روبات‌ها ما را فقیر می‌کنند یا ثروتمند؟

ندا لهردی: با خودتان فکر کنید که چه وقت تصور می‌شود هوش مصنوعی خوب و کاربردی است؟ اینکه هر کدام از ما در دوران سالمندی یک روبات پرستار شخصی‌سازی شده در اختیار خواهیم داشت؛ یا حتی اینکه با از بین رفتن بعضی مشاغل با ورود روبات‌ها، می‌توانیم اوقات فراغت و لذت بیشتری داشته باشیم؟ ممکن است این آینده خوب و جالب هنوز در افق‌های دوردست باشد، اما هوش مصنوعی که این روزها به شکل رایج در زمینه‌های مختلف به‌کار برده می‌شود هنوز چندان مفید نیست. ما حالا در دورانی زندگی می‌کنیم که روبات‌های نه‌چندان باهوش و با الگوریتم‌های پیچیده گاهی حتی زندگی را برای ما سخت‌تر هم می‌کنند.

روندهای مالی آینده

برای اینکه این موضوع را به خوبی درک کنیم، بد نیست اتفاقی را که در اکتبر امسال رخ داد مرور کنیم. ارزش پوند تنها در دو دقیقه تا ۶ درصد کاهش یافت و سقوط کرد. این اتفاق نه‌تنها به خاطر یک مشکل تکنیکی در روبات کامپیوتری رخ داد، بلکه باعث ایجاد الگوریتمی شد که به‌صورت خودکار شروع به فروش این ارز کند تا در نهایت قیمت پوند کاهش چشمگیری پیدا کند. موانع کامپیوتری و روباتیک در سیستم‌های مالی از قبیل Piquant Technologies هستند که به‌صورت خودکار و به کمک اطلاعات بازار ارزهای پرنوسان را جست‌وجو کرده و در برابر آنها واکنش نشان می‌دهند. موضوع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ماه‌های اخیر هم کمی ارزش پوند را در بازار متزلزل کرده است. به این ترتیب و تنها به خاطر یک اشتباه روباتیک در سیستم‌های مالی و در نهایت کاهش ارزش پوند، بسیاری سودهای کلانی به‌دست آوردند و بسیاری دیگر ضررهای قابل توجهی را متحمل شدند.

بازار سیاه خرید بلیت راه می‌اندازند

این روزها اغلب ما برای خرید بلیت سینما،کنسرت، تئاتر و... به سایت‌ها و سیستم‌های فروش آنلاین بلیت می‌رویم. بعد از ورود و ثبت اطلاعات، بارها و بارها صفحه را به‌روزرسانی می‌کنیم و همچنان معتقدیم بدشانس هستیم و نمی‌توانیم بلیت رویداد مورد نظرمان را بگیریم. این در حالی است که در پشت پرده ماجرا افراد سودجویی هستند که روبات‌هایی را برای خرید صدها بلیت به‌کار می‌گیرند تا به شکلی عجیب و غیراخلاقی و درست در همان زمانی که شما در حال به‌روزرسانی صفحه وب‌سایت هستید، بلیت‌ها را بخرند تا در نهایت آنها را به‌صورت گسترده و با قیمتی بالاتر بفروشند. تخمین زده می‌شود که تنها در سال ۲۰۱۳ یک توسعه‌دهنده برنامه‌های کامپیوتری ۲۵ میلیون پوند از طریق روبات خریدار بلیت که خودش طراحی کرده بود، به‌دست آورده است. گاهی حتی مراکز برگزاری رویدادها، هنرمندان و دست‌اندرکاران رویدادها هم برای داغ‌تر کردن تنور شهرت رویدادشان، به این جریان دامن می‌زنند. با این حال احتمالا آنها باید ترجیح بدهند شرکت‌کنندگان در رویدادها با رضایت و شادی آنجا را ترک کنند.

