لزوم راه‌اندازی بازارچه گیاهان دارویی در شهرها

در این بین شرکت «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان از شرکت‌های فناور مستقر در مرکز رشد بروجرد است که با ایده اقتصادی کردن گیاهان دارویی کار خود را در سال ۹۴ آغاز کرده و تاکنون با اجرای برنامه‌های آموزشی و مشاوره‌ای توانسته است بیش از ۴۰۰ شغل در این حوزه ایجاد کند.

علی حسین بیرانوند، ایده‌پرداز این شرکت، از برنامه‌های جدید شرکت «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان برای ایجاد ایستگاه تولید اندام تگثیر گیاهان دارویی در استان، باغ گیاهان دارویی، بازارچه گیاهان دارویی، سلامتکده طب سنتی، کارخانه‌های فرآوری و بسته‌بندی محصول و گسترش آموزش‌های کشت گیاهان دارویی خبر می‌دهد. بیرانوند، ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان با اشاره به اینکه در سال ۹۴ ایده اقتصادی کردن گیاهان دارویی را به پارک علم و فناوری لرستان ارائه دادیم و به دنبال تحقق هدف بومی‌سازی کشت، تولید، فرآوری و تجاری‌سازی گیاهان دارویی بودیم، اظهار کرد: این طرح در راستای اهداف و سیاست‌های کلان کشور، اجرای سند ملی گیاهان دارویی، اجرای عملیات کشت، گسترش کشت انبوه و زراعت گیاهان دارویی با مشارکت کشاورزان و به جریان انداختن طرح‌های منابع طبیعی، اقتصادی کردن اراضی دیم استان و کاهش فشار به عرصه‌های جنگلی و مرتعی مطرح شد.

وی با بیان اینکه برای کاهش فشار به عرصه‌های جنگلی و مرتعی و جلوگیری از انقراض گونه‌های اندمیک و بومی، در راستای کشت انبوه گیاهان دارویی حرکت کردیم، تصریح کرد: در مرداد سال ۹۴ ایده خود را به مجموعه پارک علم و فناوری لرستان ارائه دادیم که در شهریور همان سال مورد تایید قرار گرفت و سپس مراتب ثبت شرکت کشت و صنعت گیاه درمان ولاش لرستان و استقرار آن در مرکز رشد بروجرد انجام شد.

ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان با تاکید بر اینکه در خصوص تامین گونه‌های گیاهی مورد استفاده جامعه باید ابتدا نحوه کشت این گیاهان شناسایی شود و سپس در پایین‌دست به صورت زراعت کشت شود تا از این طریق هم معیشت جوامع تامین شود و هم طبیعت را حفاظت کنیم، افزود: ما برای تجاری‌سازی، فرآوری و صادرات این محصولات حضور پیدا کردیم و طرح ما جزو پنج طرح برتر در حوزه زیست فناوری معاونت علمی ‌و فناوری قرار گرفت که قابلیت اجرا در مناطق عشایری و روستایی دارد.

وی با اشاره به اینکه با کاهش بارش‌ها و تغییر اقلیم، معیشت و اقتصاد بهره‌برداران ۶۰۰ هزار هکتار اراضی دیم در سال گذشته تحت‌الشعاع قرار گرفت، در حالی که اگر این بهره‌برداران به سمت کشت گیاهان دارویی که نیاز کمی ‌به آب دارند سوق داده می‌شدند معیشت آنها دچار مشکل نمی‌شد، اظهار کرد: برای ما ناباورانه بود در موردی موفق به برداشت موسیری شدیم که با وجود اینکه چهار ماه بارندگی نداشتیم، ۲۰۰ گرم وزن داشت.

ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان با بیان اینکه روی کشت محصول و آموزش در سطوح مختلف، برنامه‌ریزی روی فرآوری و ورود سرمایه‌گذار برنامه‌های مدونی در نظر گرفته‌ایم و در جریان است، تصریح کرد: به دنبال این هستیم  که در هر شهرستان برند یک محصول کشاورزی را تاسیس کنیم، به طور مثال در کوهدشت فرآوری انار، در پلدختر فرآوری انجیر و... را به عنوان یک برند داشته باشیم و کارخانه‌های وابسته ایجاد شود تا هم از خام‌فروشی جلوگیری شود و هم محصول روی دست کشاورز نماند.

بیرانوند یادآور شد: در این راستا پیش از این نیز ارتباطاتی با کارخانه‌های داروسازی برقرار کرده‌ایم و امیدواریم در آینده نزدیک سیستم زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و گیاهان دارویی تکمیل شود.

ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان از برنامه‌ریزی برای ایجاد روستا بازار در سطح روستاهای مختلف لرستان خبر داد و گفت: راه‌اندازی بازارچه گیاهان دارویی در هر شهر جزو برنامه‌های اصلی امسال است که با همکاری مجموعه تعاون روستایی شکل خواهد گرفت.

بیرانوند با بیان اینکه همچنین به سمت ایجاد سلامتکده‌های طب سنتی می‌رویم، تصریح کرد: داروخانه گیاهان دارویی را برای اولین بار راه‌اندازی کرده‌ایم و دنبال این هستیم که در هر منطقه ایستگاه تولید بذر و نشا داشته باشیم.

وی ادامه داد: بحث سورت‌بندی، پاک کردن محصول و فرآوری آن از طریق به کار گرفتن توان جوامع محلی هم در دستور کار است تا کارخانه‌های فرآوری کوچک در هر منزل ایجاد کنیم و در روستاها توسط خود مردم اشتغال پایدار ایجاد شود.

ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان یادآور شد: با دفتر سفارتخانه کشورهای مختلف برای صادرات محصول و ورود به بازارهای جهانی هم رایزنی داشته‌ایم.

بیرانوند با بیان اینکه در حال حاضر محصولات تولیدی ما همچون محصول موسیر اصلا روی دست کشاورز نمی‌ماند و مردم برای کشت و نیاز روزانه همواره خریدار آن هستند، تصریح کرد: یکی از محصولات استراتژیک و مهم در کشور موسیر است که می‌تواند متحول‌کننده باشد.

وی با تاکید بر اینکه آویشن تولیدی بهره‌برداران ما رتبه یک دنیا را دارد، افزود: همچنین در حوزه فعالیت‌های پژوهشی با دانشگاه‌های مختلف برای ایجاد پژوهشکده‌های گیاهان دارویی مشارکت داریم.

ایده‌پرداز شرکت فناور «کشت و صنعت گیاه درمان ولاش» لرستان در بخش پایانی سخنان خود با تاکید بر اینکه شرکت‌های مستقر در پارک علم و فناوری لرستان باید با جدیت به ادارات و دستگاه‌ها و نهادهای مختلف معرفی شوند و توان و ظرفیت آنها تبیین شود، گفت: در واگذاری پروژه‌ها و برنامه‌های مختلف نهادهای دولتی، باید اولویت با شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور باشد و اگر ظرفیت مورد نظر ادارات در مجموعه‌های پارک علم و فناوری وجود نداشت، امور به مجموعه‌های غیر دانش‌بنیان واگذار شود.