عقب‌نشینی مس و روی

منیره نظامیوند: در روزهای اخیر قیمت مس در بازارهای جهانی همپای سایر فلزات صنعتی از روی گرفته تا آلومینیوم، پس از تضعیف آمار اعتبارات چین و نیز نوسان غیر منتظره خروجی کارخانه‌های این کشور، کاهش یافته و به پایین‌ترین میزان خود طی ۶ هفته گذشته رسیده است. قیمت مس برای تحویل در سه ماه آینده در بورس فلزات لندن با کاهش ۶/۰درصدی به ۶۹۱۹ دلار در هر تن رسید که پایین‌ترین میزان از ۲۶ ژوئن تا کنون بوده است. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از بلومبرگ؛ کاهش قیمت ۶ درصدی مس در بین ۶ فلز اصلی موجود در LME بیشترین میزان افت محسوب می‌شود. در معاملات انجام شده اخیر در بازار بورس فلزات لندن؛ روی ۹/۰درصد کاهش یافته و آلومینیوم نیز ۷/۰درصد از قیمت خود را دست داده است که هر دوی این فلزات گرانبها برای اولین بار طی ۶ هفته اخیر شاهد روندی نزولی بوده‌اند.

بانک مردم چین در آخرین آمار خود اعلام کرد که تامین مالی در ماه جولای در حدود ۲۳۷.۱ میلیارد یوآن (معادل ۴۴.۳ میلیارد دلار) بوده که بسیار کمتر از متوسط ۱.۵ تریلیون یوآن برآورد اقتصاددانان در این زمینه است.

بر اساس اعلام اداره ملی آمار چین؛ میزان خروجی کارخانه‌های این کشور در ماه جولای ۹درصد افزایش داشته که از پیش‌بینی توسعه ۹.۲ درصدی بلومبرگ، قدری کمتر است. این آمار به وضوح می‌تواند تاثیر قابل توجهی در تقاضا برای این کالا داشته باشد.

به گفته تحلیلگران، ضعف مس و سایر فلزات پایه در بورس فلزات لندن در کاهش قیمت روی در آینده بیش از پیش موثر خواهد بود. قیمت روی برای مدت اخیر روندی نوسانی را طی کرده، اما سرعت افزایش قیمت آن در هفته‌های اخیر شدت بیشتری یافته بود که هم‌اکنون و به‌صورت نسبی در مسیر نزولی قرار گرفته است.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، در حالی که پیش‌بینی‌ها برای عرضه روی در نیمه دوم سال ۲۰۱۵ میلادی و همچنین اوایل ۲۰۱۶، افزایشی است، بازار این پیش‌بینی را تقریبا در مدت سال جاری عملیاتی کرده است.

در سال ۲۰۱۲ میلادی؛ روند نزولی قیمت روی تبدیل به یک روند گسترده خنثی شد که در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ میلادی رشد قیمت این فلز شتاب گرفت و شاهد روند رو به بالای آن بودیم.

بر‌اساس گزارش‌ها، پیش‌بینی‌های اغلب تحلیلگران برای روی در سال آینده صعودی است. یکی از دلایل این چشم انداز مثبت و قابل توجه عرضه روی می‌تواند به علت بسته شدن برخی از معادن بزرگ در سال آینده باشد. دلیل دیگر را می‌توان به این واقعیت که چشم‌انداز تقاضای جهانی بهبود یافته، مرتبط دانست.

به گفته برخی از تحلیلگران، بازار روی چرخش مازاد عرضه به سوی کسری تغییر جهت داده است. بر اساس اطلاعات موجود، بین دوره زمانی ژانویه تا آوریل سال ۲۰۱۳ میلادی، بازار روی از مازاد ۳۲ هزار تنی به سمت کسری ۱۰۷ هزار تن چرخش داشته است. در این میان باید دو مورد را بررسی کرد: اول، بحران اعتبار و شرایط سخت پرداخت وام در چین بود که به کاهش آشکار میزان تقاضای فیزیکی انجامید. مورد دوم اینکه بازار جهانی روی بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ میلادی با مازاد عرضه روبرو بوده که به کاهش نسبی حجم تولید در برابر تقاضا در شرایط فعلی انجامیده است.

با توجه به این موارد به نظر نمی‌رسد روند نزولی قیمت روی چندان ادامه پیدا کند و بازار به سرعت به ثبات نزدیک خواهد شد. هم‌اکنون شاهد افزایش موجودی انبارهای روی در بورس فلزات لندن هستیم که مهم‌ترین‌ دلیل آن بالابودن قیمت هاست. در صورت بازگشت مجدد حجم گسترده تقاضا و کاهش موجودی انبارها می‌توان به افزایش مجدد قیمت‌ها امیدوار بود.