شماره روزنامه ۶۱۸۲
|

هدیه پایان سال جروم پاول برای بازار جهانی چه بود؟

در شامگاه چهارشنبه، در آخرین جلسه ماهانه کمیته پولی فدرال‏‏‌رزرو در سال ۲۰۲۴ نرخ بهره مرجع بانک مرکزی به میزان یک‌چهارم واحد درصد کاهش یافت. پس از این اقدام، بازارهای جهانی با تلاطم زیادی روبه‏‏‌رو شدند. زیرا اظهارات و سیاست‏‏‌های دولت ترامپ، چشم‏‏‌انداز فدرال‏‏‌رزرو را از اقتصاد آینده تحت‌تاثیر…

بازدهی بازارهای دارایی در معاملات سال‌ جاری بررسی شد؛

بررسی بازدهی بازارهای دارایی در ۹ ماه اخیر حاکی از آن است که طلا با اختلاف محسوس حدودا ۱۰ درصدی پیشتاز است. به عقیده تحلیلگران نااطمینانی‏‏‌ و ریسک‏‏‌های سیاسی اصلی‏‏‌ترین عامل جریان‏‏‌ساز در بازار سال‌جاری بوده است. درنتیجه اقبال معامله‏‏‌گران نسبت به دارایی‏‏‌های امن (در صدر جدول آنها طلا)…

    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • با اعلام بانک مرکزی؛

    بازرگانان نگران نباشند؛ مهلت تخصیص ارز برای متقاضیان تمدید شد

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مهلت انقضای تمامی درخواست های تخصیص ارز که از تاریخ ۱۰ آذرماه ۱۴۰۳ لغایت ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳ توسط اداره تخصیص ارز بانک مرکزی تایید شده‌اند را به صورت خودکار به مدت ده روز تمدید کرد.
  • ابلاغیه جدید ارزی بانک مرکزی؛

    صادرکنندگان بخوانند؛ امکان فروش ارز نیمایی در مرکز مبادله فراهم شد

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی برای صادرکنندگانی که بر اساس مقررات برگشت ارز حاصل از صادرات موظف به فروش ارز در سامانه نیما بودند، امکان فروش در مرکز مبادله ارز و طلای ایران را نیز فراهم کرد.
  • بازدهی بازارهای دارایی در معاملات سال‌ جاری بررسی شد؛

    پیشتازی طلا به پشتوانه نا‌اطمینانی

    بررسی بازدهی بازارهای دارایی در ۹ ماه اخیر حاکی از آن است که طلا با اختلاف محسوس حدودا ۱۰ درصدی پیشتاز است. به عقیده تحلیلگران نااطمینانی‏‏‌ و ریسک‏‏‌های سیاسی اصلی‏‏‌ترین عامل جریان‏‏‌ساز در بازار سال‌جاری بوده است. درنتیجه اقبال معامله‏‏‌گران نسبت به دارایی‏‏‌های امن (در صدر جدول آنها طلا) افزایش یافته است. از سوی دیگر می‌توان دریافت که سیاست جدید بانک‏‏‌مرکزی مبنی بر تقویت بخش عرضه در بازار ربع‏‏‌سکه موفق بوده است.
  • رئیس کل بانک‌مرکزی آمار تورم را به صورت شفاهی اعلام کرد؛

    روایت بانک‌مرکزی از تورم

    بانک‌مرکزی از سال ۱۴۰۱، به صورت رسمی داده‌‌‌های مربوط به تورم مصرف‌کننده را اعلام نمی‌‌‌کند و این آمارها به صورت جسته و گریخته و شفاهی توسط مسوولان بانک‌مرکزی اعلام می‌شود. براساس آخرین آمارها که توسط رئیس کل بانک‌مرکزی اعلام شده، تورم نقطه به نقطه در آبان‌ماه برابر با ۳۵.۳‌درصد بوده است. همچنین تورم ماهانه در این ماه رقم ۳‌درصد را ثبت کرده است. این آمارها در حالی اعلام شده است که مرکز آمار ایران به‌تازگی رقم تورم نقطه‌‌‌ای آبان‌ماه را برابر ۳۲.۵‌درصد و تورم ماهانه آبان‌ماه را برابر با ۲.۸‌درصد اعلام کرده بود.
  • هدیه پایان سال جروم پاول برای بازار جهانی چه بود؟

    کریسمس سرخ بازارها

    در شامگاه چهارشنبه، در آخرین جلسه ماهانه کمیته پولی فدرال‏‏‌رزرو در سال ۲۰۲۴ نرخ بهره مرجع بانک مرکزی به میزان یک‌چهارم واحد درصد کاهش یافت. پس از این اقدام، بازارهای جهانی با تلاطم زیادی روبه‏‏‌رو شدند. زیرا اظهارات و سیاست‏‏‌های دولت ترامپ، چشم‏‏‌انداز فدرال‏‏‌رزرو را از اقتصاد آینده تحت‌تاثیر قرار داده است. این امر خبر خوبی برای بازارها نیست.
  • چرا رویه پرداخت تسهیلات همچنان در هاله‏‌ای از ابهام است؟

    هزار توی پرونده وام سنتی

    در حالی که گسترش دسترسی به اینترنت و اپلیکیشن‌‌های موبایلی بسیاری از کسب‌‌وکارها، از جمله بانک‌‌ها را متحول ساخته است، به نظر می‌‌رسد حوزه پرداخت تسهیلات می‌‌تواند سطوح بیشتری از بهره‌‌مندی از فناوری‌‌های نوین را تجربه کند. بر این اساس با وجود بهبود بسیاری ازفرآیندهای بانکی از طریق ابزارهای اینترنتی، پرداخت وام، علی‌‌الخصوص ارائه اطلاعات درباره تسهیلات همچنان ضعیف است و روال سابق مبنی بر تصمیم و سلیقه شعب در پرداخت وام کمابیش پابرجاست. این در حالی است که استانداردسازی این فرآیند با توجه به امکانات و ظرفیت‌‌های فعلی کار دشواری نیست. از سوی دیگر، تجربه لندتک‌‌ها در معرفی گام به گام شرایط تسهیلات تجربه موفقی در این زمینه به حساب می‌‌آید. کمتر حوزه‌‌ای را می‌‌توان یافت که با ظهور اینترنت متحول نشده باشد.
  • Swiss Re در گزارشی تاکید کرد

    فراز و فرود صنعت بیمه در جهان

    گزارش‌‌‌های Swiss Re به‌‌‌ویژه از سری گزارش‌‌‌های Sigma، یکی از منابع معتبر برای تحلیل و بررسی وضعیت و آینده صنعت بیمه در سطح جهانی است. Swiss Re، به عنوان یک شرکت پیشرو در صنعت بیمه و بیمه اتکایی، هر ساله گزارش‌‌‌های جامع و دقیقی منتشر می‌کند که روندهای نوظهور، چالش‌‌‌ها و فرصت‌‌‌های موجود را در صنعت بیمه به تفصیل مورد بررسی قرار می‌دهند. این گزارش‌‌‌ها برای فعالان صنعت بیمه، تحلیلگران اقتصادی، و دولتمردان بسیار مهم هستند و بینش‌‌‌های ارزشمندی برای تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های استراتژیک فراهم می‌کنند.
  • وضعیت تسهیلات قرض‌‌‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری در سال ۱۴۰۴

    نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه نوبت شب روز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ صحن مجلس، در جریان رسیدگی به بخش هزینه‌‌‌ای لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور، بند «ث» تبصره ۱۵ این لایحه با عنوان «تسهیلات تکمیلی و اشتغال»‌ را که ناظر بر سقف کلی تسهیلات قرض‌‌‌الحسنه و مبالغ انفرادی تسهیلات ازدواج، فرزندآوری، ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و... است، به تصویب اولیه رساندند. بر اساس این بند، به‌‌‌غیر از تسهیلات فرزندآوری که رشدی ۱۰ درصدی را نسبت به قانون ۱۴۰۳ خواهد داشت، مبلغ مابقی تسهیلات (ازدواج و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن) بدون تغییر نسبت به سال گذشته خواهد ماند.
  • بانک‌های خصوصی، موفقیت یا چالش؟

    خصوصی‌‌‌سازی بانک‌ها در ایران به‌‌‌عنوان یکی از سیاست‌‌‌های کلان اقتصادی با هدف کاهش تصدی‌‌‌گری دولت و افزایش بهره‌‌‌وری در سیستم بانکی آغاز شد. این روند که از اوایل دهه ۱۳۸۰ با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی شکل گرفت، اهدافی نظیر بهبود کارآیی، افزایش رقابت‌‌‌پذیری، کاهش بار مالی دولت و جذب سرمایه‌گذاری را دنبال می‌‌‌کرد. با این حال، نتایج خصوصی‌‌‌سازی بانک‌ها در ایران از یکسو به گسترش خدمات بانکی و توسعه فناوری‌‌‌های مالی منجر شد و از سوی دیگر با چالش‌‌‌هایی جدی روبه‌‌‌رو بود که همچنان ادامه دارد.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • آیا شاخص ارزی دچار اضافه پرش شده است؟

    رصد رالی ارز و تورم

    آمار‌ها حاکی از آن است که در ۳ سال اخیر تغییرات نرخ ارز با تغییرات تورم همسو است. رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده از سال ۱۴۰۰ تا انتهای آبان ۱۸۱درصد ثبت شد. این در حالی است که دلار در این مدت حدود ۱۵۱درصد رشد کرده است. درنتیجه بازار ارز درحال تعدیل با تورم است. از سوی دیگر رئیس‌کل بانک‌ مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری ضمن توضیح سیاست‌های ارزی جدید این نهاد نسبت به غالب شدن ارز توافقی در معاملات کشور و همچنین کاهش قاچاق ابراز امیدواری کرد.
  • رئیس کل بانک مرکزی در رسانه ملی درباره بازار ارز تجاری توضیح داد؛

    اهداف سیاست ارزی جدید

    محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی پرداخت. او با اشاره به ‌سازوکار بازار ارز تجاری ابراز امیدواری کرد که نرخ کشف‌شده در این بازار بر معاملات ارزی کشور غالب ‌شود و در آینده نزدیک علامت‌دهی بازار غیررسمی و قاچاق کاهش پیدا کند. همچنین عملیات روانی علیه بازار ارز تجاری، برنامه اصلاح نظام بانکی و دوبرابر شدن کفایت سرمایه بانک‌ها تا پایان سال، عدم کاهش میزان ارز ترجیحی بنا بر تاکید رئیس‌جمهور بر اهمیت حمایت از معیشت مردم، پیشی گرفتن از برنامه پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از دیگر محورهای گفت‌وگوی رئیس کل بانک مرکزی بود.
  • تامین ارز واردات از ۵۰.۸میلیارد دلار گذشت

    دنیای‌اقتصاد: بانک مرکزی ضمن اعلام حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا روز گذشته تصریح کرد از اول فروردین‌ماه تا ۲۸آذرماه امسال، ۵۰میلیارد و ۸۱۴میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.
  • اصلاح بانکداری ایران از لنز کتاب «Too Big to Fail»

    کتاب Too Big to Fail اثر آندرو اسورکین، یکی از معتبرترین و تاثیرگذارترین آثار در ادبیات بانکداری است. این کتاب با جزئیات دقیق و روایتی منحصر به فرد از بحران مالی ۲۰۰۸، به بررسی نقش موسسات مالی بزرگ، دولت‌ها و مقامات نظارتی در نجات سیستم بانکی جهانی پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه سیستم‌های مالی قادر به پیش‌بینی بحران‌ها و مدیریت آنها نبوده‌اند. با توجه به اهمیت بالای این کتاب و آموزه‌های ارزشمند آن درخصوص نظارت مالی، مدیریت ریسک و پاسخ به بحران‌ها، این اثر تبدیل به یکی از منابع کلیدی برای تحلیل و ارزیابی سیستم‌های بانکی در سطح جهانی شده است.
  • تعداد حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران به ۵۰ رسید

    عرضه انواع سکه طلای ضرب ۱۳۸۶ در نخستین حراج دی ماه

    مرکز مبادله ایران: روز شنبه یکم دی‌‌‌ماه، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بسته‌بندی عرضه می‌شود.
  • توقف به اشتراک‌گذاری اطلاعات با نهادهای مالی دنیا؛

