با پیشنهاد ایدههای درخشان به کارکنانتان انگیزه دهید
مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی
Alavitarjomeh@gmail. com
سالی دو بار اتفاقی در شرکت Altran میافتد که تاثیر بسزایی در بسیاری از پیشرفتها و نوآوریهای پرشمار این شرکت مشهور اروپایی داشته و دارد. این رویداد مهم عبارت است از شرکت تمام کارکنان شرکت در مسابقهای بزرگ و مهم به نام «پیشنهاد ایدههای درخشان». در این مسابقه از میان تمام طرحها و ایدههای پیشنهادی از سوی کارکنان، پنج طرح ازسوی هیات داوران بهعنوان طرحهای برتر انتخاب شده و به پیشنهاددهندگان آنها بودجهای معادل ۱۰۰هزار دلار اعطا میشود تا صرف اجرایی کردن پروژه پیشنهادی خود کنند.
مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی
Alavitarjomeh@gmail.com
سالی دو بار اتفاقی در شرکت Altran میافتد که تاثیر بسزایی در بسیاری از پیشرفتها و نوآوریهای پرشمار این شرکت مشهور اروپایی داشته و دارد. این رویداد مهم عبارت است از شرکت تمام کارکنان شرکت در مسابقهای بزرگ و مهم به نام «پیشنهاد ایدههای درخشان». در این مسابقه از میان تمام طرحها و ایدههای پیشنهادی از سوی کارکنان، پنج طرح ازسوی هیات داوران بهعنوان طرحهای برتر انتخاب شده و به پیشنهاددهندگان آنها بودجهای معادل ۱۰۰هزار دلار اعطا میشود تا صرف اجرایی کردن پروژه پیشنهادی خود کنند. این مسابقه فرصتی بینظیر و ارزشمند برای تمام مبتکران، نوآوران و کارآفرینانی است که ذهنی خلاق و فعال دارند و دوست دارند ایدههای درخشان خود را به محصولاتی پرطرفدار و تاثیرگذار تبدیل کنند. علاوهبر این، کارآفرینان و سرمایهگذاران متعددی که با شرکت آلتران همکاری میکنند مترصد شناسایی ایدههای نابی هستند که از دل این مسابقه جذاب بیرون میآیند. اعضای هیاتمدیره و مدیریت ارشد این شرکت نیز بهشدت از این مسابقه و برندگان آن حمایت میکنند. برگزاری این مسابقه و رقابت حساس باعث شده تمام کارکنان شرکت تشویق شوند تا ضمن متمرکز کردن ایدهها و پیشنهادهای نو و مبتکرانه خود در قالب پروژههای پیشنهادی به مسابقه، به پیشرفت اهداف و فعالیتهای شرکت کمک شایانی کنند.
جک دیلورت، نایب رئیس و مدیر بخش برنامهها و نوآوریهای شرکت آلتران در این مورد میگوید: «وقتی شما برای این برنامهها صدها هزار دلار خرج میکنید، در واقع دارید برای آینده کسبوکار و درآمدهای بیشتر در سالهای بعد سرمایهگذاری میکنید و هم در فکر ارزشآفرینی برای مشتریان کنونی و جلب نظر مشتریان جدید هستید و به کارکنانتان انگیزه مضاعفی برای ابتکار و خلاقیت میدهید.» به گفته آقای دیلورت، ایده برگزاری این مسابقه پس از آن به ذهن تصمیمگیران شرکت خطور کرد که آنها تصمیم گرفتند از روشی جدید و متفاوت نسبت به آنچه در شرکتهای فعال در سیلیکون ولی برای تشویق خلاقیت و نوآوری صورت میپذیرد استفاده کنند. در شرکتهای سیلیکون ولی معمولا رسم بر این است که به کارکنان این اجازه داده میشود در یک یا دو روز از روزهای کاری در هر هفته روی پروژهها و ایدههای خود کار کنند و طی این زمانها موظف به انجام کارهای روزمره خود نیستند. به عقیده بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران دنیای کسبوکار و نوآوری، این ویژگی شرکتهای آمریکایی مستقر در سیلیکون ولی تاثیر بسزایی در پیشرفت و جهش اغلب این شرکتها داشته است. اما ابتکار شرکت اروپایی آلتران نیز توانسته بهعنوان «الگوی اروپایی انگیزه دادن به کارکنان» در جهان مطرح شود و طرفداران بسیاری را به خود جلب کند.
