علیرضا زاکانی، رئیس کمیسیون برجام به خبرگزاری تسنیم خبر داد
آمانو به مجلس میرود
گروه خبر: خبرهای منتشر شده حکایت از حضور یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجلس شورای اسلامی دارد. گرچه معاون پارلمانی وزارت امور خارجه دیروز این حضور را امری محتمل دانسته و آن را به انجام هماهنگی لازم وزارت خارجه و مجلس منوط کرده بود، اما رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در خبری که بهنظر قطعی میرسد، اعلام کرده است آمانو امروز در جلسه کمیسیون ویژه برجام حضور مییابد.
علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون برجام دیروز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به درخواست کتبی این کمیسیون از وزارت امور خارجه برای حضور مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجلس گفت: «براساس اعلام وزارت امور خارجه به کمیسیون برجام، مقرر شده آمانو ساعت ۱۴ بعدازظهر امروز (یکشنبه) در جلسه کمیسیون برجام حضور یابد.
گروه خبر: خبرهای منتشر شده حکایت از حضور یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجلس شورای اسلامی دارد. گرچه معاون پارلمانی وزارت امور خارجه دیروز این حضور را امری محتمل دانسته و آن را به انجام هماهنگی لازم وزارت خارجه و مجلس منوط کرده بود، اما رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در خبری که بهنظر قطعی میرسد، اعلام کرده است آمانو امروز در جلسه کمیسیون ویژه برجام حضور مییابد.
علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون برجام دیروز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به درخواست کتبی این کمیسیون از وزارت امور خارجه برای حضور مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجلس گفت: «براساس اعلام وزارت امور خارجه به کمیسیون برجام، مقرر شده آمانو ساعت ۱۴ بعدازظهر امروز (یکشنبه) در جلسه کمیسیون برجام حضور یابد. پیش از او حسن قشقاوی معاون کنسولی و امور مجلس وزارت امور خارجه در گفتوگو با خبرگزاری رسمی ایران از احتمال این موضوع سخن گفته و اعلام کرده بود که این موضوع با نظر مثبت وزارت امور خارجه در حال پیگیری است.»آمانو در شرایطی برای گفت و شنودهای هستهای به بهارستان میرود و به مجلسیها توضیح میدهد که پیش از این؛ هنگامی که برای پارهای توضیحات به کنگره آمریکا رفته بود، برخی رسانههای ایرانی مخالف توافق وین، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نقد کرده و از حضور او در کنگره ابراز نگرانی کرده بودند؛ افشای مذاکرات محرمانه ایران و آژانس در کنگره آمریکا عمده نگرانیهایی بود که این رسانهها به آمانو یا به گفته آنان داور برجام نسبت میدادند. آمانو که در کنگره آمریکا دست رد به سینه طرف مذاکرهکننده ایران زد، حالا بهنظر میرسد برای اثبات بیطرفی خود در توافق هستهای، برای حضور در مجلس ایران نیز رضایت داده است.آمانو در میانه مردادماه امسال به کنگره رفته و به سوالات نمایندگان آمریکا پاسخ داده بود.
مستندات دو توافق محرمانه
همزمان با حضور آمانو در تهران، زاکانی رئیس کمیسیون برجام در نامهای به علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی خواستار ارائه اسناد دو توافق محرمانه بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پس از دستیابی به توافق نهایی هستهای در وین میان صالحی و آمانو به امضا رسید، به کمیسیون ویژه برجام شد.گرچه خبرگزاری مهر از این خواسته مجلس از سازمان انرژی اتمی خبر داده، اما پیش از هرگونه واکنش سازمان انرژی اتمی در این باره، سخنگوی کمیسیون برجام عملی شدن این خواسته مجلس را بعید دانست. او گفت که بعید است دولت نقشه راه ایران و آژانس را به مجلس بدهد. سیدحسین نقوی حسینی به خبرگزاری مهر توضیح داد: وجود دو سند دیگر (غیر از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱) را خود تیم مذاکرهکننده به ما گفته بود و قول هم دادهاند که به کمیسیون ارائه شود.
