یک استاد دانشگاه:
هجوم نقدینگی عامل گرانی اخیر ارزاق عمومی است
استاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه نمیتوان نظام توزیع را یک شبه اصلاح کرد، هدفمند کردن یارانهها را بهترین فرصت برای اصلاح نظام توزیع دانست و گفت: هجوم نقدینگی و نه کمبود عامل گرانی اخیر ارزاق عمومی است. محمدحسین ادیب در گفتوگو با خبرگزاری فارس در خصوص اصلاح نظام توزیع و دلایل گرانی های اخیر اظهار داشت: افزایش شدید قیمت برخی از ارزاق عمومی طی سه ماه اخیر به سبب به حرکت در آمدن نقدینگی مازاد در جامعه است به عبارت دیگر مشکل به کمبود بخش بازرگانی مربوط نمیشود چون بحث بازرگانی با همین موجودی قبلا هم وجود داشت ولی ما شاهد افزایش این چنینی قیمتها نبودیم. وی افزود: ضمن اینکه سیستم توزیع ایران مشکل دارد و با ۷۰میلیون جمعیت ۲میلیون خردهفروشی داریم و همین سیستم توزیع بزرگترین عامل گرانی در کشور است این سیستم قبلا هم وجود داشته ولی شرایط سه ماه اخیر تکرار نشده است. استاد دانشگاه اصفهان گفت: عامل افزایش شدید قیمت برنج، شکر و چای طی دو ماه اخیر به عوامل دیگری مربوط میشود، در وضع موجود ۸۲درصد پس انداز مردم در بانکها طول عمری یکساله یا کمتر دارند به عبارت دیگر ۸۲درصد حساب جاری مردم یا پساندازها یا کمتر از یک سال یا یکساله است؛ این گواه آنست که ۸۲درصد از ۱۵۶هزار میلیارد تومان پس انداز مردم در کمتر از یکسال به مردم باز میگردد و این سرعت گردش پول در کشور را بهصورت شگفتانگیزی افزایش میدهد.
ادیب افزود: مشکل گرانیهای اخیر به ترکیب پساندازها مربوط میشود، پسانداز مردم از پساندازهای بلندمدت تبدیل به پساندازهای کوتاهمدت میشود که این باعث رشد سرعت نقدینگی میشود. وی با بیان اینکه تورم مساوی است با حاصلضرب اسکناس در سرعت گردش پول گفت: اگر حجم اسکناس ثابت باشد و سرعت گردش پول افزایش یابد به معنای آن است که اسکناس چاپ نشده است، پس تورم حاصل در سه ماه گذشته حاصل از چاپ اسکناس جدید نیست بلکه ناشی از افزایش سرعت گردش پول است.
ادیب گفت: در شرایطی که نرخ دلار ثابت است و قیمت مسکن هم شدیدا افزایش یافته و به حد اشباع رسیده نقدینگی به سمت کالاهای عمومی حرکت میکند. ادیب افزود: افزایش قیمت در کالاهای عمومی درحالی اتفاق افتاد که با انباشت قابل ملاحظه روبرو بودیم. وی افزود: نقدینگی مازاد جامعه به سمت کالاهای زودبازده حرکت میکند طبعا طول عمر کوتاهی دارد و بر روی یک کالا نمیماند و به سمت کالاهای دیگر حرکت خواهد کرد. این نقدینگی به سمت کالاهایی حرکت میکند که استعداد بازی کوتاهمدت را داشته باشد.
وی دلایل گرانی شکر را درخواست وزارت بازرگانی برای تثبیت قیمت ۵۴۰تومان دانست و گفت: وزارت بازرگانی از تولیدکنندهها خواست تا شکر را به قیمت پایینتر نفروشند و خود متعهد شد تا به قیمت ۵۴۰تومان این شکرها را خریداری کند و این امر باعث شد تا در بازار کمبود شکر ایجاد شده و قیمت آن افزایش پیدا کند.
استاد دانشگاه اصفهان در خصوص گرانی برنج گفت: دولت سالانه ۴۰۰هزار تن برنج سهمیهبندی در کشور توزیع میکرد و با حذف برنج سهمیه بندی در سال جاری تزریق ۴۰۰هزار تن برنج در بازار متوقف شد و سوداگران مالی از این خلاء استفاده حداکثری کرده و باعث افزایش قیمت این محصول شدند. وی افزود: راهکار تنظیم بازار به بیرون از بازار مربوط میشود. نقدینگی به حرکت درآمده است دولت باید سرعت گردش پول را کاهش دهد و با کاهش آن نقدینگی را ثابت نگه دارد و بدین طریق انگیزه سوداگری را از بین ببرد. وی با اشاره به ساختار نظام توزیع کشور گفت: تعداد ۲میلیون خرده فروشی باعث افزایش سود خرده فروشی و افزایش گرانی میشود. ادیب گفت: اصلاح شبکه توزیع بدون اصلاح ساختار اشتغال امکانپذیر نیست و در صورت دستکاری در این سیستم عوارض پیچیدهای ایجاد میشود. وی افزود: با حذف یارانه انرژی فشار بیسابقهای به قدرت خرید مردم وارد میشود میتوان حذف یارانه انرژی را با اصلاح ساختار توزیع همراه کرد بهطوریکه اصلاح سیستم توزیع باعث کاهش فشار تورمی حذف یارانهها شود.
ارسال نظر