بازگشت فولادسازان به ایران
دنیای اقتصاد- جذب 15میلیارد دلار فاینانس از کشورهای شرق دنیا در دولت یازدهم، اروپایی‌ها را نیز وسوسه کرد تا به دنبال لغو برخی از تحریم‌ها، پا به میدان گذارند. اقدامی که روز گذشته در «چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» که به ابتکار روزنامه «دنیای اقتصاد» برگزار شد، رخ داد و شرکت‌های بزرگ فولادی در جهان از آمادگی برای بازگشت مجدد به صنعت فولاد ایران خبر دادند. در این همایش اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه خارجی‌ها نباید بازار ایران را از دست بدهند، گفت: یقینا صنعت فولاد صنعت پیش‌برنده‌ای است که کشور را وارد چرخه صنعتی‌شدن می‌کند؛ بنابراین باید نقشه راهی برای صنعت فولاد ترسیم شود. از سوی دیگر، محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با بیان اینکه می‌توانیم 80 درصد تجهیزات کارخانه‌های فولادسازی را در ایران طراحی و تولید کنیم، گفت: از شرکت‌های خارجی درخواست می‌کنیم تا در ایران اقدام به احداث کارخانه و تولید تجهیزات کنند.
چهاردهمین همایش چشم‌اندازصنعت فولاد و معدن ایران برگزار شد
روی خوش فولادسازان بزرگ به ایران

گشایش اعتبار ۸/۴ میلیارد دلاری برای طرح‌های فولادی
گروه صنعت و معدن - دنیا به صنعت ایران لبخند می‌زند. با لغو برخی از تحریم‌های بین‌المللی می‌توان گفت روزهای سخت به پایان رسیده و حال شرکت‌هایی که در سالیان اخیر از صنعت ایران خداحافظی کرده بودند با مساعد شدن شرایط، خیال بازگشت دارند. جذب ۱۵ میلیارد دلار منابع خارجی از کشورهای شرق دنیا طی ۶ ماهه فعالیت دولت یازدهم شرکت‌های بزرگ اروپایی را نیز بر آن داشت تا از آمادگی خود برای همکاری در صنایع بزرگ ایران از جمله فولاد خبر دهند. چهاردهمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران که از سوی روزنامه «دنیای اقتصاد» برگزار شد محفلی بود که ابر قدرت‌های فولادی جهان با فعالان دولتی و خصوصی حوزه فولاد به تبادل نظر بپردازند.

تشریح وضعیت اقتصادی کشور
در این همایش اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور، گفت: با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد کشور، امکان خطای جدید در اقتصاد کشور وجود ندارد. وی ادامه داد: دولت یازدهم کار خود را با تورم بالای 40 درصد، رشد منفی دورقمی در بخش‌های صنایع و معادن و رشد منفی 34 درصدی در حوزه نفت آغاز کرد و کاهش شدید نرخ تشکیل سرمایه ثابت در سال گذشته بیانگر رکودی بود که همزمان با تورم در اقتصاد کشور حاکم شد. بر این اساس، همت دولت بر این است از امیدی که در کشور ایجاد شده، پاسداری کند. به گفته جهانگیری، اقتصاد کشور با انباشتی از مسائل جدی روبه‌رو است اما کمتر از 6 ماه از کار دولت جدید گذشته و می‌توان گفت در مورد مشکلات اصلی تصمیم‌گیری و تدبیر شده است.

ضربه جدی به تحریم‌ها
وی ادامه داد: در بخش سیاست خارجی نیز با توافقی که با گروه ۱+۵ داشتیم به سمتی حرکت کردیم که در فضای بین‌المللی تعامل خوبی برقرار شود. وی با بیان اینکه به بنای تحریم‌ها ضربه جدی وارد کردیم، گفت: بخش قابل توجهی از تحریم‌ها در عمل آسیب دیده‌اند و حضور شرکت‌های بزرگ خارجی را در ایران شاهد هستیم. جهانگیری افزود: با توجه به آرامش خوبی که در فضای اقتصادی کشور حاکم شده و اینکه تغییرات لحظه‌ای در اقتصاد کشور وجود ندارد شاهد ثبات در نرخ ارز، بازار مسکن و سکه و همچنین روند کاهنده تورم و حل مشکلات اقتصادی کشور هستیم.
وی در مورد اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها نیز اظهار کرد: باید راجع به هدفمندی کار جدی انجام می‌دادیم و آسیب‌شناسی دقیق می‌کردیم. هدف، اصلاح بازار انرژی بود ولی این مساله به توزیع پول در بین مردم تبدیل شد و در نتیجه حجم بالایی بر بودجه کشور تحمیل شد. وی درآمد حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی را از روز ابتدای شروع قانون هدفمندی یارانه‌ها تاکنون ۹۰هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: در این مدت ۱۳۰هزار میلیارد تومان پول در بین مردم توزیع شد. وی ادامه داد: در بودجه امسال نیز بیش از ۱۱هزار میلیارد تومان در این زمینه برای توزیع در بین مردم مد نظر است. درحالی‌که کمتر از ۱۰هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی وضع شده است. وی تاکید کرد: با طرحی که در زمینه اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها تدوین شده امیدواریم با منابع جدید هدفمندی بخشی از مشکلات مردم حل شود. وی با بیان اینکه به هیچ وجه دنبال وارد کردن شوک به اقتصاد کشور نیستیم، گفت: دولت حرکت آرام، آهسته و پیوسته را در افزایش قیمت انرژی لحاظ خواهد کرد. وی با بیان اینکه از شوک‌هایی که در مراکز تصمیم‌گیری دیگری در مورد قیمت‌های انرژی وارد می‌شود، راضی نیستیم، گفت: مهم‌ترین سیاست دولت خروج کشور از رکود، کاهش نرخ تورم و اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها است. وی با بیان اینکه دولت در ماه‌های اخیر سعی کرده محدودیت‌های تولید و سرمایه‌گذاری را شناسایی و برطرف کند، گفت: در مورد پیمان‌سپاری ارزی گفته می‌شد که ممکن است لغو این مساله باعث ایجاد تنش در بازار ارز شود ولی به هر حال دولت شجاعانه این مصوبه را لغو کرد.

