دیدگاه
راهبری موثر و افزایش ارزش شرکتها
عباس شجاعی**
«ارزیابی بازار از راهبری شرکت میتواند ارزش سهام را تحت تاثیر قرار دهد».
این جمله نتیجه گزارشی است که موسسه حسابرسی دیلویت به تازگی منتشر کرده و میزان این تاثیرگذاری در گزارشی تحت عنوان «Leadership Premium» منعکس شده است.
عباس وفادار*
عباس شجاعی**
«ارزیابی بازار از راهبری شرکت میتواند ارزش سهام را تحت تاثیر قرار دهد».
این جمله نتیجه گزارشی است که موسسه حسابرسی دیلویت به تازگی منتشر کرده و میزان این تاثیرگذاری در گزارشی تحت عنوان «Leadership Premium» منعکس شده است. بر مبنای بررسی انجام شده از تحلیلگران برجسته بازار کشورهای انگلستان، ایالات متحده آمریکا، چین، هندوستان، ژاپن و برزیل، این گزارش نتیجه میگیرد که کیفیت راهبران ارشد، شامل تواناییها و قابلیتهای اصلی به همراه ویژگیهای شخصی چون درستکاری و صداقت آنان، آثار مستقیم و قابل اندازهگیری بر ارزیابی تحلیلگران از موفقیت شرکتها چه در حال حاضر و چه در آینده آنها دارد. مارگوت تام، مدیر عامل یکی از شرکتهای گروه دیلویت میگوید: «با انجام این تحقیقات ما میخواستیم یک معیار سنجش و اندازهگیری ایجاد کنیم تا بتوانیم به بنگاههای تجاری کمک کنیم تا آثاری را که راهبری میتواند بر عملکرد و ارزش بازار آنها داشته باشند، درک کنند. این گزارش، یک معیار قابل لمس و اندازهگیری را که تاثیر واقعی بر ارزش سهام سازمانها در دراز مدت دارد، آشکار میکند که ما امیدواریم تصویری قانعکننده از راهبری اثربخش در آینده را ارائه دهد.»در این گزارش، طبق نظرات تحلیلگرانی که گفتهاند کیفیت راهبری بر ارزیابی که آنان انجام میدهند تاثیر دارد، راهبری اثربخش به طور متوسط منجر به افزایش ارزش به میزان ۷/۱۵ درصد و در نقطه مقابل، ضعیف بودن راهبری اثریکاهنده به میزان ۸/۱۹ درصد بر ارزش شرکت داشته است. در نتیجه، در مجموع شکافی بیش از ۵/۳۵ درصد بین ارزش شرکت با راهبری خوب و راهبری ضعیف وجود خواهد داشت. این گزارش نشان دهنده آن است که تحلیلگران در ارزیابی قوت راهبری یک سازمان، به سه عامل کلیدی زیر توجه میکنند:
• وضوح و شفافیت استراتژی- چشم اندازی روشن از آنچه که سازمان نیاز دارد به آن دسترسی یابد.
• اجرای موفق- توانایی اثبات شده برای دستیابی به اهداف.
• فرهنگ نوآوری - تعهد به شرکت و وجود محیطی برای طرح ایدهها و نظرات جدید.
بهعلاوه، تحلیلگران به دنبال دو خصیصه هستند که عوامل بالا را تقویت میکنند. این دو خصیصه عبارتند از: نظام راهبری شرکتی موثر و خصوصیات راهبری موثر.آقای سایمون هولاند مدیر تغییر استراتژیک و تحول سازمانی دیلویت چنین اظهار میکند: «یک سازمان برای اینکه در درازمدت موفق باشد، باید به چشم اندازی روشن و الهام بخش از آنچه که میخواهد باشد و منابع، تواناییها و قابلیت حرکت برای رسیدن به آن چشم انداز را در اختیار داشته باشد و این کار نیازمند فرهنگی است که ایدههای جدید را حمایت کرده و حسی قوی از تعلق و تعهد را پرورش دهد. چنین شرایطی بر حسب تصادف به وجود نمیآید، بلکه راهبران اثربخش، آنها را در شرکتها ایجاد میکنند و تحلیلگران نیز این شرایط را تشخیص میدهند و آثار آنها را بر ارزشگذاری شرکتها لحاظ میکنند.»
*حسابدار رسمی، کارشناس رسمی دادگستری و مدرس دانشگاه
**عضو پیوسته انجمن حسابداران خبره رسمی انگلستان (ACCA) و حسابدار رسمی
ارسال نظر