    بانک مرکزی سوریه چند تن طلا ذخیره دارد؟

    ایبنا: دولت موقت سوریه اعلام کرد که در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد بانک مرکزی سوریه است. به گزارش الجزیره، چهار منبع آگاه به رویترز گفتند که حدود ۲۶ تن طلا در خزانه‌های بانک مرکزی سوریه وجود دارد، این همان مقداری است که در زمان وقوع انقلاب در سال ۲۰۱۱، حتی پس از سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور سابق سوریه در آن وجود داشت.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • رئیس کل بانک‌مرکزی اعلام کرد؛

    تورم نقطه‌ای آبان‌ به ۳۵.۳درصد رسید/ تورم سالانه به کف ۴سال گذشته رسید

    دنیای اقتصاد: مطابق محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک‌مرکزی، تورم نقطه‌ای آبان‌ماه به ۳۵.۳درصد رسیده است. همچنین تورم ماهانه و سالانه به ترتیب ۳درصد و ۳۷.۳درصد بوده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    دفاع از تعادل نرخ سود

    به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی پایین بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم منجر به ایجاد مازاد تقاضا برای دریافت اعتبارات بانکی شده است که این خود افزایش نقدینگی و تشدید تورم را به دنبال دارد. در این شرایط، فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی منطقی به نظر نمی‌رسد و حتی افزایش آن برای مدیریت صحیح نقدینگی ضروری است. هدف‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که نرخ سود حقیقی بانکی حداقل به صفر برسد.
  • تابلو‌های بازار توافقی سبز است

    تغییر روند دلار در میانه روز

    روز گذشته جهت شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. اما در ساعات میانی، بخشی از این رشد قیمت‌ها جبران شد. برخی از تحلیلگران ارزی براین باورند که رقم ۷۷ هزار تومان سقف روانی نرخ دلار است و پس از برخورد شاخص با این سقف مقاومت فعالان بازار آغاز شده است. از سوی دیگر این امر می‌تواند ناشی از روند اصلاحی بازار نیز باشد.
  • راه‌اندازی بازار توافقی ارز درست بود

    تسنیم: رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در یادداشتی درباره راه‌اندازی بازار توافقی ارز با حمایت از این اقدام بانک‌مرکزی گفت: باید توجه داشته باشیم که برای اجرای کامل شناور و یکسان‌سازی نرخ ارز، پیش‌نیازها و مقدماتی لازم است.
  • تعداد چک‌های الکترونیک صادرشده

    بانک مرکزی: از زمان راه‌اندازی چک الکترونیک در کشور تا نیمه آذرماه بیش از ۹۹۰هزار فقره چک الکترونیک صادر شده و بیش از ۹۹.۷درصد چک‌های الکترونیک کارسازی‌شده، وصول شده است. هجده بانک کشور شامل بانک‌های صادرات ایران، تجارت، ملت، کشاورزی، رفاه کارگران، ملی ایران، پارسیان، توسعه تعاون، قرض الحسنه رسالت، پاسارگاد، گردشگری، توسعه صادرات، قرض‌الحسنه مهر ایران، اقتصاد نوین، آینده، سپه، سینا و دی به سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال) متصل شدند و چک دیجیتال را عملیاتی کرده‌اند. بانک مرکزی و شبکه بانکی در راستای عمل به تکالیف قانون جدید چک و ارائه محصولات فناوری‌محور، چک الکترونیک را به‌عنوان محصولی جدید در شبکه بانکی معرفی کرد و این محصول در آبان‌ماه سال۱۴۰۱ رونمایی شد.
  • تاثیر نوسانات اقتصادی و ناپایداری ارزی بر عملکرد بانک‌ها بررسی شد