حاکم شدن نظام تک نرخی ارز

وی ادامه داد: در مورد رفع ممنوعیت واردات کالاهای گروه دهم نیز این دغدغه وجود داشت که نرخ ارز افزایش یابد ولی در نهایت تاثیری در نرخ ارز شاهد نبودیم. به گفته وی، دولت به نظام چندنرخی ارز اولین ضربه را وارد کرده و این در حالی است که هیچ دولتی در ابتدای شروع کارش دلار ۱۲۲۶ تومانی را به ارز مبادله‌ای تبدیل نمی‌کند. وی تاکید کرد: در سال ۹۳، نظام تک نرخی ارز به‌طور کامل بر کشور حاکم خواهد شد. وی همچنین با اشاره به اینکه پول نفت به حساب یک شخص رفته و برگردانده نشده است، گفت: قصد داریم فضایی ایجاد کنیم که کسی احساس نکند در فضای اقتصادی کشور کانالی برای دستیابی به ثروت‌های بادآورده وجود دارد.

ضرورت تدوین نقشه راه فولاد
جهانگیری در ادامه با بیان اینکه صنعتی شدن ایران یک الزام جدی است، گفت: من مطمئن هستم که با توان فعالان صنعتی ایران قادر به گام برداشتن در جهت صنعتی شدن کشور هستیم. وی با تاکید بر لزوم ترسیم نقشه راه کامل برای صنعت فولاد، اظهار کرد: یقینا صنعت فولاد کشور صنعت پیش برنده‌ای است که کشور را وارد چرخه صنعتی شدن می‌کند. بنابراین باید نقشه راهی برای صنعت فولاد ترسیم شود. به گفته وی، در حال حاضر محدودیت منابع آب و مسائل زیست محیطی باید در تدوین نقشه راه صنعت فولاد در نظر گرفته شود. از سوی دیگر، موضوع ورود بخش خصوصی و جذب سرمایه مستقیم خارجی نیز باید در این نقشه راه مورد توجه قرار گیرد. وی با بیان اینکه در مقطع کوتاهی که از فعالیت دولت یازدهم می‌گذرد منابع خوبی مورد استفاده قرار گرفته است، گفت: خارجی‌ها بازار ایران را از دست ندهند.
وی در ادامه با اشاره به قصد برخی از شرکت‌های خارجی برای حضور در بازار ایران، گفت: با روس‌ها بحث‌هایی برای مبادله حجم بالایی از منابع نفت و دریافت کالا در ازای آن مطرح کردیم که عده‌ای نسبت به این مساله اعتراض کردند ولی باید بگوییم اگر به ایران وارد نشوید افراد دیگری در این بازار حاضر می‌شوند و جایی برای شما نمی‌ماند. وی با بیان اینکه طی ۶ ماه اخیر ۱۵ میلیارد دلار از منابع خارجی از کشورهای شرق دنیا برای طرح‌های ایرانی فاینانس صورت گرفته است، گفت: برای ۸/۳ میلیارد دلار طرح فولادی گشایش «ال.‌سی» صورت گرفته و گشایش یک میلیارد دلار نیز در حال انجام است که به این ترتیب ۸/۴ میلیارد دلار در ۶ ماهه برای طرح‌های فولادی گشایش اعتبار صورت گرفته است.

تکمیل طرح‌های نیمه تمام با بخش خصوصی
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این همایش گفت: با ایجاد فضای مناسب کسب و کار و ورود سرمایه‌گذاران داخلی بخش خصوصی، تکمیل طرح‌های نیمه تمام فولاد و آلومینیوم کشور در دولت یازدهم محقق می‌شود. محمدرضا نعمت‌زاده افزود: نباید طرح‌های فولادی را به‌دلیل منابع مالی معطل گذاشت. چرا که ظرفیت تولید فولاد کشور بیش از اینها است. به گفته نعمت‌زاده، در چشم‌انداز بیست ساله رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام ترسیم شده است. وی با تاکید بر اینکه مسیر و زنجیره تولید فولاد در کشور ایراداتی داشته که به موقع باید رفع شود، افزود: انرژی، برق، سوخت و محیط‌ زیست جملگی برای تکمیل طرح‌های فولادی لازم است اما در طرح‌های کنونی پیش‌بینی نشده که باید برای طرح‌های جدید این موارد را مد نظر قرار داد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از کمبود گاز واحدهای فولادی در چند ماه گذشته خبر داد و گفت: به‌دلیل اجرا نشدن به‌موقع پروژه‌های گازرسانی کارخانه‌های فولاد با کمبود گاز مواجه شده‌اند. وزیر صنعت افزود: باید توازن در زنجیره تولید فولاد کشور ایجاد شود که در دو - سه فاز این کار انجام خواهد شد. از سوی دیگر، متاسفانه در دولت قبل، کارخانه‌های فولاد را در مناطقی احداث کرده‌اند که نه آب دارد، نه گاز و برق و این اشتباه بوده است. نعمت‌زاده همچنین با اشاره به اینکه در عقد قرارداد ۸ طرح فولادی تعجیل شده، افزود: اجرای هشت طرح فولادی از هفت سال پیش، آغاز شده بود که در دولت جدید برای عملیاتی شدن آن اقدام کردیم، اما طولانی شدن زمان طرح‌ها موجب شد تا قراردادها با عجله بسته شود و در صورتی که سر فرصت نسبت به عقد قرار داد اقدام می‌کردیم، به‌طور حتم طرح‌ها با هزینه کمتری بسته می‌شد.
وزیر صنعت با اشاره به اینکه فاینانس طرح‌های فولادی تامین شده است، افزود: با وجود تامین فاینانس قراردادهای این طرح‌ها نهایی شده بود که اخیرا قرارداد دو سه واحد به اتمام رسیده و مالکیت زمین این طرح‌ها نیز به شرکت ملی فولاد منتقل شده است.
نعمت‌زاده با اشاره به اجرای سه طرح فولادی در خرمشهر که هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌اند، عنوان کرد: این طرح‌ها در منطقه‌ای ایجاد شده‌اند که بیشترین نرخ بیکاری را در کشور دارد. از سوی دیگر اغلب کشورهای اطراف ایران، حداقل یک میلیون تن تولید آلومینیوم دارند، اما برای اجرای یک طرح 300 هزار تنی هنوز مشکل داریم. نعمت‌زاده با اشاره به اینکه در برنامه چشم‌انداز باید ظرفیت تولید فولاد خام ایران به 55 میلیون تن برسد، افزود: ظرفیت موجود برای تولید فولاد در کشور 24 میلیون تن است، اما تنها نزدیک 15 میلیون تن تولید داریم که نشان‌دهنده فاصله 8 تا 9 میلیون تنی است. این فاصله به‌دلیل نابسامانی‌ها رخ داده است.
وی با بیان اینکه تولید 14 الی 15 میلیون تن فولاد کافی نیست، افزود: باید تولید فولاد را به ظرفیت‌های ترسیمی آن نزدیک کنیم.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه می‌توانیم 80 درصد تجهیزات کارخانه‌های فولادسازی را در ایران طراحی و تولید کنیم، گفت: از شرکت‌های خارجی درخواست می‌کنیم تا در ایران اقدام به احداث ساخت کارخانه و تولید تجهیزات کنند، چراکه فروش صرف تجهیزات کاری است که از گذشته نیز وجود داشته و ادامه دارد و در خصوص تامین سرمایه نیز منابع مالی مورد نیاز را برای تحقق این امر تامین خواهیم کرد.
به گفته نعمت‌زاده، سایر کمبودهای دیگر را در این خصوص می‌توان با مشارکت واحدهای صنعتی دانش‌بنیان و همچنین شرکت‌های خارجی رفع کرد.

