واکنش روحانی به نقد بودجه در فضای مجازی عکس: President.ir

حسن روحانی رئیس‌جمهوری در اولین اجلاس ملی گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی با اشاره به انتقادات از لایحه بودجه۹۷، بر شفافیت اطلاع‌رسانی از سوی دولت درخصوص بودجه دستگاه‌ها تاکید کرد. او گفت: والله اگر صدها دستگاه مبارزه با فساد درست کنیم و اگر ده‌ها دادگاه ما با فساد مبارزه کنند، نمی‌توانیم فساد را ریشه کن کنیم مگر آنکه مردم به‌صورت شفاف ببینند ما چه می‌کنیم.

رئیس‌جمهور همچنین با بیان اینکه به وزیر اقتصاد و خزانه دستور می‌دهم که از سال ۹۷ هر بودجه‌ای که به هر دستگاهی تخصیص پیدا می‌کند باید بلافاصله در سایت اعلام کنند، تصریح کرد: باید همه مردم بدانند این پول به چه کسی و کدام نهاد داده شده است. روحانی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: ما باید به اتاق شیشه‌ای برویم و نورافکن روی ما باشد.روحانی با اشاره به انتقادات  به لایحه بودجه ۹۷گفت: شاید باور نکنید که در روزهای اخیر چقدر خوشحال شدم. رئیس‌جمهوری همچنین در این اجلاس در پاسخ به برخی خبرها مبنی بر گران شدن حامل‌های انرژی، با بیان اینکه هیچ چیزی را گران نخواهیم کرد مگر اینکه خواهیم گفت این پول کجا صرف خواهد شد و اگر شما قبول کردید انجام می‌دهیم گفت: می‌گویند ممکن است حامل‌های انرژی گران شود. من به شما اعلام می‌کنم قیمت بنزین و گازوئیل بالاتر از نصف قیمت جهانی نخواهد بود. قانون به ما گفته که ظرف ۵ سال که الان این ۵ سال تمام شده باید به قیمت جهانی برسد.به گزارش خبرگزاری فارس، روحانی ادامه داد: ما می‌دانیم شرایط زندگی مردم چگونه است. اما اگر پولی از این بابت از مردم گرفته شود به سازمان برنامه و بودجه گفته‌ام که این پول فقط برای اشتغال جوانان خواهد بود و بس. ما یک رقم بالایی را برای اشتغال مدنظر قرار داده‌ایم و در چهار سال آینده ۳۰۰ هزار میلیارد تومان برای این کار اختصاص داده‌ایم. نه اینکه این پول را از مردم بگیریم؛ ذهن شما به این سمت نرود. این پول را صندوق توسعه و بانک‌ها و بخشی را هم دولت می‌گذارد. اشتغال برای ما اصل است. ما باید اشتغال را جلو ببریم.

لزوم توجه به خواست اکثریت

واکنش به انتقادات این روزهای مردم در فضای مجازی به ارائه لایحه بودجه ۹۷از سوی دولت، محور اصلی سخنان رئیس‌جمهوری در اولین اجلاس ملی گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی بود. از همین رو روحانی با اشاره به این انتقادات گفت: شاید باور نکنید که در روزهای اخیر چقدر خوشحال شدم. وقتی بودجه به مجلس رفت، از فردای آن  در فضای مجازی غوغا به پا شد؛ چقدر قشنگ این اتفاق رخ داد. همه مردم به صحنه آمدند؛ اظهار‌نظر می‌کنند؛ نقد می‌کنند؛ سازمان برنامه و بودجه و شخص رئیس‌جمهور را نقد می‌کنند. من دست آنها را می‌بوسم.روحانی با بیان اینکه باید خادم و نماینده خودتان که رئیس‌جمهور است را نقد کنید، اظهار کرد: مردم راجع به بودجه صحبت می‌کنند و می‌گویند که فلان دستگاه چرا آنقدر پول می‌گیرد؟ این حق‌ مردم است. مردم مقایسه می‌کنند که چرا برای فلان دستگاه فرهنگی این میلیارد بودجه گذاشته‌اید؛ اعتراض می‌کنند که چرا آنقدر زیاد است. اهلاً و سهلاً همه چیز برای مردم است و نظرات مردم باید در رأس باشد.رئیس‌جمهور ادامه داد: اگر نظر عمومی مردم- نه چند نفر- این است و اگر دولت به این برسد که این خواست اکثریت است، خب اکثریت اگر چیزی می‌گویند آنها درست می‌گویند. حق با دولت نیست؛ حق با ملّت است.

فهرست دریافت پول ۱۷ دستگاه از دولت

او با بیان اینکه یک فهرست بلندبالا از ۱۷ دستگاه مختلف که فقط پول می‌گرفتند و هیچ گزارشی هم ارائه نمی‌دادند وجود داشت، اظهار کرد: اول سال پول می‌گرفتند و یک روز هم اگر دیر می‌دادیم اعتراض می‌کردند که چرا دیر دادید. بعد وقتی می‌گفتیم کجا صرف کردید می‌گفتند به شما ربطی ندارد. پول داده‌اید و خداحافظ؛ ما هر جا بخواهیم صرف می‌کنیم. حالا من این را نمی‌گویم که برخی از این پول‌ها صرف تخریب دولت می‌شد؛ با آن کاری ندارم. اما این پول کجا رفت؟روحانی ادامه داد: می‌گویند این دستگاه، عمومیِ غیر‌دولتی است. اگر اینطور است و از مردم عوارض و مالیات نمی‌گیرد و از خزانه پول نمی‌گیرد اشکالی ندارد؛ یک جمعی هستند که با پول خودشان کار می‌کنند. اما اگر قرار شد از خزانه؛ یعنی جیب مردم پول بگیرند باید به مردم گزارش دهند که کجا خرج کردند.

مردم مساله بودجه ۹۷ را رها نکنند

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اگر می‌خواهیم کشور ما درست شود و در مسیر درست حرکت کنیم باید فضا را شفاف کنیم، اظهار داشت: از مردم ایران و جوانان می‌خواهم مساله بودجه ۹۷ را رها نکنید. ادامه بدهید. ببینید در بودجه چه خبر است. این نورافکن‌ها باید برود روی همه ردیف‌ها. همه اینها که در سال ۹۷ بودجه می‌گیرند باید به مردم اعلام شود. این راه خوبی است که آغاز شده است. روحانی در ادامه تاکید کرد: باید ما را مشاهده کنند و این کار بسیار بزرگی است.

نمی‌شود به دنیای ۵۰ سال پیش برگردیم

روحانی در بخش دیگری از سخنرانی‌اش در اولین اجلاس ملی گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی گفت: من در طول این چهار سال‌و‌نیم، ماهی نبوده که نایستم و با ارگان‌ها و دستگاه‌های مختلف صحبت نکنم. هر روز می‌گفتند که آنجا را ببندیم؛ اینجا را ببندیم، آن شبکه را فیلتر کنیم. می‌گفتیم چرا؟ ایرادی پیدا می‌کردند و می‌گفتند باید بزرگراه را از بین ببریم.او ادامه داد: من در جواب می‌گفتم که نمی‌فهمم؛ یک راننده تخلف کرده چرا باید بزرگراه‌ها را ببندیم؟ اگر تصادفی در یک آزادراه اتفاق افتاد ما باید آزادراه را از بین ببریم؟ اگر قطاری یک بار خطا کرد ما باید کل قطار را جمع کنیم؟رئیس‌جمهوری با اشاره به گزارشی که در جلسه دوشنبه شب شورای عالی فضای مجازی ارائه شد، اظهار کرد: در این گزارش آمده بود که ۷۰ درصد خدمات دنیای امروز از طریق اینترنت و فضای مجازی انجام می‌شود. ما به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم مساله آب را حل کنیم از طریق فضای اینترنتی می‌توانیم.او با بیان اینکه نمی‌شود به دنیای ۵۰ سال پیش برگردیم، تصریح کرد: درست است که سن و جوانی ما، برای ۵۰ سال پیش است اما افکار ما باید در دنیای امروز باشد.

