در واقع این بیست و نهمین دربی در ادوار لیگ‌برتر است و می‌خواهیم برخی از اتفاقات مهم آن را موشکافی کنیم. اتفاقاتی که گاهی جذاب بود و گاهی پرتنش اما از زمانی که لیگ‌برتر شروع شد، نسبت به دربی‌های قبل از آن، اکثراً با افت شدید کیفی مواجه بودیم. افتی که به خاطر ترس از باخت و ظهور سرمربیان ترسو رقم خورد. حالا با ما بیایید تا لایه‌های مختلف دربی‌های تهران در لیگ‌برتر را بررسی کنیم:

فصل اول: سالی که نکوست...

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ تاریخ بازی رفت ۲۸ دی ۱۳۸۰ بود. استقلال دربی قبلی را با تک‌گل علیرضا اکبرپور برده بود و می‌خواست باز هم به پیروزی‌هایش ادامه دهد اما در دقیقه ۲۵ بازی، رضا جباری سیلی اول را زد. هنوز بازی در نیمه اول به اتمام نرسیده بود که محمد نوازی از روی نقطه پنالتی و در دقیقه ۳۸ سیلی خورده را جبران کرد. در نیمه دوم، همه چیز متعادل شد و در نهایت با تساوی یک - یک به اتمام رسید. دربی ‌برگشت آن فصل روز ۱۹ اردیبهشت سال ۸۱ برگزار شد. یک بازی سرد و بی‌روح که نتیجه‌ای جز تساوی بدون گل نداشت. شاید همین فتح بابی شد برای تساوی دربی‌های بعدی لیگ‌برتر...

فصل دوم: از ثانیه 30 تبریز تا برتری سرخ

ورزشگاه آزادی تهران باید مرمت می‌شد و در این فصل، بازی‌های پرسپولیس و استقلال به ورزشگاه تختی منتقل شد اما برای دربی در تختی گنجایش کافی نبود تا بازی را در ورزشگاه یادگار امام(ره) تبریز برگزار کنند. قبل از رسیدن به دقیقه یک، علی سامره یک گل زیبا را وارد دروازه پرسپولیس کرد. همان جا لقب علی ۳۰ ثانیه را گرفت. نیمه اول را آبی‌پوشان بردند و در نیمه دوم، پرسپولیس این بار صاحب پنالتی شد. دقیقه ۷۰، علی انصاریان پشت توپ ایستاد و نتیجه را به تساوی کشید. در بازی برگشت (۲۳خرداد ۱۳۸۲)، که اولین بازی در ورزشگاه تازه مرمت شده آزادی بود، یحیی گل‌محمدی در دقیقه ۱۱ گل زد و بهنام ابوالقاسم‌پور نیز در دقیقه ۵۰ کار را تمام کرد. علیرضا اکبرپور روی حملات استقلال یکی از گل‌ها را جبران کرد اما بازی به سود سرخ‌ها به اتمام رسید. این اولین پیروزی یک تیم در دربی‌های لیگ‌برتری بود.

فصل سوم‌؛ سوپرشوت فکری و نیمه الکی

استقلالی‌ها شکست را جبران کردند. ۲۵ مهر سال ۸۲ آبی‌ها مقابل تیم پرستاره پرسپولیس قرار گرفتند و علی سامره با گل دقیقه ۸ خود، سیلی اول را زد. باز هم با این گل، استقلال برنده به رختکن رفت. در اوایل نیمه دوم، محمود فکری با یک سوپرشوت دیدنی، دروازه ساشا ایلیچ را گشود. یکی از زیبا‌ترین گل‌های دربی در این روز رقم خورد. عیسی ترائوره در دقیقه ۷۰ بازی با ضربه سر، فقط یک گل را جبران کرد اما استقلال بازی را برد. ۱۳ بهمن همان سال، دو تیم به تساوی رسیدند. داود سیدعباسی دقیقه ۳ بازی و روی یک توپ‌ربایی گل اول را زد. حامد کاویانپور نیز در دقیقه ۲۰ با یک شوت دیدنی بازی را به تساوی کشید. بعد از این گل، بازی دچار افت شد تا جایی که نیمه دوم انگار «الکی» برگزار شد!

