کابوس آزادی حمل سلاح گرم در آمریکا

عکس: AFP کابوس آزادی حمل سلاح گرم در آمریکا

گروه بین‌الملل- بیش از بیست کودک دبستانی در شهر نیوتاون آمریکا قربانی تیراندازی جوانی ۲۰ ساله شدند که با اسلحه وارد محل تحصیل آنها شد و پس از کشتن کودکان و پنج بزرگسال دیگر، احتمالا جان خودش را هم گرفته است. رسانه‌های محلی می‌گویند ضارب مادر خودش را هم به قتل رسانده است.

به گزارش بی‌بی‌سی، صبح جمعه ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر)، پلیس ایالت کانتیکت اعلام کرد که در مدرسه ساندی هوک در شهر نیوتاون تیراندازی صورت گرفته و گزارش‌ها حاکی از کشته شدن ۲۷ نفر از جمله ۲۰ کودک است. در این حادثه فرد تیرانداز نیز کشته شده و سلاح های او در اختیار پلیس قرار گرفته است. بنابر گزارش‌ها، ۱۸ کودک پس از تیراندازی در دم جان داده‌اند و دو کودک دیگر هم بر اثر شدت جراحات ناشی از گلوله در بیمارستان جان باخته‌اند. مدیر مدرسه، روانشناس کودک مدرسه و چهار بزرگسال دیگر هم بر اثر این تیراندازی کشته شدند. گزارش‌ها می‌گویند که ضارب سپس جان خود را هم گرفته است اگر چه هنوز پلیس رسما گزارش‌ها در این رابطه را تایید نکرده است. ضارب جوانی ۲۰ ساله به نام آدام لانزا معرفی شده است در حالی که ابتدا پلیس برادر بزرگ‌تر او رایان را که ۲۴ سال سن دارد به عنوان تیرانداز معرفی کرده بود. گفته می‌شود که جسد مادر ضارب به نام نانسی لانزا هم در آپارتمانش پیدا شده است. همچنین گزارش‌ها می‌گویند ضارب پدر خودش را هم کشته است. گزارش‌ها و آمار اعلام شده درباره این واقعه در طول روز بارها تغییر یافته است و تعداد کشته شدگان و قربانیان نیز چند باری تغییر کرده است. بنابر آخرین آمار اعلام شده ۲۰ کودک، شش بزرگسال (از جمله خود ضارب) در محل مدرسه کشته شده‌اند و مادر و پدر ضارب هم احتمالا توسط او پیش از کشتار دبستان از پای در آمده‌اند. این مرگبارترین سانحه پس از حادثه سال ۲۰۰۷ در دانشگاه ویرجینیاتک و سومین حادثه عمده بزرگ تیراندازی در سال ۲۰۱۲ در آمریکا به شمار می‌رود. تابستان امسال هم یک دانشجوی جوان در شهر آئورا با شلیک به تماشاگران فیلم بتمن ۱۲ نفر را کشت و چند هفته پس از آن تیرانداز دیگری در ایالت ویسکانسن با شلیک به زائران معبد سیک‌ها کشتار دیگری را به راه‌انداخت. گزارش‌ها حاکی از آن است که ضارب پیش از رفتن به مدرسه‌ای که مادرش در آن معلم کلاس آمادگی بوده، جلیقه ضد گلوله سیاهرنگی بر تن کرده و با سه اسلحه‌ای که به طور قانونی و به نام مادرش ثبت شده بود به محل مدرسه رفته و این کشتار خونین را به راه‌انداخته است. هنوز معلوم نیست که آدام لانزا از هر سه اسلحه در این کشتار استفاده کرده است اما پلیس دو اسلحه را در کنار او و یکی دیگر را در خودرویی که آدام با آن به محل مدرسه رفته بود پیدا کرده است. پلیس محلی می‌گوید که او از یک تفنگ کالیبر ۲۲۳. استفاده کرده و افزوده که پلیس ایالت نیوجرسی نیز تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کرده است. مدرسه ساندی هوک نیز همچون دیگر مدارس از سیستم حفاظتی - امنیتی و دوربین مدار بسته برخوردار بوده و مشخص است که فرد تیرانداز را مسوولان مدرسه می‌شناخته‌اند و به همین دلیل اجازه ورود به مدرسه را به او داده‌اند. مارک باوتون، شهردار نیوتاون، به سی ان ان گفته است که سه نفری که به بیمارستان منتقل شده‌اند، در «وضعیت بسیار وخیمی» قرار دارند. مقام‌های محلی می‌گویند که به عنوان یک اقدام احتیاطی، مدرسه‌ها در سراسر منطقه تعطیل شده است و فرماندار ایالت کانتیکت راهی منطقه شده و در حال ملاقات با خانواده قربانیان است.

