به گزارش خبرگزاری فارس، در ادامه این مطلب آمده است: علاوه بر شروط تایید شده توافق مبادله زندانیان و انتقال دارایی‌‌‌ها، در ماه‌‌‌های اخیر همچنین مشخص شده است که تلاش‌‌‌های گسترده‌‌‌تری برای تشویق ایران به کاهش سرعت برنامه غنی‌‌‌سازی اورانیوم و کاهش تنش‌‌‌ها در خاورمیانه در جریان است. هدف از این کار ایجاد «تفاهمات» غیررسمی با ایران از طریق ترکیبی از «خط قرمزهای» ایالات متحده و کاهش آشکار تحریم‌‌‌ها که صادرات نفت ایران را هدف قرار می‌‌‌دهد، به جای مذاکره برای توافق رسمی است؛ توافق رسمی که اگر حاصل شود مشمول بررسی کنگره بر اساس قانون بررسی توافق هسته‌‌‌ای ایران (قانون اینارا) خواهد بود. این رویکرد حمایت علنی کمی در میان طبقه سیاسی هر یک از این حزب در واشنگتن خواهد داشت.

اما در فقدان هرگونه جایگزین‌‌‌های بهتر، (چنین وضعیتی) فرصتی را برای دولت بایدن برای جلوگیری از تشدید بحران با ایران و مقابله با تحرکات عربستان سعودی جهت بالا بردن بهای نفت ایجاد می‌‌‌کند؛ هر یک از این دو اقدام می‌تواند تلاش بایدن برای انتخاب مجدد در سال ۲۰۲۴ را تضعیف کند. تاکنون نتایج این تلاش روی مسیر هسته‌‌‌ای ایران نسبتا کم اما مثبت بوده است.  ایران همچنین به نیروهای نیابتی خود در عراق و سوریه دستور داده است تا حملات به پرسنل نظامی آمریکایی مستقر در آنجا را متوقف کنند. در زمینه نفت، در (فصل) تابستان به طور فزاینده‌‌‌ای آشکار شده است که ایالات‌متحده حتی بیشتر (از قبل) به سمت اجرای سست تحریم‌‌‌های صادرات نفت ایران رفته است...در حالی که وزارت خارجه (آمریکا) رسما چنین تغییر سیاستی را تکذیب کرده است، مقام‌‌‌های ایالات متحده تایید کردند که اجرای تحریم‌‌‌ها را با «شدت سبک‌‌‌تر» دنبال کرده‌‌‌اند. هرچند تاکنون دولت بایدن درباره رایزنی‌‌‌های غیرمستقیم خودش با ایران سخنی نگفته و هیچ توافقی را درباره ارتباط صبر آشکار ایران در مورد غنی‌سازی و حملات نیروهای نیابتی در قبال بردباری آشکار ایالات‌متحده در قبال اجرای تحریم‌‌‌ها تایید نکرده است.

این موضوع، احتمالا عامدانه است چرا که یک توافق رسمی باعث مطرح شدن قانون بازبینی توافق هسته‌‌‌ای ایران (اینارا) کنگره خواهد شد؛ موضوعی که بسیار چالش‌زا و با توجه به سال انتخاباتی کنونی، مساله‌‌‌ای حزبی خواهد شد. تلاش‌‌‌های میانجیگران شامل قطر و عمان برای تقویت این تلاش ادامه دارد. با این حال، بعید است که پیش از انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ آمریکا شاهد توافق رسمی باشیم. تلاش‌‌‌هایی که گفته می‌شود برای ترتیب دادن حداقل یک مراوده غیرمستقیم بین ایالات‌متحده و ایران طی نشست هفته گذشته مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک صورت گرفته، ظاهرا ناموفق بوده است. وزیر امور خارجه ایران اخیرا به احتمال آغاز مجدد مذاکرات با میانجیگری اروپا با آمریکا اشاره کرد... اما این بعید به نظر می‌‌‌رسد.

ایالات متحده تصریح کرده است که پنجره بازگشت به برجام بسته شده است و با نزدیک شدن به پایان دوره اول ریاست جمهوری جو بایدن، درخواست‌‌‌های ایران برای «تضمین‌‌‌های» ایالات متحده در آن زمان بسیار دور از ذهن به نظر می‌‌‌رسد. در حال حاضر، تلاش برای جلوگیری از فاجعه در کوتاه‌مدت بهترین گزینه موجود است. این موضوع، رضایت‌‌‌بخش نیست اما با توجه به محدودیت‌‌‌هایی که آنها با آن مواجه هستند، از جمله از دست رفتن اعتبار ایالات متحده در نتیجه خروج رئیس‌‌‌جمهور ترامپ از برجام در‌حالی‌که ایران به آن توافق پایبند بوده است، اگر دولت بایدن واقعا ایران را از یک مسیر اتمی شدن هسته‌‌‌ای دور کرده باشد؛ مسیری که به‌سرعت به بحران منتهی می‌‌‌شد، (دولت بایدن) شایسته دریافت اعتبار و تحسین است. اگر رئیس‌‌‌جمهور بایدن مجددا در انتخابات پیروز شود، ممکن است فضا برای مذاکرات مجدد در مورد (توافق) دائمی‌تر وجود داشته باشد. احتمالا بایدن در دور دوم (ریاست جمهوری)، نگرانی‌‌‌های تهران را در مورد لغو مجدد توافق از سوی واشنگتن کاهش دهد. بااین‌حال، بعید است که دولت بایدن بتواند ایران را وادار کند که برنامه هسته‌‌‌ای خود را تا نزدیک به سطوح محدود تحمیل‌شده توسط برجام بازگرداند، چه برسد به اینکه بخواهد برخی از مفاد این توافق را «طولانی‌تر و قوی‌‌‌تر» بکند. ایران هم‌اکنون یک کشور در آستانه هسته‌‌‌ای شدن است.