عطش اوراق در بازار بدهی

دنیای اقتصاد: روز گذشته اولین معاملات بلوکی اسناد خزانه اسلامی در نمادهای اخزا۷ تا اخزا۱۰ انجام شد. اوراق مزبور در قیمت‌های بالاتر از قیمت نمادهای عادی اسناد خزانه اسلامی به بازار عرضه و با استقبال مناسبی از سوی خریداران مواجه شدند. تا جایی که بخش اعظمی از حجم و ارزش معاملات روز گذشته فرابورس نیز به دادوستدهای این اوراق اختصاص یافت. این موضوع شاهد دیگری است که تقاضا برای این اوراق در سطوح بالایی قرار دارد و به‌نظر می‌رسد عرضه‌های صورت‌گرفته پاسخگوی تقاضای موجود نیست.

دنیای اقتصاد - فاطمه اسماعیلی: روز گذشته در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس حدود ۳میلیون و ۹۰هزار ورقه به ارزش حدود ۲۹۰میلیارد تومان در ۵۵۷ نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. بر این اساس، حدود ۷۵درصد از ارزش معاملات فرابورس روز سه‌شنبه به معاملات بازار اوراق با درآمد ثابت اختصاص پیدا کرد. حجم معاملات اوراق اسناد خزانه اسلامی طی معاملات روز گذشته ۵۰ درصد از حجم و ارزش معاملات بازار با درآمد ثابت فرابورس را به خود اختصاص داد. (در بازار اسناد خزانه اسلامی دیروز یک میلیون و ۵۱۰هزار ورقه به ارزش بیش از ۱۳۲میلیارد تومان در ۲۹۰نوبت معامله شد). معاملاتی که بخش چشمگیر حجم و ارزش آن به معاملات بلوکی در چهار سررسید «اخزا۷» تا «اخزا۱۰» تعلق داشت. به دنبال اطلاعیه ۱۳ دی ماه ۹۵، مدیریت عملیات بازار و اعضای فرابورس از قصد شرکت تامین سرمایه بانک ملت برای عرضه تعداد ۱۰۰هزار و یک ورقه معادل ۶۶/ ۰درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله دهم (اخزا۱۰) در روز سه‌شنبه با همان تاریخ سررسید ۳ مهرماه ۹۶ خبر داد. همزمان شرکت تامین سرمایه ملت، روز گذشته تعداد ۴۷۶هزار و ۴۶۸ ورقه معادل ۱۷/ ۳درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله نهم (اخزا۹) با تاریخ سررسید ۱۳ شهریور ماه ۹۶ در نماد معاملاتی «اخزا۹۴»، تعداد ۲۸۶هزار و ۴۷۹ ورقه معادل ۹/ ۱درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله هشتم با تاریخ سررسید ۲۳مرداد‌ماه ۹۵ در نماد معاملاتی«اخزا۸۴» و در نهایت تعداد ۲۰۱هزار و ۱۲۴ ورقه معادل ۳۴/ ۱درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله هفتم با تاریخ سررسید دوم مرداد ماه ۹۵ در نماد معاملاتی «اخزا۷۴» را روانه میز فروش بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس کرد. در همین زمینه علیرضا توکلی، مدیر ابزارهای نوین مالی فرابورس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» گفت: تامین سرمایه بانک ملت در گذشته از نمادهای مختلف اسناد خزانه، خریداری کرده است واین اوراق هم‌اکنون به‌صورت بلوکی عرضه می‌شود. وی در ادامه بیان کرد: معاملات این ۴ نماد به‌صورت بلوکی است و برای تامین مالی پیمانکارها منتشر شده است و به دلیل اینکه حجم اوراق عرضه شده قابل توجه بوده است، به‌صورت اطلاعیه در فرابورس منتشر شده است. از نکات قابل توجه این عرضه‌های بلوکی، قیمت بالاتر اوراق این معاملات بلوکی نسبت به دیگر اوراق اسناد خزانه اسلامی است. (نرخ سود موثر عرضه‌های بلوکی اسناد خزانه اسلامی، حدود ۳درصد کمتر از اوراق اسناد خزانه‌ای است که به‌صورت عادی در بازار مورد دادوستد قرار می‌گیرند). موضوعی که نشان می‌دهد سود ۲۲درصدی نیز از جذابیت لازم برخوردار است.به عبارت دیگر هر چند قیمت این اوراق نسبت به دیگر اوراق موجود در بازار اسناد خزانه اسلامی بالا‌تر بوده است، اما خریداری شدن این اوراق در این سطوح قیمتی وجود یک تقاضای مناسب برای این اوراق را در بازار به نمایش گذاشت. در عین حال به نظر می‌رسد عرضه کافی برای تقاضای موجود در بازار وجود ندارد. همانطور که در گزارش‌های پیشین «دنیای‌اقتصاد» گفته شد بازار بدهی همواره از جذابیت بالایی در نزد سهامداران برخور دار بوده است. شاهد مدعا آنکه اوراق عرضه شده در بازار بدهی حتی در قیمت‌های بالاتر از معمول به سرعت از سوی معامله‌گران خریداری می‌شد. این موضوع لزوم عرضه‌های متناسب با تقاضای موجود را نشان می‌دهد.

