Untitled-1 copy

«وسپهر» از معدود نماد‌‌‌هایی است که با حمایت همه‌جانبه و همه‌روزه کد‌‌‌های حقوقی در صفحه معاملات مواجه است. این نماد از سقف سال 1399 تا شهریور 1401 بازدهی منفی 46‌درصدی داشته است. این در حالی است که بسیاری از شرکت‌های هم‌گروه این شرکت بازدهی منفی 60 تا منفی70درصدی را ثبت کرده‌اند.

آغاز فعالیت شرکت

در سال ۱۳۹۳ با توجه به عرضه سهام بانک‌صادرات در بازار بورس و تصویب قوانین ناظر بر خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری، نیاز به شکل‌گیری یک نهاد تخصصی در زیرمجموعه بانک‌صادرات ایران احساس شد و بر این اساس، شرکت سرمایه‌گذاری گروه مالی سپهر صادرات (سهامی‌عام) ابتدا به‌عنوان شرکت سهامی خاص در تاریخ 14/ 08/ 1393 و در تاریخ 21/ 03/ 1399 به‌عنوان شرکت سهامی‌عام نزد اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. در حال حاضر، شرکت سرمایه‌گذاری گروه مالی سپهر صادرات، جزو واحدهای تجاری فرعی بانک صادرات ایران است و در تاریخ 08/ 04/ 1399 به‌عنوان نهاد مالی نزد سازمان بورس به ثبت رسیده است. سرمایه‌گذاری و مشارکت در شرکت‌ها، مجتمع‌ها، طرح‌ها، واحدهای تولیدی و صنعتی، بازرگانی، خدماتی و حمل‌ونقل و سایر فعالیت‌ها به طور مستقیم و غیرمستقیم که برای پیشبرد و تحقق اهداف شرکت لازم و مفید باشند، موضوع فعالیت این شرکت است. «وسپهر» به‌عنوان یکی از شرکت‌های تابعه بانک‌صادرات با سرمایه اسمی ۶۰میلیارد تومان تاسیس شد و در ۱۴ آبان سال ۹۳ نزد مرجع ثبت شرکت‌ها و موسسات غیر‌تجاری تهران به ثبت رسید. در سال ۹۸ سرمایه شرکت از ۶۰میلیارد تومان به‌ هزار میلیارد تومان معادل ۱۵۶۷‌درصد از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سود انباشته افزایش یافت. این شرکت در تاریخ ۲۷خرداد سال‌جاری با دریافت مجوز از سازمان بورس، از سهامی خاص به سهامی‌عام تبدیل شد و نام آن از گروه مالی سپهر صادرات به سرمایه‌گذاری گروه مالی سپهر صادرات تغییر کرد. سرمایه «وسپهر» در حال حاضر 3‌هزار میلیارد تومان است.

سهامداران

بانک‌صادرات با داشتن 75‌درصد از سهام «وسپهر»، بزرگ‌ترین سهامدار این شرکت است. شرکت صندوق بازارگردانی سپهر بازار سرمایه، دیگر سهامدار درصدی «وسپهر» است که حدود 18‌درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد.

ماهیت کسب‌وکار

از آنجا که عمده فعالیت شرکت سرمایه‌گذاری مالی سپهرصادرات، سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس است، عملکرد آن به شاخص‌های کلان اقتصادی بستگی دارد. به‌منظور ارزیابی «وسپهر» باید به بررسی دارایی‌های مهم بورسی و خارج از بورس این شرکت پرداخت.

وضعیت دارایی‌ها و بدهی‌ها

دارایی‌های شرکت روند رو به رشدی را تجربه کرده؛ به‌طوری‌که در سال 1400 نسبت به سال 1399، رشد بیش از 18درصدی را ثبت کرده است. جالب است که در دوره مذکور بدهی‌های جاری شرکت 11‌درصد کاهش داشت. نکته دیگر در مورد «وسپهر» این است که سود این شرکت، روند افزایشی قابل قبولی داشته است. رشد سودسازی در «وسپهر» به‌گونه‌ای بوده که در پایان سال مالی 1400 این شرکت دارای سود انباشته بیش از 3‌هزار و 500میلیارد تومانی بوده است. این میزان سود انباشته در حالی به وجود آمده است که این عدد در سال قبل تنها 3300میلیارد تومان بود. به عبارت دیگر، سود انباشته شرکت در سال 1400 نسبت به 1399 رشد 5درصدی را تجربه کرده است. در ادامه میزان درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری در سهام «وسپهر» را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

