مصوبه ساخت خط آهن مشهد-بجنورد-گرگان لغو شد
مصوبه احداث خط آهن مشهد-گرگان به دستور وزیر راه،مسکن و شهرسازی لغو شد.به گزارش ایسنا، موسی‌الرضا ثروتی با اعلام این خبر افزود:
قرار بر این بود تا عملیات آغاز این پروژه از بجنورد به مشهد باشد و اجرای این پروژه در اواخر عمر دولت دهم کلنگ زنی و شروع شده بود. وی تصریح کرد: با پیگیری‌های فراوان و پس از هشت سال برای این پروژه فاینانس مشخص شد، اما هم اکنون اجرای آن لغو شده است. ثروتی توضیح داد: برای حل این مشکل طی دو روز گذشته با وزیر نیرو صحبت شده است و علاوه بر آن برای تجدید نظر در اجرای مصوبه دولت یازدهم به هیات دولت نامه نوشته‌ایم.وی درباره لغو این مصوبه اظهار کرد: وزیر نیرو گفته است که نمی‌خواهند سهام این پروژه را بفروشند. ثروتی خاطرنشان کرد: اگر این مشکل حل نشود، استیضاح وزیر مربوطه را در دستور کار خود قرارمی‌دهد.اما به گزارش تسنیم وزیر نیرو در گفتگویی به توضیح چرایی توقف ساخت این پروژه ریلی و عدم همکاری وزارت نیرو در ساخت آن پرداخت و گفت:‌ وزارت راه برنامه داشت تا خط راه آهن گرگان- بجنورد - مشهد را با ۴ هزار میلیارد تومان هزینه توسط کنسرسیومی چینی ایرانی- اجرایی کند، به طوری که ۸۵ درصد منابع مالی پروژه از سوی چینی‌ها به صورت فاینانس پرداخت شود و برای ۱۵ درصد تأمین مالی بخش ایرانی، بخشی از نیروگاه‌ها و اموال بیت‌المال در وزارت نیرو به ارزش ۶۰۰ میلیارد تومان به پیمانکار واگذار شود. حمید چیت چیان ادامه داد:می خواستند به جای ۱۵ درصد پروژه بیش از ۲۱ برابر پیش پرداخت و بیش از ۳ برابر ارزش کلی پروژه را از بیت المال پرداخت کنند و مشخص است وقتی جلوی این تضییع بیت المال گرفته شده است، اعتراض آن ها را به همراه دارد. وزیر نیرو خاطر نشان کرد: توقف این واگذاری به معنای توقف پروژه راه آهن مذکور نیست و وزارت اقتصاد و وزارت راه باید منبعی دیگر برای تأمین این ۱۵ درصد مشخص کند و یا واگذاری حقیقی به قیمت مشخص ۶۰۰ میلیارد تومان انجام شود. همچنین به گزارش ایلنا علیرضا کفش‌کنان، دبیر کمیسیون برق انجمن صنفی پیمانکاران کشور ضمن اشاره به ایرادات وارده بر این واگذاری، خاطرنشان کرد: این واگذاری به صورت مستقیم و بدون مزایده و طی کردن مراحل قانونی صورت گرفته بوده است و بر اساس اعلام وزارت نیرو هیچ گونه ضمانت نامه‌ای از شرکت شبه دولتی بابت پیش پرداخت گرفته نشده بود.وی با اشاره به بدهی ۳۰ هزار میلیارد تومانی وزارت نیرو به پیمانکاران و بانک‌ها افزود: با وجود این بدهی‌ها و نیاز پروژه‌های ضروری صنعت برق به منابع مالی، بهتر است درآمد حاصل از این واگذاری‌ها در خود حوزه‌های برق و آب سرمایه‌گذاری شود. دبیر کمیسیون برق انجمن صنفی پیمانکاران در پایان اذعان داشت: پیگیری لغو این مصوبه توسط وزارت نیرو نکته حایز اهمیتی بود، چراکه قبل از این مراجعی از قبیل کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز توقف این واگذاری را درخواست کرده بودند، اما توجهی به آن نشده بود.
مدیرعامل سابق راه آهن:در جریان نیستم
این در حالی است که مدیر عامل سابق راه آهن کشور در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی، درباره صحبت های چیت چیان و اتهام فساد به دولت قبلی گفته است: در جریان این موضوع نیستم. این پروژه جزء پروژه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربنایی حمل و نقل کشور است و اطلاعاتی در این باره ندارم. اما واکنش احمد صادقی، مدیر عامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل و معاون و زیر راه و شهر سازی - که البته از مدیران دوره وزارت نیکزاد است - در برابر اظهارات چیت چیان کاملا جالب توجه است. صادقی عنوان کرده است: پروژه راه آهن گرگان - بجنورد قرار بود از سوی آستان قدس رضوی و به صورت فایناس با یک شرکت چینی به اجرا برسد که به طور معمول در پروژه‌های فایناس ۸۵ درصد از سوی فاینانسور و ۱۵ درصد از سوی دولت پرداخت می‌شود.
وی اشاره کرده است: می‌خواستند به جای ۱۵درصد پروژه بیش از ۲۱ برابر پیش پرداخت و بیش از ۳ برابر ارزش کلی پروژه را از بیت‌المال پرداخت کنند، مشخص است وقتی جلوی این تضییع بیت‌المال گرفته شده، اعتراض آنها را به دنبال دارد.
این همه در حالی رخ داده است که اظهارات وزیر نیرو نیز نکته‌ای خارج از بحث‌های مطرح شده از سوی صادقی ندارد و تنها نکته‌ای که چیت چیان در این خصوص به آن اشاره کرده است، اختصاص ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به جای۶۰۰ میلیارد تومان است. البته چیت چیان نیز اشاره کرده است که پروژه به شکل فاینانس بوده ولی به جای ۱۵ درصد اینگونه برنامه ریزی شده بوده است که بیش از ۲۰ درصد در طرح پیش پرداخت شود.. لازم به توضیح است ساخت خط آهن ۶۵۵ کیلومتری مشهد-بجنورد- گرگان از مصوبات آخرین سفر استانی محمود احمدی‌نژاد و هیئت دولت دهم به استان خراسان شمالی با اعتباری بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد ریال در خردادماه سال جاری است که در صورت اجرا امکان ارتباط جنوب و شرق کشور و همچنین اتصال به غرب کشور و کشورهای آسیای میانه را فراهم می‌کند.