Untitled-3 copy

وضعیت تقاضا برای فروآلیاژها

فروآلیاژها، گروهی از آلیاژهای آهن هستند که در صنعت فولاد برای استحکام‌‌‌بخشی به محصولات فولادی کاربرد دارند. از این حیث، صنعت فروآلیاژ جزو تامین‌کنندگان مواد اولیه مهم کارخانه‌های فولادی به شمار می‌رود. طی سال 2023 به دلیل توسعه صنعت فولاد کشور و افزایش تولید محصولات آهنی و فولادی، صنعت فروآلیاژ کل جهان نیز گسترش یافته و تقاضای خوبی برای آن ایجاد خواهد شد. علاوه بر این، صنعت رو به رشد خودروسازی در جهان، تقاضای لازم را برای این صنعت فراهم خواهد کرد. نگاهی به قیمت‌های جهانی محصولات این صنعت نشان می‌دهد که مواد آلیاژی و فروسیلیسیم همپای کاهش رشد اقتصادی در جهان به‌واسطه مشکلات زنجیره تامین ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، با کاهش قیمت مواجه شده و هم‌‌‌اکنون به لحاظ عرضه و تقاضا در محدوده متعادلی است.

تولید فروآلیاژ در جهان

رشد صنعت فولاد در چین به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان، موجب شده است تا این کشور، جزو بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فروآلیاژ در جهان به شمار آید. علاوه بر این با توجه به توسعه شهرنشینی در برخی از کشورها، تولید فروآلیاژها در برخی از نقاط جهان مانند آسیا و اقیانوسیه تقویت می‌شود. پس از چین، کشورهای روسیه، برزیل، ‌‌آمریکا و نروژ جزو بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این صنعت هستند.

وضعیت بازار فروسیلیسیم

نرخ فروسیلیسیم، در اکتبر 2021 به بالاترین حد خود یعنی بیش از 4هزار و 400دلار رسیده بود. افزایش شدید قیمت ناشی از درگیری‌‌‌ها در شرق اروپا بوده و قیمت فروسیلیسیم پس از افت شدید به ‌هزار و 700دلار رسیده است. پیش‌بینی می‌شود، به دلیل کمبود مواد اولیه و هزینه‌‌‌های بالای ناشی از تولید فروآلیاژها، تولید محصولات این صنعت با مشکل مواجه خواهد شد. به همین دلیل، احتمالا این صنعت با واردات از طرف کشورها مواجه شده و ایران نیز در صورت پر کردن ظرفیت‌‌‌های داخلی در امر صادرات این مواد می‌‌‌تواند پیشتاز باشد. علاوه بر این بازارهای جهانی با محدودیت‌های زیست‌محیطی برای تولید مواجه هستند. قیمت محصولات فروسیلیسیم در جهان در محدوده ‌هزار و 700دلار است. با این حال، قیمت فروسیلیسیم صادراتی در ایران حدود‌ هزار و 400دلار قیمت‌گذاری شده است. صنعت فولاد کشور پتانسیل تولید 17میلیون تن فولاد در سال را دارد و مصرف 5کیلوگرم فروسیلیس در فرآیند تولید ‌هزار کیلوگرم فولاد، موجب می‌شود ظرفیت تولید این صنعت تقریبا 5/ 2برابر شود.

شرکت‌های بورسی فروآلیاژی

یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده بورسی، شرکت فروآلیاژ ایران است که با ظرفیت عملی تولید نزدیک به 60هزار تنی در حال فعالیت است. پس از آن، شرکت فروسیلیسیم خمین ظرفیت حدود 30هزار تنی دارد و پس از «فروسیل»، شرکت فروسیلیس ایران با نماد «فروس» با ظرفیت حدود 25هزار تن در حال فعالیت است. یکی از شرکت‌های دیگر نیز «فولاژ» یا شرکت فولاد آلیاژی ایران است که محصولات آلیاژی تولید می‌کند. شرکت‌های مذکور عمده مواد اولیه خود را از داخل کشور تامین می‌کنند. بخشی از مواد اولیه نیز وارداتی است. نرخ محصولات نیز توسط انجمن فروآلیاژ ایران تعیین می‌شود.

