گروه بنگاه‌ها - حضور مردم در بازار سکه و ارز در پی کاهش نرخ سود بانکی، تجدید نظر در سیاست‌گذاری‌های پولی و ارزی و حضور فعال بازار غیرمتشکل پولی مهم‌ترین محورهای گفت‌وگوی موج با مدیرعامل بانک انصار است. آیت ابراهیمی‌مدیرعامل بانک انصار در گفت‌وگو با خبرنگار موج در خصوص وضعیت کنونی بازار سکه و ارز کشور و سیاست‌های بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ضمن بیان اینکه، تنها با عرضه سکه نمی‌توان کنترل قیمت را به‌دست گرفت، اظهار کرد: مقامات پولی کشور با عرضه سکه ارزان تر از قیمت بازار آزاد قصد کنترل بازار را دارند، اما در حقیقت وضعیت فعلی بازار معلول مسائل دیگری است.

پیامدهای نرخ سود پایین بانکی

وی افزود: یکی از مشکلاتی که وجود دارد، آن است که مردم احساس می‌کنند سود مناسبی از طرف بانک‌ها به سپرده‌های آنها پرداخت نمی‌شود، بنابراین ترجیح می‌دهند که برای حفظ ارزش دارایی‌های خود وارد بازارهای دیگر شوند که متاسفانه با ورود به بازارهای دیگر تعادل ایجاد نمی‌شود.

مدیرعامل بانک انصار به خروج نقدینگی از بانک‌ها اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون سرمایه‌گذاران خرد پول‌های خود را از بانک‌ها خارج و مبادرت به خرید سکه و ارز می‌کنند، حتی بازار بورس نیز تحت‌تاثیر این امر قرار گرفته، البته نبود تعادل در بازار ارز به عوامل دیگری مثل مسائل بین‌المللی نیز بستگی دارد.

جذابیت بالای بازار سکه و ارز

ابراهیمی‌ضمن بیان اینکه، رشد حبابی قیمت سکه را می‌توان با عرضه سکه ارزان قیمت فرو نشاند،گفت: جذابیت بازدهی و قدرت نقدشوندگی بازار سکه و ارز بستر سرمایه‌گذاری مناسب‌تری در مقایسه با بازار پول ایجاد کرده است.

وی در مورد هدایت این نقدینگی از بازار سکه و ارز به سوی بازار پول، گفت: مدیران حوزه بازار پول از ابتدای سال جاری نسبت به نرخ‌بندی سود سپرده‌ها و تناسب نداشتن آن با شرایط اقتصادی کشور گله‌مند بودند و این بی‌تعادلی‌ها نیز از قبل قابل پیش‌بینی بود.

تجدید نظر در سیاست‌های پولی و ارزی

این مقام بانکی، به انتقادات نظام بانکی کشور به تعیین نرخ سود بانکی امسال اشاره کرد و گفت: حتی اگر بازار سکه و ارز نیز متعادل شود، این نقدینگی بازار دیگری همچون مسکن را مورد هدف قرار داده و ملتهب خواهد کرد. وی تصریح کرد: یکی از بهترین اقدامات برای ساماندهی وضعیت بازار سکه و ارز کشور جلوگیری از سفته‌بازی، منطقی کردن نرخ سود سپرده‌ها و تجدید نظر در سیاست‌های ارزی است. مدیرعامل بانک انصار اظهار کرد: اگر نرخ سود سپرده‌ها به نحوی باشد که مردم احساس کنند که در شرایط تورمی‌فعلی، ارزش دارایی‌های آنها حفظ می‌شود، تا اندازه زیادی التهاب و نبود تعادل بازار در سایر ابزارهای سرمایه‌گذاری کنترل خواهد شد.

بازگشت به نرخ سود بانکی سال قبل

وی با بیان اینکه، نرخ سود سپرده‌ها تابعی از نرخ تورم است، پیشنهاد کرد که حداقل نرخ سود بانکی سال گذشته اعمال شود. وی در عین حال بر کنترل نرخ تورم و جلوگیری از هر اقدامی‌که به افزایش نرخ تورم منجر می‌شود، تاکید کرد و گفت: نرخ سود بانکی باید متناسب با نرخ تورم تعیین شود و بهترین مبنای آن می‌تواند سپرده‌های یک ساله باشد.وی همچنین حمایت همه جانبه دست‌اندرکاران اقتصادی از سیاست‌های بانک مرکزی و دولت را در جهت بهبود وضعیت اقتصادی کشور در شرایط اجرای هدفمندی یارانه‌ها ضروری دانست.

سپرده گذاری در بانک و کاهش ۵/۷ درصدی ارزش دارایی‌ها

مدیرعامل بانک انصار با اشاره به نرخ ۵/۱۲ درصدی سپرده‌های یک ساله بانکی و نرخ ۲۰ درصدی تورم براساس اعلام بانک مرکزی گفت: مفهوم ساده این دو شاخص این است که با سپرده‌گذاری در بانک ظرف یک سال، ۵/۷ درصد از ارزش دارایی‌های سپرده‌گذاران کاهش پیدا می‌کند.وی در ادامه، نرخ رشد پایین سپرده‌گذاری و میل سپرده‌ها به سمت کوتاه‌مدت را در سیستم بانکی کشور مورد اشاره قرار داد و افزود: یکی از مشکلاتی که در این ارتباط وجود دارد و جذب سپرده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، حضور فعال بازار غیرمتشکل پولی است.مدیرعامل بانک انصار درباره ساماندهی موسسات بدون مجوز و صندوق‌های قرض‌الحسنه توسط بانک مرکزی گفت، اقدامات بانک مرکزی تا اندازه‌ای توانست این موسسات را منسجم کند و جلوی توسعه تشکل‌های جدید را گرفت اما این ساماندهی هنوز به طور کامل صورت نگرفته است.