زمینه حضور سرمایه‌گذاران فراهم است
رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در این همایش گفت: با حمایت مجلس شورای اسلامی، ایمیدرو می‌تواند با بخش خصوصی داخلی و خارجی مشارکت کند، ضمن اینکه قادر خواهد بود از صندوق توسعه ملی وام ارزی دریافت کند. مهدی کرباسیان افزود: ایمیدرو از هر نوع سرمایه‌گذاری در زنجیره فولاد از اکتشاف، استخراج و سایر تولیدات این بخش حمایت می‌کند.
به گفته وی، ایران مزیت‌های زیادی برای رشد و توسعه صنعت فولاد دارد که از جمله آنها انرژی و مواد اولیه است. کرباسیان ادامه داد: وظیفه‌ای که دولت به ایمیدرو محول کرده، جذب سرمایه‌گذار از بخش خصوصی، ایرانیان مقیم خارج و سرمایه‌گذاران خارجی است که پیش‌زمینه‌های آن فراهم شده است.
کرباسیان همچنین فراهم شدن زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، گاز و... برای تقویت بخش معدن را از اولویت‌های ایمیدرو برشمرد و گفت: در این زمینه همواره جلساتی در ایمیدرو برگزار و پیگیری می‌شود.
او با اشاره به ارزش ۷۰۰ میلیارد دلاری ذخایر معدنی شناسایی شده در کشور، گفت: تاکنون ۶۸ نوع ماده معدنی در کشور شناسایی شده، ضمن اینکه پیش‌بینی می‌شود ایران حدود ۵ میلیارد تن ذخایر شناسایی شده سنگ‌آهن داشته باشد که تاکنون ۵/۲ میلیارد تن آن قطعی شده است. وی آمار تولید فولاد ایران را در ۱۰ ماهه سال جاری، ۱۳ میلیون تن ذکر کرد و افزود: این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۱۰ درصد بیشتر است که امیدواریم به رقم‌های بالاتری برسیم.
کرباسیان همچنین به اجرای ۸ طرح فولاد استانی اشاره کرد و گفت: تاکنون ۲ طرح از طرح‌های مذکور گشایش اعتبار شده و طرح فولاد «نی ریز» نیز هفته آینده، گشایش اعتبار می‌شود و «ال.سی» بقیه طرح‌ها هم تا پایان امسال باز می‌شود. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: ایمیدرو در کنار تمام تشکل‌ها درحوزه فولاد آمادگی دارد، سرانه تولید و مصرف فولاد کشور را افزایش دهد.
وی افزود: ایمیدرو همچنین آماده است با استفاده از ابزارهای قانونی که برای سرمایه‌گذاران خارجی و مشترک دارد، زمینه‌های حضور هر چه بیشتر سرمایه‌گذاران را در صنعت فولاد فراهم کند.
به گفته کرباسیان، با یک بدسلیقگی در اواخر سال قبل، شرکت ملی فولاد منحل شده بود. با پیگیری‌های انجام شده با موافقت معاون اول رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد، از لیست واگذاری خارج شد. وی اجرای ۸ طرح فولاد استانی و تدوین برنامه جامع صنعت فولاد را به عنوان دو برنامه مهم شرکت ملی فولاد بیان کرد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در بخش دیگری از سخنان خود از صنعت فولاد به عنوان یک صنعت راهبردی در جهان نام برد و گفت: سرانه فولاد از شاخص‌های میزان صنعتی بودن یک کشور است.
کرباسیان افزود: ایران نیز با هدف صنعتی شدن و با توجه به برخورداری از انرژی و موقعیت جغرافیایی بی‌نظیر در توسعه صنعت فولاد تلاش می‌کند.
وی با بیان اینکه فولاد موتور محرکه صنایع ساختمانی، صنعت و کشاورزی و تامین کننده مواد اولیه ۱۳۰۰ واحد صنعتی است، گفت: با ایجاد یک واحد یک میلیون تنی می‌توان هزار شغل مستقیم و سه هزار شغل غیرمستقیم ایجاد کرد. ایران با تولید سالانه ۱۵ میلیون تن فولاد درحال حاضر، رتبه ۱۵ جهان را دارد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به دو منطقه ویژه معدنی و فلزی در خلیج‌فارس افزود: در این منطقه پارسیان و لامرد را در اختیار داریم که با توجه به نزدیکی به پارس جنوبی، محل مناسبی برای سرمایه‌گذاری هستند. به گفته کرباسیان، جذب سرمایه‌گذاری برای این دو منطقه ویژه آغاز شده است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به دیگر برنامه‌های اکتشافی در دست اجرا در کشور نیز گفت: اخیرا کار اکتشافی به وسعت ۱۲ هزار کیلومترمربع در سنگان آغاز شد. قصد داریم به‌زودی کار اکتشافی ۳۰ هزار کیلومترمربع را در منطقه سراوان سیستان و بلوچستان آغاز کنیم که این اکتشاف از بندر گوادر تا استان خراسان را در بر می‌گیرد.

چشم‌انداز بازار فولاد
محمد ابکاء، مدیرعامل شرکت فولاد تکنیک، نیز با ارائه گزارشی با عنوان «ترسیم چشم‌انداز بازار فولاد با نگاهی به الزامات و امکانات زیربنایی کشور» در مورد میانگین تولید فولاد دنیا در ۱۰ سال گذشته، گفت: میانگین تولید فولاد دنیا در ۱۰ سال گذشته یک میلیارد و ۲۸۷ میلیون تن بوده که این میزان در سال ۲۰۱۲میلادی، به یک میلیارد و ۵۴۵میلیون تن رسیده، همچنین میانگین مصرف فولاد دنیا در ۱۰ سال گذشته یک میلیارد و ۲۷۱میلیون تن بوده که این میزان در سال ۲۰۱۲میلادی به یک میلیارد و ۵۳۷میلیون تن رسیده است. وی افزود: به‌رغم کوشش‌های بسیار، هنوز جایگزین محکمی برای فولاد پیدا نشده به همین دلیل تولید و مصرف آن در حال افزایش است. وی با اعلام میزان تولید فولاد در منطقه منا (شمال آفریقا و خاورمیانه) نیز گفت: در سال ۲۰۱۲میلادی میزان تولید در این منطقه ۵/۳۳ میلیون تن بوده که ۵/۱۴ میلیون تن از این میزان در دست ایران است. مدیرعامل فولادتکنیک با بررسی آمار تولید و مصرف فولاد در کشور، گفت: در سال گذشته میزان تولید فولاد خام در کشور ۱۴میلیون تن و میزان مصرف ۲۰میلیون تن بود. وی با اشاره به پیش‌بینی مصرف فولاد خام در کشور در افق ۱۴۰۴ اظهار کرد: با فرض رشد اقتصادی ۶درصدی در افق ۱۴۰۴ پیش‌بینی می‌شود که میزان مصرف فولاد خام به ۵/۳۷ میلیون تن برسد. در صورت رشد اقتصادی ۸ و ۱۰درصدی در افق ۱۴۰۴ پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف فولاد خام در کشور به ترتیب به ۱/۴۲ و ۵/۵۰ میلیون تن برسد.

