دیدگاه
رایزنان بازرگانی جهاد گران اقتصادی برون مرزی
عباس عبدالخانی- دستیابی به اهدافی چون جایگاه برتر اقتصادی و تجاری در منطقه که بتوان آن را در ارتقای سطح رفاه مردم مشاهده کرد، نیازمند عزم جدی همه آحاد جامعه در ارتقای کمی و کیفی فعالیتهای اقتصادی است که خوشبختانه با نامگذاری سالجاری تحت عنوان «جهاد اقتصادی» یک بار دیگر به اهمیت آن افزوده شد. تجارت محرک تولید به بازارهای بینالمللی بوده که غایت اصلی آن، کسب سهم بیشتر از بازارهای جهانی است. هدایت ظرفیتهای تولیدی به سمت و سوی رقابت جهانی و به دنبال آن توسعه روابط تجاری یکی از وظایف رایزنان بازرگانی در کشورهای محل ماموریت است.
مسوولان ارشد بخش بازرگانی کشور معتقدند که همه تلاشها بایستی مبتنی بر زیرساختهای تجاری در حوزه بازرگانی باشد؛ به گونهای که قطار بازرگانی خارجی روی ریل زیرساختها به بازارهای هدف برسد. با لحاظ نمودن این نگاه، قطعا یکی از مولفههای زیرساختهای مورد نیاز تجاری، استقرار رایزنان بازرگانی به عنوان دیدهبانان اقتصادی کشور خواهد بود.
واقعیت امر این است که در شرایط فعلی، یکی از الزامات ایفای نقش در عرصه بینالمللی، نشان دادن قدرت اقتصادی کشور است. به عبارتی دیگر بخش قابلتوجهی از مقتضیات جهاد اقتصادی کشور در گرو ارتقای سطح روابط تجاری با کشورهای هدف قابلتعریف است.
مقارن شدن زمان ادغام وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن کشور با سال جهاد اقتصادی، نقش و جایگاه رایزنان بازرگانی را بیش از گذشته پررنگتر خواهد کرد، زیرا یکی از مزایای این ادغام تغییر ترکیب اقلام صادراتی کشور به نفع کالاهای صنعتی و کاهش نسبی سهم کالاهای خام و سنتی نسبت به سالهای گذشته خواهد بود و انتظار میرود که بعد از ادغام، رویکرد ترکیب کالاهای صادراتی کشور به تدریج به سمت کالاهای صنعتی و با فناوری بالا پیش برود و از این منظر رایزنان بازرگانی علاوه بر حفظ ارتباط فعلی خود با بازرگانان، منبعد بیش از گذشته با حوزه تولید و صنعتگران کشور نیز تعامل دو سویه داشته باشند.
حضور صنایع نوین و فناوریهای جدید بایستی بهعنوان یک وظیفه جدید به سایر وظایف رایزنان بازرگانی بعد از ادغام افزوده شود، زیرا دولت در سالجاری برنامه افزایش صادرات غیرنفتی تا سقف ۴۵ میلیارد دلار را برنامهریزی کرده است و یکی از پیش نیازهای رسیدن به این رقم، تلاش مضاعف رایزنان بازرگانی در کشورهای هدف است.
کلیدیترین وظیفه یک رایزن بازرگانی «شناسایی» و «شناساندن» بازار کشورمحل ماموریت است. به بیانی دیگر، مقوله شناسایی بازار عمدتا به معرفی فرصتهای جدید تجاری به منظور حضور چشمگیرتر بنگاهها و صادرکنندگان داخل کشور متمرکز میشود و از سوی دیگر، شناساندن و معرفی ظرفیتها و پتانسیلهای اقتصادی ایران به مشتریان بالقوه، واردکنندگان عمده و سرمایهگذاران کشور هدف، وجه دیگر این وظیفه اساسی به شمار میرود.
در این راستا و بر مبنای ماهیت نامگذاری سال جهاد اقتصادی، بایستی توسعه محصولات، متنوع و متعدد ساختن اقلام صادراتی برای عرضه در بازارهای بینالمللی در کانون فعالیتهای اصلی رایزنان بازرگانی در سالجاری تعریف شود.
رصد کردن فعالیتهای اقتصادی و تجاری رقبا، کمک به صدور خدمات فنی و مهندسی، احصای نقاط ضعف و قوت و چالشهای فرآروی صادرات کالاهای ایرانی به بازارهای هدف، تلاش مستمر جهت اخذ نمایندگی فروش محصولات دارای برند ایرانی، تشویق سرمایهگذاران خارجی جهت سرمایهگذاری در ایران، هماهنگی جهت پذیرش هیاتهای تجاری- صنعتی برای بازدید از کارخانههای بزرگ صنعتی کشور، ... از دیگر برنامهها و ابزارهای یک رایزن بازرگانی جهت تعامل و بسترسازی مناسب تجاری در راستای نیل به اهداف ترسیم شده در سطح کلان تجاری است.
بدیهی است که تقویت و پشتیبانی لجستیکی و رفع مشکلات و تنگناهای احتمالی رایزنان بازرگانی توسط مسوولان ذیربط، عاملی مهم در ارتقای سطح روحیه کاری و انگیزه جهادگران اقتصادی در مرزهای بینالمللی خواهد بود.
رایزن بازرگانی ج.ا.ایران در لبنان
ارسال نظر