بازار فولاد باز هم در فکر کاهش

حدیث موسوی: ریزش‌های پی در پی قیمت محصولات فولادی این روزها به یکی از ارکان جدایی‌ناپذیر بازار آهن بدل شده است به‌طوری که روزانه تا حداکثر یک یا بعضا ۵/۱ درصد نرخ اغلب آهن‌آلات پرکاربرد در بازار غیررسمی مانند میلگرد تنزل می‌یابد و در مجموع هفتگی کاهشی چند درصدی را به تولیدکنندگان فولاد و فعالان بازار تحمیل می‌کند. این افت‌های مکرر را علاوه بر رکود معاملات باید ناشی از تنزل قیمت‌های اخیر شمش فولاد نیز قلمداد کرد. در حال حاضر نرخ شمش تولیدکنندگان بخش خصوصی به ارقامی کمتر از ۱۵۰۰ تومان در هر کیلو رسیده در حالی که قیمت شمش ذوب آهن و فولاد خوزستان در بورس کالا نیز پس از چندین مرحله افت با احتساب کرایه حمل بار، مالیات بر ارزش افزوده و کارمزد کمی بالاتر از ۱۵۰۰ تومان است. در حالی که سال‌های گذشته شاهد بودیم از اواسط دی ماه

کم‌کم تب خریدهای پایان سال میان خریداران می‌افتاد و آهن‌فروشان برای پر کردن انبارهای خود و سایر متقاضیان محصولات فولادی اعم از سازندگان مسکن و... برای رفع نیازهایشان راهی بازار فولاد می‌شدند، اما ماه‌های پایانی امسال، تفاوت‌هایی آشکار با سال‌های قبل دارد. بی‌رونقی گسترده و کاهش روزشمار قیمت آهن‌آلات و از طرفی جریان بسیار پایین نقدینگی که چند ماهی است امان تولیدکننده‌ها و عرضه‌کننده‌ها را بریده است با ورود به فصل زمستان دور تندتری به خود گرفته و پیش‌بینی می‌شود تا روزها و هفته‌های آینده نیز کماکان این سیر نزولی ادامه بیابد.

در حالی که ابتدای دی ماه میلگرد ذوبی در سایزهای نرمال ۱۷۷۰ تومان در هر کیلو در بازار تهران قیمت داشت، اما انتهای این ماه بهای این محصول تا ۱۷۲۰ تومان تنزل یافته است. همین روند درخصوص میلگردهای تولیدکنندگان بخش خصوصی نیز قابل پیگیری و ارائه است. نرخ میلگرد خصوصی‌‌ها از ارقام حدود ۱۷۰۰ و ۱۶۹۰ تومان در اوایل دی ماه به قیمت‌های ۱۶۲۵ تومان و بعضا ارقام پایین‌تر تنزل یافته است و پیش‌بینی می‌شود در صورت رونق نیافتن معاملات به همین روند کاهنده باز هم ادامه دهد.

بازار فرعی میزبان عرضه‌های آهن قراضه راه آهن

از تحولات فضای غیررسمی مبادلات آهن‌آلات که بگذریم نگاهی به اتفاقات بورس کالا در حوزه محصولات فولادی نیز خالی از لطف نیست. روز گذشته در بورس کالا ذوب‌آهن اصفهان و فولاد آلیاژی ایران تنها عرضه‌کننده‌های فولادی تالار صنعتی بودند. در این روز ذوب‌آهن سه بار در سه تناژ مختلف سبد میلگرد مخلوط را با قیمت ۱۶۰۰ تومان در حجم‌های۴۸۰، ۵۰۶ و ۱۲۵۰ تن عرضه کرد که به ترتیب به میزان ۳۶۰، ۵۰۶ و ۱۲۵۰ تن مورد معامله قرار گرفت. فولاد آلیاژی ایران هم اقدام به عرضه نقدی سبد میلگرد گرید A۳ در سایزهای ۱۶ تا ۲۸ با نرخ ۱۵۷۴تومان و در حجم ۱۱۵۰ تن کرد که به فروش نرسید. به این ترتیب در هفته جاری تنها ۱۱ هزار و ۸۸۶ تن انواع فولاد راهی تالار معاملات شد و در مقابل به مدد ثبت خارج از بورس معاملات انواع ورق فولاد مبارکه در حجم ۱۱۹ هزار و ۶۴۰ تن، حجم معاملات فولادی تالار صنعتی رقم ۱۲۷ هزار و ۲۵۶ تن ثبت شد. با رقم حدود ۱۲ هزار تنی حجم عرضه‌های فولادی، هفته جاری را باید یکی از راکدترین هفته‌های معاملاتی تالار صنعتی و معدنی قلمداد کرد که در طول ماه‌های اخیر کم سابقه بود. با پایان یافتن دی ماه نیز در مجموع ماهانه عرضه‌های فولادی بورس کالا، رقم ۷۵۳ هزار و ۶۳۲ تن انواع مصنوعات فولادی به تابلوی معاملات آمد که در مقایسه با ماه پیش از آن اندکی بهبود یافته و حدود ۵/۹ درصد رشد کرده بود. به هر ترتیب کاهش حجم عرضه‌های نقد و سلف و به تبع تنزل رقم حجم معاملات فولاد در بورس کالا را طی ماه‌های اخیر باید در پی ریزش‌های مکرر نرخ انواع محصولات نهایی فولادی و شمش در بازار غیررسمی به دلیل رکود عمیق معاملات و سرایت این روند به بازار رسمی دانست که به درستی مشخص نیست این مسیر چه زمانی جایگزین رونق واقعی مبادلات و بهبود قیمت‌ها خواهد شد. اتفاق مهم این روز بورس کالا را البته باید در عرضه آهن قراضه در بازار فرعی دانست؛ چراکه تالار صنعتی مطابق روزها و هفته‌های قبل معاملات گرم و پررونقی را تجربه نکرد، اما چهارشنبه شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران هفت محموله ضایعات فلزی و چوبی را در بازار فرعی بورس کالای ایران عرضه کرد که معاملات خوبی نیز روی آنها صورت گرفت. این شرکت ۲۱۵ تن واگن باری اسقاطی در دو محموله، ۸۰ تن ضایعات واگنی،۴۰ تن واگن تله چک دو محوره، ۳/۲ تن بشکه خالی در دو محموله، ۴۰ تن تراورس چوبی فرسوده را راهی بازار فرعی کرد.

با توجه به اینکه یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان صنعت فولاد و تولیدکننده‌ها، تامین به موقع و با قیمت مناسب مواد اولیه مورد نیاز خطوط تولیدی از قبیل آهن قراضه است و با علم به اینکه در بازار آزاد به دلیل نبود بازاری منسجم و قانونمند برای تامین و عرضه این محصول، دلالان بازار سیاهی بی‌ضابطه را برای کشف قیمت و عرضه آهن قراضه به وجود آورده‌اند، نیاز به عرضه رسمی و قانونی این محصول از مدت‌ها پیش در فضای بورس کالا حس می‌شد. از این رو شرکت راه‌آهن در اولین گام با بورس کالا همراه شد و اقدام به عرضه قراضه‌های آهن از محل ضایعات ریلی این شرکت در بازار فرعی کرد. کارشناسان این اقدام بورس کالا را در صورتی که تداوم یابد و بنا به نیاز تولیدکننده‌ها هر بار میزان بیشتری از این محصول راهی بازار فرعی شود به دلیل کشف قیمت عادلانه و به دور از سلایق و منفعت‌طلبی‌های شخصی دلالان در بازار آزاد، بسیار مثبت و گره‌گشا قلمداد می‌کنند.