میلیاردری که ماهواره‌های مالزی را به فضا فرستاد

الهام جوادی

تاتپاراناندام آناندا کریشنان، کارآفرین و تاجر خیر اهل مالزی است که با ثروت ۷ میلیارد دلاری در جایگاه شصت و‌دوم ثروتمندان دنیا قرار دارد. او را با نام اختصاری «تاک» (مخفف حروف اول نام او) می‌شناسند. به گفته مجله فوربز، آناندا کریشنان ثروتمند‌ترین تامیل‌زبان دنیا نیز می‌باشد. آناندا کریشنان در اول آوریل سال ۱۹۳۸ در بریکفیلد، در کوالالامپور متولد شد. اصلیت خانواده او به سریلانکا باز می‌گردد. آناندا دو برادر کوچک‌تر از خود به نام‌های گوپالا کریشنان، کارآفرین و فیلمساز مشهور مالایی و مایا کریشنان، کارآفرینی در فیلیپین دارد. آناندا همواره به رسانه علاقه داشته و در رادیو و روزنامه‌های دانش آموزی نیز فعالیت داشته است.

آناندا کریشنان به مدرسه ویوکاناندا در بریکفیلد و سپس به موسسه ویکتوریا در کوالالامپور رفت. وی سپس با استفاده از کمک هزینه تحصیلی از سوی سازمان کلمبو پلن توانست به دانشگاه ملبورن در استرالیا برود. او در آن زمان در‌ هاوتورن در حومه شهر ملبورن زندگی می‌کرد. آناندا کریشنان پس از فارغ‌التحصیلی از این دانشگاه برای ادامه تحصیل به دانشگاه‌هاروارد رفت و در سال ۱۹۶۴ با مدرک MBA از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد.

نخستین فعالیت کارآفرینانه کریشنان شرکت مشاوره‌ای MAI در کوالالامپور بود. کریشنان در اوایل دهه ۱۹۹۰ حوزه فعالیت خود را به تدریج به صنعت رسانه و مولتی مدیا تغییر داد. او در حال حاضر در صنایع سرگرمی، تلویزیون‌های ماهواره‌ای (آسترو)، فضایی (MEASAT)، حمل‌ونقل (بومی آرمادا)، مخابرات از راه دور (ماکسیس و ایرسل) فعالیت می‌کند. او از طریق شرکت خصوصی اوساها تگاز مالک سهام شرکت تانجانگ است. شرکت اوساها تگاز یک شرکت موفق مالایی در زمینه سرمایه‌گذاری و مشاوره در بخش‌های مختلفی چون ارتباطات، رسانه، سرگرمی، تفریحات و انرژی است. این شرکت در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد.

شرکت تانجانگ نیز یک شرکت سرمایه‌گذاری با شرکت‌های تابعه در زمینه تولید برق (پاورتک)، سرگرمی (پان مالیژان پولز،‌تراپیکال آیلند و تانجانگ گلدن ویلج) و سرمایه‌گذاری (منارا ماکسیس) می‌باشد.

کریشنان نخستین بار با سازمان دهی کنسرتی در اواسط دهه ۱۹۸۰ اولین گام‌ها برای ورود به صنعت سرگرمی را طی کرد. او در اوایل دهه ۱۹۹۰ شروع به ایجاد یک امپراتوری در صنعت رسانه کرد. این امپراتوری شامل دو شرکت مخابراتی ماکسیس کامیونیکیشنز و شرکت سیستم‌های ماهواره‌ای MEASAT و سه ماهواره است که دور زمین گردش می‌کنند.

شرکت ماکسیس یکی از شرکت‌های پیشتاز در خدمات تلفن همراه در مالزی و یکی از شرکت‌های تابعه اوساها تگاز است. این شرکت در سال ۱۹۹۳ شروع به کار کرد. شرکت ماکسیس در حال حاضر بیش از ۸ میلیون مشترک دارد. ۲۵ درصد سهام شرکت ماکسیس در اختیار شرکت سعودی تله کام است. درآمد خالص این شرکت که بیش از ۲۲۰۰ کارمند دارد، در سال ۲۰۰۵ در حدود ۳۷/۶ میلیارد بوده است.

شرکت سیستم‌های ماهواره MEASAT که در گذشته نام آن سیستم‌های ماهواره بیناریانگ بود، یک اپراتور مخابرات ماهواره‌ای در مالزی می‌باشد. این شرکت در سال ۱۹۹۶ نخستین ماهواره‌های مالزی،MEASATا،۱، ۲ و ۳ را به فضا فرستاد. البته چهارمین ماهواره این شرکت طی حمل‌ونقل به محل ارسال آسیب دید و هم‌اکنون در حال بازسازی است. ماهواره‌های شماره یک و دو شرکت برای فراهم کردن خدمات تلویزیونی مستقیم در مالزی و خدمات مخابراتی عمومی در منطقه‌ای از مالزی تا فیلیپین و از پکن تا اندونزی به مدت ۱۲ سال طراحی شده بودند. با ارسال ماهواره شماره ۳ به فضا این پوشش ماهواره‌ای بسیار گسترده‌تر شد، به طوری که ۷۰ درصد جمعیت جهان را در بر می‌گرفت.

آناندا از حضور در انظار عمومی اجتناب می‌کند و اطلاعات کمی در مورد زندگی او در دست است. او در یکی از معدود مصاحبه‌هایی که انجام داده، گفته است: مردم می‌گویند در مورد من اطلاعات کمی وجود دارد. چرا باید اطلاعات زیادی وجود داشته باشد، من فقط کار خودم را انجام می‌دهم.

کریشنان خودش را به عنوان یک دنبال کننده حرفه‌ای اخبار معرفی می‌کند. وی طی دو دهه گذشته در بسیاری از کسب‌وکارهای مالزی حضور داشته است. آناندا کریشنان یک سرمایه‌گذار عمده در پروژه برج‌های پتروناس در مالزی بود. او که کلکسیون دار هنر مدرن است، خانه‌هایی در کوالالامپور، لندن و جنوب فرانسه دارد. کریشنان سه فرزند دارد. پسر او یک تارک دنیا است و در جنگل زندگی می‌کند.