بزرگ‌ترین‌ حق شهروندی جوانان

روحانی بزرگ‌ترین‌ حق شهروندی جوانان کشور را اشتغال دانست و اظهار کرد: یکی از راه‌های ایجاد اشتغال، فضای مجازی و اینترنت است.او با اشاره به اظهارات وزیر ارتباطات در ملاقات با خود اظهار کرد: وزیر ارتباطات گزارش داد که یکی از شبکه‌های اجتماعی که در ایران فعال است ۳۰ هزار اشتغال ایجاد کرده است. قرار ما این است که صدها هزار شغل در فناوری ارتباطات درست کنیم. مگر می‌توانیم این فضا را به خاطر تخلف یک نفر ببندیم؛ خب برویم ایراد را رفع کنیم.رئیس شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه نمی‌خواهم بگویم فضای اینترنت خطر ندارد، اظهار کرد: من می‌گویم اتوبان هم خطر دارد و باید مراقبت کنیم. باید به جوان خودمان آموزش بدهیم که اینجا اتوبان است و پیاده‌رو نیست که قدم بزنی. باید به راننده هم آموزش بدهیم. یکی از وظایف آموزش و پرورش، آموزش نوجوانان در استفاده از فضای مجازی است و باید به آنها بگویند که چه خطراتی وجود دارد.روحانی ادامه داد: نباید به خاطر اینکه یک دزد در خیابان حضور دارد، از خانه خارج نشویم. یا باید دزد را دستگیر کنیم یا مراقب خودمان باشیم.

فضای امنیتی نمی‌خواهیم

رئیس‌جمهور با بیان اینکه ما فضای اینترنت سالم، راحت و ارزان می‌خواهیم، تصریح کرد: در عین حال، فضای امنیتی نمی‌خواهیم. اینکه مرتب برویم و ببینیم که در زندگی مردم چه خبر است و دو تا دوست چه می‌کنند و چه کسی به چه کسی اس‌ام‌اس می‌دهد و چه گفتند؛ اینکه فلان شخص سیاسی و فلان حزب سیاسی با فلان حزب چه گفت، اینها را ول کنیم و دست از این کارها برداریم. مردم را آزاد بگذاریم. آن دوره گذشت؛ والله تالله گذشت؛ رها کنید.او ادامه داد: یک مقدار هم قبول کنیم که مردم هم خودشان حساس هستند. ما فکر می‌کنیم که فقط ما دیندار هستیم. مردم به دین و اخلاق خودشان و فرهنگ و ایرانی بودن خودشان و به مذاهب و زبان و لهجه خودشان احترام می‌گذارند. ما فکر می‌کنیم عقل مطلق هستیم و نعوذبالله مردم بی‌خبر؛ خیر، مردم از ما جلوتر هستند.

حراست از فضای مجازی

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه دولت دوازدهم از فضای مجازی و اینترنت و ارتباط مردم با دنیا حراست خواهد کرد، تصریح کرد: می‌دانم برخی‌ها شب‌ها تا صبح خواب می‌بینند؛ خبر داریم. عده‌ای هستند که شب‌ها خواب می‌بینند. به این خواب‌ها دل نبندید؛ تعبیر نخواهد شد. ما به دنبال فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی نخواهیم بود. وزیر ارتباطات ما اینجا به مردم قول می‌دهد که دستش روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت.او با تاکید بر اینکه دولت از اول در زمینه استفاده مردم از فضای مجازی تحت فشار بوده، اظهار کرد: به آقای جهرمی می‌گویم وی باید بایستد و مقاومت کند و همه دولت پشت سر ایشان بایستد؛ چرا که این داستان یک داستان ساده نیست و حق بزرگ مردم است.روحانی ادامه داد: اینکه یک فردی حالا ۱۴۰ واحد را پاس کرده و لیسانس حقوق گرفته نمی‌شود با قلم خود برای سرنوشت یک ملت تصمیم بگیرد. حالا اگر یک نفر در مصرف آب اسراف کند آیا قاضی می‌تواند دستور دهد که آب تمام شهر قطع شود؟ ما نمی‌توانیم ملتی را از آب خوردن محروم کنیم به خاطر اینکه یک نفر آب را بسته است.

