دنیای اقتصاد: مهم‌ترین بحران تلویزیون در چند سال اخیر، بحران مخاطب بوده است. موضوعی که باعث شده تا مدیران سیما به آب و آتش بزنند و تلاش کنند که به هر قیمت ممکن، مخاطبان را پای شبکه‌های داخلی نگاه دارند. اما بیشتر این تلاش‌ها موفق نبوده و جز در موارد معدود نتوانسته نتیجه‌بخش باشد. پاشنه آشیل تلویزیون در این سال‌ها سریال‌هایش بوده است؛ سریال‌هایی با سطح کیفی پایین و قصه‌هایی باورناپذیر. قهر کلاه قرمزی از تلویزیون و همچنین کوچ بسیاری از چهره‌ها همچون حسن فتحی، رضا عطاران، مهدی فخیم زاده، محمدرضا هنرمند و... به سینما و شبکه نمایش خانگی مشکل تلویزیون را در جلب مخاطبان پیچیده‌تر کرد.

گزینه‌های تکراری تلویزیون

اکنون تلویزیون به جز شبکه اول و سوم که به ترتیب سریال‌های «پرستاران» و «پنجری» را روی آنتن برده سریال جدید و مناسب دیگری ندارد. با این‌حال شبکه اول به عنوان قدیمی‌ترین شبکه داخل کشور در پخش برخی سریال‌های اخیر رویه نامناسبی را در پیش گرفته و مثلا در فاصله دو یا سه ماه یک سریال را دوباره روی آنتن می‌برد.برای مثال سریال «معمای شاه» که سال گذشته بیش از ۳۰ قسمت آن هر هفته جمعه پخش می‌شد به یکباره مسوولان این شبکه تصمیم گرفتند که آن را هر روز پخش کنند. تلویزیون در پخش فصل دوم مجموعه «پرستاران» که اخیرا از شبکه اول آغاز شده نیز تقریبا چنین رویه‌ای در پیش گرفته یعنی چند قسمت فصل اول این سریال را دوباره روی آنتن برده و معلوم نیست که چرا این کار را کرد و به چه دلیل فقط چند قسمت فصل گذشته آن را پخش کرد. این شبکه از چهارشنبه گذشته پخش قسمت‌های جدید فصل دوم مجموعه پرستاران را آغاز کرده است.

صدا و سیما اکنون در حال ساخت فصل دوم سریال «نفس» و همچنین مجموعه «لیسانسه‌ها» است که با رویه فعلی و در زمان آماده شدن فصل دوم این مجموعه‌ها، باید دوباره شاهد پخش تمام قسمت‌های فصل اول این سریال‌ها باشیم که این مساله می‌تواند سبب آزردگی مخاطبان شود.بازپخش نامتعارف سریال‌هایی که زمان پخش آن به دو یا سه ماه هم نمی‌کشد یک کج سلیقگی است و صرفا به‌خاطر پر کردن برنامه‌های تلویزیون دنبال می‌شود و گرنه تعداد مخاطبان این برنامه‌های تکراری بسیار اندک است و به‌طور قطع تلویزیون با این سیاست‌ها هرگز نمی‌تواند در مقابل سایر شبکه‌ها به رقابت بپردازد.برهمین اساس است که مدیران تلویزیون تصمیم گرفتند دوباره سراغ چهره‌های محبوب تلویزیونی بروند و آنها را مجاب کنند که با ساخت سریال برای آنتن سیما، محبوبیت تولید کنند. در این گزارش مروری داریم بر مهم‌ترین چهره‌هایی که به تلویزیون بازگشته‌اند.

فریدون جیرانی

فریدون جیرانی که آخرین حضورش در تلویزیون به سریال «تعبیر وارونه یک رویا» در سال ۹۴ بازمی‌گردد، این روزها مشغول نگارش سریال جدیدی است با عنوان «پاییز تنهایی» که رحمان سیفی آزاد تهیه‌کنندگی آن را بر عهده خواهد داشت و جیرانی آن را کارگردانی می‌کند. این مجموعه تلویزیونی جدید برای پخش از شبکه پنج سیما آماده می‌شود و داستان آن مربوط به برخی از مسائل اجتماعی نظیر بلندپروازی جوانان و نوع نگاهشان به زندگی و ازدواج است که جیرانی در پاییز تنهایی به آنها خواهد پرداخت. عمده فعالیت‌های فریدون جیرانی در سینما بوده است، بااین‌حال او تجربه ساخت دو مجموعه تلویزیونی بافاصله حدودا ۹ سال را نیز در کارنامه دارد. اولین سریال او «مرگ تدریجی یک رویا» که در سال ۱۳۸۵ ساخته شد، با شیوه نو تدوین خود موردتوجه قرار گرفت و توانست مخاطبان را با تلویزیون همراه کند. سریال بعدی او با وقفه‌ای نزدیک به یک دهه، در سال ۱۳۹۴ از تلویزیون روی آنتن رفت؛ «تعبیر وارونه یک رویا» سریالی در ژانر معمایی بود که داستان آن با مسائل هسته‌ای و جاسوسی گره‌خورده بود.

سعید آقاخانی

آخرین کاری که از این بازیگر و کارگردان از تلویزیون پخش شد، مربوط به نوروز ۹۵ است که آقاخانی بیمار استاندارد را به تهیه‌کنندگی مسعود ردایی در ۱۴ قسمت ۴۵ دقیقه‌ای برای بینندگان شبکه یک سیما ساخت.اما آقاخانی این روزها در تدارک ساخت سریالی است با عنوان «روزهای خوش» که پاییز امسال وارد مرحله پیش‌تولید می‌شود. این سریال ۳۰ قسمتی به قلم امید سهرابی در حال نگارش است و برای پخش از شبکه پنج سیما تولید می‌شود. آقاخانی این مجموعه را با همکاری جواد فرحانی به‌عنوان تهیه‌کننده تولید خواهد کرد. قرار است این سریال از مهر یا آبان امسال وارد مرحله پیش‌تولید شود و تولید آن پس از نگارش حداقل ۱۵ قسمت از فیلمنامه آغاز ‌شود. داستان این سریال درباره زندگی پسری است که در تهران زندگی می‌کند و بعد از مدتی پدرش از شهرستان برای دیدن او می‌آید و با حقایقی متضاد از زندگی پسرش مواجه می‌شود.

حمید نعمت‌الله

حمید نعمت‌الله پس از ساخت سریال «وضعیت سفید» یک مجموعه تلویزیونی دیگر تولید کرد به نام «بیا از گذشته حرف بزنیم» که در همان سال ۸۷ و پس از تولید سه قسمت، روی آنتن شبکه یک سیما رفت؛ اما بعد از آن در تولید سایر اپیزودها وقفه‌ای چندساله ایجاد شد.حالا نعمت‌الله پس از گذشت ۹ سال بار دیگر تصمیم گرفته ساخت این سریال را از سر بگیرد. تصویربرداری «بیا از گذشته حرف بزنیم» هفته گذشته آغاز شد و در حال حاضر گروه تصویربرداری در خانه‌ای واقع در محدوده نیایش مشغول تصویربرداری هستند. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده قرار است ۵ اپیزود ۹۰ دقیقه‌ای دیگر تحت همان عنوان «بیا از گذشته حرف بزنیم» در شهرهای بانه، یزد، چالوس، بوشهر و نیشابور تولید کند. این مجموعه روایتگر قصه ۳ زن مسن با بازی ثریا قاسمی، آزیتا لاچینی و پوراندخت مهیمن است که فیلمنامه آن توسط معصومه بیات نوشته‌شده است. «بیا از گذشته حرف بزنیم»، شرح کشمکش‌های میان سه مادر و رابطه‌شان با یکدیگر است و پیش از این زنده‌یاد مهین شهابی نیز در بخش‌هایی از این اثر حضور یافت که به‌دلیل بیماری و فوت وی، آزیتا لاچینی جایگزین وی شد. سری جدید مجموعه اپیزودیک «بیا از گذشته حرف بزنیم» به تهیه‌کنندگی حمید نعمت الله برای سیما فیلم تولید می‌شود.

محمدحسین لطیفی

محمدحسین لطیفی که ید طولایی در ساخت سریال‌های مختلف در تلویزیون دارد، این روزها مشغول تصویربرداری آخرین اثر خود با عنوان «سر دلبران» است. لطیفی که سال گذشته نیز مجموعه «پادری» را در ایام ماه رمضان روانه آنتن تلویزیون کرد، امسال مشغول ساخت سریال «سر دلبران» است. تصویربرداری سریال جدید لطیفی که مضمونی اجتماعی و خانوادگی دارد به خاطر استفاده از تنوع در فضاسازی از ابتدای اسفندماه ۹۵ در شهر یزد شروع شد و در ادامه در بخش‌هایی از شهر تهران ادامه پیدا کرد. این سریال برای ۳۰ قسمت ۳۵ دقیقه‌ای طراحی‌شده و ازسوی حسین حسنی و با همکاری رضا خمسه برای شبکه دو سیما نوشته‌شده است. «سر دلبران» از جدیدترین محصولات سازمان هنری اوج است که تهیه‌کنندگی آن را محمدرضا شفیعی به عهده‌ دارد. محمد ‌کاسبی، فرهاد قائمیان، اسماعیل ‌محرابی، برزو ارجمند، متین ستوده، جعفر دهقان، جهانبخش‌ سلطانی و رضا توکلی ازجمله بازیگران اصلی این سریال هستند. «سر دلبران» دومین همکاری مشترک شفیعی و لطیفی بعد از سریال «تنهایی لیلا» است. این سریال هم مانند همکاری قبلی این تهیه‌کننده و کارگردان، مضمونی اجتماعی داشته و برزو ارجمند در نقش یک روحانی ایفای نقش می‌کند.

بهرام بهرامیان

بهرام بهرامیان سال ۹۴ سریال «جاده قدیم» را برای شبکه یک سیما تولید کرد و پس از آن در این فضا فعالیتی نداشت تا امسال که اقدام به ساخت سریال «از یادها رفته» کرده است.«از یادها رفته» یک ملودرام تاریخی است که در ۵۰ قسمت برای پخش از شبکه پنج سیما ساخته می‌شود و داستان آن به زندگی دختری جوان در سال ۱۳۱۹ می‌پردازد که به‌دلیل عدم شناخت از وضعیت کشور و آداب و رسوم دچار بحران شدیدی می‌شود؛ اما با کشف حقیقت سنت‌ها و رفتارها به آرامش و زندگی مشترک می‌رسد. مراحل آماده‌سازی لوکیشن و چهره‌پردازی بازیگران این مجموعه کامل شده است و تصویربرداری به صورت رسمی از ۱۷ تیر ماه آغاز می‌شود.تعدادی از بازیگرانی که تاکنون به این سریال پیوستند، بدون ترتیب عبارت است از: سعیدراد، بیتا فرهی، رضا یزدانی، مائده طهماسبی، رسول نجفیان، کامران تفتی، حبیب دهقان نسب، سیما تیرانداز، یوسف مرادیان، جهانبخش سلطانی، علی اوجی، مهدی سلوکی، هادی ساعی، و... تصویربرداری این سریال علاوه بر تهران در سایر شهرستان‌ها و در لوکیشن‌های متفاوت انجام می‌شود.

بازگشت سریال‌سازهای محبوب به تلویزیون