چالش‌های توسعه فولاد
وی با بیان اینکه در زنجیره تولید فولاد کشور عدم توازن وجود دارد، در مورد چالش مصرف گاز و برق در واحدهای فولادی اظهار کرد: در حال حاضر میزان مصرف گاز در واحدهای فعال سالانه ۸ میلیارد مترمکعب است که با توجه به بهره‌برداری از واحدهای جدید باید برنامه‌ریزی برای تامین گاز این بخش از صنعت (۱۸میلیارد مترمکعب گاز) انجام شود. وی همچنین گفت: در سال گذشته ۱۲هزار و ۵۰۰میلیون کیلووات ساعت برق در واحدهای فولادی مصرف شد که در افق ۱۴۰۴ پیش‌بینی می‌شود این میزان به ۵۶هزار میلیون کیلووات ساعت برسد. بر این اساس برای تامین این میزان مصرف برق باید ۱۰هزار مگاوات نیروگاه جدید احداث شود که به ۱۰میلیارد یورو اعتبار نیاز دارد. به گفته وی، تامین آب واحدهای فولادی نیز مسائل خاص خود را دارد. در حال حاضر میزان مصرف آب در واحدهای فولادی ۱۱۸میلیون مترمکعب است که با توسعه واحدهای فولادی این میزان به ۳۱۸میلیون مترمکعب افزایش می‌یابد. وی در مورد مشکلات حمل و نقل ریلی گفت: پیش‌بینی می‌شود در افق ۱۴۰۴ حجم بار خطوط ریلی کشور به ۳۵۰میلیون تن برسد که ۱۰۵میلیون تن از آن متعلق به صنعت فولاد است. سال گذشته حجم بار خطوط ریلی کشور ۳۵میلیون تن بود که ۲۵میلیون تن از آن متعلق به صنعت فولاد بود. بنابراین توسعه
حمل و نقل ریلی هم باید در دستور کار قرار گیرد.

اقدامات بنیادین در صنعت فولاد
وی در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: تدوین سیاست راهبردی جامع، ایجاد نهاد سیاست‌گذاری واحد، مشارکت واحدهای دولتی، شبه دولتی و خصوصی در تدوین سیاست‌ها و تمهیدات لازم به‌منظور اجرایی شدن تصمیم‌گیری‌ها از جمله اقدامات بنیادین برای توسعه صنعت فولاد است. از سوی دیگر تثبیت و تسهیل مقررات به نحوی که سرمایه‌گذاران برای مشارکت جلب شوند، از دیگر اقداماتی است که منجر به توازن در زنجیره تولید فولاد از معدن تا تولید نهایی می‌شود.

ضرورت افزایش ظرفیت تولید رقابتی
در ادامه این همایش «Gianpietro Beneditti»، مدیرعامل شرکت دانیلی (Danieli) ایتالیا نیز با اشاره به سابقه فعالیت این شرکت از سال ۱۹۱۴میلادی تاکنون، گفت: در ایران شرکت دانیلی عملیاتی را از سال ۱۹۸۰میلادی تا به امروز در رابطه با صنعت فولاد شروع کرده است. وی با اشاره به ضرورت افزایش ظرفیت تولید رقابتی فولاد در ایران گفت: پیش‌بینی می‌کنیم که تا سال ۲۰۲۵میلادی ظرفیت تولید فولاد ایران ۲ برابر شود که باید در جهت تولید رقابتی گام بردارد. مدیرعامل شرکت دانیلی ایتالیا با بیان اینکه ایران بازار خوبی در حوزه فولاد دارد، گفت: مسوولان و کارآفرینان ایرانی در رابطه با صنعت فولاد خیلی حساس هستند، تا بتوانند با استفاده از مزیت نفت و گاز کشور ظرفیت تولید فولاد را بالا ببرند. بر این اساس لازم است که در ایران با استفاده از ظرفیت‌های خلیج‌فارس، ضمن افزایش تولید با قیمت رقابتی فولاد را به بازارهای خارجی عرضه کنیم.

