گروه خودرو: وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی آمار تولید خودروسازان در دو ماه ابتدایی امسال را اعلام کرد که تولید خودروهای سواری کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۹/ ۳ درصد افت را تجربه کرده است. طبق آمار منتشر شده، سه خودروساز بزرگ کشور شامل ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو، در مجموع ۱۳۳ هزار و ۸۶۳ دستگاه خودروی سوارى را طى دو ماه نخست امسال به تولید رساند‌ه‌اند که در این بین، ایرا‌ن‌خودرو بیشترین و پارس خودرو کمترین تعداد دستگاه‌هاى تولیدى را به خود اختصاص داده‌اند. این در حالی است که ایران خودرو طی دو ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت تولید را تجربه کرده است، اما پارس خودرو و سایپا به ترتیب با رشد تولید مواجه‌ شده‌اند.

بر این اساس، ایران خودرو با تیراژ ۷۷ هزار و ۲۳ دستگاهی به‌عنوان پرتیراژ‌ترین خودروساز کشور شناخته می‌شود. این در حالی است که این شرکت افت ۹/ ۶ درصدی را طی دو ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. با این وجود، سایپا که به‌عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور شناخته می‌شود با تیراژ ۵۶ هزار و ۸۴۰ دستگاهی توانسته رشد ۴ درصدی تولید طی دو ماه نخست سال جاری را در کارنامه خود ثبت کند. پارس خودرو نیز که سومین خودروساز کشور شناخته‌ می‌شود با تولید ۲۰ هزار و ۷۴۸ دستگاه خودرو توانسته تولید خود را ۳۶ درصد افزایش دهد. همچنین در مورد تولید خودرو طی اردیبهشت امسال نیز باید به افت ۷/ ۰ درصدی نسبت به اردیبهشت ۹۴ اشاره کنیم، به‌طوری‌که در این ماه ۱۰۲ هزار و ۹۲ دستگاه انواع خودرو در کشور به تولید رسید. تولید سواری در اردیبهشت امسال ۸/ ۱ درصد نسبت به اردیبهشت ۹۴ کاهش داشته است.

اما سرى به جزئیات آمار تولید دو ماه ابتدایى امسال بزنیم و ببینیم افت و خیز تیراژ خودروهاى سوارى داخلى به چه شکل بوده است. بنابر آمار، بیشترین رشد تیراژ تولید خودرو آبی‌های جاده مخصوص به تندر -۹۰ می‌رسد؛ به‌طوری‌که این خودرو با تیراژ تولید ۳ هزار و ۵۶۱ دستگاهی توانسته رشد ۵/ ۱۶۵ درصدی را ثبت کند. پس از تندر، سمند با تیراژ ۱۵ هزار و ۴۶۴ دستگاهی رتبه دوم رشد تولید خودرو آبی‌های جاده مخصوص را به خود اختصاص داده است؛ به‌‌طوری‌که تولید این خودرو رشد ۲۲ درصدی را طی دو ماه نخست سال جاری در مقایسه بامدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.

در این میان اما روند کاهش تولید محصولات پژویى ایران‌خودرو، طى دو ماه ابتدایى امسال ادامه داشته، به نحوى که به جز پژو ۴۰۵ که با رشد تیراژ همراه بوده سایر محصولات پژویی این شرکت افت تولید را در بازه زمانی مورد نظر تجربه‌ کرده‌اند. براین اساس، آمار تولید پژو ۴۰۵ در دو ماه ابتدایى امسال، ۲۰ هزار و ۶۷۹ دستگاه بوده که سبب شده تولید این خودرو افزایش ۱۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کند. با این وجود، آمار تولید پژو ۲۰۶ در دو ماه ابتدایى امسال، ۱۷ هزار و ۲۱ دستگاه بوده که سبب شده تولید این خودرو ۶ درصد کاهش داشته باشد. ایران خودرویی‌ها در تولید پژو پارس نیز با افت مواجه شده‌اند به نحوی که تولید ۱۵ هزار و ۱۶۷ دستگاهی این خودرو نشان از افت ۷/ ۳۵ درصدی تیراژ این خودرو دارد. دیگر محصول آبی‌های جاده مخصوص که افت را تجربه کرده رانا است که تولید یکهزار و ۸۷۵ دستگاهی آن حکایت از کاهش ۵۷ درصدی این خودرو در مدت زمان مذکور دارد. دنا نیز که این روزها شورای رقابت قیمت آن را آزاد اعلام کرده با تولید ۲ هزار و ۹۳۱ دستگاهی، کاهش ۳۰ درصدی داشته است.

آن‌طور که آمار می‌گوید، سایت خراسان ایران‌خودرو که تولید هایما و سوزوکی را نیز برعهده دارد، طی دو ماه نخست سال جاری تنها توانسته تولید ۶ دستگاه سوزوکی گرندویتارا را محقق کند. براین‌اساس تیراژ این خودرو طی دو ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افت ۹۴ درصدی را نشان می‌دهد. هایما نیز که ایران خودرو در اواسط سال گذشته تولید آن را در سایت خراسان خود آغاز کرد تیراژ ۳۰۱ دستگاهی در آمار این شرکت داشته است. از ایران خودرو به سایپا برویم، جایی که محصولات مونتاژی آن با افزایش تیراژ روبه‌رو بوده‌اند و پراید و تیبایش کاهش تولید داشته‌اند. در این بین، سراتو که محصول کره‌ای نارنجی‌های جاده مخصوص به شمار می‌رود، ۷/ ۱۰ درصد افزایش تیراژ را تجربه کرده است. برلیانس محصول چینی این شرکت هم با تولید ۹۷۷ دستگاه طی دو ماه نخست سال جاری افزایش ۶۴۱۳ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده است. با این وجود پراید که زمانی عنوان پرتیراژ‌ترین خودرو این شرکت را به خود اختصاص می‌داد با تولید ۲۰ هزار و ۱۵۴ دستگاهی، افت ۹۴/ ۱۱ درصدی را تجربه کرده است. در کنار پراید اما تیبا نیز با افت تیراژ روبه‌رو شده، چه آنکه سایپایی‌ها طی دو ماه نخست سال جاری ۱۲ هزار و ۶۸۴ دستگاه تیراژ داشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت ۳۲/ ۱۳ درصدی را نشان می‌دهد.

آن طور که آمار‌ها نشان می‌دهد، تولید پارس خودرو نیز طی دو ماه نخست سال جاری در مقایسه با سال گذشته رشد ۳۶ درصدی را نشان می‌دهد. به‌طوری‌که به جز پراید که با افت تولید مواجه بوده سایر خودروهای تولیدی این شرکت رشد تولید را تجربه کرده‌اند. براساس آمار، تولید پراید در این شرکت با تیراژ ۲۲ هزار و ۳۹۰ دستگاهی، افت ۵۲/ ۱۳ درصدی را تجربه کرده است. با این وجود دیگر محصولات شرکت پارس خودرو با رشد تولید مواجه شده‌اند. به‌طوری‌که ساندرو با تولید ۲ هزار و ۶۷۰ دستگاهی، رشد ۵۳ هزار درصدی را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین این خودرو توانسته رتبه اول را به خود اختصاص دهد. بعد از ساندرو، برلیانس محصول چینی این شرکت با تیراژ یکهزار و ۹۰۸ دستگاهی، توانسته رشد ۵/ ۶۳۹ درصدی را به خود اختصاص دهد. در این میان محصولات رنویی پارس خودرو با رشد همراه بوده‌اند؛ به‌طوری‌که تندر -۹۰ با تیراژ ۳هزار و ۴۶۲ دستگاهی طی دو ماه نخست سال جاری توانسته رشد ۵/ ۴۴۳ درصدی را از آن خود کند. تیراژ پارس تندر نیز در بازه زمانی موردنظر به یک هزار و ۵۱۳ دستگاه رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۵/ ۷ درصد افزایش را به خود می‌بیند.

تداوم افت تولید خودروسازان