آمادگی قزاقستان برای سرمایه‌گذاری در ایران

گروه بازرگانی- جمهوری قزاقستان آماده است تا در بخش متالوژی ایران، فولاد مبارکه اصفهان، آلومینیوم المهدی بندرعباس و... سرمایه‌گذاری کند. نمایی از آستانا، مرکز قزاقستان

سفیر قزاقستان در تهران در دیدار با دکتر مهدی غضنفری، معاون وزیر بازرگانی در توسعه روابط اقتصادی و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران با اعلام آمادگی کشورش برای سرمایه‌گذاری در ایران افزود: زمینه‌های همکاری‌های ایران و قزاقستان فراوان است و حجم همکاری‌های دو کشور می‌تواند تا سقف ۲میلیارد دلار افزایش پیدا کند.

وی افزود: شرکت‌های قزاقی با پیاده شدن اصل۴۴ قانون اساسی در ایران، تمایل زیادی دارند تا در بخش‌های مختلف اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری کنند. وی ادامه داد: همچنین زمینه برای حضور سرمایه‌گذاران ایرانی در طرح‌های اقتصادی قزاقستان فراهم است که از آن جمله می‌توان به ساخت دو کارخانه فولاد در قزاقستان به ظرفیت‌های ۸۰۰هزار و ۲میلیون تن با مشارکت شرکت‌های ایرانی و قزاقی اشاره کرد.

به گفته سفیر قزاقستان، حمل‌ونقل دریایی از طریق استان‌های گیلان، مازندران و گلستان به قزاقستان از دیگر راهکارهایی است که به رشد توسعه صادرات غیرنفتی دو کشور کمک می‌کند و شرکت‌های ایرانی می‌توانند در بندر آکتائو در قزاقستان سرمایه‌گذاری‌های خوبی برای مبادله کالا بین دو کشور انجام دهند.

مهدی غضنفری نیز در این دیدار با اشاره به فهرست قبلی موافقتنامه‌های همکاری اقتصادی دوجانبه ایران و قزاقستان گفت: امیدوارم توافقات این فهرست هر چه زودتر عملیاتی شود تا بتوان در مورد حوزه‌های کاری دیگر بحث و تبادل‌نظر کرد. وی گفت: دولت و ملت ایران علاقه‌مندند روابط تجاری خود را با دولت و مردم قزاقستان گسترش دهند.

رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران یادآور شد: ایران و قزاقستان می‌توانند در زمینه خدمات فنی مهندسی با یکدیگر همکاری گسترده‌ای داشته باشند که با توجه به قابلیت‌های موجود، هنوز اقدام موثری در این زمینه به عمل نیامده است. در بخش کشاورزی و ساخت کارخانه‌های صنعتی، ظرفیت‌های خوبی بین دو کشور وجود دارد که باید این همکاری‌ها رونق بگیرد. همچنین فعالیت بانکی بین دو کشور باید گسترش یابد تا بانک‌های ایرانی و قزاقی بتواننند شعب خود را در شهرهای مورد نظر دو کشور راه‌اندازی کنند.

وی افزود:‌ ایران و قزاقستان می‌توانند در زمینه ساخت پالایشگاه، کارخانه سیمان، ایجاد مجتمع‌های کشت و صنعت، برپایی نمایشگاه کالا، ایجاد مراکز تجاری و ... با یکدیگر همکاری کنند و نیازهای بازار خود را بدین طریق تامین نمایند که برای هر دو کشور مقرون به صرفه خواهد بود.

۵۲ موافقتنامه با سایر کشورها

سازمان توسعه تجارت ایران در دو سال گذشته، علاوه بر امضای ۳۰موافقتنامه تجاری، به تهیه و تنظیم ۲۲یادداشت تفاهم با کشورهای مختلف اقدام کرده است.

مهدی غضنفری در گفت‌وگو با «ایرنا» با بیان این مطلب افزود: تفاهمنامه‌های تجاری سازمان توسعه تجارت با گروه کشورهای عربی و آفریقایی، آسیا و اقیانوسیه و اروپا و آمریکا به امضا رسیده است.