عملکرد سالانه صنعت فروآلیاژ

نگاهی به درآمد و سودآوری صنعت فروآلیاژ بورس ایران نشان می‌دهد که شرکت‌های فروآلیاژی به دلیل تورم بالای ناشی از افزایش شدید نرخ مواد اولیه و تورم ناشی از هزینه انرژی با افت حاشیه سود همراه شده‌‌‌اند، به‌طوری که حاشیه سود نماد «فروژ» از 48درصد به 29درصد کاهش یافته است. در این میان، نماد «فولاژ» تولیدکننده محصولات آلیاژی طی سال 1401، موفق شده است حاشیه سود خود را از 32درصد به 35درصد افزایش دهد. در مجموع چهار شرکت فروآلیاژی حاضر در بورس تهران در سال گذشته، درآمدی معادل 16هزار و 500میلیارد تومان شناسایی کرده‌اند که نسبت به سال گذشته با افزایش 29درصدی روبه‌رو بوده است. همچنین سود چهار شرکت مذکور در سال 1401، حدود 5هزار و 700میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته، رشد 25درصدی را تجربه کرده است. بنابراین حاشیه سود خالص این صنعت بورسی از 36‌درصد در سال 1400 به 35درصد در سال 1401 کاهش یافته است.

عملکرد سه‌ماه ابتدایی سال 1401

صنعت فروآلیاژ، در بهار 1402، حدود 5هزار و 533میلیارد تومان درآمد عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 29درصدی را تجربه کرده است. همچنین این صنعت در خردادماه، 2هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده که نسبت به اردیبهشت، رشد 9درصدی را تجربه کرده است. همچنین فروش خردادماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، با رشد 37درصدی همراه شده است. در این میان «فروس» موفق شده است بهار سبزتری را نسبت به سه شرکت دیگر تجربه کند. درآمد این شرکت در بهار سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد نزدیک به 90درصدی را تجربه کرده است.

فروآلیاژ در انتظار محرک قیمتی

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد، در صورتی که قیمت‌‌‌ آلیاژ، محصول شرکت «فولاژ» در محدوده 40میلیون تومان به ازای هر تن تثبیت شده و نرخ شمش فولاد خوزستان نیز به‌طور میانگین در سال‌جاری حدود 550دلار باشد، احتمالا «فولاژ» موفق خواهد شد حدود 4هزار و 100میلیارد تومان سود خالص در سال‌جاری شناسایی کند. همچنین با تحقق فرض دلار 40هزار تومانی در سال‌جاری، قیمت 64هزار تومانی فروسیلیسیم داخلی به ازای هر کیلوگرم و نرخ‌ هزار و 400دلاری فروسیلیسیم جهانی به ازای هر تن، مجموع سود خالص سه نماد «فروژ»، «فروس» و «فروسیل» به هزار و 100میلیارد تومان خواهد رسید. انتظار می‌رود، صنعت فروآلیاژ در سال‌جاری، حدود 5هزار و 300میلیارد تومان سود خالص شناسایی کند. همچنین نگاهی به ضریب قیمت به سود فعلی شرکت‌های این صنعت نشان می‌دهد که این نسبت در محدوده خوبی قرار دارد و ریسک قیمتی سهام شرکت‌های این صنعت به لحاظ بنیادی بسیار بالا نیست.

علاوه بر این، نسبت قیمت به سود آینده‌نگر نیز نشان می‌دهد که فاصله این نسبت از میانگین بسیار بالا بوده و ارزندگی کافی را دارد. با توجه به اینکه رشد احتمالی سودآوری این صنعت چندان بالا نیست، انتظار نمی‌رود این صنعت بتواند بازدهی بالایی را نسبت به سایر هم‌‌‌گروهی‌‌‌های خود نظیر فولادی‌‌‌ها، مس و سرب و روی کسب کند. از یک طرف قیمت‌گذاری صنفی و از طرف دیگر کمیابی و گرانی مواد اولیه و تورم عمومی کشور به‌خصوص تورم صد درصدی در حوزه انرژی حاشیه سود این صنعت را به‌شدت کاهش داده است. با این حال، سهام ارزنده و مناسب در میان این چهار شرکت وجود دارد که با توجه به شاخص‌‌‌ها و معیارهای یادشده می‌‌‌تواند نقشه راهی برای تصمیم‌گیری در خصوص سرمایه‌گذاری در این صنعت باشد.

Untitled-2 copy