توییتر را می‌خورند

روبات‌ها بدترین چیز در فضای شبکه اجتماعی محبوب توییتر هستند. این ادعای بزرگی است که توییتر اعلام کرده که هدف حملات امنیتی مختلف از سوی روبات‌ها قرار می‌گیرد، اما کاملا درست است. ممکن است روزی یک پست در حساب کاربری توییترتان بگذارید و چند دقیقه بعد پیامی از یک کاربر عجیب مثلا با نام WiniPhone۷۰۰۸۰۲۲۶۸ @ دریافت کنید با این مضمون: «سلام دوست من! حالا نوبت کامپیوترهاست! به زودی با یکی از خشن‌ترین‌های آنها آشنا می‌شوی!». همین پیام کافی است تا تمام روزتان را با نگرانی اینکه حساب کاربری‌تان هک شده یا خواهد شد، بگذرانید.حالا توییتر به زیستگاه چنین روبات‌هایی تبدیل شده است. به‌عنوان نمونه در سال گذشته میلادی جریانی از فعالیت‌های روباتی علیه رئیس‌جمهور فعلی مکزیک به راه افتاد. حتی مایکروسافت هم امسال چت‌بات جدیدی را با هدف آموزش و تقلید گفت‌وگوهای محاوره‌ای در توییتر، معرفی کرد. این روبات بعد از توییت کردن پیام‌هایی مانند: «بوش عامل اتفاق یازدهم سپتامبر بود!» یا «دونالد ترامپ تنها امید ما برای آینده آمریکاست!» بلافاصله آفلاین می‌شود.

خورد و خوراک‌مان را کنترل می‌کنند

سال گذشته میلادی اپل اپلیکیشن Lark را به‌عنوان یکی از بهترین اپلیکیشن‌های سال ۲۰۱۵ معرفی کرد. این اپلیکیشن در واقع یک روبات کمک‌رسان برای کاهش وزن است. Lark به این ترتیب کار می‌کند که شما به آن می‌گویید که برای صبحانه چه خوردید و حتی تعداد دفعات خوردن خوراکی‌‌ها را هم می‌توانید با آن در میان بگذارید. Lark در جواب شما را تشویق کرده و یادآوری می‌کند که دیروز ۲۶ دقیقه دویده‌اید! شاید عجیب به نظر برسد و این اپلیکیشن به نظر مفید و کاربردی نباشد، اما در عمل این روبات به‌صورت مخفیانه اطلاعات خواب، فعالیت‌های جسمی و خوراک شما را جمع‌آوری و ذخیره می‌کند و در شرایط مختلف از آنها برای تشر زدن و یادآوری‌های مکرر علیه شما استفاده می‌کند؛ موضوعی که می‌تواند برای بسیاری از کاربران آزاردهنده و غیر قابل تحمل باشد.

آسیب‌های روبات‌ها به روزنامه‌نگاری

روبات‌ها حالا خیلی جدی در حال از بین بردن صنعت خدمات مشتریان هستند. در این میان شرکت‌هایی که به دلیل ارزان‌تر بودن نسبت به نیروهای انسانی، از پیام‌رسان‌های الگوریتمی برای پاسخگویی به سوالات رایج مشتریانشان استفاده می‌کنند، در این جریان پیشتازند. با این حال اما روزنامه‌نگاری در خط مقدم این آسیب‌ها قرار دارد.دو سال پیش لس‌آنجلس تایمز روبات Quakebot را رونمایی کرد که توانایی مقابله، تطبیق، گردآوری و انتشار گزارش‌هایی درباره زمین‌لرزه‌های محلی قبل از وقوع آنها را دارد. خبرگزاری آسوشیتدپرس هم از روبات‌ها برای نوشتن و فایل‌بندی گزارش‌های مالی خود استفاده می‌کند. نشریه Telegraph هم روباتی برای نوشتن بلاگ‌نویسی زنده مسابقات فوتبال بعد از ظهر یکشنبه‌ها دارد. این روبات نوشته‌هایش را با موارد گرافیکی ترکیب می‌کند تا جذاب‌تر شوند.

***

در واقع باید پذیرفت که هوش مصنوعی پیچیده‌تر شده و هر روز نفوذش به عرصه‌ها و زمینه‌های مختلف را بیشتر و بیشتر می‌کند. حالا می‌توانیم با خیال راحت به رختخواب برویم و استراحت کنیم، اما باید منتظر روزی باشیم که روبات‌ها تکنولوژی‌های آینده را در آغوش بکشند؛ روزی که چندان دور نیست و احتمالا باید آن وقت یکدیگر را در مراکز کاریابی ملاقات کنیم!

منبع: گاردین