فصل چهارم‌؛ دربی در تنور هیجان

بازی رفت که در روز ۳ آبان ۸۳ برگزار شد، چنگی به دل نزد. تساوی محتاطانه دو رقیب دیرینه. هرچه بود در روز ۷ اسفندماه همان سال رخ داد، در دربی برگشت که نتیجه عجیبی داشت. نیمه اول زیاد جالب نبود اما نیمه دوم با گل رضا عنایتی در دقیقه ۵۳ گرم شد. شیث رضایی دقیقه (۶۷) بازی را به تساوی کشید و بعد سهراب انتظاری با گل دقیقه (۷۵) خود که در موقعیت مشکوک به آفساید هم بود، هیجان را بیشتر کرد. پرسپولیس بازی را برده تلقی می‌کرد که محمود فکری از راه رسید و با یک شوت زیبای دیگر در دقیقه ۸۶، کار را به تساوی کشید. در آخرین ثانیه‌ها بود که سانتر فرزاد مجیدی با ضربه سر مهارنشدنی پیروز قربانی، برتری استقلال را ثبت کرد.

فصل پنجم‌؛ خداحافظ سلطان

۱۴ آبان ماه سال ۸۴ بازی رفت با برد استقلالی‌ها همراه شد. رضا عنایتی در دقیقه ۵۶ گل زد و تیمش را پیش انداخت. بعد پرسپولیس حمله کرد اما هرچه زد به در بسته خورد تا در نهایت مقابل دفاع محکم استقلال کم آورده و سه امتیاز را به حریف بدهد. این آخرین دربی‌ای بود که سلطان فوتبال ایران، علی پروین روی نیمکت پرسپولیس می‌نشست. خداحافظی او با یک شکست بد در دربی‌ها همراه شد. در بازی برگشت در روز ۱۹ اسفند همان سال باز هم طرفین به تساوی بدون گل رضایت دادند با این تفاوت که پرسپولیس هجومی‌تر و بهتر بازی کرد.

فصل ششم‌؛ برد شیرین

پرسپولیس بازی ۱۲ آبان ۱۳۸۵ که دیدار رفت بود را با حساب ۲ بر یک برد، شاهکار مصطفی دنیزلی! امیرحسین صادقی در دقیقه ۱۶ استقلال را پیش انداخته بود اما مهرزاد معدنچی روی یک کرنر سریع، دروازه مهدی رحمتی را باز کرد. در نیمه دوم، پاس دیدنی روبرت ساها در عمق دفاع را مهرداد اولادی ربود و با یک چیپ دقیق، دروازه استقلال را باز کرد. در این فصل علیرضا نیکبخت‌واحدی برای اولین بار با پیراهن پرسپولیس مقابل استقلال بازی کرد و علی انصاریان با پیراهن استقلال مقابل پرسپولیس. ۱۰ اردیبهشت سال بعد دوباره بازی به تساوی کشیده شد. نیکبخت در دقیقه ۱۳ با یک ضربه سر به استقلال گل زد و علی علیزاده قبل از پایان نیمه اول، دروازه پرسپولیس را گشود، یعنی هر دو بازیکن به تیم خود گل زدند و جالب اینکه نیکبخت در ۱۳ دربی با پیراهن آبی هرگز به پرسپولیس گل نزده بود!

فصل هفتم‌؛ تساوی با گلزنان رفت و برگشت

۲۲ مهر ۸۶ بود که افشین قطبی و ناصر حجازی در اوج محبوبیت خود روی نیمکت سرخابی‌ها نشستند. هر دو دربی این فصل شبیه به یکدیگر شد، در هر دو دربی، امید روانخواه گل اول را برای استقلال زد و محسن خلیلی گل تساوی را برای پرسپولیس ثبت کرد. هر دو دربی به تساوی ۱-۱ کشید با این تفاوت که در دیدار برگشت، فیروز کریمی سرمربی استقلال بود.

فصل هشتم‌؛ ادامه تساوی‌ها

امان از این تساوی‌های یک - یک. در این فصل نیز تساوی‌ها با این نتیجه در دو بازی رفت و برگشت ادامه یافت. در بازی رفت، ابتدا آرش برهانی برای استقلال در شروع نیمه دوم گل زد و سپس علی کریمی در آخرین دقایق بازی، کار را به تساوی کشاند. بازی برگشت ۲۵ بهمن سال ۸۷ برگزار و باز هم یک - یک شد! مجتبی جباری گل استقلال را زد و مازیار زارع در دقیقه ۳+۹۰ برای پرسپولیس از روی نقطه پنالتی گلزنی کرد. پنالتی‌ای که هدیه علی علیزاده مهاجم استقلالی‌ها به پرسپولیس بود و کلی حرف و حدیث به همراه داشت. محسن ترکی برای اولین بار به عنوان یک داور ایرانی پس از ۱۴ سال دربی را سوت زد.

فصل نهم‌؛ آغاز سریال فرهاد و سوپرگل کریم

آخرین قسمت از سریال تساوی‌های یک - یک در روز ۱۰ مهر سال ۸۸ رقم خورد. پرسپولیس به یک پنالتی رسید که ضربه را مهدی شیری زد و وحید طالب‌لو توپ را برگرداند اما در ادامه، عادل کلاه‌کج گل اول را زد. ۵ دقیقه بعد روی یک ارسال، حسین کاظمی و فرهاد مجیدی با هم به هوا پریدند و توپ به هر ترتیبی که بود گل شد. گلی که فرهاد مدعی است او زده است. در بازی برگشت، استقلال مقابل پرسپولیس شکست خورد. دومین گل فرهاد مجیدی در دربی‌ها که دقیقه ۱۶ آبی‌ها را پیش انداخت ولی با گل زیبای مرحوم هادی نوروزی جبران شد. در آخرین دقایق بازی روز ۱۴ بهمن ۱۳۸۸ بود که کریم باقری با یک شوت ۳۰ متری و زیبا کار را تمام کرد. سعید مظفری‌‌زاده قاضی این دیدار بود.

فصل دهم‌؛ ‌ای بدو،‌ ای بدو!

ماجرای‌ «ای بدو، ‌ای بدو» را به خاطر دارید؟ ۲۳ مهر سال ۸۹ بود که این اتفاق افتاد. در دقیقه ۱+۹۰ فرهاد مجیدی استارت زد و شیث رضایی را از پیش‌رو برداشت و توانست توپ را به کنج دروازه علیرضا حقیقی بفرستد. آبی‌ها بازی را بردند تا پرویز مظلومی اولین پیروزی‌‌اش را جشن بگیرد. ۱۰ فروردین سال ۹۰ نیز آرش برهانی در دربی برگشت با گل دقیقه ۴۳ خود توانست دومین برد پیاپی استقلال را مقابل پرسپولیس رقم بزند.

