شماره روزنامه ۶۰۰۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۷۲ دنیای اقتصاد

اخبار دنیا - روزنامه شماره ۵۹۷۲

  • کریدور فرار از تحریم

    دنیای اقتصاد: ساخت خط آهن ۱۶۰کیلومتری به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار بخش کلیدی کریدور شمال-جنوب را تشکیل می‌دهد. قرار است در سال جاری میلادی این خط ریلی شروع به ساخت کند و آخرین ایستگاه آن بنادر ایران در خلیج‌فارس خواهد بود. این خط آهن دسترسی آسان به مقاصدی مانند بمبئی و تجارت با هند را برای روسیه فراهم می‌کند. روسیه موافقت کرده است که برای تامین مالی این پروژه ۱.۴میلیارد دلار به ایران وام دهد. دولت پوتین پروژه راه‏آهن از طریق ایران - و خط دیگری را که امیدوار است بازیابی کند و دسترسی به ترکیه را فراهم کند- برای سرعت بخشیدن به جریان واردات این‌گونه اقلام به کشور ضروری می‏بیند. در این میان جنگ اوکراین باعث شده است که همکاری‌ها میان روسیه، ترکیه و ایران نیز در قفقاز عمق بی‌سابقه‌ای پیدا کند. در واقع ما شاهد شبکه‌ای از مشارکت‌های اقتصادی ژرف‌تر بین این سه بازیگر هستیم. این سه کشور اکنون فرآیند ایجاد زنجیره‌های ارزش جدید، زیرساخت‌ها، مسیرهای حمل‌ونقل و ترتیبات نظارتی را در قفقاز آغاز کرده‌اند که دیگر چندان به اقتصاد بازار جهانی پیوند نخورده است، بلکه قصد دارد نظام ‌فرعی را تشکیل دهد. هدف این است که قفقاز به یک مرکز اقتصادی تبدیل شود تا این سه شریکِ در عین‌حال رقیب را به هم پیوند دهد. جنگ غزه نیز این پیوندها را تشدید کرده است؛ اگرچه بعضا موجبات پیچیدگی‌های بیشتری در روابط نیز شده است. به‌طور مثال پس از ۷اکتبر، ترکیه مجبور شده است در برقراری توازن بیشتر میان باکو و تهران ملاحظات و احتیاط‌های بیشتری را به خرج دهد و شاید همین مساله و فشارهای بعضا سیاسی آنکارا بر باکو باعث شده است که دولت علی‌اف از برخی خواسته‌های خود از جمله دالان زنگزور عقب‌نشینی‌هایی به عمل آورد تا پیوندهای جدید اقتصادی در قفقاز و در سطح کلان‌تر کریدور شمال-جنوب از آسیب‌های جدی در امان بماند.
  • جان‌نثاران مخابراتی

    دنیای‌اقتصاد: زیرساخت‌های مخابراتی در این قلمرو ویران شده است و به‌طور عمده فلسطینی‌ها را از درخواست کمک، هماهنگی ارسال کمک‌ها و ارتباط با خانواده در خارج از کشور باز می‌دارد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که محمد سوئیرکی در ژانویه آماده شد تا برای یک سفر کاری برای تعمیر زیرساخت‌های مخابراتی که در شمال غزه ویران شده بود حرکت کند، همسر و فرزندانش از او خواستند که نرود. سوئیرکی که تکنسین «پال‌تل»، بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی در غزه است، گفت که نبرد بین نیروهای اسرائیلی و اعضای حماس همچنان در این منطقه جریان دارد و خانواده‌اش نگران هستند که مبادا او برنگردد. اما او گفت که احساس می‌کند با توجه به اینکه ساکنان آنجا شدیدا به بازسازی خدمات تلفنی خود نیاز دارند، چاره‌ای ندارد.
  • دژاووی انتخابات۲۰۲۴ آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهور فعلی آمریکا و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین روز سه‌شنبه تعداد نمایندگانی را که برای احراز نامزدی احزاب خود در انتخابات ریاست‌جمهوری لازم بود، به‌دست آوردند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، هم مردان و هم کمپین‌های آنها مدت‌هاست که این لحظه را پیش‌بینی کرده‌اند.
  • پیچیدگی‌های روابط ترکیه و آمریکا

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    در روزهای ۷ تا ۸ مارس، یک هیات بلندپایه با سرپرستی‌ هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در سفر به آمریکا برای شرکت در نشست‌ سازوکار راهبردی میان ترکیه و آمریکا دیدارهای رسمی‌ برگزار کرد. او در ماه فوریه در نشست وزرای خارجه جی۲۰ در برزیل با بلینکن دیدار کرده بود. در بین دو کشور که در سال‌های اخیر بحران‌های زیادی را تجربه کردند، یک دستور کار فشرده و سنگینی وجود دارد. وی پس از دیدار با مقامات آمریکایی در گفت‌وگو با خبرنگاران تُرک درباره دیدارهای خود اعلام کرد که در دیدار با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و همچنین اعضای کنگره آمریکا به صورت مبسوط درباره حمایت واشنگتن از گروه تروریستی ی‌پ‌گ/پ‌ک‌ک، اقداماتی که باید درباره گروه تروریستی فتح‌الله گولن صورت پذیرد و به‌ویژه درباره شرایط نوار غزه گفت‌وگو کردم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر