تکامل فرهنگ ایمنی در فولاد مبارکه

در این جلسه، پس از اینکه حسین مدرسی‌فر مدیر بهداشت حرفه‌ای،  ایمنی و محیط زیست گزارش عملکرد ایمنی شرکت در سال ۱۴۰۲ را ارائه کرد، محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل فولاد مبارکه در بیاناتی ضمن قدردانی از دستاوردهای ایمنی شرکت در سال ۱۴۰۲ گفت: اینکه فولاد مبارکه در سال گذشته توانست بهترین عملکرد و نتایج را در حوزه ایمنی در طول تاریخ بهره‌برداری به ثبت برساند، دستاورد ارزشمندی است که در سایه تلاش همگانی و به‌ویژه زحمات قابل‌تقدیر مدیران و کارشناسان حوزه ایمنی شرکت به دست آمده است.  وی تصریح کرد: خداوند در آیه ۱۹۵ سوره بقره صراحتاً بر لزوم حفاظت از جان انسان‌ها تأکید کرده و فرموده‌اند نباید با دست خویش خود را به هلاکت افکنیم؛ بنابراین طبق این دستور الهی، افراد سازمان نباید خود را در معرض خطر قرار دهند و کار را مقدم بر حفظ جان خود بدانند. مدیرعامل فولاد مبارکه از جلسات ایمنی به‌عنوان مهم‌ترین جلسات سازمان یاد و اظهار کرد: در این جلسات دغدغه مدیریت و تمامی مسئولان حوزه ایمنی باید مراقبت از کارکنان به‌عنوان ارزشمندترین سرمایه شرکت باشد. ایمنی باید در سازمان به‌گونه‌ای ترویج، فرهنگ‌سازی و نهادینه شود که عزیزان بتوانند در صحت و سلامتی کامل به جهاد تولید همت گمارند. وی در ادامه سخنان خود گفت: تولید یکی از ارکان و اهداف مهم سازمان است؛ اما از ایمنی و سلامت انسان‌ها و کارکنان مهم‌تر نیست. همواره تأکید کرده‌ایم که تولید باید ایمن باشد. درعین‌حال ما بالاتر از ایمنی، به محیط سالم نیاز داریم. به گفته طیب‌نیا، پیش از این راهبرد فولاد مبارکه سلامتی، ایمنی محیط کار و حفظ محیط‌زیست (HSE) بوده است، ولی از این پس سالم‌سازی محیط کار و توسعه رهبری در این زمینه بیش‌ازپیش مطرح است. به‌یقین با رعایت این اصل، راهبردهای پیشین نیز محقق خواهد شد؛ همچنان‌که در حال حاضر در شرکت‌های بزرگی مانند تاتااستیل که از فولادسازان بزرگ جهانی است، توسعه رهبری ایمنی سرلوحه کارها قرار گرفته است. در چنین سازمان‌هایی تا زمانی که کارکنان دوره‌های آموزشی مرتبط با این موضوع را طی و مدارک آن را دریافت نکرده باشند، به‌هیچ‌عنوان ارتقا نمی‌یابند. این موضوع نشان می‌دهد که ایمنی و بهبود فرایند تا چه اندازه حائز اهمیت است.

مدیرعامل فولاد مبارکه اظهار امیدواری کرد: همچنان که در حوزه ایمنی در سال ۱۴۰۲ سرآمد سایر سازمان‌ها بودیم، در سال ۱۴۰۳ نیز باید دغدغه ما ترویج بیش‌ازپیش فرهنگ ایمنی، بهبود فرایند محیط کار و توسعه رهبری ایمنی باشد.

دست‌یابی به بهترین عملکرد در شاخص‌های ضریب تکرار و شدت حوادث از ابتدای بهره‌برداری تاکنون

در این جلسه حسین مدرسی‌فر مدیر بهداشت حرفه‌ای، ایمنی و محیط‌زیست فولاد مبارکه نیز با ارائه گزارشی از عملکرد ایمنی شرکت در سال ۱۴۰۲ گفت: واحد HSE شرکت فولاد مبارکه با مأموریت «حصول اطمینان از تأمین ایمنی و شرایط کار سالم با محیط‌زیست پایدار» و با هدف ارتقای ایمنی و سلامت کارکنان، به دنبال کسب نتایج متعالی در سطح جهانی است. وی خاطرنشان کرد: فولاد مبارکه در این راستا با الگوبرداری از انجمن جهانی فولاد (World Steel Association) به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و پویاترین انجمن‌های صنعتی در جهان که در تمامی کشورهای بزرگ تولیدکننده فولاد عضویت دارد، چهار حوزه تمرکز «رهبری و فرهنگ ایمنی»، «ایمنی شغلی»، «ایمنی فرایند» و«سلامت شغلی» را تعیین نموده و به شش اصل ذیل پایبند است: ۱- از همه حوادث و بیماری‌های شغلی می‌توان و باید پیشگیری کرد؛ ۲- مدیران در برابر عملکرد ایمنی و سلامت سازمان، مسئول و پاسخگو هستند؛ ۳- مشارکت و آموزش کارکنان، امری ضروری است؛ ۴- کار ایمن شرط اساسی اشتغال است؛ ۵- تعالی در ایمنی و سلامت پیشران تعالی در نتایج کسب‌وکار است؛ ۶- ایمنی و سلامت باید با تمام فرایندهای مدیریت کسب‌وکار یکپارچه باشد.

به گفته مدیر بهداشت حرفه‌ای، ایمنی و محیط‌زیست فولاد مبارکه یکی از ارکان تحقق این مأموریت، ارتقای فرهنگ ایمنی و نگرش رهبران سازمانی است. فرهنگ‌سازمانی به معنای مجموعه اعتقادات، ارزش‌ها و رفتارهای کارکنان بوده؛ بنابراین سازمان‌های دارای فرهنگ متعالی در ایمنی، به فلسفه «کار ایمن» باور دارند و کسب‌وکار خود را بر این اساس استوار می‌سازند. وی اظهار داشت: یکی از اصلی‌ترین عوامل کلیدی در ارتقای فرهنگ ایمنی، تعهد مدیران و رهبران سازمان است. مدیران شرکت به‌عنوان ایفاکنندگان کلیدی‌ترین نقش در ارتقای فرهنگ ایمنی، در این امر مشارکت دارند و از عملکرد تیم‌های تحت مسئولیت خود اطمینان حاصل می‌کنند. مدرسی‌فر گفت: در سال گذشته شرکت فولاد مبارکه با حمایت مدیریت و مشارکت کارکنان خود توانست عملکرد چشمگیری در پیشگیری از وقوع حوادث داشته و با دست‌یابی به عدد ۰.۸۱۳ در شاخص ضریب تکرار حوادث و ۰.۰۱۱ در شاخص ضریب شدت حوادث، همانند رکوردهای متعدد تولید، در زمینه ایمنی نیز به رکوردهای ارزشمندی برسد؛ چراکه این بهترین عملکرد در شاخص‌های ضریب تکرار و شدت حوادث از ابتدای بهره‌برداری تاکنون است.