سود‌سازی

درآمد سود سهام شرکت در سه‌ماه 1401بهار نسبت به مدت مشابه قبل رشد 146درصدی داشته است. شرکت سرمایه‌گذاری مالی سپهر صادرات طی عملکرد سه‌ماه منتهی به بهار 1401، به‌ازای هر سهم 9تومان سود محقق کرده که نسبت به سال قبل افت 13درصدی داشته است. لازم به ذکر است که «وسپهر»، در کل سال مالی 109تومان سود ساخته بود که نسبت به سال 1399 افت 7درصدی را تجربه کرد.

پرتفوی بورسی

در پرتفوی بورسی «وسپهر» سهم‌های زیادی وجود دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به بانک‌صادرات، سرمایه‌گذاری خوارزمی، توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی، سرمایه‌گذاری مسکن و گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید اشاره کرد. نکته جذاب در پرتفوی بورسی «وسپهر»، وجود سهم‌های پرپتانسیل و صعودی است که با بهتر شدن شرایط کلی بازار سرمایه سبب می‌شود، انتظار افزایش ارزش‌افزوده در پرتفوی بورسی این شرکت را داشته باشیم. با توجه به قیمت‌های فعلی ارزش بازار پرتفوی بورسی «وسپهر» در آخرین گزارش شرکت در شهریورماه 1400 بهای تمام‌شده پرتفوی شرکت 7‌هزار و 800میلیارد تومان است که این رقم 52‌درصد از کل سرمایه‌گذاری «وسپهر» است و 48‌درصد آن مربوط به سرمایه‌گذاری در شرکت‌های خارج از بورس است. ارزش روز پرتفوی شرکت در شهریورماه سال‌جاری حدود 8‌هزار میلیارد تومان است که نسبت به بهای تمام‌شده، رشد 200میلیارد تومانی را نشان می‌دهد.

بیشترین وزن سرمایه‌گذاری شرکت به‌ترتیب مربوط به بانک صادرات با بهای تمام‌شده‌ هزار و 800میلیارد تومان و ارزش روز 23‌هزار میلیارد تومان است که 29درصد‌ از پرتفوی روز شرکت را تشکیل می‌دهد. با بهای تمام‌شده 127تومانی و قیمت روز 166تومانی بانک صادرات در حال حاضر، «وسپهر» حدود 520میلیارد تومان در سود است. به‌ترتیب سرمایه‌گذاری مسکن (ثمسکن)، توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی (مفاخر)، سرمایه‌گذاری خوارزمی (وخارزم) و سرمایه‌گذاری آریان (آریان)، وزن بالایی از بهای تمام‌شده شرکت را تشکیل داده‌اند.

پرتفوی غیر‌بورسی

به‌میزان48‌درصد از پرتفوی سرمایه‌گذاری سپهر مربوط به پرتفوی غیر‌بورسی است. «وسپهر» پرتفوی غیربورسی بزرگی نیز دارد که شرکت‌هایی نظیر شرکت انرژی‌سپهر، توسعه نیشکر و صنایع جانبی، سرمایه‌گذاری توسعه سپهر تهران، شرکت سرمایه‌گذاری توسعه سپهر فارس (سهامی‌خاص) و تامین سرمایه سپهر به همراه تعداد زیادی شرکت دیگر در پرتفوی غیربورسی «وسپهر» وجود دارند. نکته قابل‌توجه این است که بهای تمام‌شده پرتفوی غیربورسی «وسپهر» بالغ بر 7‌هزار و 100میلیارد تومان است و با توجه به قدمت زیاد این شرکت‌ها، ارزش فعلی این پرتفوی عدد بسیار جذابی خواهد شد که ارزش‌گذاری دقیق آن نیازمند ارائه اطلاعات شفاف و دقیق از صورت‌های مالی و همچنین ارائه اطلاعات دقیق از آخرین وضعیت این شرکت‌هاست. در ادامه برای اینکه به طور کلی با شرکت‌های تابعه «وسپهر» آشنا شویم، توضیحی مختصر درباره هریک از شرکت‌های فوق ارائه می‌دهیم.

شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی

یکی از دارایی‌‌‌های ارزشمند شرکت سرمایه‌گذاری مالی سپهر صادرات، شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی است. شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با سهم اولیه ۱۰۰درصد وزارت جهادکشاورزی به صورت شرکت سهامی‌خاص در آبان‌‌‌ماه ۱۳۶۹ در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. این شرکت جزو شرکت‌های فرعی گروه مالی سپهر صادرات و شرکت نهایی گروه بانک‌صادرات ایران است. در سال ۱۴۰۰، مجموعه نیشکر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم، موجب اشتغال 14‌هزار نفر شده است. این شرکت با توجه به همجواری کشت و صنعت‌‌‌‌ها با روستا‌‌‌‌ها برای 2‌هزار و 74نفر به عنوان پرسنل شرکت و 3‌هزار و 580نفر به‌عنوان پیمانکاران شرکت ایجاد اشتغال کرده است. در سال مالی ۱۴۰۰، سود خالص شرکت اصلی‌ هزار و 800میلیارد تومان و سود و زیان تلفیقی آن 3‌هزار و 900میلیارد تومان بوده است. این شرکت در دو بخش تولید شکر و صنایع جانبی فعالیت می‌کند. شرکت‌های هفت‌‌‌گانه کشت و صنعت سلمان‌فارسی، حکیم فارابی، امام‌خمینی، امیرکبیر، دعبل‌خزاعی، میرزاکوچک‌خان و دهخدا از شرکت‌های تابع توسعه نیشکر و صنایع جانبی هستند که ظرفیت تولید ۷۰۰‌هزار تن شکر در سال را دارند. در سال ۱۴۰۰ شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه نیز زیرمجموعه این شرکت شد. هلدینگ توسعه نیشکر و صنایع جانبی، بزرگ‌ترین تولیدکننده شکر در ایران، در استان خوزستان واقع شده است. از جمله فعالیت‌های اصلی شرکت، تاسیس و ایجاد واحدهای کشت و صنعت نیشکر و احداث صنایع تبدیلی به‌منظور استحصال شکر، خمیرکاغذ، کاغذ چاپ و تحریر، خوراک دام، فیبر فشرده، الکل، خمیرمایه و سایر صنایع جانبی لازم است.

نکته قابل‌توجه اینکه «وسپهر»، مالکیت 40درصد شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی را در اختیار دارد و 6‌درصد از بهای تمام‌شده پرتفوی غیر‌بورسی «وسپهر» را تشکیل می‌دهد. هلدینگ توسعه نیشکر و صنایع جانبی یکی از سرمایه‌های ارزشمند گروه مالی سپهر است که جایگاه این شرکت در تولید ملی و اقتصاد و اشتغال استان خوزستان نقش خوبی داشته است. شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، با دارا بودن ۱۸شرکت تابعه در حوزه کشت و صنعت‌‌‌های نیشکری، صنایع جانبی، شرکت بازرگانی توسعه نیشکر و صنایع جانبی، شرکت سدادفام نیشکر و موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر و صنایع جانبی خوزستان ظرفیت‌ خوبی برای تبدیل‌شدن به برند بین‌المللی در حوزه تولید و تجارت شکر و مشتقات صنعتی آن در منطقه جنوب ‌‌‌غرب آسیا دارد.

شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در سال ۱۴۰۱ از سوی سازمان خصوصی‌‌‌سازی حدود ۹۰‌هزار میلیارد تومان ارزش‌‌‌گذاری شده که سهم «وسپهر» با مالکیت 40درصدی حدود 36‌هزار میلیارد تومان است. این در صورتی است که بهای تمام‌شده شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی 464میلیارد تومان در صورت‌های مالی شرکت درج شده است. مازاد ارزش «وسپهر» در این زیرمجموعه حدود 35.536 میلیارد تومان برآورد می‌شود که می‌توان آن را جزو دارایی‌های ارزشمند «وسپهر» در نظر گرفت.

