در این قضیه آنچه شاهد بودیم این بود که اولین نقض پیمان از طرف آمریکایی‌‌‌ها صورت گرفت و اروپایی‌‌‌ها هم به تعهدات خود عمل نکردند، اما آن طرفی که به همه تعهدات خود عمل کرد، جمهوری اسلامی ایران بود. آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌‌‌ای، نه یک‌بار، بلکه تاکنون ۱۵ بار اعلام کرده که اقدامات هسته‌‌‌ای ایران صلح‌‌‌آمیز است و انحرافی در فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد.» به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی ریاست جمهوری، رئیسی تاکید کرد: «سوال بنده این است و این سوال را باید مردم آمریکا نیز از دولت آمریکا بپرسند که چرا با توجه به صلح‌‌‌آمیز بودن اقدامات هسته‌‌‌ای در ایران، تحریم‌‌‌های ظالمانه علیه این کشور را  ادامه می‌‌‌دهید و چرا قراردادی را که بستید، نقض کردید و پیمان شکستید؟

مگر قرار نیست که در پیمان دو طرف یا طرف‌‌‌های یک پیمان، وفادار به پیمان بمانند؟ این را باید مردم آمریکا و شما رسانه‌‌‌ها از دولت آمریکا سوال کنید که چرا نقض پیمان کردید؟ مگر یک طرف قرارداد حق دارد که یک‌طرفه پیمان را نقض کند؟ آیا می‌شود دولتی به سر کار بیاید و بگوید من می‌‌‌خواهم قراردادی را که بسته شده یک‌‌‌طرفه نقض کنم و از پیمان خارج شوم! پس اولین ناقض پیمان آمریکایی‌‌‌ها هستند و نه تنها این یک‌بار، بلکه بارها عهدشکنی کردند. حق بدهید که ملت ایران به سخنان آمریکایی‌‌‌ها اعتماد نکند.»

رئیس‌‌‌جمهور ایران در ادامه با زیر سوال بردن نقش‌‌‌آفرینی اروپایی‌‌‌ها در مذاکرات گفت: «اروپایی‌‌‌ها چرا به تعهد خود عمل نکردند؟ این سوالی است که شما رسانه‌‌‌ها باید از اروپایی‌‌‌ها بپرسید. مگر آنها در این پیمان نبودند، چرا به تعهدات خود عمل نکردند؟ در مقابل آمریکا و اروپا، ایران به تعهدات خود عمل کرده است. این را من نمی‌‌‌گویم، بلکه آژانس می‌‌‌گوید. اینها همه معترف هستند که ایران به تعهدات خود عمل کرده و اگر به تعهدات عمل شده که عمل هم شده است، پس چرا تحریم‌‌‌ها ادامه پیدا می‌کند و چرا تحریم‌‌‌ها دارد افزایش پیدا می‌کند؟»

رئیسی در گفت‌وگو با ان‌‌‌بی‌‌‌سی افزود: «اما درباره مساله مذاکره برای رفع تحریم‌‌‌ها، ما هیچ زمانی میز مذاکره را ترک نکردیم، چون سخن حقی داشتیم و خواسته‌‌‌های ما منطقی بوده است. باز این صرفا ما نیستیم که می‌‌‌گوییم سخن ما منطقی بوده است، بلکه اتحادیه اروپا رسما اعلام کرد که خواسته‌‌‌های ایران کاملا منطقی است، ولیکن آنچه ما از آمریکایی‌‌‌ها داریم می‌‌‌بینیم استمرار نقض پیمان و تداوم و افزایش تحریم‌‌‌های ظالمانه است. ما معتقدیم که این تحریم‌‌‌ها و این ظلمی که دارد به مردم ایران می‌شود، هر چه زودتر باید برداشته شود. حتی در مورد غذا و دارو که شما مطرح می‌‌‌کنید، ما در زمینه تامین دارو برای بیماران پروانه‌‌‌ای، بچه‌‌‌هایی که دارند به خاطر نبود داروهای موردنیاز از بین می‌‌‌روند، تحریم هستیم.»

رئیس‌‌‌جمهور ایران با اشاره به اینکه در زمینه مهار و واکسیناسیون کرونا که همه در دنیا تلاش کردند به یکدیگر کمک کنند، آمریکایی‌‌‌ها از تسهیل و فراهم کردن زمینه اینکه واکسن در اختیار ما قرار بگیرد، دریغ کردند، تشریح کرد: «آقای دبیرکل سازمان ملل در دیدار سال گذشته ما با یکدیگر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل به بنده گفت از شما عذرخواهی می‌‌‌کنم که نتوانستم در مورد رفع تحریم‌‌‌ها، برای رساندن واکسن کرونا به ایران کاری کنم.

