بیمه‌گران متخلف به شورای عالی بیمه معرفی می‌شوند

عکس: حمید جانی‌پور

لیلا اکبرپور- رییس کل بیمه مرکزی ایران روز گذشته در نشستی خبری به تشریح موضوعات روز صنعت بیمه پرداخت؛ فرشباف ماهریان از اقدامات انجام شده در بیمه مرکزی و بازار بیمه صحبت کرد و خبرنگاران از اقداماتی که بیمه مرکزی انجام نمی‌دهد، گلایه کردند. معاونین اتکایی، نظارت مالی اداری بیمه مرکزی و رییس صندوق تامین خسارات بدنی فرشباف را در پاسخ به پرسش‌های مطروحه یاری دادند.

بیمه‌های دولتی مقیدترند

فرشباف ماهریان در پاسخ به پرسش اصحاب رسانه مبنی بر نحوه برخورد بیمه مرکزی با نرخ شکنان با تاکید براینکه سال ۸۹ سال استقرار نظام نظارت مالی بر عملکرد شرکت‌های بیمه است، گفت: هرچند بیمه مرکزی واحد مراحل آزادسازی و حذف تعرفه‌های بیمه‌ای شد؛ اما برنامه رتبه‌بندی شرکت‌های بیمه براساس ۳۰ شاخص مالی، فنی، مدیریتی و... دردست اجراست و تا پایان مردادماه امسال اعلام می‌شود؛ بدین ترتیب مردم از عملکرد شرکت‌های بیمه مطلع شده و بیمه‌گر خود را با توجه به ارزیابی‌های صورت گرفته انتخاب می‌کنند. این درحالی بود که خبرنگاران با بیان اینکه رتبه‌بندی بیمه مرکزی تاثیری بر روند رقابت نرخی در بازار به ویژه بر عملکرد بیمه‌های دولتی ندارد، خواستار برخورد جدی‌تری با شرکت‌های نرخ‌شکن شدند. رحیم مصدق، معاون نظارت بیمه مرکزی به صراحت گفت: در اواخر سال ۸۸ و اوایل سال ۸۹ بیمه مرکزی به دو شرکت نرخ‌شکن (دامپینگ، زیر پا گذاشتن ضوابط و عدم رعایت حداقل نرخ حق بیمه‌ها) تذکر جدی داده است که درصورت تکرار در مرحله بعدی به منظور لغو پروانه صدور بیمه‌نامه، شرکت متخلف به شورای عالی بیمه معرفی خواهد شد. خبرنگاران بار دیگر تاکید کردند، تذکر فایده ندارد و بیمه مرکزی چشم خود را بر تخلف بیمه‌های دولتی می‌بندد.

مینا صدیق نوحی، معاون اتکایی بیمه مرکزی در پاسخ به این ادعا به صراحت اعلام کرد: نرخ‌شکنی در بیمه‌های خصوصی بیشتر است. او توضیح داد: برخلاف تصور رسانه‌ها که اعتقاد دارند، بیمه‌های دولتی نرخ‌شکن‌تر هستند باید بگویم آمارها نشان می‌دهد که اتفاقا بیمه‌های دولتی منضبط‌تر و مقیدتر هستند و عدم رعایت ضوابط بیمه مرکزی توسط بیمه‌های خصوصی بیشتر است.

نرخ‌شکنی و نحوه برخورد بیمه مرکزی

خبرنگار دنیای اقتصاد در خصوص نحوه برخورد بیمه مرکزی با شرکت‌هایی که ضوابط را رعایت نمی‌کنند و نرخ پایین تراز نرخ‌های فنی ارائه می‌دهند، پرسید. فرشباف پاسخ داد: این شرکت‌ها جریمه می‌شوند و از آنجا که آمار سال مالی ۸۸ هنوز آماده نیست، رقم جرایم شرکت‌های بیمه در سال ۸۷ را معادل ۹۷میلیارد ریال اعلام کرد. او متذکر شد: این آمار در سال ۸۸ کاهش دارد؛ زیرا بیشتر رشته‌های بیمه‌ای بدون تعرفه صادر شده‌اند و دیگر نرخ‌شکنی معنا ندارد. خبرنگار دنیای اقتصاد پرسید ۹۷ میلیارد ریال جریمه در مقایسه با حجم نرخ‌شکنی در بازار بسیار اندک است، آیا این رقم تنها مربوط به ۲۵ درصد واگذاری اتکایی اجباری بیمه مرکزی است؟

