به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، نخست‌وزیر هند روز دوشنبه سوم خرداد اعلام کرد که این کشور ۵۰۰ میلیون دلار برای سرمایه‌گذاری در جهت توسعه بندر چابهار، بندر استراتژیک و مهم ایران در جنوب این کشور کنار گذاشته است. هدف این اقدام هند هم مشخص است: دسترسی آبی به آسیای مرکزی در عین دور زدن همسایه متخاصم هندوستان، یعنی پاکستان. این قرارداد به اندازه‌ای اهمیت دارد که اندیشکده‌ها و نهادهای رسمی بین‌المللی آن را زیر نظر دارند. به گزارش «سی‌ان‌بی‌سی» این سرمایه‌گذاری، بخشی از توافقاتی بود که مودی در سفر رسمی اش به تهران، با رئیس‌جمهور حسن روحانی امضا کرد تا روابط اقتصادی با ایران را تقویت کند. براساس این توافق، هند در ساخت و راه‌اندازی ۲ پایانه و ۵ اسکله با قابلیت جابه‌جایی بار در بندر چابهار ایجاد خواهد کرد.

در اواخر روز دوشنبه هم سه کشور ایران، هند و افغانستان توافقی سه‌جانبه به امضا رساندند تا یک کریدور حمل‌ونقل و ترانزیت میان این سه کشور از طریق بندر چابهار ایجاد شود. مودی معتقد است این کریدور جریانی بدون مانع از تجارت، سرمایه و تکنولوژی را در منطقه ایجاد خواهد کرد. باز شدن کریدور چابهار دو راه دسترسی را برای هندوستان و شریک محصور در خشکی‌اش، افغانستان باز خواهد کرد. از طریق چابهار، هندوستان قادر خواهد بود به افغانستان دسترسی داشته باشد و بر عکس، افغانستان هم از طریق شبکه راه‌های ایران که همین حالا هم موجودند و نیز بزرگراه زرنج-دلارام که هندوستان پیش‌تر در ساخت آن به افغانستان کمک کرده بود، به هندوستان دسترسی پیدا خواهد کرد. به این ترتیب، راه‌های فعلی برای ارتباط این دو کشور که در حال حاضر از طریق مناطق بی‌ثبات پاکستان می‌گذرند، دور زده خواهند شد. مودی می‌گوید:«افغانستان به راهی جدید، دوستانه‌تر، موثرتر و مطمئن‌تر برای ارتباط با بقیه دنیا دسترسی پیدا خواهد کرد.» تانوی مادن، یکی از پژوهشگران اندیشکده بروکینگز در این باره به سی‌ان‌بی‌سی می‌گوید: «انگیزه اولیه هند برای امضای این توافق درباره بندر چابهار نه فقط به دلیل ویژگی‌های اقتصادی و استراتژیک آن، که به دلیل نگاه این کشور به اقداماتی بوده است که چین در پاکستان و سایر کشورهای منطقه خاورمیانه انجام می‌دهد.»

چین سرمایه‌گذاری گسترده‌ای برای توسعه بندر گوادر در استان بلوچستان در پاکستان انجام داده است، بندری که فاصله چندانی با بندر چابهار ندارد. در ماه آوریل، روزنامه «سپیده دم» چاپ پاکستان از قول یکی از مقامات چینی نوشته بود که بندر گوادر در پایان سال ۲۰۱۶ عملیاتی می‌شود و در سال ۲۰۱۷ قادر خواهد بود سالانه ۱ میلیون تن بار را جابه‌جا کند. اوایل سال جاری میلادی، شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین نیز در سفرهایی به ایران، عربستان سعودی و مصر، هدف تقویت حضور این کشور در منطقه را دنبال کرده بود، حضوری که به تلاش چین برای احیای جاده ابریشم جدید هم بی‌ارتباط نیست. حضور مودی، نخست‌وزیر هند در ایران، بخشی از برنامه این کشور برای حضور پررنگ تر در منطقه خاورمیانه هم هست، جایی که جمعیت هندی‌ها هم در آن پراکنده هستند و افزون بر این می‌تواند شریکی مهم برای تامین انرژی هندوستان باشد. در سال ۲۰۱۵، مودی در سفری رسمی به امارات متحده عربی رفته بود. او در آوریل سال جاری هم به عربستان سعودی سفر کرده بود و خبرگزاری‌های محلی هندوستان می‌گویند که پیشنهاد سفر به قطر هم روی میز آقای نخست‌وزیر قرار دارد. به گزارش سی‌ان‌بی‌سی برخی تحلیلگران پیش‌تر گفته بودند زمان بندی سفر مودی به عربستان سعودی، حرکتی استراتژیک بوده است. مودی زمانی به عربستان رفت که روابط این کشور با پاکستان به سردی گراییده بود، چرا که پاکستانی‌ها از اعطای کمک‌های نظامی به عربستان برای مقابله با حوثی‌ها در یمن سر باز زده بودند. با این همه، بنا به باور همین تحلیلگران، هند همچنان با چالش‌های بزرگی برای به دست آوردن حمایت کشورهای منطقه علیه پاکستان روبه‌رو است، چراکه پاکستان روابط دیرینه‌ای با بازیگران اصلی منطقه خاورمیانه دارد.