محمود اسلامیان copy

 به همین بهانه بد نیست بار دیگر برخی از مسائل کلان این جریده را مرور کنیم.اسلامیان در این نامه که مخاطب آن ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور کشور است و درون‌مایه اصلی آن اینجاست که چرا باید چنین پدیده‌ای که تا این حد باعث شادی و عزت یک ملت می‌شود مورد بی‌توجهی قرار ، دو ریشه‌یابی برای رفع همیشگی مسائل مالی فوتبال ارائه شده است. البته راه‌حل دوم برای شرایطی مطرح شده که راه‌حل اول به نتیجه نرسد. در واقع موضوع اول مورد نظر محمود اسلامیان که سه دوره عضو هیات رئیسه فدراسیون بوده و سابقه زیادی نیز در فوتبال دارد، به صداوسیما و حل شدن حق پخش توسط این سازمان اشاره دارد. او گزینه جایگزینی نیز در صورت ادامه شرایط فعلی ارائه داده و وارد شدن جدی‌تر تمام هلدینگ‌‌های صنعتی به فوتبال در راستای مسوولیت اجتماعی‌ای که دارند را به عنوان راه‌حل دوم مطرح کرده است.

در بخشی از نامه اسلامیان خطاب به رئیسی، هم مشکلات بررسی شده و هم راه‌حل‌های آن ارائه می‌شود که باهم می‌خوانیم: «حدود ۷۰ درصد درآمد فوتبال در تمامی بلاد دنیا از طریق حق پخش تامین می‌شود، ولی متاسفانه صداوسیما این حق شرعی و مسلم را از باشگاه‌های کشور دریغ می‌نماید. بر اساس مطالعه چند سال پیش FIFA و  AFC و با توجه به شاخص‌هایی همچون جمعیت و علاقه‌مندی، حداقل درآمد بخش فوتبال ایران ۱۵۰ میلیون دلار حدود 4300 هزار میلیارد به عبارت دیگر به‌طور متوسط به هر تیم‌ لیگ برتر و لیگ یک هرکدام 130 میلیارد تومان می‌رسد. البته این توزیع بر مبنای رتبه در جدول خواهد بود اما صداوسیما هزاران ساعت از محل فوتبال ایران برنامه و تبلیغات داشته که در مقابل آن هیچ گونه پرداختی ندارد. مطالعه ۱۹۰ کشور عضو فیفا نشان می‌دهد عموما درآمد اصلی آنان از طریق حق پخش است. بنابراین فوتبال ایران فقیر نیست که در اداره باشگاه‌ها درمانده شود و استان‌هایی که بهترین استعدادها را دارند از داشتن تیم در لیگ برتر محروم باشند. لازم به توضیح است علت شکست خصوصی‌سازی فوتبال در آن است که هر سرمایه‌گذاری وارد فوتبال شد به دلیل عدم برگشت 70 درصد سرمایه قادر به ادامه نبوده است.

بنابراین خصوصی‌سازی استقلال و پرسپولیس هم تا حل این معضل امکان‌پذیر نخواهد بود. برادر بزرگوار، استدعا دارم این مساله را یک بار برای همیشه حل بفرمایید. این امر راه‌حل تجربه شده عاقلانه و علمی فوتبال کشور است، در صورت عدم حل روز به روز شاهد توسعه بحران و مشکل در فوتبال کشور خواهیم بود. اما اگر به هر دلیلی امکان در شرایط حاضر وجود ندارد، پیشنهاد می‌کنم به تعداد استان‌های کشور هلدینگ‌های بزرگ اقتصادی را پشتیبان و اسپانسر هر استان قرار دهید. به عبارت دیگر به تعداد استان‌های کشور هلدینگ‌ها انتخاب شده و درصدی از سود آنان به باشگاه‌های محلی داده شود.  در شرایط حاضر هم کارخانجاتی همچون فولاد خوزستان، فولاد مبارکه، ذوب آهن، ایران‌خودرو، سایپا و... این نقش را ایفا می‌نمایند. البته این راه‌حل از باب ناچاری عدم حل حق پخش است. در کنار این امر یک هلدینگ بزرگ اقتصادی وظیفه تامین هزینه‌های تیم‌های ملی فوتبال را به عهده گیرد. البته در ارزیابی کیفی این شرکت‌ها تعامل با محیط یک شاخص مهم است.»