فصل یازدهم‌؛ از باخت استیلی تا معجزه ایرلندی

مظلومی سومین و آخرین برد پشت‌سر هم در دربی‌های لیگ‌برتری را تجربه کرد. فرهاد مجیدی در دقیقه ۱۵ و مجتبی جباری در دقیقه ۸۱ برای استقلال گل زدند تا بازی روز ۲۵ شهریور ۹۰ به سود این تیم تمام شود. حمید استیلی دو روز قبل از این دربی روی تخته سفید روزنامه خبرورزشی نوشته بود: «دربی را می‌بریم» اما بازی را واگذار کرد. در دربی برگشت یعنی روز ۱۳ بهمن ۱۳۹۰ اما یک معجزه فراموش‌نشدنی رقم خورد. مصطفی دنیزلی سرمربی پرسپولیس بود و با گل‌های میلاد میداودی در دقیقه ۲۳ و فریدون زندی در دقیقه ۵۰ از استقلال عقب افتاد. پرویز مظلومی به شکل عجیبی به شادی پرداخت و پرسپولیس در دقیقه ۶۰ با اخراج اولادی ۱۰ نفره شد تا آقامصطفی سه تعویض کرده و یک معجزه را رقم بزند. ایمون زاید در دقایق ۸۲، ۸۳ و ۱+۹۰ سه بار دروازه استقلال را باز کرد تا جذاب‌ترین دربی ادوار لیگ‌برتر در تاریخ ثبت شود. زاید دومین خارجی تاریخ شد که در دربی گل زده و پس از ۳۸ سال دومین بازیکنی که در دربی هت‌تریک می‌کند. در هر دو مورد، نفر اول پرسپولیس بود و هنوز نفر سومی نیامده است.

فصل دوازدهم و سیزدهم‌؛ صفر- صفرهای کمتر از صفر!

در لیگ دوازدهم پرسپولیس و استقلال دو بار به مصاف هم رفتند که هر دو بازی با تساوی بدون گل به اتمام رسید. دیدارهایی که نه کیفیت داشت، نه جذابیت و نه هیچ چیز قابل بحث دیگری. بازی‌های زشت که فقط نام بزرگ دربی را حمل می‌کرد اما چیزی به فوتبال هدیه نداد. در لیگ سیزدهم نیز همین شرایط بود. علی دایی به پرسپولیس آمد ولی آنقدر تیمش در دربی بد بود که نمی‌توانستیم چیز بیشتری نسبت به استقلال در موردش بگوییم. ۴ بازی همراه با ترس و حساسیت‌های کاذب در سال‌های ۹۱ و ۹۲ را دیدیم.

فصل چهاردهم‌؛ تابلوی رفت و برگشت

در لیگ قبلی پرسپولیس دو بازی رفت و برگشت را برد. در بازی اول که ۲ آذر ۹۳ برگزار شد، پرسپولیس گل اول را دریافت کرد. سپس سرمربی استقلال دستور داد بازیکنانش از گلی که در دقیقه ۴۴ زده بودند دفاع کنند که این مقاومت با تعویض مهدی طارمی شکست. محمد نوری در دقیقه ۷۲ و امید عالیشاه در دقیقه ۸۲ روی پاس زیبا و به‌یاد ماندنی هادی نوروزی موفق به تغییر نتیجه بازی شدند. پرسپولیس پس از سه سال طلسم تساوی‌ها را در دربی شکست و جالب اینکه آخرین برنده دربی‌ها نیز خودش بود (۱۳ بهمن ۹۰) و جالب‌تر اینکه درست مثل همان دربی معروف ۱۰ نفره پیروز شد و این بار عالیشاه از زمین اخراج شد. در بازی برگشت، برانکو توانست روی یک تاکتیک تمرین شده، با پاس گل هادی نوروزی و ضربه سر زیبا و سه امتیاز علی علیپور دربی را ببرد و پرسپولیس در این فصل دبل کند، پیروزی‌ای که باعث ایجاد تغییرات روی نیمکت استقلال شد. حالا همه ایران در انتظار دربی شماره ۲۹ هستند.


