پس‌لرزه‌های کرونا در سینما

البته تاکنون طبق آمار عملکرد این فیلم خوب بوده و ساخته جدید کامرون پس از سه روز اول اکران در گیشه جهانی فروش ۱۸۰‌میلیون‌دلاری را را رقم زده است که ۱۲۷میلیون دلار آن از محل گیشه بین‌المللی و ۵۳میلیون دلار آن نیز از آمریکای شمالی کسب شده است و پیش‌بینی می‌شود فروش این فیلم تا پایان روز جمعه به بیش از ۴۰۰میلیون دلار برسد. علاوه بر این کامرون رکورد فروش روز نخست اکران آثارش در آمریکای شمالی را جشن گرفت زیرا در روز افتتاحیه این فیلم، فروش ۲۷ میلیون دلاری «آواتار» سال ۲۰۰۹ را در روز نخست اکران شکست. فروش این فیلم در گیشه‌های بین‌المللی نیز قابل‌دفاع بوده است اما در میان تمام بازارهای جهانی این کشور چین است که مهم‌ترین بازار خارجی برای سینمای آمریکا به حساب می‌آید. طبق تحلیل برخی از شرکت‌های تحلیل باکس‌آفیس چینی، این فیلم در این کشور به ۳۵۷میلیون دلار دست پیدا خواهد کرد.

در‌حال‌حاضر این فیلم در افتتاحیه خود در چین و اکران پنجشنبه و جمعه توانسته ۲۹میلیون دلار درآمد داشته باشد. اما نکته مهم در خصوص فروش فیلم آواتار چه در سینماهای آمریکا و چه در جهان، مساله کووید است. همه‌گیری کرونا در دو سال اخیر به طور ویژه‌ای فروش سینماها را تحت‌الشعاع خود قرار داد. با وجود آنکه واکسیناسیون کرونا در تمام دنیا اجرا شده است اما بدون شک سینماها نتوانستند به روزهای پرفروش خود در سال‌های قبل برگردند و VODها تا حدودی جای آنها را برای مردم گرفتند. خصوصا با خیزش چشمگیر دوباره کرونا در چین یکی از شانس‌های بزرگ این فیلم برای فروش آسیب می‌بیند. اینطور که ورایتی نوشته است، در ۱۰ روز گذشته و از زمانی که «آواتار ۲» فرصت اکران خود را دریافت کرد، دولت مرکزی چین بسیاری از محدودیت‌های کنترل کووید را لغو کرد. در ظاهر، به نظر می‌رسد این یک شانس دیگر برای فیلم باشد. اما این اقدامات همچنین به این معنی است که این بیماری در جمعیت گسترش می‌یابد. رسانه‌های محلی گزارش داده‌اند مردم با ماندن در خانه برای جلوگیری از عفونت واکنش نشان داده‌اند و داروها، غذاهای مغذی و الکل تهیه کرده‌اند.

طبق نظرسنجی‌های دیگری که در چین صورت گرفته است با اینکه مردم چین علاقه زیادی برای تماشای آواتار ۲ در سینماها دارند، اما به‌خاطر شیوع چشمگیر دوباره کرونا در این کشور بسیاری از آنان ترجیح می‌دهند که فعلا به سینما نروند. بزرگترین فیلم هالیوودی در چین در سال جاری «دنیای ژوراسیک: سلطه» است که ۱۵۷ میلیون دلار فروخت. بزرگ‌ترین فیلم چینی امسال «پل واترگیت» معروف به «نبرد در دریاچه چانگجین ۲» بود که در ماه فوریه اکران شد و ۰۷/ ۴میلیارد یوان معادل ۵۸۱میلیون دلار فروخت. از آن زمان، تعداد کمی از فیلم‌های دیگر - چینی یا وارداتی - به پتانسیل فروش خود توانسته‌اند عمل کنند.

اولین قسمت «آواتار» در سال ۲۰۰۹ حدود ۲۰۰میلیون دلار درآمد داشت، زمانی که تعداد پرده‌های سینما و صفحه‌نمایش‌های با فرمت بزرگ در چین بسیار کمتر از امروز بود. بنابراین به نظر می‌رسد نگرانی‌ای که جیمز کامرون درباره فروش فیلم داشت و آن را به مدیران کمپانی‌های دیزنی و یونیورسال گفته بود بیشتر خواهد شد، خصوصا اینکه او درباره بودجه فیلم رقم دقیقی را اعلام نکرده و تنها گفته بسیار گران است؛ البته به نظر می‌رسد رقمی نزدیک به ۴۵۰میلیون دلار مجموع هزینه بودجه و تبلیغات فیلم است. او بیان کرده بود این فیلم باید فروش خوبی داشته باشد تا با توجه به بودجه سنگین فیلم و هزینه تبلیغات بتواند فروش بالایی را کسب کند.

اما آن زمان کرونا دوباره در چین شیوع جدی دوباره‌ای پیدا نکرده بود، اما حالا این اتفاق رقم خورده و برای همین یکی از بازارهای اصلی فروش آواتار ۲ با مشکل روبه‌رو شده است.«آواتار: راه آب» ادامه فیلم علمی‌تخیلی ساخته جیمز کامرون در سال ۲۰۰۹ است که همچنان پرفروش‌ترین فیلم تمام دوران است. این فیلم که در آن سم ورتینگتون، زویی سالدانا و سیگورنی ویور ایفای نقش می‌کنند به داستان بیش از یک دهه پیش از قسمت اول این فیلم می‌پردازد. این فیلم روایتگر داستان خانواده سالی (جیک، نیتیری و بچه‌هایشان) و مشکلاتی‌ است که با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند؛ تلاش‌هایی که برای حفظ امنیت یکدیگر انجام می‌دهند، نبردهایی که برای زنده ماندن انجام می‌دهند و مصیبت‌هایی که متحمل می‌شوند.

داستان این فیلم بیش از یک دهه پس از رخدادهای فیلم نخست جریان دارد. جیمز کامرون سال‌ها صرف ساخت و فیلم‌برداری دنباله‌های «آواتار» کرده است. فیلمبرداری «آواتار: راه آب» در سال ۲۰۱۷ و همزمان با سومین فیلم از این مجموعه که قرار است در سال ۲۰۲۴ اکران شود، آغاز شد. او همچنین در حال کار روی فیلم چهارم و پنجم است که به ترتیب برای اکران در سال ۲۰۲۶ و ۲۰۲۸ برنامه‌ریزی شده است. گفته می‌شود ساخت دنباله‌های فیلم سینمایی «آوتار» در مجموع بیش از یک‌میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت.