شورون، بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی جهان

کوشان غلامی

شرکت «شورون» (Chevron) یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نفتی در سطح جهان است که دفتر مرکزی آن در «سان رامون» ایالت کالیفرنیای آمریکا قرار داشته که ضمن داشتن شعبه در ۹۰ کشور جهان، در بیش از ۱۸۰ کشور به فعالیت مشغول است. شورون که بازمانده شرکت نفت استاندارد اویل کالیفرنیا (سوکال)، یکی از هفت خواهر نفتی می‌باشد، در بسیاری از زمینه‌های صنعت نفت، گاز و انرژی، شامل اکتشاف، تولید، پالایش، بازاریابی و انتقال، تولید مواد شیمیایی، تولید انرژی و فروش فعال است.

ریشه‌های تشکیل شرکت شورون به کشف نفت در منطقه «پیکوکانیون» شمال لس آنجلس باز می‌گردد. در سال ۱۸۷۹، کشف نفت در پیکوکانیون سبب شد تا شرکت نفتی

Pacific Coast تاسیس شود که مدتی بعد به شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا تغییر نام داد و بعدها نیز به شرکت شورون تبدیل شد.

در سال ۱۹۳۳ عربستان امتیاز اکتشاف نفت در آن کشور را به سوکال داد و ۵ سال بعد نفت پیدا شد. در اوایل دهه ۱۹۵۰ سوکال بزرگ‌ترین سفره نفتی جهان به نام «الغوار» در عربستان را کشف کرد و همین باعث تاسیس زیرمجموعه سوکال، یعنی شرکت «استاندارد اویل عربی کالیفرنیا» و گسترش آن تا تشکیل «شرکت نفتی عربی آمریکایی» (آرامکو) در سال ۱۹۴۴ گردید.

شرکت شورون در دهه ۱۹۶۰ میلادی و با بهره‌گیری از فناوری تزریق بخار به دل زمین که در آن دوران بسیار جدید به شمار می‌رفت، حجم استخراج نفت از چاه‌های نفت «کرن ریور» را به میزان زیادی افزایش داد. بعدها به لطف بهره‌گیری از نسل پیشرفته‌تری از سیستم‌های اکتشافاتی و ابزارهای حفاری در کنار تزریق یکنواخت بخار، این میدان نفتی به یک قیف عظیم نفتی تبدیل شد.

کمپانی (سوکال) که در آغاز، بخشی از مونوپولی راکفلرها بود و بعدها به شورون تغییر نام داده بود، در سال ۱۹۸۴ با شرکت «گلف اویل» ادغام شد و بزرگ‌ترین ادغام در تاریخ جهان تا آن زمان صورت گرفت. شورون سرانجام در سال ۲۰۰۱ با کمپانی نفت تگزاس یا تگزاکو ادغام شد و نام آن به شورون تگزاکو تغییر یافت.شرکت شورون تگزاکو در تاریخ ۹ مه سال ۲۰۰۵ به منظور حضور هماهنگ تر در بازار جهانی، مجددا به شورون تغییر نام داد و تگزاکو به عنوان یک علامت تجاری تحت نظارت شرکت شورون باقی ماند. شورون در ۱۹ آگوست ۲۰۰۵ با شرکت یونوکال ادغام شد و به دلیل فعالیت‌های بسیار عظیم نفتی یونوکال در جنوب شرقی آسیا، شورون به بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی در جهان تبدیل شد.

کمپانی شورون چهارمین غول نفتی جهان و دومین شرکت بزرگ نفتی آمریکا محسوب می‌شد. درآمد آن براساس آخرین آمار سال ۲۰۰۵ معادل ۱۰/۱۷۴ میلیارد دلار بود و ۶۱۵۳۳ کارمند در استخدام خود داشت. چندین شرکت خودروسازی از جمله جنرال موتورز و تویوتا برای آزمایش اتومبیل‌های خود فقط از گاز تولیدی شورون استفاده می‌کردند.

در شورون نیز همانند سایر شرکت‌های نفتی، حوادث غیرمترقبه و انفجارهایی در حین کار وجود داشت و انجمن‌های فعال در زمینه محیط زیست نیز چندین بار از این شرکت به دلیل آلوده کردن محیط زیست شکایت کردند. فقط پروژه شورون در پالایشگاه ریچموند، ۱۱ میلیون پوند مواد سمی تولید کرده و بیش از ۳۰۴ حادثه به بار آورد.

هنگامی که میدان نفتی کرن ریور در سال ۱۸۹۹ کشف شد، تحلیلگران اعلام کرده بودند که این میدان نفتی بالغ بر ۵۴ میلیون بشکه نفت خام قابل استخراج در دل خود دارد و سالانه تنها می‌توان تا ۱۰درصد از نفت خام چسبناک آن را استحصال کرد. نکته جالب این است که این رقم تنها بخش کوچکی از ۲۷۸ میلیون بشکه نفتی بود که تا سال‌های اخیر از این میدان نفتی استخراج شد. در نوامبر سال ۲۰۰۷ شرکت شورون به عنوان گرداننده فرآیند استخراج نفت این میدان، با استفاده از تجهیزات پیشرفته خود اعلام کرد تولید نفت خام متراکم چاه‌های نفتی این میدان عظیم به دو میلیارد بشکه رسیده است. امروزه هنوز هم از میدان نفتی کرن ریور روزانه ۸۰ هزار بشکه نفت خام تولید می‌شود و این در حالی است که کارشناسان خبره این شرکت برآورد می‌کنند که ذخیره این میدان نفتی بالغ بر ۶۲۷ میلیون بشکه نفت باشد.در ماه ژوئیه سال‌جاری میلادی، شورون با برداشتن نام خود از ۱۱۰۰ جایگاه سوخت در ایندیانا، کنتاکی، کارولینا، پنسیلوانیا، اوهایو و چندین ایالت دیگر به خرده‌فروشی در شمال شرقی آمریکا پایان داد.شرکت شورون هنوز هم به دلیل برخورداری از فناوری‌های پیشرفته مدیریتی و اقتصادی شامل فناوری اطلاعات، زیرساخت‌های جهانی دیجیتال و فناوری‌های جدید هیدروکربنی، از شهرت و اعتبار ویژه‌ای برخوردار است. در آمریکا نرخ استفاده از بنزین تولیدی شورون در سطح بسیار بالایی قرار دارد و این سوخت به دلیل کیفیت بالا و آلایندگی کمتر، مورد توجه مصرف‌کنندگان آمریکایی قرار گرفته است.

اکنون شورون با داشتن بیش از ۶۷ هزار کارمند در سراسر جهان، سالانه درآمدی بالغ بر ۲۷۳ میلیارد دلار دارد که سود خالصی معادل ۲۴ میلیارد دلار را نصیب این شرکت می‌کند.