گروه خودرو- این روزها خبرهایی که از میزان تولید خودروسازان به گوش می‌رسد یا خیلی خوب است یا خیلی بد، به این ترتیب که مدیران خودروسازی از رشد تولید در کارخانه‌هایشان به واسطه داخلی‌سازی و تامین قطعات می‌گویند؛ اما در همین زمان برخی مدیران قطعه‌سازی روند تولید را همچنان کاهشی ارزیابی می‌کنند و حتی از توقف تولید در نتیجه ادامه شرایط فعلی نیز سخن به میان می‌آورند. حال اگر اظهارنظرهای مدیران صنعت خودرو در بخش تولید خودرو و قطعه را بیشتر بررسی کنیم متوجه تناقضی آشکار می‌شویم؛ چگونه ممکن است قطعه‌سازان به گفته خودشان با ۱۵ تا ۲۰ درصد ظرفیتشان فعال باشند اما در همین زمان خودروسازانی که میزان تولیدشان با وضعیت قطعه‌سازان ارتباط مستقیم دارد با رشد تیراژ همراه باشند؟ در صورتی که تولیدات خودروسازان با رشد همراه بوده، با وجود مشکلاتی که قطعه‌سازان دارند، خودروسازان قطعات مورد نیازشان را برای تولید از کجا فراهم می‌کنند؟

به این ترتیب در حالی که خودروسازان از رشد تولید در خطوط تولید خود می‌گویند و از تیراژ ۲۰۰۰ دستگاهی در روز خبر می‌دهند، قطعه‌سازان نظر دیگری دارند و مشکلات صنعت خودرو و قطعه را در مرز بحران می‌دانند تا آنجا که معتقدند اگر روند فعلی همچنان ادامه یابد و اصلاح نشود در نهایت تولید خودرو در کشور متوقف خواهد شد. این تفاوت دیدگاه‌ها باعث ایجاد فضایی خاکستری در اخبار صنعت خودرو و نرسیدن به نتیجه ای روشن از وضعیت خودروسازان می‌شود و سوالات فراوانی نیز با خود به همراه می‌آورد، زیرا اگر تیراژ تولید خودروسازان با رشد همراه باشد طبیعتا قطعه‌سازان نیز در وضعیت بهتری قرار خواهند داشت و از طرفی اگر تولیدات قطعه‌سازان با مشکل همراه باشد، تیراژ خودروسازان از آن مشکلات تاثیر می‌پذیرد.

در حال حاضر خودروسازان از رشد تیراژشان به ۲۰۰۰ دستگاه در روز خبر می‌دهند، در حالی که در یکی دو ماه اخیر تولیدات آنها به‌طور میانگین روزانه ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ دستگاه بوده است. در همین شرایط قطعه‌سازان نظر دیگری دارند و می‌گویند خودروسازان با ۳۰ درصد ظرفیت تولید خود مشغول هستند.