نباید دانشجوی ستاره‌دار داشته باشیم

به گزارش «ایرنا» رئیس‌جمهور با بیان اینکه بگذاریم فضای دانشگاه آزاد باشد، اظهار کرد: همین‌جا به آقای غلامی می‌گویم که نباید دانشجوی ستاره‌دار داشته باشیم. اگر کسی از ما کنتور آب و لوله‌کشی می‌خواهد آیا از دین و ایمان او می‌پرسیم؟ می‌گوییم اول بیا این را پر کن که دین و مذهبت چیست؟ برای کدام گروه سیاسی هستی؟ نماز شب می‌خوانی یا نه؟! روزه و ماه رمضان و مستحبات را انجام می‌دهی؟ چه کار به کار مردم داری، آب می‌خواهد، خب به او بدهید. مردم برق می‌خواهند، تو بگو برق می‌خواهی کتاب بخوانی و بعد یک نامه‌ای بنویسی خلاف مصالح با این برق!؟ شما چه‌کار به این کارها داری؟ برق را بده، پولت را بگیر.روحانی افزود: طرف می‌‌خواهد درس بخواند و لیسانس و فوق لیسانس بگیرید؛ به زندگی او چه کار داریم که حراست می‌رود از همسایه می‌پرسد که این جوان، جوان خوبی است؟ این فردی که در منزل او زندگی می‌کند همسر اوست؟ به تو چه ربطی دارد؟ این غلط‌‌ها چیست؟ به گزارش خبرگزاری صدا‌و‌سیما، رئیس‌جمهور در ادامه گفت: در دانشگاه ما وزیر علوم داریم، وزیر علوم باید بتواند دانشگاه را اداره کند، هر روز به او دستور می‌دهند از راست و چپ، نباید اینگونه باشد.

برای مردم پرونده درست نکنیم

 

رئیس‌جمهور با بیان اینکه البته اگر کسی قانون را زیر پا گذاشت و جرمی انجام داد، دادگاه و دادستان هست و باید بررسی شود، تصریح کرد: در زندگی خصوصی مردم تفحص نکنیم. فرمان هشت ماده‌ای امام را یادمان نرود. این فرمان را همه به‌صورت تابلو نصب کنیم و هر روز بخوانیم. امام در آن سالی که آن همه گروهک‌ها کشتار می‌کردند فرمود که اگر وارد خانه مردم شدید به‌عنوان اینکه تروریست است بعد دیدید که اشتباه است و دیدید که آلات قمار و شراب وجود دارد، اگر بیایی بیرون و نقل کنی باید تعزیر بشوی. حق نداری نقل کنی؛ تو رفته‌ای تروریست بگیری و اشتباه کرده‌ای. بعد بیایی بگویی رفتیم چیز بهتری پیدا کردیم؛ حالا بیاییم برای او پرونده درست کنیم و طرف را دستگیر کن. مگر ما متخصص درست کردن پرونده برای مردم هستیم؟

والله پیغمبر «شنود» نمی‌گذاشت

اوبا بیان اینکه والله پیغمبر «شنود» نمی‌گذاشت، اظهار کرد: آنقدر در زندگی خصوصی مردم دخالت نکنیم. موارد «شنود» مشخص است؛ تروریسم، جنایات سازمان یافته، توطئه علیه کل کشور. غیر از چند مورد، شنود نداریم. این مصوبه شورای عالی امنیت ملی است. رئیس‌جمهوری ادامه داد: به تمام دستگاه‌های امنیتی از وزارت اطلاعات گرفته تا سپاه، نیروی انتظامی و چند دستگاهی که گاهی از این کارها می‌کنند می‌گویم که باید به قانون عمل کنیم و همه دستگاه‌های امنیتی باید بدانند که نوکر و خادم مردم هستند.

بر روی پیمانم تا آخر ایستاده‌ام

رئیس جمهوری همچنین تاکید کرد: به ملت ایران می‌گویم که به‌عنوان رئیس‌جمهور، روی پیمان خودم تا آخر خواهم ایستاده‌ام و از شما مردم، جوانان، زنان و مردها و روستاییان و شهری‌ها و فرهیختگان و هنرمندان می‌خواهم که شما هم بر سر پیمان بمانید. ما با هم، کاری را شروع کردیم و باید با هم ادامه دهیم. روحانی در تمام ساعات دولت دوازدهم به شما و رای شما و نظر و حمایت و انتقاد شما نیازمند است. روحانی افزود: به وعده‌هایی که به جوانان، اقوام و اقلیت‌ها دادیم، پایبند هستیم.