بنده به ایشان گفتم که در حال حاضر ما ۶ نوع واکسن کرونا تولید می‌‌‌کنیم و از واردکننده واکسن به صادرکننده تبدیل شدیم و مشکل مردم ما بحمدالله و با لطف خداوند متعال و تلاش جوانان برومند و دانشمندان ایرانی حل شد، اما آمریکایی‌‌‌ها در مقابل این سوال که چرا با وجود مساعدت همگانی در جهان برای مقابله با شیوع کرونا و انجام واکسیناسیون، مانع تامین واکسن از سوی ایران شدند، به مردم خودشان و مردم جهان چه پاسخی دارند!؟»

رئیسی‌‌‌ در ادامه تاکید کرد: «ما از قرار و توافق سابقی که تحت عنوان برجام گذاشته شد چه نتیجه و اثری دیدیم تا بخواهد قرار جدیدی گذاشته شود؟ آمریکا چقدر نسبت به قراری که در برجام گذاشته پایبندی به پیمان نشان داده، تا بخواهد به قرار آینده خود وفادار باشد؟ آمریکا باید اقدامات اعتمادساز انجام داده و از تحریم‌‌‌ها و تهدیدها دست بردارد و بداند همچنان که تاکنون تحریم‌‌‌ها جز ایجاد مشکل راه به جایی نبرده و نتوانسته آمریکا را به اهدافش برساند، در آینده هم کارساز نخواهد بود.»

مناسبات نظامی ایران و روسیه

رئیسی در پاسخ به سوال دیگر مجری شبکه ان‌‌‌بی‌‌‌سی درباره موضوع جنگ اوکراین و شائبه‌‌‌ها درباره پهپادهای ایرانی در این جنگ و مشخصا در خصوص اینکه مناسبات نظامی ایران با روسیه در حال حاضر چگونه است، توضیح داد: «ما با کشورهای مختلف دنیا روابط اقتصادی، تجاری و دفاعی داریم و روسیه نیز یکی از این کشورهاست، اما برخلاف آنکه امروز از جانب آمریکایی‌‌‌ها سلاح و حتی اورانیوم ضعیف‌شده به اوکراین سرازیر می‌شود، ادعاها درباره ارسال سلاح از سوی ایران به روسیه در این جنگ به هیچ وجه مورد تایید نیست و آنچه هست مربوط به گذشته بوده است. ما با جنگ مخالفیم و همواره اعلام کرده‌‌‌ایم که آماده هستیم برای اتمام جنگ میان روسیه و اوکراین میانجی‌گری کنیم و معتقدیم کسانی که نمی‌‌‌خواهند این جنگ تمام شود، آنهایی هستند که به اوکراین سلاح ارسال می‌کنند.»

وی افزود: «در جریان سفر آقای پوتین به ایران وقتی از ایشان درباره این جنگ سوال کردم، گفت که آمریکایی‌‌‌ها نمی‌‌‌گذارند جنگ تمام شود. آنها خودشان با گسترش ناتو به منطقه جنگ را آغاز کردند و الان هم به دنبال آن هستند که با ادامه این جنگ بتوانند سلاح‌‌‌هایشان را بفروشند و آن طرفی که در حال حاضر از این جنگ نفع می‌‌‌برد آمریکایی‌‌‌ها هستند. در مقابل اتهاماتی هم که درباره این جنگ به ایران می‌‌‌زنند، بارها از جمله در نشستی که در عمان برگزار شد، سند متقن مطالبه کرده‌‌‌ایم، اما تا به امروز هیچ سندی مبنی بر ارسال سلاح از جانب ایران ارائه نکرده‌‌‌اند.»

رئیس‌‌‌جمهور ایران درباره ادعاهای دولت اوکراین در خصوص سرنگونی چند پهپاد که بقایای آن نشان‌دهنده ربط داشتن آنها با ایران است، گفت: «بنده شخصا این موضوع را پیگیری کرده‌‌‌ام و حتی با سران برخی کشورهای اروپای شرقی نیز در این باره گفت‌وگو داشتم که اگر دولت اوکراین سندی مبنی بر ارسال سلاح از جانب ایران دارد، ارائه کند. همان‌طور که گفته شد در ارتباط با این موضوع حتی در عمان به عنوان کشور ثالث هم جلسه‌‌‌ای برگزار شد، اما تاکنون هیچ سندی که نشان‌‌‌دهنده ارسال سلاح از جانب ایران در زمان جنگ به روسیه باشد، ارائه نشده است.» همچنین رئیسی در پاسخ به اینکه آیا جایگاه رئیس‌جمهور روسیه پس از این جنگ تضعیف شده است یا خیر؟‌‌‌ گفت: «باید تحلیل درستی نسبت به این جنگ داشت و این تحلیل نیازمند شناخت درست و صحیح نقش آمریکا و اروپا در تحریک و حمایت دولت اوکراین در جنگ با روسیه است.