فصل

بازی رفت

بازی برگشت

اول

استقلال یک - پرسپولیس یک

پرسپولیس صفر - استقلال صفر

دوم

پرسپولیس یک - استقلال یک

استقلال یک - پرسپولیس 2

سوم

پرسپولیس یک - استقلال 2

استقلال یک - پرسپولیس یک

چهارم

پرسپولیس صفر - استقلال صفر

استقلال 3 - پرسپولیس 2

پنجم

استقلال یک -پرسپولیس صفر

پرسپولیس صفر - استقلال صفر

ششم

پرسپولیس 2 - استقلال یک

استقلال یک - پرسپولیس یک

هفتم

استقلال یک - پرسپولیس یک

پرسپولیس یک - استقلال یک

هشتم

پرسپولیس یک - استقلال یک

استقلال یک - پرسپولیس یک

نهم

استقلال یک - پرسپولیس یک

پرسپولیس 2 - استقلال یک

دهم

استقلال یک - پرسپولیس صفر

پرسپولیس صفر - استقلال یک

یازدهم

پرسپولیس صفر - استقلال 2

استقلال 2 - پرسپولیس 3

دوازدهم

پرسپولیس صفر - استقلال صفر

استقلال صفر - پرسپولیس صفر

سیزدهم

پرسپولیس صفر - استقلال صفر

استقلال صفر - پرسپولیس صفر

چهاردهم

استقلال یک - پرسپولیس 2

پرسپولیس یک - استقلال صفر



همه چیز مساوی است

در دربی‌هایی که انجام شده، همه چیز مساوی است. ۲۸ بازی تا به حال در لیگ‌برتر برگزار شده که ۱۶ بازی با نتیجه مساوی به اتمام رسیده است. ۶ بار پرسپولیس و ۶ بار نیز استقلال صاحب برتری شده‌اند اما آبی‌پوشان یک گل زده بیشتر در کارنامه خود دارند، پرسپولیس ۲۴ گل زده و استقلال ۲۵ گل.

21 مقابل 16

در ۲۸ دربی گذشته ۱۶ بازیکن برای استقلال زننده ۲۵ گل بوده‌اند، در حالی که ۲۴ گل پرسپولیسی‌ها توسط ۲۱ نفر رقم خورده است. به غیر از ایمون زاید که ۳ گل زد و محسن خلیلی که ۲ گل وارد دروازه استقلال کرد، بقیه بازیکنان سرخپوش در دربی‌ها فقط یک گل زده‌اند: «رضا جباری، علی انصاریان، یحیی گل‌محمدی، بهنام ابوالقاسم‌پور، عیسی ترائوره، حامد کاویانپور، شیث رضایی، سهراب انتظاری، مهرزاد معدنچی، مهرداد اولادی، علیرضا نیکبخت، علی کریمی، مازیار زارع، عادل کلاه‌کج، هادی نوروزی، کریم باقری، محمد نوری، امید عالیشاه و علی علیپور» اما استقلالی‌ها از این حیث، بهتر عمل کرده‌اند. پس از فرهاد مجیدی با ۴ گل، مجتبی جباری، آرش برهانی، امید روانخواه، رضا عنایتی، محمود فکری و علی سامره هر کدام ۲ گل زده‌اند و محمد نوازی، علیرضا اکبرپور، داود سیدعباسی، پیروز قربانی، امیرحسین صادقی، علی علیزاده، فریدون زندی، میلاد میداودی و سجاد شهباززاده نیز هر کدام یک گل در دربی‌ها به‌ثمر رسانده‌اند.

دو دربی متفاوت

در کنار لیگ‌برتر و از زمانی که این لیگ شروع شده تا به حال، دو بازی دیگر نیز بین این دو تیم برگزار شده است. اولین بازی در جام‌حذفی بود که استقلال در سال ۱۳۹۰ توانست با گل‌های مجتبی جباری، فرهاد مجیدی و اسماعیل شریفات پرسپولیس را شکست داده و حذف کند و دومین تقابل، دربی در جام ولایت بود که با تساوی ۲ - ۲ به اتمام رسید. مرحوم هادی نوروزی هر ۲ گل پرسپولیس را به‌ثمر رساند و آرش برهانی نیز ۲ گل استقلال را. با این اطلاعات و آمار به دربی شماره ۲۹ رسیده‌ایم...

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.