    دیده‌بانی بانک‌ها در تلاطمات اقتصادی

    نوسانات اقتصادی و ناپایداری ارزی به‌عنوان یکی از چالش‌های اصلی اقتصاد کشور، تاثیر قابل‌توجهی بر عملکرد بانک‌ها دارد. بانک‌ها به‌عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد، نقش مهمی در تامین سرمایه، تسهیل جریان پول و حمایت از فعالیت‌های اقتصادی دارند اما در شرایط ناپایداری اقتصادی، توانایی آنها در انجام این وظایف با چالش‌های جدی مواجه شده‌است. «دنیای‌اقتصاد» در مصاحبه‌ای با احسان راکعی، کارشناس بانکی، به بررسی این موضوع پرداخته است. او بیان کرد که در شرایط بی‏‏‏‏‌ثباتی اقتصادی، ریسک نکول تسهیلات افزایش می‌یابد و این امر منجر به رشد مطالبات غیرجاری(NPL) می‌شود. این وضعیت، هزینه‌های بانک‌ها را بالا برده و موجب کاهش سود یا حتی زیاندهی آنها می‌شود، همچنین کاهش سودآوری و زیاندهی بانک‌ها، به‌ویژه بانک‌های ناسالم، منجر به افت سرمایه و کاهش کفایت سرمایه می‌گردد. راکعی تاثیر نوسانات ارزی بر عملکرد بانک‌ها را دوگانه دانست. از یک‌سو، ناپایداری اقتصادی و تغییرات نرخ ارز می‌تواند مطالبات غیرجاری ارزی را افزایش داده و بانک‌ها را با زیان مواجه کند. از سوی دیگر، برخی بانک‌ها از دارایی‌های ارزی خود و افزایش نرخ ارز سود شناسایی می‌کنند و از این نوسانات منتفع می‌شوند.
  • اثر فین‌تک بر بانکداری سنتی

    فناوری مالی یا فین‌تک با ادغام نوآوری‌های تکنولوژیک در خدمات مالی، طی دهه گذشته تحول عمیقی در صنعت بانکداری ایجاد کرده است. این فناوری جدید که خدماتی همچون پرداخت‌های آنلاین، وام‌دهی همتا به همتا، کیف‌پول‌های دیجیتال و مشاوره مالی رباتیک را شامل می‌شود، توانسته است مدل‌های سنتی بانکداری را به چالش بکشد و روندهای جدیدی را در ارائه خدمات مالی به مشتریان ایجاد کند. در این گزارش، اثرات کلیدی فین‌تک بر بانکداری سنتی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  • نگاهی به چالش‌های حسابداری رمزارزها

    رمزارزها به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌‌‌‌ترین نوآوری‌های مالی قرن۲۱، تحولی چشمگیر در بازارهای اقتصادی جهان ایجاد‌کرده‌اند. این دارایی‌های دیجیتال با ماهیتی غیرمتمرکز و مبتنی‌بر فناوری بلاک‌چین، فرصت‌های بزرگی را به‌همراه دارند اما چالش‌های قابل‌توجهی نیز در حوزه حسابداری و مدیریت مالی ایجاد‌کرده‌اند، به‌گونه‌ای‌که این روزها درراستای این موضوع، تحت‌عناوین مختلف، نشست‌ها و همایش‌های مختلفی درخصوص اجرایی‌‌‌‌‌سازی آن درکشور برگزار می‌شود و بانک‌مرکزی نیز در این راستا اقدام به تصویب و انتشار سند پیشنهادی خود باعنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیم‌گری ‌‌‌‌‌بانک‌مرکزی در حوزه رمزپول‌‌‌‌‌ها» کرده‌است.
  • چالش‌های فروش آنلاین بیمه

    پرویز خسروشاهی، رئیس‌کل بیمه مرکزی، در مورد چالش‌های فروش آنلاین بیمه و نیاز به اصلاحات مقررات، تاکید کرد حل این مسائل مستلزم مشارکت ذی‌نفعان و تصمیم‌گیری جمعی است. او همچنین اشاره کرد برای مدیریت این چالش‌ها، باید اصولی چون حفاظت از حقوق بیمه‌‌‌‌‌‌‌شدگان و حفظ رقابت سالم درنظر گرفته شود. خسروشاهی از تدوین برنامه‌‌‌‌‌‌‌ای عملیاتی برای حل مشکلات موجود در حوزه واسطه‌‌‌‌‌‌‌گری بیمه خبر داد.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • آمار ذخایر طلا به روایت رییس‌کل بانک مرکزی؛

    کاهش فروش نفت ایران به چین دروغ محض است

    رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ نیما نیز به حدود ۶۳ تا ۶۴ هزار تومان خواهد رسید، گفت: از فردا با پایان تعطیلی بانکها و عرضه بیشتر ارز از سوی شرکتها، سامانه ارز تجاری عمق بیشتری خواهد گرفت.