قراردادهای بلندمدت بورس کالا؛ تحولی در صنعت پتروشیمی

طی هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی پیرامون بورس کالای ایران اتفاق افتاد که یکی از مهم‌ترین آنها به انعقاد دومین قرارداد بلندمدت صنعت پتروشیمی در بورس کالا اختصاص دارد؛ در این گزارش مروری داریم بر اتفاق‌های مهم نبش خیابان بندرانزلی در هفته گذشته. به گزارش پایگاه خبری بورس کالای ایران، انعقاد قراردادهای بلندمدت محصولات پتروشیمی یکی از خواسته‌های قدیمی شرکت‌های پتروشیمی از بورس کالای ایران بود تا آنها بتوانند با اطمینان خاطر و انعقاد قراردادهای بلندمدت برای میزان تولیدشان برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند. از این رو از اوایل امسال اقدامات در این زمینه آغاز شد تا اینکه اوایل تیرماه نخستین معامله پتروشیمی تندگویان با صنایع پایین‌دستی در قالب همان قرارداد در بورس کالا انجام شد.

به این ترتیب پتروشیمی تندگویان در قالب یک قرارداد بلندمدت متعهد شده که حجم مشخصی از محصولاتش را برای تامین نیاز صنایع پایین‌دست در بورس کالا عرضه کند که دوشنبه گذشته نیز دومین عرضه‌های این شرکت صورت گرفت. براساس آمار معاملات در گروه محصولات پلیمری، پتروشیمی تندگویان اقدام به عرضه پلی‌اتیلن ترفتالات گرید بطری به‌صورت قراردادهای بلندمدت کرد، گریدهای ۸۲۱، ۸۲۵، ۷۸۱ و ۷۸۵ به‌صورت سلف ۳ هفته آینده در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی عرضه شد.

گریدهای ۸۲۱ و ۸۲۵ با قیمت پایه ۳ هزار و ۴۱۰ تومان و به ترتیب با حجم‌های ۱۳۰ و ۳۳۰ تن مورد معامله قرار گرفتند. گریدهای ۷۸۱ و ۷۸۵ نیز با قیمت پایه ۳ هزار و ۲۴۹ تومان و به ترتیب با حجم‌های ۱۳۲ و ۲۲۰ تن خریداری شدند. گریدهای TG این مجتمع هم امروز به‌صورت قراردادهای بلندمدت عرضه شد. گرید ۶۴۵ با حجم ۳۹۶ تن و قیمت پایه ۲ هزار و ۷۶۴ تومان و گرید ۶۴۱ سوپربرایت نیز با حجم ۸۰۳ تن و با قیمت پایه ۲ هزار و ۸۹۳ و ۲ هزار و ۸۷۵ تومان و گرید ۶۴۵ نیز با حجم ۱۵۴ تن و قیمت پایه ۲ هزار و ۸۷۵ تومان مورد معامله قرار گرفت. همچنین قیمت پایه بر مبنای قیمت کشف شده محصولات در قالب قراردادهای بلندمدت در هفته قبل بوده است.

توسعه قراردادهای بلندمدت پتروشیمی‌ها در بورس کالا

در همین زمینه مدیرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس از افزایش قراردادهای بلندمدت پتروشیمی‌ها با صنایع پایین‌دست در بورس کالای ایران به‌منظور ایجاد آرامش و رفع دغدغه‌های تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در بازار پتروشیمی خبر داد. محمد‌حسین کاکوئی‌نژاد با بیان اینکه پتروشیمی‌ها با انعقاد قراردادهای بلندمدت در بورس کالا می‌توانند برنامه‌ریزی دقیقی برای تولید داشته باشند، گفت: با توجه به اینکه انعقاد قراردادهای بلندمدت سبب آرامش شرکت‌های پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی می‌شود، استقبال از انعقاد این قراردادها در بورس کالای ایران افزایش یافته است.

وی ادامه داد: انعقاد قراردادهای بلندمدت سبب می‌شود تا شرکت‌های پتروشیمی درخصوص فروش محصولات خود در ماه‌های مختلف سال نگرانی نداشته باشند، از سوی دیگر صنایع پایین‌دست نیز نسبت به تامین محصولات مورد نیاز خود دچار مشکلات فصلی نمی‌شوند. وی همچنین در ادامه با اشاره به افزایش مذاکرات برای انعقاد قراردادهای بلندمدت شرکت‌های پتروشیمی با صنایع پایین‌دست، خاطرنشان کرد: مذاکرات با پتروشیمی بندر امام (ره) و اروند برای انعقاد قراردادهای پی‌وی‌سی با صنایع پایین‌دست آغاز شده است تا واحدهای تولیدی برای تامین نیاز پی‌وی‌سی خود در مقاطع مختلف زمانی دغدغه‌ای نداشته باشند. مدیرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس اظهار کرد: مقدمات انعقاد قراردادهای بلندمدت پی‌وی‌سی در حال فراهم شدن است و با اعلام آمادگی شرکت‌های پتروشیمی بندرامام و اروند و همچنین صنایع پایین‌دست، عرضه‌های آنها در بورس کالای ایران انجام خواهد شد.