نیروهای پلیس مدت کوتاهی پس از ساعت ۹ و ۴۰ دقیقه صبح به وقت محلی (۱۴ و ۴۰ به وقت گرینویچ) سر رسیدند.

پلیس صبح جمعه گزارشی دریافت کرد از یک فرد مسلح که به دفتر اصلی مدرسه وارد شده بود. بر اساس گزارش روزنامه کورانت، اعلام شده بود که یک نفر «گلوله‌های زیادی» خورده است. یک شاهد عینی به سی.‌ان‌.ان گفته بود که از راهروی مدرسه صدای تیراندازی شنیده است. او گفته بود «باید صدبار تیر شلیک شده باشد.» سانه‌های محلی گزارش کرده‌اند که آتش‌نشان‌ها به کودکان گفته‌اند که چشم‌هایشان را ببندند و از کنار دفتر مدرسه بدوند و از مدرسه خارج شوند. این مدرسه دولتی بیش از ۶۰۰ دانش آموز دارد و یکی از مدارس سطح بالای منطقه محسوب می‌شود. در این دبستان دانش آموزان ۵ تا ۱۰ ساله که از دوره آمادگی تا کلاس چهارم دبستان تحصیل می‌کردند. بیمارستان دنبری در منطقه، در وبسایت خود نوشته است که از «وضعیت» مدرسه آگاهی دارد. بیمارستان در بیانیه‌ای نوشته است: «لطفا مطلع باشید که ما در حال حاضر در حال جمع آوری اطلاعات هستیم و در اسرع وقت، اطلاعات دقیق را در اختیار شما قرار خواهیم داد.»

واکنش‌ اوباما

رییس‌جمهوری آمریکا گفت که این کشور بارها با چنین حمله‌هایی روبه‌رو بوده است و خواهان «اقدامی معنادار» برای جلوگیری از «فجایعی بیشتر» شد. حمله دیروز بار دیگر زمینه‌ساز آغاز بحث‌ها درباره مقررات مربوط به خرید و فروش سلاح‌های گرم در آمریکا شده است.

باراک اوباما زمانی که بیانیه تلویزیونی خود را در برابر دوربین‌ها می‌خواند، بارها سکوت کرد تا اشک را از گوشه چشم‌هایش پاک کند.

او گفت: «به عنوان یک کشور، این (تجربه) را بارها پشت سر گذاشته‌ایم.» او اضافه کرد: «باید کنار هم قرار بگیریم و فارغ از سیاست، اقدامی معنی‌دار انجام دهیم تا از فجایعی بیشتر شبیه این (حمله) جلوگیری کنیم.» او با خانواده‌های قربانیان و نجات‌یافتگان این حمله ابراز همدردی کرد.

واکنش‌های جهانی

مقامات بین‌المللی و رهبران کشورهای مختلف نیز با بازماندگان و بستگان کشته‌شدگان و نجات‌یافتگان حمله دیروز ابراز همدردی کرده‌اند. بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در نامه‌ای به فرماندار کانتیکت، با خانواده‌های قربانیان «عمیقا ابراز همدردی» کرد و حمله به کودکان را «وحشتناک» خواند. جولیا گیلارد، نخست‌وزیر استرالیا این حمله را اقدامی «شیطانی، بی‌معنی و غیرقابل فهم» توصیف کرد. فرانسوا اولاند، رییس‌جمهوری فرانسه در نامه‌ای سرگشاده به باراک اوباما، تیراندازی در این مدرسه را «هولناک» خواند. دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا نیز گفت تصور وضعیت کسانی که کودکانشان را از دست داده‌اند، «دردناک» است. کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا هم با بازماندگان و بستگان کشته‌شدگان این حمله ابراز همدردی کرده‌اند. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم کشته شدن تعدادی از دانش‌آموزان آمریکایی را در این حمله تسلیت گفته و از وقوع چنین حادثه‌ای ابراز تاسف کرده است.

عکس: ایرنا