به عقیده مدیران شرکت آلتران، اینکه ما فقط به کارکنانمان این اجازه را بدهیم در ساعات یا روزهای معدودی روی ایدهها و ابتکارات خود کار کنند خیلی خوب است، اما به هیچ عنوان کافی نیست؛ چرا که تاثیر چندانی بر تقویت کار گروهی کارکنان روی پروژههای نوآورانه ندارد. در عوض با پیادهسازی ایده برگزاری مسابقه بهترین ایدههای پیشنهادی کارکنان در شرکت آلتران، شرایطی فراهم آمده تا تمام ۲۰هزار نفر کارکنان این شرکت مانند اعضای یک تیم بسیار بزرگ عمل کرده و ایدههای ناب پرشماری را برای عرضه در مسابقه ارائه دهند. در نخستین سال برگزاری این مسابقه، یعنی سال ۲۰۱۳ فقط ۵درصد از کارکنان در مسابقه ارائه ایدههای برتر شرکت کردند که به عقیده آقای دیلورت عدد قابل توجه و امیدوارکنندهای بود، چرا که از یکسو کارکنان از مزایای پرشمار شرکت در این مسابقه بیاطلاع بودند و از سویی دیگر باید بخش قابلتوجهی از وقت آزادشان را صرف برنامهریزی و ایدهپردازی برای آمادهسازی طرحهای پیشنهادی خود میکردند. به گفته آقای دیلورت، این مسابقه در سالهای بعد و پس از آشکار شدن پیامدهای مثبت پرشمارش با استقبال چشمگیر اغلب کارکنان شرکت آتران روبهرو شد، به طوری که هماکنون برای درصد قابلتوجهی از کارکنان، شرکت در این مسابقه و وقت گذاشتن برای آن یک نوع سرمایهگذاری ارزشمند و مفید تلقی میشود، حتی اگر ایدهها و طرحهای پیشنهادی آنها در مسابقه برنده نشود. به عبارت بهتر اغلب کارکنان شرکت آلتران به این دلیل در این مسابقه ایدهپردازی و نوآوری شرکت میکنند که مطمئن هستند نتیجه نهایی تمام ایدهپردازیها و پیشنهادهای مطرح شده در مسابقه عبارت خواهد بود از موفقیت و پیشرفت کل شرکت که سود آن به جیب تمام کارکنان شرکت از صدر تا ذیل میرود.طرحهای برنده شده در سالهایی که از برگزاری این مسابقه میگذرد نیز در نوع خود جالب توجه هستند. بهعنوان مثال در سال ۲۰۱۵ برخی از طرحهای برنده عبارت بودند از طرح یک سیستم تکنولوژیک برای کنترل فعالیتهای پرسنل، اپلیکیشن یادداشتبرداری مجازی و پلتفرم مدیریت انرژی سبز.
در مجموع، چون فرآیند حمایت و اجرای پروژههای برنده در مسابقه شرکت آلتران خیلی ساده و سریع بوده و ایدههای پیشنهادی را به سرعت به سرمایهگذاران و مشتریان بالقوه معرفی میکردند، بنابراین اثرات اقتصادی کوتاهمدت آنچه برای شرکت و چه برای ارائهدهندگان طرحهای پیشنهادی برتر ملموس است. با این همه، شرکت به پیامدهای میانمدت و بلندمدت این مسابقه و اثربخشی طرحهای ارائه شده به آن (حتی طرحهایی که برنده نمیشوند) نیز توجه ویژهای دارد و آن را تضمینکننده موفقیتها و پیشرفتهای آینده شرکت قلمداد میکند. جلب مشتریان جدید بیشتر، کسب رضایت مشتریان کنونی و مهمتر از همه در اختیار داشتن کارکنانی با انگیزه و خلاق از جمله پیامدهای اجرای برنامه انگیزهبخشی به کارکنان به سبک اروپایی آن است که توسط شرکت آلتران در حال اجرا است. با این همه باید به این نکته نیز اشاره کرد که یکی از چالشهایی که به دنبال اجرای طرح مسابقه ایدههای ناب در شرکت آلتران به وجود آمد، این بود که سایر شرکتها بهویژه شرکتهای رقیب به سراغ کارکنان نخبه و ارائهدهندگان طرحهای برگزیده آمده و به شکلهای مختلف آنها را به سمت خود جذب میکنند، اما جالب است بدانید که مدیران ارشد شرکت آلتران به هیچ عنوان از این قضیه ناراحت و نگران نیستند. آقای دیلورت در پاسخ به این سوال که آیا از اینکه رقبا کارکنان نخبه شرکتتان را شناسایی کنند و بقاپند نگران نیستید، میگوید: «ما حاضریم در شرکت مان افرادی زبده و نخبه داشته باشیم که توسط رقبا قاپیده شوند اما کارکنانی نداشته باشیم که هیچ شرکتی خواهان آنها نباشد.»
منبع: HRM
ارسال نظر