ساخت کارخانه در اصفهان
وی در ادامه از ساخت کارخانه تولید تجهیزات و ماشین‌آلات فولادسازی از سوی شرکت «دانیلی» (Danieli) ایتالیا در اصفهان خبر داد و گفت: این کارخانه قرار است در سه فاز ایجاد شود که ۴۰درصد تجهیزات و ماشین‌آلات مورد نیاز واحدهای فولادسازی ایران را پوشش می‌دهد.
آلمان خواستار توسعه همکاری «Burkhrad Dahmen» از SMS Group آلمان نیز با بیان اینکه این گروه تحت یک برنامه شفاف با تعهد کامل کار می‌کند، گفت: گروه SMS این آمادگی را دارد که با ایران در زمینه فولاد همکاری خود را ادامه دهد. در سال‌های گذشته برای توسعه مجتمع‌های تولید فولاد در مبارکه همکاری‌هایی با ایران انجام دادیم و شریک نزدیک ایران هستیم. وی با اینکه این گروه آماده ارائه خدمات باکیفیت است، گفت: برنامه ما این است که تا سال ۲۰۱۵ ماشین‌آلات مورد نیاز برای توسعه فولاد مبارکه را توسعه دهیم.
خام‌فروشی اتهامی به سنگ‌آهن
مهرداد اکبریان رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن نیز با اشاره به اینکه سنگ‌آهن مدت‌ها است به خام فروشی متهم می‌شود، گفت: اتهام خام فروشی به این بخش موجب شده تا قوانین سخت و دست و پاگیری برای صادرات سنگ‌آهن وضع شود.
به گفته اکبریان اگر سنگ‌آهن خام است مواد بسیاری وجود دارد که به صورت خام صادر می‌شوند، اما قوانین دست و پاگیری برای آن وضع نشده با این شرایط می‌توان گفت مساله خام فروشی نیست، بلکه ارزش افزوده دلیل وضع این قوانین است.

پایتخت فولاد جهان در اینجا
محسن پروان دبیر همایش نیز با اشاره به اینکه این همایش با نگاه به بازار برگزار می‌شود، گفت: امروز آغاز فصل جدیدی در صنعت فولاد با کشورهای بزرگ خواهد بود. پروان این همایش را به‌دلیل حضور شرکت‌های بزرگ، کانون توجه صنعت فولاد جهان نامید و افزود: این همایش اتحاد میان شرکت‌های بزرگ فولاد به وجود آورده است. وی با اشاره به اینکه در حال حاضر نمی‌توانیم زنجیره‌ای متوازن از صنعت فولاد ارائه کنیم گفت: نبود توازن میان مواد اولیه، انرژی، حمل و نقل موجب شده تا توازن در این زنجیره ایجاد نشود.
به گفته پروان، صنعت فولاد تصویری از برنامه‌های کلان در سال‌های اخیر است و در این همایش سعی براین است تا به جمع‌بندی کامل از این صنعت دست پیدا کرده و نتایج را برای در نظر قرار گرفتن در چشم‌انداز فولاد ایران به ایمیدرو ارائه کنیم.

قیمت بنزین امسال افزایش نمی‌یابد
در حاشیه این همایش نیز معاون اول رئیس‌جمهور در جمع خبرنگاران درخصوص برنامه دولت برای افزایش قیمت بنزین گفت: دولت برای امسال برنامه‌ای در مورد افزایش قیمت بنزین ندارد و بحث‌های مطرح ‌شده در این مورد شایعه است. جهانگیری در مورد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها گفت: سعی کردیم همه آسیب‌های مرحله اول طرح هدفمندی یارانه‌ها مورد توجه قرار گیرد.وی تصریح کرد: اگر قرار بود دولت امروز تصمیم بگیرد که قانون هدفمندی یارانه‌ها را اجرا کند خیلی راحت‌تر بودیم، تا اینکه کاری که در مرحله اول آن اشکالاتی وجود داشت قدرت مانور کمی برای ما داشته باشد. جهانگیری ادامه داد: سعی کردیم طوری تصمیم‌گیری‌ کنیم که در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها اقشار ضعیف و بخش‌هایی که مردم انتظار دارند دولت برای عبور از بحران آن بخش‌ها وارد عمل شود، مورد توجه قرار گیرد.

پناهیان در چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد تبیین کرد
نقش بورس کالا در توسعه صنعت فولاد و معدن کشور