در فرابورس سه‌شنبه چه گذشت؟

نماگر فرابورس ایران معاملات روز گذشته را با افت ۲/ ۱واحدی (معادل ۱۴/ ۰درصد) به پایان رساند. معاملات منفی در نماد معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی مارون، فولاد هرمزگان جنوب و تولید نیروی برق دماوند بیشترین تاثیر بر روند نزولی آیفکس را بر عهده داشتند. در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی زاگرس و هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه با معاملات مثبت مانع از افت بیشتر این نماگر شدند. نماد «زاگرس» با مشارکت سهامداران حقیقی پس از گذشت ۳روز معاملاتی منفی، مثبت شد. همان‌طور که در گزارش‌های پیشین نیز اشاره شد، «زاگرس» یکی از مهم‌ترین‌ شرکت‌های فروشنده متانول است و بهای جهانی این محصول یکی از مهم‌ترین‌ عواملی است که در نوسان قیمتی سهام این شرکت تاثیرگذار است. چندی پیش شرکت متانکس (Methanex) به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده متانول جهان، قیمت پیشنهادی خود را برای قاره‌های مختلف در سال جدید میلادی اعلام کرد.

این شرکت قیمت پیشنهادی متانول را برای منطقه اروپا برای بازه زمانی اول ژانویه تا ۳۱ مارس ۲۰۱۷، عددی معادل ۳۷۰دلار در هر تن عنوان کرده است. متانول عرضه شده در بازار آمریکای شمالی ۴۱۶دلار در هر تن برای بازه زمانی اول ژانویه تا ۳۱ مارس ۲۰۱۷ است و امکان کاهش قیمت برای این منطقه وجود دارد. شرکت متانکس همچنین، قیمت پیشنهادی متانول را برای منطقه آسیا و اقیانوسیه، ۴۳۰دلار در هر تن اعلام کرد که اعتبار آن برای بازه زمانی اول ژانویه تا ۳۱ مارس ۲۰۱۷ است. بر این اساس قیمت ۴۳۰دلار اعلام شده از سوی شرکت متانکس به ازای هر تن متانول سیگنالی مثبت برای معامله‌گران شرکت‌های متانول‌ساز همچون «زاگرس» ایجاد کرد و به جهش حدود ۳درصدی قیمت سهام این شرکت در روز گذشته انجامید. نماد معاملاتی شرکت‌های گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان و ذوب‌آهن اصفهان دیروز بیشترین توجه سهامداران را به خود اختصاص داد. «ذوب» از جمله نمادهایی است که همواره نوسانات بسیاری را تجربه می‌کند. دیروز سهامداران این نماد فرابورسی با معامله حدود ۵ میلیون سهام این شرکت بیشترین حجم معاملات روز سه‌شنبه را در این نماد رقم زدند. شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان نیز دیروز شاهد دادوستد حدود ۲ میلیون سهم به ارزش ۳۵۱ میلیارد تومان بود. یکی از خبرهایی که این روزها حول نماد «وگستر» می‌گذشت انتشار صورت وضعیت پرتفوی این سرمایه‌گذاری در دوره یک ماهه منتهی به ۳۰ آذر ماه ۹۵ با سرمایه ۴۰۰میلیارد ریال به‌صورت حسابرسی نشده است. بر این اساس گزارش قرار گرفته روی سامانه کدال، شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان در ابتدای دوره یک ماهه آذر ماه، تعدادی از سهام چند شرکت بورسی را با بهای تمام شده ۲۲۷میلیارد و ۳۶۶میلیون ریال و ارزش بازار ۱۶۷میلیارد و ۶۷میلیون ریال در سبد سهام خود دارد. بهای تمام شده این شرکت نیز طی این مدت معادل ۲میلیارد و ۷۶۵میلیون ریال افزایش یافت و به ۲۳۰میلیارد و ۱۳۱میلیون ریال رسید. همچنین ارزش بازار «وگستر» با افزایش ۶میلیارد و ۹۹۶میلیون ریال معادل ۱۷۴میلیارد و ۶۳میلیون ریال محاسبه شد.

عطش اوراق در بازار بدهی