صنایع‌ دستی ؛ گنج پنهان گردشگری

دنیای اقتصاد: شهردار اصفهان صنایع دستی را گنج پنهان گردشگری ایران و اصفهان عنوان کرد و با اشاره به ضعف توجه در حوزه معرفی صنایع دستی برای جذب گردشگران گفت: باید توجه داشت که صنایع دستی اصفهان مظلوم واقع شده و این در حالی است که در هفته‌های فرهنگی این صنایع به نمایش در می‌آیند اما اتفاقی نیفتاده و این امر نیازمند آسیب‌شناسی است.

دکتر مهدی جمالی‌نژاد در آئین افتتاحیه هشتمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری در اصفهان با بیان اینکه بسترهای توسعه گردشگری در شهر اصفهان بسیار زیاد است، اظهار کرد: در این عرصه همه نهادها با توجه به نوع فعالیتی که دارند باید دِین خود را به رونق گردشگری اصفهان ادا کنند. وی با اشاره به تغییر رویکرد فعالیت شهرداری‌ها از فعالیت‌های صرفاً خدماتی به فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی ابراز داشت: اخیراً نیز رویکرد دانش‌محوری در شورای اسلامی شهر تبیین و در شهرداری اصفهان اجرایی خواهد شد که در گردشگری بسیار مؤثر خواهد بود. شهردار اصفهان با بیان اینکه حوزه گردشگری نیز باید دانش‌محور و مبنای برنامه‌های جدید در این زمینه باشد، اضافه کرد: گردشگری شهری وظیفه مدیران شهری است و باید در این زمینه بسترهای لازم فراهم شود. وی با بیان اینکه رویکرد رقابتی در شهرهای مختلف کشور برای جذب گردشگران ایجاد شده است، اضافه کرد: بایستی برنامه‌ریزان راهکارهای جدید را در دستور کار قرار دهند.

جمالی‌نژاد با اشاره به در دستور کار قرار داشتن تدوین نقشه راه گردشگری دانش‌مبنا در مدیریت شهری اصفهان اظهار کرد: این نقشه راه دارای مؤلفه‌های مختلفی است که از آن جمله می‌توان به مؤلفه‌ دانش‌محوری، مؤلفه‌ ‌های اجتماعی و مؤلفه‌ مولفه‌های محیطی، مؤلفه‌ ‌های فناوری اطلاعات، محیط زیست، اقتصادی و منابع انسانی اشاره کرد. وی تحقیق و پژوهش در عرصه گردشگری، تولید علم و دانش در این زمینه را از زیرشاخه‌های دانش‌محوری در این حوزه عنوان کرد و افزود: خلاقیت و نوآوری و فناوری‌های نوین نیز در گردشگری باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. شهردار اصفهان غنای فرهنگی و ایجاد زیرساخت‌های رفاه اجتماعی، بالا بردن تعلق اجتماعی شهروندان و افزایش سرمایه‌های اجتماعی را نیز از عناصر اجتماعی مورد نیاز برای توسعه گردشگری دانش‌محور اعلام و تصریح کرد: این اقدام همبستگی در شهر ایجاد می‌کند و بستر خوبی برای ورود گردشگران ایجاد می‌شود. وی در خصوص گردشگری میراث معنوی نیز گفت: با تعریف این نوع گردشگری که اخیراً نیز مورد توجه قرار گرفته است، می‌توان شاهد تحولات خوبی در جامعه بود.

جمالی‌نژاد، تمیزی شهر، هوای سالم و جلوگیری از ایجاد فضاهایی که آلودگی بصری ایجاد می‌کنند را از مؤلفه‌ ‌های زیست محیطی تعریف شده برای جذب حداکثری گردشگر عنوان کرد و ادامه داد: باید توجه داشت که تمیزی شهر اصفهان همواره زبانزد بوده و باید برای تمیزی هوای این شهر نیز هم‌افزایی بین دستگاه‌های مختلف ایجاد شود. وی سودآوری اقتصادی، افزایش نرخ توسعه و ایجاد زیرساخت‌ها ‌را از عوامل اقتصادی تأثیرگذار بر روی گردشگری دانش‌مبنا دانست و افزود: همچنین در این زمینه ضروری است که خدمات‌دهندگان به گردشگران نیز به استانداردهای جهانی نزدیک شوند. شهردار اصفهان کمبود هتل‌های مناسب و سرویس‌های بهداشتی نامناسب را نیز از دیگر ضعف‌های اصفهان در حوزه گردشگری عنوان کرد و گفت: برای توسعه گردشگری، این موارد باید مورد توجه باشد. وی صنایع دستی را گنج پنهان گردشگری ایران و اصفهان عنوان کرد و با اشاره به ضعف توجه در حوزه معرفی صنایع دستی برای جذب گردشگران اضافه کرد: باید توجه داشت که صنایع دستی اصفهان مظلوم واقع شده و این در حالی است که در هفته‌های فرهنگی این صنایع به نمایش در می‌آیند اما اتفاقی نیفتاده و این امر نیازمند آسیب‌شناسی است.

مدیرعامل شرکت نمایشگاه های بین المللی استان، نیز با اشاره به تسری تفکر ایجاد نمایشگاه بین المللی گردشگری در پایتخت کشور، اظهار داشت که استانی مانند اصفهان از عنوان بین المللی برای نمایشگاهش بی بهره است. رسول محققیان، ادامه داد: شرکت نمایشگاه های بین المللی استان اصفهان به عنوان مجموعه ای که بر اساس وظیفه ذاتی خود همواره از دلسوزان واقعی صنایع کشور بوده است، برنامه ریزی برپایی نمایشگاه بین المللی گردشگری را در دستور کار قرار داده و نسبت به برگزاری کیفی هشت دوره از این نمایشگاه اقدام کرده است که نگاهی به مشارکت کنندگان حاضر در این نمایشگاه، گواه سابقه این امر خواهد بود. محققیان افزود: متأسفانه بنا به برخی مصالح، این تفکر تسری یافته که نمایشگاه بین المللی گردشگری تنها باید در مرکز و پایتخت کشور برگزار شود و از این رو، استانی مانند اصفهان از اطلاق عنوان بین المللی به این نمایشگاه بی بهره است، در صورتی که شهر و استان اصفهان، خود یک نمایشگاه وسیع گردشگری و موزه ای بدون سقف بوده و به برپایی نمایشگاه در سطح محلی نیاز ندارد. مدیرعامل شرکت نمایشگاه های بین المللی استان با اشاره به این که در بخش زیرساخت ها نیز خوشبختانه حرکت در مسیر ایجاد و تقویت زیرساخت های بین المللی شهر اصفهان آغاز شده، تصریح نمود: نبود ترمینال پروازهای خارجی در حد مطبوع و سالن CIP در مجموعه فرودگاه اصفهان و یا خط هوایی با پایه اصفهان و همچنین نیاز به وجود دفاتر آژانس های مستقل و تصمیم گیرنده، از جمله زیرساخت هایی است که باید مورد توجه قرار گیرند. به یقین، تحقق این موارد است که می تواند تحقق صنعت گردشگری اصفهان را مطابق با اهداف شهر جهانی خلاق به پیش ببرد.