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: نقش بورس کالا در توسعه صنعت فولاد و معدن کشور توسط مدیرعامل این بورس در چهارمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن که دیروز با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و جمعی از مدیران ارشد صنعت فولاد و معدن کشور در مرکز همایش‌های بین المللی صدا و سیما آغاز شد، تشریح شد.دکتر حسین پناهیان دراین همایش دو روزه که با همت روزنامه دنیای‌اقتصاد برگزار می‌شود، با اشاره به ارزش معاملات ۱۹۱ هزار میلیارد ریالی تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا طی ۱۱ ماهه امسال خاطرنشان کرد: ۷/۵۱ درصد از حجم کل معاملات بورس کالا طی این مدت به تالار محصولات صنعتی و معدنی اختصاص داشته و گروه محصولات فولادی با ارزش معاملات ۱۴۱ هزار میلیارد ریالی به تنهایی ۸/۷۳ سهم این تالار را از آن خود کرده است. وی در ادامه با بیان کارکردهای اصلی بورس کالا گفت: تامین مالی، کشف نرخ، مدیریت ریسک نوسانات قیمت، ایجاد فرصت سرمایه‌گذاری، تسهیل تجارت فیزیکی و گسترش بازارها از جمله کارکردهای این بورس به شمار می‌رود.
دکتر پناهیان سپس درخصوص نقش بورس کالا در تجاری‌سازی محصولات فولادی گفت: ایجاد ارتباط منطقی میان بخش معدن و صنعت با تکمیل زنجیره ارزش‌گذاری محصولات فولادی و معرفی ابزارهای مالی جدید جهت گسترش فضای کسب و کار نظیر قراردادهای سلف موازی استاندارد میلگرد، از جمله گام‌های موثر بورس در این زمینه به شمار می‌رود. همچنین تامین مالی بنگاه‌ها و ایجاد امکان مدیریت ریسک و برنامه‌ریزی میان مدت و بلند مدت به همراه توسعه زیرساخت‌های بازار و تکمیل زنجیره تولید، توزیع و مصرف محصولات با راه اندازی سیستم قبض انبار از طریق بورس کالا امکان‌پذیر شده است. وی در ادامه به راه اندازی سیستم قبض انبار در بورس کالا اشاره کرد و گفت: تامین اعتبار، حذف تضامین بانکی، تضمین قرارداد و همچنین توسعه زیرساخت بازار به همراه تضمین کیفیت و کشف قیمت نیز از جمله مزایای راه‌اندازی سیستم قبض انبار در بورس کالا است.
وی با بیان اینکه با توسعه تالار صادراتی این بورس می‌توان به ارتقای جایگاه صنعت در معاملات تجاری منطقه کمک کرد، افزود: ارتقای جایگاه صنعت فولاد به عنوان مرجع قیمت‌گذاری کالاهایی که در آنها مزیت تولید وجود دارد و افزایش حجم صادرات و بازاریابی برای جذب فعالان و سرمایه‌گذاران بین المللی از طریق تالار صادراتی بورس کالا امکان‌پذیر است. به عنوان مثال هم‌اکنون قیمت سنگ‌آهن به صورت رقابتی و شفاف و با توجه به نرخ دلار در بورس کالای ایران کشف می‌شود به طوری که در ۱۱ ماهه نخست سال جاری میزان ۴/۲ میلیون تن سنگ‌آهن با ارزش ۳/۵هزار میلیارد ریال در تالار معاملاتی بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفته است.
مدیرعامل بورس کالای ایران، با اشاره به پذیرش انواع مقاطع فولادی، شمش و قراضه به بیان ضرورت تکمیل زنجیره ارزش‌گذاری محصولات فولادی در بورس کالا پرداخت و گفت: کشف قیمت شفافتر و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر از نتایج تکمیل این زنجیره به شمار می‌روند.
وی با تشریح مزایای معاملات قرارداد سلف موازی استاندارد میلگرد برای فعالان بازار اظهار کرد: نقد شوندگی بالا، ایجاد فرصت سرمایه‌گذاری، تامین مالی بهتر و امکان مشارکت فعالان حقیقی بازار به همراه پوشش ریسک بهتر از جمله ویژگی‌های این قرارداد است.
وی سپس در خصوص تامین مالی بنگاه‌ها با استفاده از قراردادهای سلف خاطرنشان کرد: در ۱۱ ماهه امسال برای تولیدکنندگان محصولات فولادی ۱۳۶ هزار میلیارد ریال تامین مالی در بورس کالای ایران صورت گرفته است، به این ترتیب از میزان ۱۴۱ هزار میلیارد ریال ارزش معاملات محصولات فولادی در این مدت، ۹۶/۴ درصد آن به‌صورت سلف انجام شده است.
وی در پایان با اشاره به راهبردهای استراتژیک بورس کالا در حوزه محصولات فولادی گفت: توسعه ابزارهای مالی جدید از جمله قراردادهای آتی و اختیار معامله در حوزه محصولات فولادی و گسترش تعامل با نهادهای تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز و فعالان بازار به همراه جلب مشارکت بانک‌ها در دستور کار بورس کالای ایران قرار دارد.

