان اینکه پالایش نفت تبریز ۷‌درصد از تولید فرآورده های نفتی کل کشور را در اختیار دارد، افزود: این شرکت خوراک شرکت‌های پتروشیمی، نفت کوره نیروگاه حرارتی و واحد آسفالت‌سازی تبریز را تامین و مازاد تولیدات خود را به شرکت ملی پخش و فرآورده‌های نفتی ارسال می‌کند.

وی مهم‌ترین طرح توسعه‌ای پالایش نفت تبریز را واحد جدید بنزین‌سازی این شرکت اعلام کرد و گفت: این واحد ۵۹‌درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که امیدواریم بتوانیم آن را شهریورماه سال ۱۳۹۰ به بهره‌برداری برسانیم.

دخیلی هزینه ساخت واحد بنزین‌سازی شرکت پالایش نفت تبریز را ۱۶۵‌میلیارد‌تومان ذکر کرد و افزود: تاکنون نزدیک به ۱۰۷‌میلیارد‌تومان برای این پروژه سرمایه‌گذاری شده است.

وی تصریح کرد: با راه‌اندازی این واحد، ظرفیت تولید بنزین شرکت پالایش نفت تبریز به یک‌میلیون لیتر در روز (با اکتان ۹۰، ۹۲ و ۹۵) می‌رسد.

در همین حال معاون شرکت بورس با اعلام اینکه شفاف‌سازی شرکت پالایش نفت تبریز انجام شده از عرضه سهام دومین شرکت پالایشگاهی در هفته آینده خبر داد.

به گزارش فارس، محمدرضا رستمی در جلسه معارفه بعدازظهر دوشنبه پالایش نفت تبریز که با حضور کارگزاران و سهامداران در سالن اجتماعات شرکت ملی پالایش و پخش برگزار شده بود، اظهار داشت: این شرکت بعد از پالایشگاه نفت اصفهان دومین شرکت پالایشی کشور است که درخواست پذیرش آن از سه چهار ماه گذشته به صورت فشرده انجام شد.

وی ادامه داد: عمده مشکل پذیرش پالایشگاه نفت تبریز تبدیل شدن به سهامی عام و همچنین ابهامات مربوط به نحوه تحویل مواد اولیه و قیمت‌گذاری محصولات بود که در قراردادها و امیدنامه این شرکت لحاظ شده است.