معاون اتکایی بیمه مرکزی پاسخ داد: البته این رقم محاسبه ۲۵ درصد اتکایی اجباری است و بیمه مرکزی ابزارهای دیگری برای جریمه شرکت‌ها مانند کاهش کارمزد و عدم تامین مالی دارد.

نوحی ادامه داد: بعد از برگزاری مجامع چنانچه ضریب خسارت رشته‌هایی که کاهش غیرفنی حق بیمه‌ها موجب افزایش ضریب خسارت آن شده است، بیمه مرکزی کارمزد کمتری پرداخت می‌کند و اگر ضریب خسارت ۱۰۰ درصد باشد دیگر کارمزدی نخواهد داد.

خبرنگار دنیای اقتصاد پرسید: این نحوه برخورد مقام ناظر نیست؛ برخورد شریکی است که تنها از حق خود دفاع می‌کند به بقیه قضایا کاری ندارد. فقط ۲۵ درصد اتکایی اجباری طبق نرخ فنی باشد درغیراین‌صورت شرکت باید جریمه آن را بپردازد، پس حمایت از سهامدار و بیمه‌گذار شرکت‌های بیمه چه می‌شود؟ فرشباف در این مورد توضیح داد: وقتی بیمه مرکزی در خصوص ۲۵درصد سهم قبولی و زمان پرداخت خسارت سختگیری کند این عمل تاثیر مستقیم و بسزایی در سهم باقیمانده دارد و اگر بیمه مرکزی سهم ۲۵درصدی خود در خسارت را نپردازد این امر ضریب خسارت را افزایش می‌دهد.

نامه رییس کل بیمه مرکزی به خودروسازان

خبرنگار دنیای اقتصاد با اشاره به نامه رییس کل بیمه مرکزی ایران به شرکت‌های خودروساز مبنی بر آزادی عمل بیمه‌گذاران در انتخاب بیمه‌گر پرسید: آمارها نشان می‌دهد آمار تمدید بیمه نامه‌های اتومبیل در شرکت‌های بیمه طرف قرارداد با خودرو سازان رقم قابل توجهی است که نشان می‌دهد بیمه‌گذاران از بیمه‌گر خود رضایت دارند. ضمن آنکه شرکت‌های خودروساز از بیمه نامه‌های اتومبیل به عنوان آپشنی روی خودرو فروخته شده استفاده می‌کنند و در سیستم اداری آنها امکان رایزنی با بیست شرکت بیمه برای صدور سالانه صدها هزار بیمه نامه برای خودروهای تولیدی وجود ندارد. به نظر شما برای این امر چه باید کرد؟رییس کل بیمه مرکزی گفت: ارسال این نامه به معنای نفی خدمات شرکت‌های بیمه طرف قرارداد با خودروسازان نیست. از آنجا که حق بیمه را افراد می‌پردازند خواسته شده نظر آنان در زمان خرید خودرو برای صدور بیمه‌نامه تامین شود و بیمه مرکزی در این راستا آماده هرگونه همکاری است.

صندوق تامین خسارات بدنی

رییس کل بیمه مرکزی ایران گفت: با تسهیلات صندوق تامین خسارت‌های بدنی بیمه مرکزی امسال همه کسانی که به دلیل حوادث ناشی از رانندگی و نداشتن پوشش بیمه‌ای و توان مالی، زندانی شده‌اند آزاد می‌شوند. همچنین امراللهی، رییس صندوق تامین خسارات بدنی ادامه داد: پارسال ۳۱۳ نفر با تسهیلات صندوق تامین خسارت‌های بدنی آزاد شدند.او گفت: رییس جمهور اواخر پارسال ۳۵ میلیارد تومان برای این منظور به این صندوق اختصاص دادند.وی پیش‌بینی کرد با کمک نیکوکاران و نهادهای حمایتی نیز امسال یکصد میلیارد تومان برای تامین خسارت کسانی که در پی حوادث رانندگی و به دلیل نداشتن پوشش بیمه‌ای و توان مالی، زندانی شده‌اند ؛ فراهم شود.

تاکنون ۵۱۹۴ نفر از کسانی که در حوادث رانندگی، مقصر و فاقد پوشش بیمه ای بوده‌اند و به علت ناتوانی مالی زندانی شده‌اند، با استفاده از تسهیلات صندوق تامین خسارت‌های بدنی آزاد شده‌اند تا با تلاش و فعالیت خود و در اقساط بلندمدت، این تسهیلات را بازپرداخت کنند.

سال استقرار و باز خورد بیمه

رییس کل بیمه مرکزی در ادامه گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به سال همت مضاعف و کار مضاعف، سال جاری را سال باز خورد و استقرار در صنعت بیمه خواند. فرشباف افزود: تلاش می‌شود در سال جاری به سوی رقابتی‌شدن در صنعت بیمه کشور حرکت کنیم. وی با اشاره به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، گفت: با توجه به سیاست‌های ابلاغی اصل ۴۴ برنامه تحول در صنعت بیمه در دستور کار قرار گرفته است. وی با بیان آنکه استقرار نظام‌های رایانه‌ای، برنامه‌ای و نظارت از جمله برنامه‌های سال‌جاری است، اظهار داشت: هم‌اکنون عملیاتی کردن حوزه‌های حقوقی، فنی، اتکایی و شخص ثالث در دستور کار بیمه مرکزی است.

رشد حق بیمه‌ها وخسارت

رییس کل بیمه مرکزی گفت: با توجه به آزادسازی تعرفه‌ها که منجر به کاهش نرخ‌ها می‌شود، بحث عدم افزایش بیمه شخص ثالث رشد بیمه در سال گذشته به حدود ۱۴ درصد رسید.

وی تاکید کرد: با توجه به شرایط‌گذار این رشد مطلوب است. ۴۴ درصد بازار مربوط به بیمه شخص ثالث است که سه درصد از سهم بازار در این خصوص کاسته شده است. فرشباف از رشد ۲۰ درصدی در پرداخت خسارت‌های دریافتی خبر داد و گفت: از بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان دریافتی این نوع بیمه‌ها، حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به بیمه‌شدگان خسارت پرداخت شد.

۱/۵ میلیون تومان پرداخت خسارت بدون کروکی

رییس کل بیمه مرکزی از اعلام آمادگی بیمه مرکزی برای پرداخت خسارت بدون کروکی تا سقف ۵/۱ میلیون تومان خبر داد و گفت: برای انجام این مهم نیز تفاهمنامه‌ای با ناجا تا ۲ ماه دیگر امضا می‌شود.

بیمه‌های عمر

رییس کل بیمه مرکزی با بیان اینکه بسته سیاستی بیمه مرکزی ایران دردست بررسی است و به زودی آماده ارائه می‌شود، گفت: از ابتدای سال جاری، بحث بیمه‌های عمر، پس‌انداز و مستمری‌بگیران در دستور کار بیمه مرکزی قرار گرفته است. به دنبال راهکارهایی برای گسترش بیمه‌های عمر و ضریب نفوذ بیمه در کشور هستیم.

وی گفت: بیمه‌های عمر در سال گذشته ۵۵ درصد رشد داشتند و سهم بیمه عمر در پرتفوی صنعت بیمه ۱۷/۷ درصد شد.

بیمه‌های درمانی

وی با اشاره به گسترش بیمه‌های درمانی گفت: همچنین در سال‌جاری گسترش بیمه‌های درمانی را در دستور کار داریم.

وی گفت: بیمه‌های درمانی به شکل رقابتی اعمال می‌شود. بحث پوشش‌های کامل در بیمه درمانی با حداقل دریافتی از سوی بیمه‌شدگان در دستور کار بیمه مرکزی است.