بازار مرغ آرام گرفت

هفته گذشته بهای مرغ در بازار به میزان قابل توجهی کاهش یافت که رئیس هیات مدیره انجمن صنفی پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی کشور چند عامل اصلی را برای افت قیمت مرغ عنوان می‌کند که یکی از آنها، عرضه مستمر مرغ در بورس کالای ایران است. محمد یوسفی درخصوص دلایل افت قیمت مرغ و تعادل بازار این محصول گفت: از آنجا که مرغ بیشتر خوراک افراد سطح متوسط و رو به پایین جامعه از لحاظ درآمدی است، بر همین اساس در دهه سوم هر ماه توان خرید مردم کاهش پیدا می‌کند که این عامل در کنار افزایش عرضه مرغ با توجه به بهبود آب و هوا شرایط کاهش قیمت این محصول را فراهم کرده است.

یوسفی افزود: افزایش قیمت مرغ در ماه‌های گذشته متاثر از رشد ۳۰ درصدی قیمت ذرت و هزینه دو برابری جوجه یک روزه بوده است؛ اما اکنون با کاهش عوامل تاثیرگذار بر قیمت مرغ، قیمت خوراک دام نیز بهبود یافته است. رئیس هیات مدیره انجمن صنفی پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی در ادامه به عرضه مناسب مرغ منجمد در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: عرضه مستمر به همراه حذف واسطه‌ها و عرضه و تقاضای واقعی مرغ در بورس کالای ایران موجب شده تا قیمت این محصول در بازار آزاد نیز به تعادل برسد.

ضرورت راه‌اندازی بازار آتی ارز

طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی هفته گذشته درخصوص راه‌اندازی بازار آتی ارز و مزایای این بازار گفت: حسن راه‌اندازی معاملات آتی ارز این است که انتظارات بازار و اتفاقاتی که رخ می‌دهد در قیمت ارز و انتظار فعالان اقتصادی اثرگذار است و به نوعی انتظارات آنها را شکل می‌دهد که در قالب معاملات آتی (هفتگی، ماهانه و سه‌ماه) خودنمایی می‌کند.

وی افزود: این موضوع نشان‌دهنده آن است که وقتی قیمت معاملات آتی برای سه ماه آینده یک ارز کاهش یا افزایش پیدا می‌کند اتفاقی در حال رخ دادن است و در این فاصله بانک مرکزی فرصت این را دارد که اطلاعات اثرگذاری را که در مورد نرخ ارز در حال رخ دادن است، تهیه و تحلیل کند و بدون شتابزدگی برای بازگرداندن آرامش به بازار یا تنظیم نرخ ارز موضع مناسب بگیرد و اقدام صحیح را انجام دهد.به گفته مظاهری، نکته و خاصیت دوم بازار آتی برای فعالان اقتصادی این است که می‌توانند با این ابزار، ریسک فعالیت‌های خود را تا حدودی مهار کنند؛ چراکه «مهار کردن ریسک» مهم‌ترین خواسته فعالان اقتصادی و یکی از ضرورت‌های سازوکار اقتصادی معقول است. بنابراین کسی که می‌خواهد کالایی را به عنوان ماده اولیه خریداری یا ماشین‌آلاتی وارد کند و قصد دارد خریدی انجام داده و پولش را ظرف ماه‌های آینده پرداخت کند، از این طریق می‌تواند اقدام کند؛ به این ترتیب اگر بازار آتی فعال باشد برای اینکه شخص خریدار از این بابت بتواند ریسک‌های آتی خود را برطرف کند یا اگر ارز گران شد چه اتفاقی برای واحد سرمایه‌گذاری خواهد افتاد، اهمیت زیادی دارد.

نیاز بخش معدن کشور به شفافیت بورس

بهرام شکوری، نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران چهارشنبه گذشته از ارائه راهکار عرضه کلیه مواد معدنی در بورس کالا به‌منظور شفاف‌سازی در زمینه معاملات مواد معدنی خبر داد و گفت: اگر کلیه مواد معدنی تولیدی توسط بخش خصوصی و دولتی در بورس کالا عرضه شوند، اولا از نظر قیمت‌ها و نوع معاملات شفاف‌سازی لازم انجام می‌شود و ثانیا از نظر پرداخت هزینه خرید مواد معدنی نیز سازوکار لازم ایجاد می‌شود و دیگر مصرف‌کنندگان مواد معدنی قادر نخواهند بود مواد معدنی را خریداری کرده و پول آن را ماه‌ها بعد پرداخت کنند.وی به سومین مزیت بزرگ عرضه مواد معدنی در بورس کالا اشاره کرد و افزود: اگر همه مواد معدنی در بورس کالا عرضه شود، در صورت اینکه ماده معدنی در بورس متقاضی نداشته باشد دیگر صادرات آن کاملا توجیه‌پذیر و هدفمند خواهد بود و دولت نباید صادرات چنین ماده معدنی را مورد تنبیه و توبیخ قرار بدهد.