توصیه به مخالفان برجام

او در ادامه سخنانش گفت: دو سال از برجام گذشته است. چند بار آمریکایی‌ها آمده‌اند آن را از بین ببرند؟ تا امروز نتوانسته‌اند و به اعتقاد من، تا آخر هم نخواهند توانست. اگر هم کسی با برجام مخالف است، به ترامپ دل نبندد؛ کاری برای شما نمی‌کند. برجام می‌ماند؛ ما راه را ادامه می‌دهیم.

مهار تورم

رئیس‌جمهور با بیان اینکه مردم بدانند که در این کشور روزی نیست که تورم و رشد کشور یک‌دفعه زیر‌و‌رو بشود، تصریح کرد: بنای ما مهار تورم است. در رشد، بنای ما رشد مثبت است. در سکه و ارز و بازار سرمایه، بنای ما ایجاد تعادل صحیح است. حالا ممکن است یک روزی مشکلی پیش بیاید که آن را با کمک شما و در کنار هم حل خواهیم کرد.

یک میز برای پاسخگویی

رئیس‌جمهوری دربخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مردم وقتی به ادارات مراجعه می‌کنند با تمام راهروها و سالن‌های آن دستگاه آشنا می‌شوند، تصریح کرد: باید این روند تغییر یابد و نیازی نیست که مردم به همه اتاق‌های یک اداره رجوع کنند. باید در هر دستگاه یک میز مشخص وجود داشته باشد و یک نفر وجود داشته باشد که افراد با مراجعه به او، پاسخ مشکل خود را دریافت کنند.

تعریف حقوق شهروندی

روحانی سپس گفت: دردولت یازدهم برای ما چند مساله از جمله طرح تحول سلامت، آرامش در مسائل اقتصادی، موضوع سیاست خارجی و برجام، فضای مجازی و حقوق شهروندی بسیار اهمیت داشت. او اظهار کرد: آن وقت بعضی از عزیزان در رسانه‌ها گفتند که نزدیک انتخابات است و فلانی می‌‌خواهد تبلیغات انتخاباتی کند و این تنها یک دفترچه‌ای است و پخش شده و مثل خیلی چیزهای دیگر فراموش خواهد شد.به گزارش «ایرنا» او در تشریح و تبیین حقوق شهروندی گفت: ملت ما از انقلاب مشروطه به این سو گفت که من نمی‌خواهم رعیت باشم و یک آقایی هم آن بالا به نام شاه باشد که فرمانروایی کند و من هم مجری فرمان او باشم. همه انقلاب و تلاش برای این بود که مردم بگویند ما رعیت نیستیم، ما شهروندیم، شاه نمی‌خواهیم، بلکه قانون می‌خواهیم. هر کس در این کشور، هر مسوولیتی دارد، بالاتر از قانون نیست و وظیفه‌ای مهم‌تر از اجرای قانون ندارد.

صنعت ما باید درست شود

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه محیط زیست هم حقوق شهروندی مردم است، اضافه کرد: در روزی داریم در تهران صحبت می‌کنیم که متاسفانه مدارس ما به دلیل آلودگی هوا تعطیل است. اینجا به وزیر صنعت و وزیر نیرو و وزیر نفت و مسوول محیط زیست می‌گویم، این مسوولیت سنگین ماست. صنعت ما باید درست شود. خودرو و نیروگاه و بنزین و گازوئیل و وسایل گرم‌کننده‌ منزل‌های ما باید درست شود. همه باید دست به دست هم دهیم. در یک روزهایی هم ماشین شخصی استفاده نکنیم. راه دیگری نداریم.درادامه این مراسم رئیس‌جمهوری از کتاب جستارهایی درباره حقوق شهروندی رونمایی کرد. پس از سخنان رئیس‌جمهور، تعدادی از وزرا گزارش خود را در راستای تحقق حقوق شهروندی ارائه کردند.

08-01