من معتقدم که آمریکایی‌‌‌ها دنبال این هستند که هم سلاح‌‌‌هایشان را در این جنگ بفروشند و هم اهدافشان را پیش ببرند. اتفاقا این کشورهای غربی و اروپایی‌‌‌ها هستند که به واسطه حمایت از اوکراین و مشارکت در این جنگ دچار آسیب و در واقع قربانی شدند. یک نمونه آن رنج و درد مردم کشورهای اروپایی در تحمل زمستان سخت و طاقت‌فرساست. آنچه آمریکایی‌‌‌ها در ادامه یافتن این جنگ به‌‌‌دنبال آن هستند، یعنی فروش سلاح، ‌‌‌ نفعی برای مردم اروپا ندارد و حتما این جنگی که برای ملت‌‌‌ها خسارت‌‌‌آور است، باید هر چه زودتر پایان یابد.»

آینده روابط با عربستان

در بخش دیگری از این گفت‌وگو، ابراهیم رئیسی در توضیح این مساله که در صورت عادی‌‌‌سازی روابط عربستان با اسرائیل، مناسبات ایران با عربستان چگونه ادامه خواهد یافت، گفت: «ایران و عربستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم در منطقه می‌توانند روابط بسیار خوبی داشته باشند و ما هم معتقدیم روابط بین ایران و عربستان می‌تواند در حوزه‌‌‌های مختلفی توسعه پیدا کند. ما با هرگونه ارتباط با رژیم صهیونیستی از ناحیه کشورهای منطقه مخالفت داریم و معتقدیم رژیم صهیونیستی در قالب پروژه عادی‌‌‌سازی روابط با کشورهای منطقه، ایجاد حاشیه امن برای خودش را دنبال می‌کند. این در حالی است که به هیچ عنوان عادی‌‌‌سازی‌‌‌ روابط این رژیم با کشورهای منطقه برای آن امنیت‌ساز نخواهد بود، چرا که مردم در سراسر منطقه با تمام وجود نسبت به این رژیم کودک‌‌‌کش که همواره به ملت مظلوم فلسطین ظلم روا می‌دارد، کینه و نفرت دارند.»

منافع بریکس

در نهایت رئیس‌‌‌جمهور ایران در رابطه با تاثیر عضویت ایران در گروه بریکس و منافع آن برای کشور توضیح داد: «آمریکایی‌‌‌ها و بعضی از کشورهای اروپایی به دنبال منزوی کردن جمهوری اسلامی بودند، اما عضویت ایران در دو ائتلاف مهم جهانی شانگهای و بریکس این هدف آنها را به شکست کشانید. از سوی دیگر عضویت ایران در بریکس به‌‌‌دلیل موقعیت و جایگاه ممتازی که در منطقه دارد می‌تواند به قدرتمندتر شدن این گروه منجر شود. پیوستن ایران به بریکس همچنین می‌تواند زمینه خوبی برای گسترش همکاری‌‌‌های اقتصادی ما با اعضای این گروه که از قدرت‌‌‌های نوظهور جهان هستند و قریب نیمی از جمعیت جهان را در برگرفته و بخش قابل‌توجهی از تولید ناخالص اقتصادی دنیا را دارند، فراهم کند.»

وی تاکید کرد: «شما نیز به عنوان یک خبرنگار و اهل رسانه وقتی شرایط فعلی جهان را رصد کنید، خواهید دید که امروز جهان دیگر یکجانبه‌‌‌گرایی را نمی‌‌‌پسندد و باید چندجانبه‌‌‌گرایی مورد توجه باشد. حتما ظلم‌‌‌هایی که آمریکایی‌‌‌ها به ملت‌‌‌های مختلف جهان روا داشته‌‌‌اند، آنها را به این سمت کشانده که به دنبال قدرت‌‌‌های نوظهور باشند. ما معتقدیم که نظم جدیدی که در جهان رقم می‌‌‌خورد، توسط قدرت‌‌‌های نوظهوری نظیر کشورهای گروه بریکس و سازمان همکاری‌‌‌های شانگهای که از نظر اقتصادی و اجتماعی سرآمد هستند، اتفاق خواهد افتاد و حتما می‌تواند جایگاه مهمی در جهان داشته باشد. قطعا منافع عضویت جمهوری اسلامی ایران در این ائتلاف‌‌‌های مهم جهانی دو‌سویه است.»