توافق ایران و عربستان تاکتیکی نیست

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سوال که آیا بهبود روابط تهران و ریاض یک تغییر راهبردی بوده، گفت: «در سیاست خارجی دولت فعلی، روابط با همسایگانمان یک اولویت است. به همین دلیل بوده است که ما برای چندین ماه در بغداد و عمان، مذاکرات امنیتی انجام دادیم و در نهایت در جریان سفر رئیس‌‌‌جمهور چین به عربستان سعودی، ایده مقتدرانه‌‌‌ای روی میز قرار گرفت. نتیجه آن این بود که میانجیگری چین، امکان برداشتن گام قاطعانه بین تهران و ریاض را فراهم کرد. ما این نزدیکی و روابط حسنه را یک توافق تاکتیکی نمی‌‌‌دانیم.»

اولویت سرمایه‌‌‌گذاری اقتصادی در ایران برای ریاض

امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی در رابطه با توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای توسعه روابط اقتصادی توضیح داد: «من در جریان دیدار اخیر با همتای سعودی خود، در خصوص مساله اقتصادی گفت‌‌‌وگو کردم. هر دو طرف در خصوص توسعه روابط اقتصادی و تجاری خود در ماه‌‌‌ها و سال‌‌‌های آینده توافق کردیم. من به همتای سعودی خود گفتم در زمانی‌که روابط خوبی بین دو کشور ما برقرار بود، پیشرفت‌‌‌های محسوس و ملموسی در روابط اقتصادی ما حاصل نشد، اما این بار، شاهد هستیم که تحقق پروژه‌‌‌های اقتصادی در اولویت دولت عربستان است.» وی در پاسخ به این سوال که با وجود تحریم‌‌‌ها علیه ایران، عربستان چطور می‌‌‌تواند در ایران سرمایه‌‌‌گذاری کند؟ گفت: «تحریم علیه ایران همیشگی نیست. در چارچوب قوانین بین‌‌‌المللی، ما همواره احتمالات و امکاناتی در اختیار داریم.»

پیشرفت در مذاکرات ریاض و صنعا

وی در ادامه به سوالی درباره جنگ یمن پاسخ داد و تصریح کرد: «ما با تمامی طرف‌‌‌ها در جنگ یمن در تماس هستیم. از آغاز درگیری‌‌‌ها در این کشور، هرگز جنگ را به عنوان راه‌‌‌حل در یمن نمی‌‌‌دانیم. ما همواره بر توقف جنگ و آتش‌بس و آغاز مذاکرات و رفع محاصره تاکید داشتیم. تصمیم‌‌‌گیری نهایی به یمنی‌‌‌ها مربوط می‌‌‌شود اما منطقه به توقف درگیری در یمن نیاز دارد. اخیرا با محمد عبدالسلام، نماینده انصارالله در عمان دیدار کردم. انصارالله در این زمینه تلاش‌‌‌های مثبتی داشته است. مذاکرات بین مقام‌‌‌های سعودی و انصارالله در حال پیشرفت است.»

مانع پیشرفت مذاکرات برجامی

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پایان در ارتباط با جدیدترین تحولات درباره مذاکرات برجامی گفت: «ما مذاکرات طولانی در وین داشتیم. ما به توافق نزدیک بودیم اما طرف مذاکره‌کننده ما مطالبات بیش از حدی داشت که مانع پیشرفت مذاکرات شد. اما مسیر دیپلماسی و مذاکرات همچنان ادامه دارد.» وی افزود: «انریکه مورا از جانب اتحادیه اروپا و همکار ایرانی من علی باقری در تماس هستند و من با جوزپ بورل (مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) در تماس هستم. همواره پیام‌‌‌ها و تبادلات شفاهی بین ما و آمریکایی‌‌‌ها از طریق میانجیگران در منطقه و حتی اروپایی‌‌‌ها وجود دارد.»