شکستهشدن رکورد ذخیرهسازی گاز
از آن تاریخ، ذخیرهسازی با هدف پایدارسازی امنیت انرژی کشور و جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی بهطور جدی در دستور کار قرارگرفت. در فاصله سالهای ۸۶ تا ۹۲، دو طرح مهم ذخیرهسازی در کشور شامل میدان شوریجه (شمالشرق کشور) و میدان سراجه (مرکز کشور) اجرایی شد تا با ذخیرهسازی گاز در ۸ماهه گرم سال، در دوران اوج نیاز مصرف در ۴ماهه سرد سال، بتوانیم از این میادین برداشت کنیم. در دولتهای یازدهم و دوازدهم، با از اولویت خارجشدن طرحهای ذخیرهسازی گاز، هم توسعه میادین شوریجه و سراجه برای رسیدن به اهداف پیشبینیشده در حجم ذخیرهسازی و هم اجراییشدن طرحهای مطالعاتی متعدد در این زمینه، با وقفه همراه شد.
انحلال شرکت ذخیرهسازی گاز
ابتدا طرحهای ذخیرهسازی برای جذب سرمایهگذار خارجی معرفی و در ادامه با انحلال شرکت ذخیرهسازی گاز طبیعی و ادغام مسوولیتهای آن در شرکت مهندسی و توسعه گاز، شاهد ضربه مهلک به روند اجرایی طرحهای ذخیرهسازی گاز در کشور بودیم. اگر طرحهای ذخیرهسازی گاز در دولتهای یازدهم و دوازدهم از اولویت خارج نمیشد و شاهد وقفه چندساله در این زمینه نبودیم، امروز بخشی از ناترازی گاز کشور با بهرهبرداری از این طرحهای ذخیرهسازی، قابلجبران بود. در دولت سیزدهم بار دیگر طرحهای ذخیرهسازی گاز طبیعی در اولویت قرارگرفت و دولت به جبران عقبماندگیهای توسعهای در این زمینه ورود کرد.
با آغاز بهکار دولت سیزدهم اجرای ۷طرح مغفول واقعشده ذخیرهسازی گاز طبیعی در یک برنامه ۵ساله منتهی به سال۱۴۰۵ با هدف ایجاد ظرفیت برداشت ۱۱۴میلیون مترمکعب در روز در فصول سرد سال در اولویتهای اجرایی شرکت ملی گاز ایران قرار گرفتهاست. محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از رکوردشکنی ذخیرهسازی گاز در سالجاری خبر داده و گفته؛ در ۸ماهه نخست امسال حدود ۳.۲میلیارد مترمکعب ذخیرهسازی گاز در میدانهای سراجه قم و شوریجه دی در سرخس انجامشده که نسبت به ۱۰سالگذشته حداکثر میزان ذخیرهسازی گاز را نشان میدهد.