به هجمهها پاسخ نمیدهیم
آمانو در شرایطی به کمیسیون برجام میرود که جلسات این کمیسیون تاکنون با حواشی متعددی روبهرو بوده است؛ از انتخاب اعضای هیاترئیسه این کمیسیون که اغلب آنها را منتقدان برجام تشکیل میدهند گرفته تا حاشیههایی که در پی اظهارات تیم سابق هستهای ایران درباره برجام ایجاد شد و نیز آنچه توقف پخش جلسات این کمیسیون از تلویزیون بر آن دامن زد. به هر روی آنچه اعضای تیم مذاکرهکننده کنونی بر آن تاکید دارند، بیپاسخ گذاشتن اظهارات و فضای تخریبی است که تیم مذاکرهکننده قبلی ایجاد کرده است. در آخرین اظهارنظرها، سیدعباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران در گفتوگویی با خبرگزاری خانه ملت گفت که نسبت به ایجاد فضای تخریبی تیم مذاکرهکننده قبلی واکنش نشان نمیدهیم چون رویکرد تیم مذاکرهکننده موجود به این صورت بوده که به روند طی شده 12 سال گذشته بهعنوان یک حرکت یکپارچه نگاه کرده است و به اعتقاد ما مدیریت عالی نظام یک حرکتی را به جلو آورده و هر دولت و تیم مذاکرهکنندهای در مقطع خود وظیفه خود را بهخوبی انجام داده است.
وارد مقولههای بچگانه نمیشوم
همزمان با انتشار این اظهار نظر سید عباس عراقچی درباره فضای تخریبی شکل گرفته درباره برجام، پایگاه خبری انتخاب با انتشار گفتوگوی هفته نامه طلوع صبح با علیاکبر صالحی، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی به نقل از او نوشت: «آنچه این روزها علیه توافق وین گفته میشود، بیانصافی است.» صالحی در واکنش به آنچه تیم سابق مذاکرهکننده به برجام نسبت داده گفت: «من اخلاقا هیچ وقت وارد مقولههای بچگانه و بگومگوها نمیشوم.» با این وجود علیاکبر صالحی، سعید جلیلی رئیس تیم سابق مذاکرهکننده را «انسانی متدین و علاقهمند به انقلاب و نظام» توصیف کرد و در عین حال از وجود اختلافنظر با او سخن گفت.
مجلس مستندات جلیلی را خواست
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اظهارات جلیلی مبنیبر اینکه حق غنیسازی و بسیاری موارد دیگر در دوره ایشان اتفاق افتاده، به برخی اظهارات مقامات آمریکا در آن زمان نظیر مشروط کردن پذیرش حق دستیابی به فناوری صلحآمیز در صورتی که خود این فناوری و همچنین سوخت آن را در اختیار ایران قرار دهند، اشاره کرد و توضیح داد: بین سالهای 88، 89 و 90 ببیند چه گفتهاند، حالا به قول حضرت آقا در نماز عیدفطر، اینها دو عدد سانتریفیوژ هم برنمیتابیدند، اما الان مجبور شدند که شاهد چرخش هزاران سانتریفیوژ باشند.
