تبیین نقاط قوت و ضعف کشور

عکس: Leader.ir

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر یکشنبه در دیدار روسای قوای مجریه، مقننه و قضائیه، رییس مجلس خبرگان، اعضای هیات وزیران، نمایندگان مجلس، مسوولان دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف، ائمه جمعه و نمایندگان ولی فقیه در استان‌ها و فرماندهان ارشد نیروهای مسلح در سخنان بسیار مهمی با اشاره به شرایط بی‌سابقه منطقه و جهان، تحلیل جامعی از شرایط کشور ارائه و تاکید کردند: ارزیابی واقع بینانه از جایگاه نظام اسلامی بعد از گذشت ۳۲ سال نشان می‌دهد، کشور اکنون به دستاوردها و پیشرفت‌های بزرگ و غیرقابل تصوری رسیده که امیدبخش و زمینه‌ساز برای ادامه حرکت شتابان به سمت قله‌ها هستند و در کنار آنها نیز اولویت‌ها و فهرستی از کارهای انجام نگرفته وجود دارند که باید با همدلی، وحدت، کار و تلاش شبانه روزی، ایستادگی بر اصول و ارزش‌ها و با استفاده از اعتماد کم‌نظیر مردم به نظام و اعتماد به نفس ملی بالا در میان جوانان، از فرصت‌های موجود حداکثر استفاده را کرد و ایران اسلامی را به جایگاه شایسته خود در منطقه و جهان رساند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی، نگاه واقع بینانه در هرگونه ارزیابی شرایط کشور را مهم دانستند و افزودند: برای رسیدن به یک نگاه صحیح و واقعی از وضعیت کشور باید شرایط فعلی منطقه و جهان را نیز در نظر گرفت، زیرا بیداری اسلامی کنونی در منطقه و بحران اقتصادی عجیبی که گریبانگیر غرب شده و همچنین رشد جریان‌های افراطی در غرب، از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون بی‌سابقه است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: وجود چنین شرایط بی‌سابقه‌ای در منطقه و دنیا، فرصت‌های بزرگی را پیش روی نظام اسلامی قرار داده است که اگر ارزیابی واقع بینانه‌ای از شرایط کشور وجود نداشته باشد، ممکن است این فرصت‌ها از دست بروند یا حتی تبدیل به تهدید شوند.

ایشان ارزیابی صحیح از شرایط کشور را مستلزم نگاه واقع بینانه و پرهیز از یکسونگری دانستند و افزودند: در بررسی شرایط کشور، باید هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف را دید و از نگاه منفی یا نگاه مثبت مطلق پرهیز کرد.

رهبر انقلاب اسلامی با اظهار گله‌مندی از نگاه منفی مطلق در میان برخی مسوولان و نخبگان سیاسی، نتیجه اجتماعی چنین نگرشی را ناامیدی دانستند و خاطرنشان کردند: متاسفانه برخی مطبوعات نیز به دلیل بعضی اغراض فقط تیتر منفی می‌زنند که این روش، کار غلطی است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تاکید کردند: نگاه مثبت صرف نیز نادرست و موجب رضایت کاذب است.

ایشان نخبگان دانشگاهی و حوزوی و مسوولان را به مطالعه دقیق و بررسی کارشناسی فهرست نقاط قوت و ضعف فراخواندند و افزودند: نقاط مثبت، ظرفیت‌های کشور است و نقاط منفی، نشان‌دهنده اولویت‌ها است که با در نظر گرفتن هر دو فهرست، می‌توان مسیر صحیح حرکت به سوی پیشرفت و تعالی را شناخت.

رهبر انقلاب اسلامی سپس به برخی نقاط قوت کشور در شرایط کنونی اشاره و تاکید کردند: این نقاط روشن و مثبت محصول یک حرکت مستمر و به هم پیوسته نظام جمهوری اسلامی ایران در طول ۳۲ سال گذشته است که البته فراز و نشیب‌هایی هم داشته است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، توانایی غلبه بر تهدیدها را نقطه قوت درجه اول نظام خواندند و افزودند: نظام اسلامی، از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون با تهدیدهای مختلف و پیچیده سیاسی، امنیتی، نظامی و اقتصادی قدرت‌های جهانی مواجه بوده اما توانسته است با تکیه بر مردم و توانایی‌های خود بر همه آنها غلبه کند.

اعتماد میان مردم و نظام، دومین نقطه قوت کشور بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره و تاکید کردند: اعتمادی که اکنون مردم ایران به نظام اسلامی دارند در کمتر نظامی در دنیا وجود دارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، حضور بیش از هشتاد درصدی مردم در انتخابات دو سال قبل و حضور گسترده و پرشور مردم در دو راهپیمایی سالانه روز قدس و ۲۲ بهمن را نمونه‌های عینی اعتماد مردم به نظام دانستند و خاطرنشان کردند: امسال نیز با وجود هوای گرم، دنیا عظمت مردم ایران را در ماه رمضان و در روز قدس خواهد دید.

ایشان افزودند: برخی موارد خاص نیز همچون حرکت عجیب مردم در نهم دی سال ۸۸، نمونه دیگری از احساس دلبستگی عمیق مردم به نظام اسلامی است.

رهبر انقلاب اسلامی با اظهار تاسف از برخی سخنان و مطالب به ظاهر مصلحت‌جویانه که مدعی از دست رفتن اعتماد مردم به نظام هستند، خاطرنشان کردند: مردم نظام اسلامی را دوست دارند و از آن دفاع می‌کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، پیشرفت در شرایط تحریم را یکی دیگر از نقاط قوت کشور دانستند و افزودند: در سخت‌ترین تحریم‌ها و در شرایطی که دشمن از تحریم‌های فلج‌کننده سخن می‌گوید، کشور در عرصه‌های مختلف از جمله علم و فناوری پیشرفت‌های شگرفی کرده است که دستاوردهای هسته ای، فناوری زیستی، فناوری نانو، فناوری انرژی‌های نو، صنایع هوا - فضا، ساخت ابررایانه‌ها، سلول‌های بنیادی، شبیه‌سازی‌ها، رادیو داروها و نانو داروهای ضدسرطان، نمونه‌هایی از پیشرفت در فناوری‌هایی است که در بعضی از موارد آن فقط چند کشور معدود صاحب آنها هستند.

ایشان به پیشرفت در ایجاد زیرساخت‌ها و کارهای عمرانی نیز اشاره کردند و افزودند: پیشرفت در اعتماد به نفس ملی یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ کشور است، به‌گونه‌ای که اعتماد به نفس کنونی جوانان از اعتماد به نفس جوانان نسل اول و دوم انقلاب به مراتب بیشتر است.

ارتقای جایگاه و اعتبار بین‌المللی ایران، یکی دیگر از نقاط مثبتی بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و افزودند: نظام جمهوری اسلامی ایران امروز کشوری محترم، اثرگذار و متنفذ و دارای عزت بین‌المللی است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای این عزت بین‌المللی را ناشی از پافشاری مردم و مسوولان براصول و ارزش‌ها و شعارهای اصلی انقلاب دانستند و تاکید کردند: عزت و اعتبار جمهوری اسلامی ایران، امروز بیش از هر زمان دیگری است.

ایشان افزودند: در مقابل، نفرت از آمریکا در منطقه و جهان، در حال افزایش است و آمریکا اکنون بی‌اعتبارترین و منفورترین کشور در منطقه و دنیای اسلام است.

رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: البته مردم اروپا هم اگر از علت واقعی مشکلات خود که تسلط آمریکا و رژیم صهیونیستی بر سیاست‌های دولت‌های آنها است، آگاه شوند، قطعا روند کاهش محبوبیت آمریکا در اروپا هم بیشتر خواهد شد و این اتفاق، در آینده نه چندان دور، خواهد افتاد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به تلاش برخی افراد برای خدشه‌دار نشان دادن اعتبار بین‌المللی نظام جمهوری اسلامی افزودند: برخی می‌خواهند بگویند چون نظام اسلامی بر مبانی خود ایستادگی کرده، اعتبار بین‌المللی ایران تنزل یافته است، در حالی‌که در برخی دوران‌ها که متاسفانه مسوولان در مقابل غرب کوتاه می‌آمدند، برخوردهای آنها تندتر و توهین‌آمیزتر بود. ایشان خاطرنشان کردند: در دوره‌ای مسوولان کشور حتی مناقب مسوولان آمریکایی را ذکر کردند اما رییس‌جمهور سبک‌سر آمریکا بلافاصله جمهوری اسلامی ایران را محور شرارت نامید.

رهبر انقلاب اسلامی افزودند: در دوره‌ای دیگر، رابطه با یک دولت اروپایی به ظاهر خوب بود و آن دولت از ایران تجلیل می‌کرد؛ اما همان دولت اروپایی، در جریان داستان رستوران میکونوس، تشکیل دادگاه داد و کشورهای اروپایی سفرای خود را از تهران فراخواندند و به خیال خود خواستند سیلی سختی بزنند؛ اما از همین حسینیه پاسخ خود را با سیلی سخت تری دریافت کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تاکید کردند: هرگاه نظام اسلامی در مقابل آمریکا و اروپا کوتاه آمده است، آنها گستاخ تر شده‌اند و هر زمان که نظام بر شعارها و مبانی انقلاب پافشاری کرده، عزت جمهوری اسلامی بیشتر شده است.

رهبر انقلاب اسلامی در ادامه، ناامیدی دشمنان از منفعل کردن انقلاب اسلامی، ثبات کشور، الهام بخشی، الگوسازی، ضعیف شدن دشمنان، و تجربه متراکم قانونگذاری و اجرایی در کشور را از دیگر نقاط قوت نظام اسلامی برشمردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بعد از تبیین نقاط قوت، به بیان نقاط ضعف کشور پرداختند و تاکید کردند: اگر نقاط منفی دیده نشوند، یقینا ضربه خواهیم خورد.

ایشان افزودند: در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ضعف‌ها، غفلت‌ها و کوتاهی‌هایی وجود داشته که در بیشتر موارد ناشی از عمل نکردن به وظیفه بوده است.

رهبر انقلاب اسلامی با یادآوری شکست مسلمانان در جنگ احد و علل و عوامل آن افزودند: سرگرم شدن به منازعات و مشاجرات سیاسی، روی آوردن به رفاه طلبی و زندگی اشرافی، غفلت از روحیه جهادی و ایثار، غفلت از تهاجم فرهنگی دشمن، غفلت از در کمین بودن دشمن، غفلت از نفوذ دشمن در فضای رسانه‌ای کشور و کم‌توجهی نسبت به حفظ بیت‌المال از جمله نقاط ضعف هستند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رفتار قبیله‌ای در میدان سیاست و اقتصاد را یکی دیگر از نقاط ضعف برشمردند و خاطرنشان کردند: در رفتار قبیله‌ای، تایید یا تخطئه اقدامات افراد، براساس ماهیت عمل آنها انجام نمی‌شود، بلکه انتقاد یا تعریف از افراد به نحوه وابستگی آنها به قبیله مورد نظر مرتبط است.

ایشان افزودند: اگرچه در عرصه اقتصادی اقدامات زیادی انجام شده اما هنوز مساله اشتغال، تورم و فرهنگ کار حل نشده است.

رهبر انقلاب اسلامی فرهنگ عمومی مردم را یکی دیگر از زمینه‌هایی دانستند که باید به آن توجه جدی‌تر شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: باید فضائلی همچون صبر، شکر، ذکر، احسان، مروت نسبت به دیگران، میل به خدمت و پرهیز از آزار و اذیت همنوعان، روزبه‌روز در جامعه گسترش یابد.

ایشان مطرح نشدن صحیح مبانی اعتقادی اسلام و انقلاب را یکی دیگر از نقاط ضعف برشمردند و در جمع‌بندی این بحث تاکید کردند: نقاط قوت، امیدها را افزایش می‌دهند و نقاط ضعف، نشان‌دهنده اولویت‌ها هستند بنابراین، در هر ارزیابی از شرایط کشور باید نقاط مثبت و منفی با یکدیگر دیده شوند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ادامه به وضعیت منطقه نیز اشاره و تاکید کردند: شرایطی که اکنون در منطقه حاکم است، کاملا برخلاف تصور و محاسبات آمریکا و صهیونیسم بین‌الملل پیش می‌رود.

