چگونه وام مسکن 80 میلیونی بگیریم؟
بانک مسکن برای تشریح نحوه افتتاح حساب در صندوق پس‌انداز مسکن «یکم» و پرداخت تسهیلات 40 و 60 و 80 میلیون تومانی یک بروشور 4 صفحه‌ای در داخل شعب خود در سراسر کشور قرار داده تا متقاضیان وام خرید مسکن با زبان ساده‌تر از آنچه طی این چند روز درباره صندوق یکم مطرح شده، از کم و کیف وام‌های جدید مطلع شوند. محتوای این بروشور نشان می‌دهد متقاضیان تسهیلات صندوق یکم می‌توانند با حداقل آورده نقدی یعنی مبلغی معادل 6 میلیون و 700 هزار تومان افتتاح حساب انجام دهند و کف موجودی حساب‌شان را به سطحی کمتر از نصف مبلغ تسهیلات برسانند.این امکان جدید، شرایط بهره‌مندی خانه‌اولی‌ها از تسهیلات جدید خرید مسکن را تسهیل می‌کند و به کسانی که بنیه مالی کافی برای تامین نقدینگی معادل نصف مبلغ وام‌ را ندارند، فرصت می‌دهد با نقدینگی کمتر اما مدت زمان انتظار بیشتر، به این تسهیلات دسترسی پیدا کنند.در تهران برای دریافت 80 میلیون تومان وام خرید مسکن از صندوق پس‌انداز یکم، کافی است افراد 13 میلیون و 500 هزار تومان برای مدت سه سال سپرده‌گذاری کنند. در شهرهای بزرگ نیز برای دسترسی به وام 60 میلیونی، باید حداقل موجودی در صندوق ظرف حداکثر 6 ماه از رقم 6 میلیون و 700 هزار تومان به 10 میلیون تومان افزایش پیدا کند.در شهرهای کوچک نیز برای اخذ وام 40 میلیونی باید همان 6 میلیون و 700 هزار تومان تا سه سال در صندوق پس‌انداز یکم، پس‌انداز شود.
بانک مسکن به حساب‌های صندوق پس‌انداز یکم، سود پرداخت نمی‌کند، اما اگر سپرده‌گذاران به هر دلیل از ادامه سپرده‌گذاری انصراف دهند اینکه واجد شرایط تشخیص داده نشوند، سود رایج برای سپرده‌های کوتاه‌مدت که ۱۰ درصد است به آنها تعلق می‌گیرد.وام های سه گانه ۴۰ و ۶۰ و ۸۰ میلیون تومانی به‌منظور فراهم شدن امکان اعطای تسهیلات «خرید» و «ساخت» واحد مسکونی، پرداخت می‌شود بنابراین برخلاف تصوری که پیش‌تر از مقصد تسهیلات صندوق یکم وجود داشت، این وام‌ها هم برای خرید مسکن و هم برای ساخت مسکن قابل استفاده خواهد بود.مدل این صندوق براساس پرداخت تسهیلات معادل یک بار اصل سپرده در هر ۶ ماه و حداکثر معادل ۶ برابر آن، طراحی شده است.نرخ سود تسهیلات فروش‌اقساطی اعطایی از محل این حساب معادل نرخ سود تسهیلات با سپرده در زمان اعطای تسهیلات تعیین و با توجه به مصوبه شورای پول و اعتبار در حال حاضر ۱۴ درصد است به این معنی که چنانچه سود تسهیلات بانکی در ماه‌ها یا سال‌های آینده از سوی شورای پول و اعتبار تغییر کند، نرخ سود صندوق یکم نیز تغییر خواهد کرد.نکته نامرئی دیگر در این صندوق، به سود وام ساخت برمی‌گردد.در حال حاضر بانک مسکن، سود تسهیلات ساخت را معادل حداقل ۲۱ درصد تعیین می‌کند اما در صندوق یکم، نرخ سود تسهیلات احداث واحد مسکونی در دوران مشارکت و بازپرداخت همانند نرخ سود تسهیلات خرید خانه (در حال حاضر ۱۴ درصد) است.حداکثر مدت بازپرداخت تسهیلات اعطایی از محل حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم ۱۲ سال (۱۴۴ ماه) است و در صورتی که پرداخت تسهیلات در قالب مشارکت مدنی صورت پذیرد و طول دوران مشارکت مدنی (دوره مشارکت و دوره تاخیر بعد از مشارکت) از ۱۲ ماه تجاوز نماید، مدت بازپرداخت تسهیلات فروش‌اقساطی ناشی از سهم‌الشرکه با احتساب مدت مازاد بر ۱۲ ماه، حداکثر ۱۴۴ ماه تعیین خواهد شد.