صالحی در ادامه با بیان اینکه ادعا شده بود که ما فلان کار را کردیم و در سازمان انرژی اتمی در فلان سال، فلان کار شده گفت: ما هم گفتیم مستندات آن وجود دارد، امضای قراردادها هست و زمان مسوولیتها هست. مستندات را میگیرند و براساس آن قضاوت میکنند.»رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت که کمیسیون برجام مجلس از سعید جلیلی خواسته است، مدارک و اسناد خود را در مورد ادعای پذیرفته شدن حق غنیسازی در دوره او، تحویل نمایندگان دهد.او همچنین درباره آنچه جلیلی درباره توافق وین گفت و برخی موارد آن را تحقیر نظام خوانده بود، تاکید کرد: آیا این تحقیر ملت است که توانسته با مقاومت و استقامت خود، حق غنیسازی را تثبیت کند و بیش از 6 هزار سانتریفیوژ را نگه دارد و فردو را نیز حفظ کند؟ اگر تحقیر شدن این است که ما حق غنیسازی را تثبیت کردیم، اگر تحقیر این است که ما 6 هزار سانتریفیوژ را نگه داریم، اگر تحقیر این است که تحقیق و توسعه را ادامه میدهیم، اگر تحقیر این است که فردو پابرجا میماند. اگر تحقیر این است که آب سنگین را ادامه میدهیم، خب دیگر نمیدانم چه کار باید میکردیم.به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی ما دوست داشتیم هرچه الان داریم را داشته باشیم و چیزی نیز اضافه میگرفتیم، مثلا اراک مثل سابق باشد و اراک جدید هم بسازیم و نطنز دیگر هم بسازیم، همچنین تحریمها را برطرف کنند، عذرخواهی هم کنند و دست ما را هم ببوسند؛ اینکه خیلی عالی بود، ای کاش میشد این کار را کرد.او در پاسخ به سوالی درباره برخی اتهاماتی که فریدون عباسی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی به تیم هستهای کنونی وارد کرده و در اظهاراتی گفته است که حاضرند با زن و بچه در رآکتور اراک زندگی کنند، گفت: این شجاعت و اعتماد به نفس دکتر عباسی را نشان میدهد. ایشان طراح رآکتور که نیست، ایشان سازنده رآکتور که نیست، طراحان رآکتور جمع دیگری هستند و سازندگان همینطور. مجموعهای عظیم روی این مساله کار میکنند.
مذاکرات عمان
صالحی درباره سوالی درباره اینکه مذاکرات عمان به دلیل ناهماهنگی و اختلافنظر بین تیم وزارت خارجه و تیم آقای جلیلی رو به جلو حرکت نمیکرد، توضیح داد: به هر حال دو مسیر برای مذاکره در آن زمان وجود داشت، یک مسیر پنج بهعلاوه یک و مسیر دیگر هم که آقا اجازه فرمودند، مذاکره با آمریکاییها بود. خب این دو مسیر باید هماهنگ میشد، برای ایجاد این هماهنگی و این اقدام خیلی اختلاف رای بود و نظرات مختلفی وجود داشت. به هر حال زمان و فرصتها را از دست دادیم. میتوانستیم موضوعی را که اواسط سال۹۰ شروع شد (دو سه ماه اخر سال ۹۰ مجوز گرفتیم) زودتر به سرانجام برسانیم. باتوجه به شرایط داخلی آمریکا و منطقه (که همه اینها در مستندات وزارت خارجه است) اگر همان موقع هماهنگ بودیم و اقدام میکردیم، شاید آن زمان فرصت بهتری برای حل ماجرا بود، البته شاید. اگر آن زمان همدلی و همزبانی بود، (باتوجه به مستندات موجود) میتوانستیم چهبسا زودتر از الان به این نتایج برسیم.
دوی امدادی مذاکرات
به گفته علیاکبر صالحی، همدلی و همزبانی یعنی «ما»؛ ما یعنی روحانی، لاریجانی، جلیلی و ظریف. همه این افراد زحمت کشیدهاند، مثل دوی امدادی؛ واقعا مذاکرات شبیه یک دو بود، حالا من بیایم اینطور بگویم، مثلا که چه؟ آخرش که چه؟ اگر کار برای خدا باشد مردم هم قدرشناس شما خواهند بود.
گزارش نهایی؛ هفته آینده در صحن علنی
با همه اختلافنظرهایی که درباره برجام میان دولت و برخی نمایندگان مجلس وجود دارد، برخی اخبار از ارائه گزارش نهایی کمیسیون برجام از برنامه جامع اقدام مشترک در هفته آینده حکایت دارد. علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون برجام در این باره به «ایسنا» گفت: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، کمیسیون ویژه برجام در این هفته نیز جلسات کاری خود را برگزار کرده و ارائه گزارش نهایی به صحن علنی مجلس به هفته آینده موکول خواهد شد.
ارسال نظر