معاون وزیر بازرگانی تاکید کرد، در گروه کشورهای عربی و آفریقایی با کشورهای کنیا، لیبی، تونس، سوریه، عراق‌، قطر، اتیوپی‌، آفریقای جنوبی‌، زیمبابوه، ساحل عاج‌، سودان‌، نیجریه و بحرین در حوزه همکاری‌های اقتصادی و تجاری تفاهمنامه‌هایی به امضا رسیده است.

وی همچنین از مذاکره، تنظیم و مبادله موافقتنامه‌های تجاری با کشورهای مختلف از جمله امضای موافقتنامه با سوریه و مذاکره با زیمبابوه خبر داد و گفت: این سازمان همچنین یک موافقتنامه تجارت ترجیحی نیز با تونس به امضا رسانده است.

رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد : تهیه و تنظیم یادداشت تفاهم و تفاهمنامه‌های تجاری با کشورهای اردن و لیبی، تهیه و تنظیم یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان توسعه تجارت و مرکز توسعه صادرات صنایع کویت از دیگر اقداماتی است که در حوزه کشورهای عربی و آفریقایی صورت گرفته است.

غضنفری در ادامه تصریح کرد، در حوزه آسیا و اقیانوسیه نیز تاکنون با کشورهای مالزی‌، اندونزی و کره شمالی تفاهمنامه‌های همکاری‌های اقتصادی و تجاری منعقد شده است.

به گفته وی‌، امضای یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان توسعه تجارت و سازمان تجارت خارجی ژاپن و کره جنوبی از دیگر فعالیت‌هایی است که در دوره فعالیت دولت نهم صورت گرفته است. معاون وزیر بازرگانی تصریح کرد، سازمان توسعه تجارت علاوه بر امضای تفاهمنامه با کره‌جنوبی، همچنین با سریلانکا نیز موافقتنامه ترجیحات ترجیحی منعقد کرده است.

به گفته وی، تهیه و تنظیم یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان توسعه تجارت ایران و شورای توسعه تجارت بین‌المللی چین، عقد موافقتنامه با سازمان جترو ژاپن جهت توسعه همکاری‌های دو سازمان در زمینه اعزام هیات و مشارکت در نمایشگاه‌های دو کشور از دیگر فعالیت‌های صورت گرفته در حوزه کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه است.

غضنفری ادامه داد: تاکنون با کشورهای ترکیه، اندونزی و افغانستان نیز موافقتنامه‌های تجاری به امضا رسیده است .

معاون وزیر بازرگانی بابیان اینکه طی دوسال اخیر با کشورهای قرقیزستان‌، ازبکستان (موافقتنامه ترجیحات تجاری) و کشورهای ترکمنستان و تاجیکستان تفاهمنامه همکاری به امضا رسیده ‌است، افزود: مذاکره وتنظیم مبادله تفاهمنامه‌های تجاری با ترکمنستان‌،تاجیکستان و قرقیزستان از دیگر برنامه‌های این سازمان بوده است.

غضنفری سپس از تهیه و تنظیم چند یادداشت و تفاهمنامه ‌تجاری با کشورهای بلغارستان‌، کوبا و ونزوئلا‌، خبر داد.

وی در ادامه گفت: تهیه و تنظیم موافقت‌نامه تجارت ترجیحی با کشورهای قرقیزستان‌، کوبا‌، صربستان‌، بوسنی و هرزگوین‌، لهستان و تنظیم موافقت - نامه تجارت آزاد با ارمنستان و ونزوئلا از فعالیت‌های صورت گرفته در حوزه قاره‌های اروپا و آمریکا است.

رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران در پایان گفت: تاکنون با کشورهای اوکراین‌، نماینده استانداری اودسا، جمهوری بلاروس و ارمنستان چند موافقتنامه تجاری تنظیم شده است.