یکی دیگر از مهم‌ترین جلسات مذاکرات دور دوحه سازمان جهانی تجارت بدون نتیجه پایان یافت و نگرانی‌ها در خصوص شکست مذاکرات را قوت بخشید.

به گزارش ایسنا، پاسکال لامی، رییس سازمان جهانی تجارت، اعلام کرد که مذاکراتی که در ارتباط با آزادی تجارت جهانی در ژنو جریان داشت بدون نتیجه پایان یافته است. لامی شکست مذاکرات را تایید کرد و آن را به گردن چین، هند و آمریکا به دلیل مخالفت با مقررات واردات انداخت. پیتر ماندلسون، کمیسر تجاری اتحادیه اروپا، این نتیجه را «مراسم تدفین» این فرآیند خواند.

این مذاکرات که سه‌‌شنبه وارد نهمین روز شده بود، به دلیل اختلاف بین آمریکا از یک طرف و چین و هند از طرف دیگر بر سر حمایت از واردات، به بن بست رسید. آمریکا، هند و چین را متهم می‌کند که از کشاورزان و صنایع خود حمایت بیش از اندازه‌ای می‌کنند. دیوید شارک، یک مقام بازرگانی آمریکا، از هند به دلیل نپذیرفتن مجموعه پیشنهادات و از چین به دلیل شانه خالی کردن از تعهداتی که آن را پذیرفته بود، انتقاد کرد.

شرکت‌کنندگان در گفت‌وگوهای ژنو تلاش داشتند به توافقی دست یابند که در نتیجه آن معاملات تجاری بین‌المللی با سهولت بیشتری صورت گرفته و رشد اقتصاد جهانی بیشتر شود. در آغاز هفته گذشته هیات‌های شرکت‌کننده در نشست ژنو، گفته بودند که در گفت‌وگوهایشان پیشرفت حاصل شده است. این ابراز خوش‌بینی پس از پنج روز مذاکره و بحث‌هایی گاه تند در اجلاسی بود که برخی معتقدند در صورت شکست آن امکانی برای حل مشکلات موجود در امر تجارت بین‌المللی وجود نخواهد داشت.

بر اساس پیشنهادی که در جریان جلسه‌ای پنج ساعته میان نمایندگان آمریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا، برزیل، هند، چین و ژاپن مطرح شده بود، سقف یارانه‌های کشاورزی اروپا و آمریکا به ترتیب ۸۰ درصد و ۷۰درصد کاهش می‌یافت.

اما هرچند بر اساس این پیشنهاد، میزان یارانه‌های کشاورزی در آمریکا به ۵/۱۴میلیارد دلار کاهش می‌یافت، باعث توقف کمک‌های دولت آمریکا به کشاورزان آمریکایی نمی‌شد. این کمک‌ها در سال گذشته معادل ۹میلیارد دلار بود.

نماینده هند از برخی پیشنهادات ابراز نگرانی کرده و نماینده آرژانتین نیز پیشنهادات موجود را غیرقابل قبول خوانده بود. همچنین بر اساس مجموعه پیشنهادات، تعرفه واردات محصولات کشاورزی و کالاهای صنعتی نیز کاهش می‌یافت.

جلسه سازمان جهانی تجارت در ژنو تازه‌ترین تلاش برای تکمیل اجلاس دوحه محسوب می‌شود که هفت سال قبل با هدف کاهش موانع تجارت و ایجاد موقعیت‌های تجاری تازه برای کشورهای در حال توسعه برگزار شد.

در همین حال شبکه خبری دویچه وله در خصوص شکست مذاکرات اخیر نوشت: مذاکرات اعضای سازمان جهانی تجارت در ژنو بدون نتیجه پایان یافت. نمایندگان بیش از ۳۵ کشور عضو این سازمان، بیش از یک هفته در مورد آزادسازی تجارت بین‌المللی با هم مذاکره کردند. این گفت‌وگوها ممکن است تا پاییز آینده ادامه یابند.

اعضای شرکت‌کننده در مذاکرات ژنو تاسف خود را از شکست گفت‌وگوها بیان کردند. دلیل به بن‌بست‌رسیدن مذاکرات، اختلاف بین آمریکا و هند در مورد عوارض گمرکی بخش کشاورزی اعلام شده است. هند در طول گفت‌وگوهای ژنو همواره تاکید کرد که عوارض واردات محصولات کشاورزی در کشورهایی که بخش بزرگ جمعیت آنها را کشاورزان فقیر تشکیل می‌دهند، باید افزایش یابد. آمریکا اما با این نظر مخالف است.