متقاضیان واجد شرایط این تسهیلات باید ویژگی‌های زیر را دارا باشند:
متاهل یا سرپرست خانوار باشند. سرپرست خانوار به افرادی گفته می‌شود که همسر آنان فوت شده یا از همسر خود جدا شده‌اند و سرپرستی یا حضانت فرزند یا فرزندان را عهده‌دار می‌باشند.
متقاضی، همسر و فرزندان صغیر وی از تسهیلات بانک مسکن و سایر بانک‌ها جهت خرید، احداث واحد مسکونی، انتقال سهم‌الشرکه یا تعمیر واحد مسکونی استفاده نکرده باشند.
متقاضی و همسر وی از امکانات دولتی برای تهیه مسکن استفاده نکرده باشند. (استعلام فرم (ج) از وزارت راه و شهرسازی مبنی بر عدم استفاده متقاضی از تسهیلات دولتی شامل زمین، مسکن، تسهیلات یارانه‌ای و...)
همزمان با اعطای تسهیلات، فرم «ج» دریافت‌کنندگان تسهیلات قرمز خواهد شد.
البته در زمان افتتاح حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم الزامی به قرمز شدن یا ارائه فرم «ج» نبوده، اما اقرارنامه کتبی مبنی بر عدم استفاده از امکانات مذکور و سلب مسوولیت از بانک در صورت وجود سابقه در زمان پرداخت تسهیلات -که در نمونه فرم افتتاح حساب پیش‌بینی شده- از افتتاح‌کننده حساب اخذ می‌شود.در صورتی که دارنده حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم واجد شرایط تسهیلات طرح خانه اولی نباشد، می‌تواند از مزایای تسهیلاتی حساب صندوق پس‌انداز مسکن (خرید و احداث واحد مسکونی) تا سقف‌های مقرر در حساب صندوق پس‌انداز مسکن عادی بهره‌مند گردد.
ملک مورد معرفی متقاضی جهت دریافت تسهیلات خرید ضمن دارا بودن شرایط و مشخصات لازم (از جمله رعایت آیین‌نامه 2800 و تایید استحکام بنا مطابق سایر تسهیلات مشابه) باید نوساز باشد.
منظور از ملک نوساز، ملکی است که از تاریخ صدور جواز ساخت آن بیش از ۷ سال و از تاریخ صدور پایان کار ساختمانی آن بیش از ۳ سال سپری نشده باشد.
شرایط استفاده از سقف‌های تسهیلاتی پس‌انداز مسکن یکم توأم با انواع حساب‌های تعهدی مسکن قبلی (شامل حساب صندوق پس‌انداز مسکن، صندوق ساخت مسکن) و اوراق گواهی حق‌تقدم استفاده از تسهیلات مسکن به این شرح خواهد بود:
تجمیع امتیاز صندوق پس‌انداز مسکن یکم با اوراق گواهی حق‌تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در حال حاضر امکان‌پذیر نیست.
دارندگان حساب‌های صندوق پس‌انداز مسکن (شامل حساب صندوق پس‌انداز ساخت مسکن (صرفا برای ساخت مسکن) و صندوق پس‌انداز مسکن) با شرایط زیر می‌توانند از سقف تسهیلات جدید بهره‌مند شوند:
از تاریخ افتتاح حساب قبلی آنان تا تاریخ ابلاغ بخشنامه(۱۶/۰۳/۱۳۹۴)، حداقل یکسال سپری شده باشد.
حداقل متوسط موجودی حساب آنان در دوره‌های سپرده‌گذاری منطبق با شرایط حساب صندوق مسکن یکم ‌باشد.
باید یک فقره حساب صندوق مسکن یکم افتتاح کرده و حداقل یک دوره ۶ ماهه سپری کنند.
حداقل متوسط موجودی هر دوره در حساب جدید نیز مطابق با سقف تسهیلات درخواستی رعایت شود.
تسهیلات‌گیرنده باید توانایی پرداخت اقساط را داشته و این موضوع به طرق مقتضی (حکم استخدامی، فیش حقوقی، گردش حساب بانکی و...) توسط شعبه محرز شود.
دارندگان حساب‌های صندوق پس‌انداز مسکن یکم می‌توانند صرفا با بستگان نزدیک خود (پدر، مادر، همسر، فرزند، خواهر، برادر، نوه، پدربزرگ، مادربزرگ) افتتاح حساب، اخذ تسهیلات یا درخواست انتقال حساب فی‌مابین خود را انجام دهند. خرید مشترک واحد مسکونی مطابق ضوابط حساب‌های صندوق پس‌انداز مسکن و با رعایت شرایط و ضوابط اختصاصی این طرح امکان‌پذیر است.
اعطای تسهیلات جعاله به گیرندگان تسهیلات خانه اولی، مطابق ضوابط و مقررات ذی ربط از محل اوراق گواهی حق‌تقدم استفاده از تسهیلات مسکن یا سایر انواع صندوق پس‌انداز مسکن امکان‌پذیر است.