تکنولوژی تولید فولاد و سنگ‌آهن
در بخش سوم از همایش روز گذشته، عضو هیات مدیره شرکت اتوتک نیز در خصوص بینش تکنولوژی فولاد و علاقه این شرکت به حضور در صنعت فولاد و معدن ایران صحبت کرد.
کال هارکی در ابتدا با معرفی شرکت اتوتک به عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در ارائه‌ خدمات و تکنولوژی‌های معدنی و فولادی گفت: اتوتک سومین شرکت پایدار جهان در سال گذشته معرفی شده و سود ۹/۱ میلیارد یورویی را به دنبال فعالیت‌های خود در ۲۸ کشور جهان محقق ساخته است.
وی با اشاره به‌ رتبه‌بندی کشورهای تولیدکننده سنگ‌آهن در سال ۲۰۱۲ میلادی ادامه داد: در این سال کشورهای چین، استرالیا، برزیل و روسیه بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سنگ‌آهن بوده‌اند و ایران نیز مقام یازدهم تولید این ماده معدنی را در این رده‌بندی جهانی به خود اختصاص داده است، بنابراین ظرفیت بالای معادن ایران و عیار مناسب سنگ‌آهن استخراجی از مزیت‌هایی است که برای سرمایه‌گذاران خارجی از جمله شرکت ما جهت صادرات تجهیزات و تکنولوژی‌های فرآوری سنگ‌آهن به ایران ایجاد انگیزه می‌کند.
هارکی با اعلام اینکه حدود ۵۰ درصد از تکنولوژی مربوط به گندله‌سازی دنیا مربوط به شرکت اتوتک است افزود: معدن داران و فولادسازان ایرانی می‌توانند با استفاده از خدماتی که این شرکت ارائه‌ می‌کند ریسک سرمایه‌گذاری خود در واحدهای معدنی و و فولادی را تا حد ممکن کاهش دهند؛ چرا که ما ضمانت تمامی خدماتی را که اعم از تکنولوژی فرآوری سنگ‌آهن، گندله‌سازی و خطوط تولید فولاد ارائه می‌دهیم می‌پذیریم.عضو هیات مدیره شرکت اتوتک مساله کاهش آلایندگی فرآیندهای استخراج و تولید سنگ‌آهن، گندله‌سازی و بازیافت صنعتی آهن قراضه را از جمله مهمترین اهداف این شرکت به کمک تکنولوژی‌های بسیار مدرن آن عنوان کرد و خطاب به شرکت‌کنندگان همایش گفت: راه حل‌های پایدار شرکت ما علاوه‌بر کاهش مشکلات زیست محیطی فرآیندهای فوق، برگشت بالای سرمایه را برای سرمایه‌گذاران ایرانی تضمین می‌کند.

مزیت‌های سرمایه‌گذاری ایران برای اروپایی‌ها
در ادامه مدیر اجرایی ارشد شرکت سارایه نیز گفت: این شرکت اسپانیایی یکی از گروه‌های مستقل بخش خصوصی با تخصص در زمینه مهندسی، طراحی و تولید تجهیزات سنگین برای پروژه‌های صنعتی از جمله فولاد است.
الیاس گونزالس با اشاره به اینکه گروه سارایه بیش از ۵۰ سال تجربه در اجرای پروژه‌های بین‌المللی دارد، دیدگاه این شرکت را خط مشی راهبردی در جهت تداوم بهبود، نوآوری و ارائه راه حل‌های سفارشی بر اساس نیازهای اختصاصی پروژه‌های مشتریان عنوان کرد.
وی ادامه داد: شرکت سارایه از ۷ سال گذشته در ایران مشغول به فعالیت است و افتخار می‌کند این کشور را در طول سال‌هایی که با مشکلات سختی درگیر بوده تنها نگذاشته است.
گونزالس افزود: ما در عین حال که جهانی فکر می‌کنیم رویکردهای داخلی صنایع را نیز در نظر می‌گیریم.
وی گفت: ما تکنولوژی‌های روز اروپا را در زمینه فولاد به ایران آورده ایم تا با توسعه صنعت فولاد به زودی بتواند در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد.

طرح جامع تولید فولاد ایران
رئیس هیات مدیره شرکت برسو نیز با ارائه آمار و ارقام در ارتباط با چشم‌انداز تولید فولاد و معدن از طرح جامع تولید فولاد کشور رونمایی کرد. ایرج صالحی گفت: بر اساس طرح جامع توسعه فولاد کشور در افق ۱۴۰۴ باید تولید سالانه ۵۴ میلیون تن فولاد خام محقق شود. وی تشریح کرد مواردی همچون موازنه ظرفیت مواد اولیه، محصولات نیمه‌ساخته و نهایی زنجیره تولید فولاد، به استناد ظرفیت‌های بالفعل و توسعه تکمیلی واحدهای موجود، طرح‌های جدید در دست احداث و صادرات در برنامه جامع تولید فولاد کشور در محدوده سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۴ بر اساس دو حالت زیر محاسبه شده است:اول موازنه ظرفیت‌های موجود و در دست احداث ماده اولیه یا محصول نیمه ساخته با محصول نهایی و دوم موازنه ظرفیت‌های موجود و در دست احداث با تقاضای مبتنی بر برنامه جامع تولید فولاد کشور.صالحی خاطرنشان کرد: اعداد و ارقام این برنامه راهنمای بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاران صنعت فولاد جهت اطلاع از کمبودها و ظرفیت‌های خالی است؛ هرچند ذکر یک نکته ضروری است که ارقام ارائه شده برای ظرفیت‌های در دست احداث و سال تحقق آنها تقریبی و احیانا متفاوت با آمار و ارقام ارائه شده توسط سایرین است، اما در کلیت خود و با تقریب نسبتا قابل قبول، ظرفیت‌های مازاد و کمبودها را به خوبی نشان می‌دهد.
وی در پایان افزود: به هر ترتیب برای اتخاذ تصمیم نهایی سرمایه‌گذاران برای تولید هر محصول، بررسی دقیق‌تر و موردی بازار ضروری است.