هلدینگ انرژی سپهر

از جمله فعالیت‌های اصلی این شرکت، فعالیت در تمام اموری است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه تهیه و تولید انواع فرآورده‌های بالادستی، میان‌دستی و پایین‌دستی پتروشیمیایی و فرآورده‌های فرعی و اشتقاقی که از نفت و مشتقات نفتی و گازهای طبیعی و هیدروکربورها و سایر مواد خام، اعم از آلی و معدنی به دست می‌آیند، انجام می‌شوند.

بیمه سرمد

از جمله فعالیت‌های اصلی شرکت، انجام عملیات بیمه‌های مستقیم در انواع رشته‌های بیمه زندگی و غیرزندگی براساس پروانه‌های فعالیت صادره از بیمه مرکزی ایران است.

ارزش‌گذاری «وسپهر»

با توجه به اینکه این شرکت، نوعی شرکت سرمایه‌گذاری است، برای ارزش‌گذاری «وسپهر» از روش NAV استفاده می‌شود. به‌همین منظور باید ارزش‌افزوده پرتفوی بورسی و غیربورسی این شرکت محاسبه و با حقوق صاحبان سهام و سود و زیان حاصل از واگذاری سهام جمع شود.

پرتفوی بورسی

ارزش روز پرتفوی بورسی شرکت «وسپهر» 8هزار میلیارد تومان و ارزش‌افزوده بورسی آن مبلغ 158میلیارد تومان است. مهم‌ترین شرکت‌های بورسی این شرکت نیز عبارتند از: بانک‌صادرات ایران، سرمایه‌گذاری خوارزمی، توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی و مدیریت سرمایه‌گذاری امید.

پرتفوی غیر‌بورسی

ارزش برآوردی پرتفوی غیر‌بورسی شرکت 67‌هزار و 100میلیارد تومان و ارزش‌افزوده غیر‌بورسی آن مبلغ 60‌هزار میلیارد تومان است. به این ترتیب NAV هر سهم «وسپهر» 2‌هزار و 145تومان و نسبت P/ NAV روز شرکت 32‌درصد است. این در حالی است که قیمت سهم در تابلوی معاملاتی 685تومان است. به‌‌‌طور کلی فرمول یا محاسبه مشخصی برای ارزش‌‌‌گذاری مقایسه‌‌‌ای در روش NAV وجود ندارد؛ اما به‌‌‌طور سنتی P/ NAV برای این سهم باید حدود 70 تا 60‌درصد باشد. با توجه به محاسبات انجام‌شده P/ NAV «وسپهر» 32‌درصد است.

خلاصه تحلیل

می‌‌‌توان انتظار داشت که ارزش سهم «وسپهر» در آینده تا حدودی افزایش یابد. سرمایه‌گذاری مالی سپهرصادرات، شرکتی بسیار ارزنده بوده و در قیمتی کمتر از قیمت تعادلی ارزش به طوری که قیمت بازار شرکت زیر ارزش ذاتی است، معامله می‌شود؛ ولی برای خریداران با دید بلندمدت مناسب است. بسیاری از پتانسیل‌های شرکت در سال بعد رونمایی خواهند شد و رشد بسیار بالا در قیمت سهام این شر کت در بلندمدت دور از ذهن نیست. لازم به ذکر است که خرید این شرکت برای سرمایه‌گذارانی که نگاه حداقل یکساله به شرکت دارند، بسیار جذاب است. در آخر با توجه به وجود سهم‌های رو به رشدی نظیر «وبصادر» و «وخارزم» در پرتفوی بورسی «وسپهر»، ارزش‌افزوده حاصل از پرتفوی بورسی این شرکت به صورت فزآیندهای رو به افزایش است. بنابراین رشد قیمت سهام «وسپهر» در صورت رشد پرتفوی بورسی آن، به‌خصوص رشد قیمتی در «وبصادر» و «وخارزم» دور از ذهن نیست. بسیاری از شرکت‌هایی که «وسپهر» در آنها سرمایه‌گذاری کرده است، در حال ورود به بازار سرمایه هستند. ورود این شرکت‌ها به بورس با توجه به بهای تمام‌شده بسیار ناچیز، سود قابل‌توجهی برای «وسپهر» به همراه خواهد داشت.