رهبر انقلاب اسلامی افزودند: قدرت‌های بین‌المللی قصد داشتند با تحریم اقتصادی، ایران را فلج کنند؛ اما اکنون خداوند به گونه‌ای مقدر کرده است که بحران اقتصادی گریبان خودشان را به شدت گرفته است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: آنها فتنه سال ۸۸ را برای زمین زدن نظام جمهوری اسلامی، تقویت و یا تدارک کردند؛ اما شرایط به گونه‌ای رقم خورد که اکنون نظام‌ها و دولت‌های وابسته به آمریکا در منطقه، یک به یک در حال زمین خوردن یا متزلزل شدن هستند.

ایشان افزودند: آمریکا و برخی قدرت‌های غربی برای محاصره ایران، به افغانستان و عراق حمله نظامی کردند؛ اما اکنون در باتلاق این دو کشور گرفتار شده و خود در محاصره قرار گرفته‌اند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، بیداری اسلامی در منطقه را نیز حادثه‌ای فوق‌العاده مهم دانستند و تاکید کردند: ابعاد آنچه که اکنون در مصر، تونس و یمن در جریان است، قابل محاسبه نیست و ابعاد عظیم آن در آینده مشخص خواهد شد.

ایشان افزودند: قرار دادن نامبارکِ مصر در قفس و دادگاهی کردن او، یک حادثه پر معنا، عجیب و عمیق است که باید تنگ شدن عرصه بر رژیم صهیونیستی را نیز به آن اضافه کرد.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تلاش آمریکا و برخی قدرت‌ها برای کنترل اوضاع کشورهای منطقه خاطرنشان کردند: این تلاش‌ها تاکنون به نتیجه نرسیده و به لطف خداوند به نتیجه هم نخواهد رسید.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اظهار نگرانی از اوضاع لیبی تاکید کردند: سیاست غرب در لیبی بسیار رذیلانه و موذیانه است؛ زیرا آنها تلاش دارند با سوءاستفاده از قیام مردم، علاوه بر تسلط بر منابع نفت این کشور، حضور خود را در لیبی تثبیت کنند و بر منطقه شمال آفریقا به ویژه مصر و تونس اشراف داشته باشند.

ایشان در بخش دیگری از سخنان خود ماه مبارک رمضان و روزه‌داری را هدیه‌ای الهی و زمینه‌ای برای رسیدن به تقوا دانستند و با اشاره به فرازهایی از دعای مکارم الاخلاق حضرت امام سجاد علیه السلام افزودند: گسترش عدالت در ابعاد مختلف، فروخوردن خشم و حرکت در مسیر منطق و استدلال، پرهیز از دامن زدن به اختلافات، تلاش برای جذب افراد به جای دفع آنها و بیان نقاط مثبت عملکرد افراد و اجتناب از اعلام عمومی نقاط منفی افراد، از جمله لوازم تقوا است.

در ابتدای این دیدار آقای احمدی‌نژاد رییس‌جمهور گزارش مبسوطی از فعالیت‌های شش ساله دولت در بخش‌های عدالت گستری، ترویج مهرورزی و خدمتگزاری و پیشرفت و آبادانی کشور بیان کرد.

رییس‌جمهور با تشکر از اقدامات دولت‌های گذشته، به همراهی نمایندگان مجلس و قوه قضائیه با دولت اشاره کرد و گفت: دولت در سخت‌ترین شرایط با حمایت مردم و رهبر معظم انقلاب به دستاوردهای مهمی در بخش‌های مختلف رسید؛ به گونه‌ای که در شش سال اخیر جهش چند برابری در فعالیت‌های عمرانی کشور به‌وجود آمده است.

آقای احمدی‌نژاد با اشاره به ۹۱ سفر استانی هیات دولت و اتخاذ بیش از بیست هزار تصمیم استانی گفت: ۹۸ درصد از مصوبات اولین دور از سفر استانی، ۷۷ درصد از تصمیمات سفر استانی دور دوم و ۴۹ درصد از مصوبات سفر استانی مرحله سوم اجرایی شده است.